CO2
kartónový kryt na CO2 set??
co to je?
omlouvam se za kvalitu, je to foceny mobilem
Starší reakce
Pravda. Při tak nízkém pH je amoniak v disociované formě NH4+.
...pod pH 5,5 tam už by to chtělo hlídat amoniak a dusitany...
Amoniak ani ne.
Jasné tomu rozumiem
Myslel som že myslíte CO2 samé o sebe preto som sa pýtal
Vlivem CO2 ne. Amoniak a dusitany se zvyšují vlivem nečinnosti nitrifikačních bakterií při nízkém pH.
Amoniak a dusitany sa vplyvom CO2 zvyšujú?
Pravda je, že optimální pH pro bakterie rodu Nitrosomonas je 7,8-8,0 a pro rod Nitrobacter 7,3-7,5 ale pod pH 7 pracují ještě dobře. Výraznější problém bych viděl až pod pH 5,5 tam už by to chtělo hlídat amoniak a dusitany. Až pod těmito hodnotami ustává proces množení bakterií a jejich metabolismus.
Kdysi jsem četl článek o tom že čím nižší pH tím je bakterií méně a při pH 6,5 by už neměly být skoro vůbec. Není to zřejmě až tak pravda protože to bych měl už dávno po rybách. Velikost pH a obsah vzduchu spolu nesouvisí. Pokud to z CO2 přeženeš tak ti ryby sice odejdou ale z obsahem vzduchu ve vodě to nemá co dělat.
Dal som rybky preč z akvária a robím pokusy, preto by ma zaujímalo, približne do akej koncentrácie môžem zájsť aby to neovplyvnilo baktérie...
minimalne to snizi jejich aktivitu (zmena pH, malo O2)
ale zalezi jak moc brutalne to prezenes....
Môže vysoká koncentrácia CO2 v akvarijnej vode ovplyvniť, prípadne zabiť nitrifikačné baktérie vo filtri?
Starší reakce
nechcem zakladať nové vlákno tak som to hodil sem..
mám CO2 difuzor
www.akvariumonline.sk/…, ale po cca mesiaci mám pociť ze ta biela tableta je nepriepustna..po vybratí a pokuse vyčistiť to som zistil že to je slizké..preplokal som to ale žiadne zlepšenie som neregistroval..neviete poradiť ako sa tieto difuzory čistia?..
Starší reakce
Na první pokusy bude určitě stačit dvoulitrovka, slabší nálev a pak vybrat vhodný typ difuzoru. To vše by se ale mělo odvíjet od hodnot pH a kH, které doporučuji změřit a pravidelně kontrolovat. Možná bych pak ztlumil filtraci a odstranil vzduchování (z prezentace)
Zkuste 3x denně 50 ml.
Chtěl bych se zeptat kolik jakého množství mám použít nemám stím žádné zkušenosti mam akva 112L
OK, díky za názor. Tak zase jeden z mnoha mých blbých nápadů
karelchess: bioflor momentálně používám
Jednou týdně? Absolutně nulový efekt. Když tedy nebudu počítat přitvrzování vody, nebo rychlé výkyvy v hodnotách pH a možná dalších. A kdybych chtěl přihnojit magneziem nebo železem, tak si radši koupim nějakej bioflor
Nejsem rostlinkář, ale podle mně rostliny budou lépe reagovat na menší množství CO2 podávaného kontinuálně než na jednorázové přidání většího množství třeba tebou zmíněnou minerálkou. Ale ať se raději vyjádří odborníci.
Edit: hleďme, jeden se už vyjádřil
Spočítej si to. Na flašce je obsah CO2 (určitě by se jim 1,5l nelíbilo). Krom toho rostliny potřebují stabilitu a jelikož by CO2 do pár hodin vyprchalo, tak by ho ani nevyužily. Tohle je naprosto k ničemu.
Edit: při nalití 1,5 l sycené minerálky bys ve 100l akva zvýšil obsah CO2 na přibližně 75 mg/l.
Ahoj. Měl bych jednu velmi blbou otázku. Jelikož trochu bojuju s rostlinama, tak uvažuju o nějakém CO2. Zřejmě nějaký vlastní burčák jak je zde na mnoha stránkách popsáno, ale chci se zeptat, co si myslíte, že by se stalo, kdybych do akvárka nalil sycenou minerálku? Ano, krom CO2 obsahuje i spoustu jiných prvků. Jaká by mohla být reakce rostlin a ryb na tento přísun CO2? Řekněme třeba jednou týdně jedna 1,5l flaška? Je to jenom teoretická otázka ze zvědavosti co by se mohlo stát, praktikovat to nehodlám.
Starší reakce
zatím mám jen red chery a snáší to úplně v pohodě..
Zdravím,
chci začít přidávat CO2 jak do mého "splněného snu" tak do "rostlinného akva". O rybky strach nemám. Spíš mi jde o to, jak ho snášejí krevetky. Máte někdo zkušenosti s přidáváním CO2 v akvárku s cardinami crystal black? Nerada bych o ně přišla.
Starší reakce
Perlivý nápoj nedokáže udržet CO2 vinou změny tlaku (a teploty).
CO2 není nekonečně rozpustné - jeho "hranice rozpustnosti" jsou limitovány právě tlakem, teplotou a salinitou roztoku.
Vodu skutečně nemůžeme sytit donekonečna, ale tu vaši nasytím CO2 do letální koncentrace pro ryby docela snadno - stačí projevit vážný zájem.
(Nenechal bych to dojít až do konce; narkotizace rybek by vás taky mohla přesvědčit.
)
Ale proč ten perlivý nápoj nedokáže udržet CO2? Dle momentálních poznatků by mělo být CO2 "nekonečně" rozpustné v kapalině- viz. otrávení ryb. Ale není, ono vyprchává nejen změnou tlaku ale i změnou složení vzduchu nad kapalinou.
Vodu nemůžeme sytit CO2 donekonečna, aniž by při normálních podmínkách nevyprchalo.
PS: sirovodík to určitě není, takový bordel v akváriu nemám a asi bych to i cítil
EDIT: účinnost difuzoru je 100%, pokud bublinka zmizí.
...Systém rozpouštění CO2 ve vodě funguje stejně u všech difuzorů...
Systém rozpouštění je sice stejný u všech difuzorů, ale
účinnost rozpouštění je různá. Takže když budete mít "difuzor s málo účinným rozpouštěním", můžete do toho svého akva pouštět plyn horem-dolem a rybky si otrávit nemusíte. Nebude to ale zásluhou pH 7,5 a KH 4-5.
Zbytek - viz Haimdol.
(Taky jsem si nikdy nevšiml, že by se CO2 vysráželo na dekoracích...
)
CO2 se v akváriu rozpustí, ale už se v nádrži nezmění zpět na bublinky. To co ty popisuješ s perlivými nápoji je z důvodu změny tlaku v nádobě. Pak se rozpuštěný CO2 v sodovce změní v bublinky. Pokud je změna tlaku velká, typicky zatřesení láhví a otevření je i reakce bouřlivá. Pokud jen lehce naleješ je změna tlaku oproti láhvi pozvolná a tak dojde jen k pozvolnému uvolnění CO2. Mimochodem jak psal Sid v lepším případě se jedná o kyslík, v horším o sirovodík z důvodu hnilobných procesů. To se stává například u zanedbaného dna, ale může to být i z detritu pod dekorací kam se odkalovačem nedostaneš.
Systém rozpouštění CO2 ve vodě funguje stejně u všech difuzorů. Pokud se bublinky rozpustí, je to jedno.
Kdyby to byl kyslík, tak vychází spíše z kytek a ne z kamínku, který je hladký.
CO2 se rozpustí a v akváriu se opět mění v bublinky. Takový efekt máte přece u každého syceného nápoje.
Až se budu nudit, zkusím bublinky pochytat a zapálit v tom zapalovač.
Když se vrátím k podstatě diskuse...
Napsal jste, že
při pH kolem 7 a KH 4-5 se vám nepodařilo dostat do vody tolik CO2, abyste otrávil ryby. Ať jste povolil kohoutek sebevíc, stejně to vyprchávalo z vody ven.
Nevím, jak vám to napsat jinak...
Pokud jste nedokázal snížit pH o více než 0,7, pak "nestíhá" váš systém CO2 tento plyn rozpouštět. Prostě - pouštíte do akva CO2 málo.
Jaký systém sycení CO2 vlastně používáte?
...Aha, tak proto stoupají (bublinky) i z míst, kde se rozhodně fotosyntetizující organismus nenachází...
Jak víte, že se v místech, odkud stoupají bublinky,
rozhodně fotosyntetizující organismy nenachází?
A co tedy, podle vás, jsou ty bublinky zač?
Aha, tak proto stoupají i z míst, kde se rozhodně fotosyntetizující organismus nenachází. pH jsem tím dokázal snížit maximálně o 0,7, dál už to nešlo. Nevím, asi máme každý jinou vodu.
Pokud z dekorace stoupají bublinky, pak jde v lepším případě o kyslík produkovaný na nich žijícími řasami.
Jaký vliv má na rozpouštení CO2 difuzor, to si najděte na některých stránkách zabývajících se problematikou sycení akva CO2.
...Pokud se nesníží pH, pak ryby neotrávím....
Jednak - při sycení vody CO2 se pH snižovat bude, (viz "uhličitanový systém" nebo "uhličitanová rovnováha"), a hlavně - jestliže dosáhne volný CO2 letální koncentrace, ryby uhynou bez ohledu na to, jaké bude mít voda pH.
(Jakým mechanismem CO2 ryby usmrcuje, jsem tu v minulosti psal několikrát. Opakovat se už nebudu.
)
Ty bublinky nejdou z difuzoru. Tam se to rozpustí a až v akváriu, třeba z dekorace stoupají bublinky. Zajímalo by mne, jaký vliv má na tohle difuzor. Pokud se nesníží pH, pak ryby neotrávím.
To jste jen použil "nesprávný" difuzor. Při KH 4-5 vám pomocí CO2 otrávím rybky na počkání.
(Ale proč bych to dělal, že?!
)
Při pH kolem 7 a KH 4-5 se mi nepodařilo dostat do vody tolik CO2, abych otrávil ryby. Ať jsem povolil kohoutek sebevíc, stejně to vyprchávalo z vody ven.
...Mě to tak sedí. Pokud se držím určitých hodnot, nadbytek stoupá vzhůru...
Zkuste být konkrétnější. Opravdu netuším, co vám to za nadbytek, (a při jakých hodnotách čeho), stoupá vzhůru...
Mě to tak sedí. Pokud se držím určitých hodnot, nadbytek stoupá vzhůru.
...Tillmanova tabulka ukazuje maximální množství CO2, které se dokáže ve vodě udržet...
Tím chcete říct co?
Tillmanova tabulka znázorňuje obsah CO2 v závislosti na pH a alkalitě způsobené obsahem (hydro)uhličitanů.
...Pokud máte KH 4 a pH 7,5, můžete bublat jak střelení, ale stejně uvidíte řetízky CO2 stoupající z akvária...
A tohle má být co?!
Starší reakce
Za jak dlouho od objednání ti ten Drop-Checker přišel?
Ja sa pridám, ide o sýtosť farby, prispôsobujem zafarbeniu akva-pozadia. Čierné alebo tmavo modré pozadie skresľuje odtieň farby v dropscheckeri
na tom teste ph to mas napisane tak to len vynasob na 10ml. ale inak je to jedno, ide len o sytost farby. prestnost zavisi od testu pH a nakolko si to trafil roztok na 4dKH.
Dlouhodobý test CO2. Jaký máte názor na výrobu kapaliny do dlouhodobého testu? Nejsem nijak ukrutný chemik ale smíchat litr destilky s 0,12g sody by neměl být takový problém. Mě spíš hlava nebere to kolik kapek test-roztoku na pH potom přidat do dejme tomu 10ml té namíchané destilky s dKH-4?Nebo je to jedno? A zda je na to spolehnutí stejně jako na koupenou směs.
Starší reakce
Podívej se na začátek stránky je tam fotka 16.11.2011 11:30 Mam tam danou redukci na koncovku CO2.
no nejdriv ho prece zkus nejdrive seridit na mensi tlak - az pokud by to neslo tak bych resil jinej redukcak
mimochodem co mas za flasku, ze ti tam jde redukcak na kyslik? proto pokud koupis COckovej redukcak tak by ti nemel jit nasadit na flasku s kyslikovym ventilem
Tak proto mi to dvakrát ruplo v hadičce. Poohlédnu se po jiném redukčáku.Díky
Přidat reakci
1 ...... [49] ...... 92
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 82872x