Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

CO2

 

NápovědaFórum » CO2 » Zkušenosti a rady 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 78 Přejít na další stránku   1  
CO2
souhrn praktických zkušeností se skládáním tlakových setů
rybicky.net/clanky/1177-co2-z-tlakove-lahve-skladame-si-svuj-set-z-overenych-levnych-komponent
Jak aplikovat CO2 z hasičáku - hodně informací o tlakových lahvích, redukčních ventilech...
rybicky.net/forum/12810
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2009 08:48 Muž Michal J. [37] - Rostliny
Dakujem vam za reakcie, roztoky su uz objednane tak dufam, ze moje doterajsie zaobchadzanie PH meter prezije v zdravi hmm PH meter to je Milwaukee pH600, bol k setu CO2. Prvykrat som ho pouzil v pondelok.

S CO2 som nemal zatial skusenosti, tak vam dakujem za rady, uz som mudrejsi ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2009 08:36 Muž filipsi [1295] – Re: TAMY
.. a 10s je vetsinou malo, hlavne pro trochu starsi elektrodu. Nechat ponorenou tak dlouho, az se mereni zcela ustali.
Postup - vyndat z kcl uchovavaciho roztoku, oplachnout destilkou (staci i voda), merit (klidne primo v akva), oplachnout, sup zpet do kcl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2009 00:04 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: TAMY
...Po odmerani vysusim a odlozim (to je snad v poriadku, a netreba ho nehat namoceny atd)...
Nevím, co máte za pH-metr, ale předpokládám, že u všech je nutné uchovávat sondu v roztoku KCl.
Na netu jistě snadno dohledáte manuály, ve kterých je tato problematika důkladně popsána.
Abyste nemusel dlouho hledat:
www.akvarko.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2009 23:19 Muž Michal J. [37] - Rostliny
Dakujem za odpoved.

Nakolko mi nedosiel navod k PH metru (ako kalibrovat to hej, ale ako merat uz nie hmm ) tak meram sposobom, ze do nadobky si odoberiem trochu vody, ponorim PH meter po rysku, zapnem, pockam 10s a kuknem cifru :) Po odmerani vysusim a odlozim (to je snad v poriadku, a netreba ho nehat namoceny atd) snad teda meram koser..

CO2 po druhy den bezi zaroven so svetlom, rybky neotravene tak to tatko mozem snad nechat. PH sa pohybuje okolo 7.8 - 8.1. Takze este trosku pridam bubliniek.

Mam vsak este jeden dotaz k CO2 reaktoru. K CO2 setu bol tento zazrak

akvashop.eu/…

A co ma mierne trapi, ze sice rozbija CO2 na naozaj malicke bublinky, ale tie sa aj tak nestihnu vstrebat do vody a takmer vsetky koncia na hladine ( a to mam akvarko vysoke 55cm).

cize je toto bezny jav a mam si zvyknut, alebo su aj reaktory,dufozor ktory ma 100% ucinnost zmiesania CO2 a H2O?

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2009 07:52 Muž filipsi [1295] – Re: TAMY
Ph metr kalibraci potrebuje, at uz je pouzivany, nebo ne. Zpocatku ji potrebuje casteji. Ale uplne nesmysly asi nemeris. Nicmene kalibracni roztok porid rychle.

1. Rychle :) (podle okolnosti). Vetsinou bych si tipnul otazka hodin.
2. Ne. Kdyz pominu michani vselijakych chemikalii. U normalni vody do akva musi mit vzdy pridavani co2 vliv na snizeni alkality a snizeni Ph.
3. Castecne urcite ovlivnene tim, ze akva testy nemeri obsah uhlicitanu, ale alkalitu. Takze ve skutecnosti asi mas obsah uhlicitanu nizsi, a co2 vyssi. Ale pokud pozorujes odvapneni, je nizko urcite, bublani pridej. Pridavej postupne, a spis nez spocitanymi obsahy co2 se rid chovanim rostlin a ryb, mereni pouzivej jen jako kontrolni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2009 00:29 Muž Michal J. [37] - Rostliny
Zdravim. Nebudem zakladat novu temu, snad mi dakto napise aj sem :)

Tak, dnes mi dosiel CO2 AAA Top set s 2Kg naplnou, ph metrom a co2 motorickym difuzorom.

Tento zazrak: www.shopakva.sk/…

Mam par otazok, tak idem nato :-)

Uz par dni nazad som pridaval CO2 zo sifonovych bombiciek, napustil do obalu od CD a nechal vstrebavat do vody. Egerie a aj ostatne rastlinky zacali "divoko" bublat, siel z nich prud bubliniek co je myslim kladna reakcia na vyssi podiel CO2 vo vode. Predtym boli hodnoty Kh 10, ph cca 8.5 +- (merane tetra kvapkovymtestom). Po zacani aplikacie CO2 z bombiciek hodnota Kh klesla na 9 a Ph podla kvapkoveho na hodnotu cca 7.5 +- (farba vodicky bola bledsia :) ).

Dneska som uspesne poskladal CO2 set, skontroloval tesnost, nastavil pre zaciatok 1 bublinku / 2 sec. a zapojil. Z reaktora vychadza pomerne husty prub miniaturnych bubliniek, ktore na hladine miznu, cize nestihnu sa vstrebat, couz. CO2 ide zaroven s osvetlenim. Teda od 9-11 a 13-22.

Hned po aplikacii som zmeral kh a ph a bolo to: kh:8, ph 8.3-8,4 (uz merane digitalnym merakom,sice dosiel bez navodu a bez kalibracnych roztokov, ale mal na sebe papierik, ze v marci presiel kalibraciou. Tak snad nebol pouzity a meria korektne :-O ). Vecer po zhasnuti bolo ph rovnake, teda 8.3.

Cize konecne k mojim otazkam:

1)
Za aky cas sa dokaze cca zmenit PH pri aplikacii CO2? (po zapojeni setu, 1bublinky za 2 sec zacal divoko bublat aj anubias b. nana z noveho korienku, co pri aplikacii cez "zvon" nerobil.

2) je mozne, ze hodnota PH a kh sa nemeni, ale hodnota CO2 stupne a moze priotravit osadenstvo? nakolko podla intenzivnejsieho bublania rastliniek sudim, ze toho CO2 tam maju viacej, ale s PH to ani nehlo.

3)
Ak su teda vsetky testy a merania "OK", podla tillmanovej tabulky a parametroch ph 8.3,kh 8 mam vo vode CO2 okolo 1.1mg/l co je zalostne malo (aj podla biogenneho odvapnovania na takmer kazdej rastlinke,rastu jedine anubiasov by som typoval, ze toho CO2 som v akva mal naozaj extremne malicko a tak hodnoty mozu sediet) by pomohlo este pridat bublinky a dostat sa aspon na PH 7. vtedy je koncentracia CO2 vo vode okolo 22.6 pri kh 8. Myslim spravne?


Dakujem za odpovede :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2009 16:25 Muž filipsi [1295] – Re: JuraS
n+1

(nenech se zneklidnet :-) )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2009 16:14 JuraS – Re: filipsi
ten servotester bych pak mohl připojit na comp kdybych se náhodou rozhodl domácí server využít třeba i k řízení akva...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2009 16:11 Muž filipsi [1295] – Re: JuraS
To me prekvapujes, me prislo tvoje precerpavadlo komplikovane take prinejmensim na n :-) . Servo se servotesterem ... :-)
Stale ve vsem plati, v jednoduchosti je krasa, a co funguje, do toho nesahejte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2009 16:05 JuraS – Re: prisavnik
Stejně ti musím říct, že ta tvoje elektrárna na co2 je překomplikovaná na n-tou..největší účinnost jsem měl když jsem prostě pomocí jehlového ventilu přidával co2 do hadičky která přisávala vzduch do čerpací hlavy.."v jednoduchosti je krása" a "účel světí prostředky" ..nepotřebuju žádné skladování co2..z té kostky droždí za 3,3 kč udělám tolik co2, že se mi nic složitého nevyplatí vymýšlet...to raději (a je to v plánu) koupím do nového akva set od rataje a z ebaye řídící jednotku..a je po domácím bastlení...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2009 15:34 Muž prisavnik [51] - Rostliny – Re: JuraS
To moze byt tym, lebo ja mam tie ventily zo starych praciek. Nove ventily su asi lepsie skonstruovane.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2009 15:25 JuraS
Před chvílí jsem se znovu díval na emaily co jsem cca před týdnem vedl s jedním uživatelem z jimého fóra který mě právě přivedl na používání pračkového ventilu..má ho z nějaké noname pračky a má ho otevřený cca 10 minut pro napouštění vody do akva a vůbec se mu nehřeje...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2009 15:21 Muž prisavnik [51] - Rostliny – Re: JuraS
To je presne taky isty, ako ten co mam ja na 230V. Podla mna to bude stym prehrievanim to iste, ale neviem to na isto...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2009 11:27 JuraS
tady www.azp.cz/… jsem našel elmg. ventily na 12V..to už je A, bezpečné napětí b, předpokládám, že se tak moc zahřívat nebudou..je otázka zda je dokážu sehnat z nějakého vyřazeného výrobku či zda budu muset koupit funglovku...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2009 15:38 JuraS
Jo a přidám, že mám v návodu na myčku psáno, že je možné ji připojit i na teplou vodu kvůli úspoře elektrické energie..takže když zvládne průtok horké vody a když si uvědomím jak dlouho nám napouští pračka a myčka pak nechápu co se při průtoku vodou může stát....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2009 15:30 JuraS
to filipsi : klidně mi navrhni libovolný jiný..potřebuji ventil který bude ovládaný elektrickým signálem v polohách otevřeno/zavřeno a bude umožňovat napojení hadic o průměru 1 cm..už jsem i uvažoval o vyrobení vlastního ale pak jsem narazil na tento..ten co potřebuji by měl být otevřený po takovou dobu kterou zvládne čerpadlo o výkonu max. 500 lt vytlačit v filtru maximálně 30 lt vody...vody ve filtru by měla mít teplotu 28 stupňů...když budu mít k dispozici těch ventilů víc tak jeden rozkuchám a zjistím zda by se nedal motor na 220 V vyměnit za nějaký třeba na 12 V...
moje původní řešení bylo krabice a v ní (krabice musí být kvůli ukotvení součástek) hadicový kohout (fluval, eheim) a na něj zapojené táhlo od modelářského serva. servo napojeno na servotester s naplánovaným cyklem otevřít a zavřít..v čase x se do toho pustí proud a to provede úkon 1 a po uplynutí doby y provede úkon 2 - tedy otevřít a zavřít....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2009 15:01 Muž prisavnik [51] - Rostliny – Re: kristian
To mi je jasne.
Filipsi: tento ventil ma výkon 6W, ako vacsina emg. ventilov do AQ.
Bez debaty, je lepsie kupit emg. ventil na to stavany ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2009 14:28 filipsi – Re: prisavnik
Ted zbyva jen otazka, zda neni lepsi koupit za par set ventil jiny. Vetsi zahrivani = vetsi spotreba, nutnost chlazeni ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2009 14:28 Muž kristian [80] – Re: prisavnik
A pri tomto testu vam timto ventilem prochazelo jake medium? co2? Voda? Pokud to nebyla voda tak je to velmi logicke. Je konstruhovan pro prutok vody, kterou je chlazen.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2009 14:14 Muž prisavnik [51] - Rostliny – Re: JuraS
JJ, ako pise kristian. Nesmie byt dlksiu dobu pusteny. Ked som ho po prvykrat skusal, tak po CCA 45 sekundach sa nedala cievka chytit rukou. Taka bola rozzeravena :-O Preto som ho chladil vodou.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2009 13:05 Muž kristian [80] – Re: JuraS
Jen pozor na prehrati ventilu. Neni konstruhovan pro dlouhodobe otevreni. Proto jej prisavnik chladi vodou. Vecer se mohu podivat, mozna nejaky jeste doma najdu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2009 13:04 Muž PentueR [256] – Re: Moucha
Řekl bych (jestli to vše chápu správně), že CO2 bude samovolně unikat z otočené nádoby dřív než vytvoří dost velký tlak na probublání do akva. Zásobník by musela být hodně dlouhá nádoba ve vysokém sloupci vody, aby se tam udělal dostatečný tlak na protlačení difuzérem. Samozřejmě asi záleží na difuzéru a jak hluboko je v akva, ale i tak mi to přijde jako další krkolomné řešení. I když bezpečnější než vodou chlazený elektroventil ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.05.2009 13:00 Muž prisavnik [51] - Rostliny – Re: JuraS
Mám ich koľko len chceš :)
Kristian: ja to nikomu nedoporučujem, aby to skúšal :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2009 12:55 JuraS – Re: kristian
Právě takový pračkový ventil sháním...ne na rozvod co2 ale pro automatizovanou výměnu vody..co si vzpomínám tak jsem skoro furt někde viděl válející se vyhozenou pračku a teď nikde nic a kupovat ho cestou e-shopu a platit po+ba se mi nechce...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2009 12:53 Muž kristian [80] – Re: prisavnik
Tak sem se nespletl s tim to el. mag. ventilem. Asi bych se do takto nebezpecne veci nepoustel. A nedoporucil je ani nikomu jinemu. ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2009 12:47 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: Sid
panove cely jsem to tu procetl a jeste nikdo neprisel na jednoduchy zasobnik na CO2, ktery funguje jako bezpecnostni ventil i jako prostredek proti proniknuti kvasu do akvarka, pripadne i jako redukcni ventil.

Princip je jednoduchy:
vetsi nadoba je castecne naplnena vodou, druha nadoba je dnem vzhuru a jima se do ni plyn, který probublava vodou. Nadova-zvon je zprvu ponorena do vody a jak se plni plynem vynoruje se, navic svou silou vytvari tlak. Na nadobu-zvon je pripojen privod CO2 do akvaria (pripadne pres pocitadlo bublinek). Pokud se zasobnik naplni dojde k samovolnemu unikani prebytecneho plynu.

Vetsina vetsich cistiren odpadnich vod ma na tomto principu zalozeno jimani bioplynu. Videl jsem to i v nejakem dokumentu, kdy to mneli africani udelany z plechovejch sudu.

tedka jen promyslim jak to udelat v malym, zvon se bude muset jeste zatizit, aby ten tlak byl dostatecne velky na probublavani
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2009 11:58 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: PentueR
smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2009 11:43 Muž PentueR [256]
Tož jestli má kristian pravdu, tak už chybí jen takový ten ohromný pákový vypínač, který ohromně zajiskří a Sidovo monstrum obživne. Ve městě zhasnou světla. A nejspíš "zhasne" i kolega prisavnik...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2009 09:19 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: kristian
Monstrum! Já to věděl!!! :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.05.2009 09:19 Muž prisavnik [51] - Rostliny – Re: kristian
Všetko čo si napísal sedí :) :-D
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2009 09:13 Muž kristian [80] – Re: prisavnik
Neni to nahodou ventil s pracky na napousteni vody? Ktery byva chlazen prutokem vody a navic nikdy nebyva zapnut vice jak par minut? ten el. privod je 230V? A ponorene ve vode?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2009 08:13 Muž prisavnik [51] - Rostliny – Re: kristian
Fotka k příspěvku smich Tu máš foto ;-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2009 08:11 Muž prisavnik [51] - Rostliny – Re: Sid
Nechápe tomu skoro nikto :-D
Hlavne, že ja tomu chápem :)
Teraz je to všetko v tej skrinke. Z nej vedie len jedna hadička, čo ide do AQ. Je to lepšie na údržbu a manipuláciu :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2009 08:10 Muž kristian [80] – Re: Sid
Priznavam ze jsem taky tak nejak nepochopil ten elektromagneticky ventil chlazeny vodou? Nemate nejake foto samotneho ventilu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2009 08:03 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: prisavnik
Fungovat to musí! Frankenstein taky fungoval. :)
Ne - vážně: sice jsem to celé nějak nepochopil, (uznávám, že vina je na mé straně... :-)), ale zato to vypadá neskutečně. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2009 07:34 Muž prisavnik [51] - Rostliny – Re: Sid
:-D
Ja myslím, že to bude fungovať :-) Veď uvidíme. A ak nie, tak to znova vylepším :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2009 21:58 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: prisavnik
Monstrum. Něco jako Frankenstein. :-)
Neměl jsem odvahu dodívat se až do konce... :-O :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2009 21:47 Muž prisavnik [51] - Rostliny
Ak má niekto záujem o vylepšenie CO2 z kvasníc kuknite do mojej prezentácie ;-)
Nejaká taká malá motivácia :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2009 21:42 Muž 87hejtman [3] – Re: J4ck
Přesně tuhle flašku jsem dneska použil na kvašení. Zatím jenom tak pobírám zkušenosti...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2009 20:50 J4ck
Dnes se mi dostala do ruky flasa 1,5 Zlatopramen:) a musim uznat ze je daleko tuzsi nez normalni lahve od coca coly... takze urcite vydrzi daleko vetsi tlak... a i uzaver ma vetsi a tlustci zavit...takze doporucuji na kvaseni:)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2009 15:00 Muž PentueR [256] – Re: 87hejtman
to Dusyk: hejtman zmiňuje pitnou vodu sycenou, tedy ne žádnou minerálku.
to hejtman: také se to tu již probíralo, ale rozumně využitelné to není. Lít to do akva je těžký risk, protože není šance odhadnout kolik a ohlídat pH (nehledě na "nepohodlnost provedení") a využít k bublání také ne, tlak nebude konstantní a bublalo by to nekontrolovaně chvíli a pak ti to nacucne vodu zpět do flašky (nebo prostě přestane když budeš mít zpětný ventil).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2009 14:44 Dusyk – Re: 87hejtman
To ako liať do akvária? coze
Počul som, že niekto ju nechal vyprchať cez kamienok do akvária, ale liať, nedoporučujem. Hlavne kvôli náhlej zmene ph a tvrdosti. Minerálky sú tvrdé! Rozumnejšia je sódovka ktorú si spravíš sám, ale to tiež nepovažujem za naj nápad.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2009 14:24 Muž 87hejtman [3] – perlivá voda
dneska mě napadlo něco ohledne CO2, možná je to hloupost tak to berte s rezervou, uplně nádou když jsem se díval na složení perlivé vody: pitná voda, oxid uhličitý( CO2 ) min 4g/l, ošetřeno UV zářením. tak mě napadlo jestli by to nešlo nějak využít?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2009 13:21 Muž DavidDizzer [26] – Re: Otta
jak mám vyrobit CO2 přesně na objem nádrže? abych zase neudusil rybky!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2009 19:54 Otta – Re: vaclav
Dobře a může ten doplňující plyn vadit rybám?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2009 19:41 Usine – Re: Otta
CO2 slouží jako ochranná atmosféra při svařování, nikoliv jak svařovací plyn. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2009 19:38 Usine – Re: Otta
Rozdíl v kvalitě jsou asi dvě procenta. 98 ku 96 jde jen o větší obsah vody pro sváření. Není to vlastní zkušenost, ale bylo to tu v jedné diskuzi o CO2. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2009 19:30 Otta
Nechci kecat,ale ono se řiká že vaří céočkem,podle mě to ale neni čisté CO2.Nevim jestli se vaří čistym,my v práci vaříme a na lahvích je napsáno složení a je tam třeba nějaké procento argonu,nebo jiného plynu.Chce to skontrolovat. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2009 19:15 Muž beowulfx [131] - Amazonské ryby a cichlidy
To se mi ulevilo, jelikož budu mít bombu od svářečů :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2009 18:26 Usine – Re: trodat
Na akvárium můžeš použít obojí. Je do bez problémů. :-)
souhrn praktických zkušeností se skládáním tlakových setů
rybicky.net/clanky/1177-co2-z-tlakove-lahve-skladame-si-svuj-set-z-overenych-levnych-komponent
Jak aplikovat CO2 z hasičáku - hodně informací o tlakových lahvích, redukčních ventilech...
rybicky.net/forum/12810

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [78] ...... 91 92

Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 82380x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/264-co2?od=3851