Zdravim. Nebudem zakladat novu temu, snad mi dakto napise aj sem
Tak, dnes mi dosiel CO2 AAA Top set s 2Kg naplnou, ph metrom a co2 motorickym difuzorom.
Tento zazrak:
www.shopakva.sk/…
Mam par otazok, tak idem nato
Uz par dni nazad som pridaval CO2 zo sifonovych bombiciek, napustil do obalu od CD a nechal vstrebavat do vody. Egerie a aj ostatne rastlinky zacali "divoko" bublat, siel z nich prud bubliniek co je myslim kladna reakcia na vyssi podiel CO2 vo vode. Predtym boli hodnoty Kh 10, ph cca 8.5 +- (merane tetra kvapkovymtestom). Po zacani aplikacie CO2 z bombiciek hodnota Kh klesla na 9 a Ph podla kvapkoveho na hodnotu cca 7.5 +- (farba vodicky bola bledsia
).
Dneska som uspesne poskladal CO2 set, skontroloval tesnost, nastavil pre zaciatok 1 bublinku / 2 sec. a zapojil. Z reaktora vychadza pomerne husty prub miniaturnych bubliniek, ktore na hladine miznu, cize nestihnu sa vstrebat, couz. CO2 ide zaroven s osvetlenim. Teda od 9-11 a 13-22.
Hned po aplikacii som zmeral kh a ph a bolo to: kh:8, ph 8.3-8,4 (uz merane digitalnym merakom,sice dosiel bez navodu a bez kalibracnych roztokov, ale mal na sebe papierik, ze v marci presiel kalibraciou. Tak snad nebol pouzity a meria korektne
). Vecer po zhasnuti bolo ph rovnake, teda 8.3.
Cize konecne k mojim otazkam:
1)
Za aky cas sa dokaze cca zmenit PH pri aplikacii CO2? (po zapojeni setu, 1bublinky za 2 sec zacal divoko bublat aj anubias b. nana z noveho korienku, co pri aplikacii cez "zvon" nerobil.
2) je mozne, ze hodnota PH a kh sa nemeni, ale hodnota CO2 stupne a moze priotravit osadenstvo? nakolko podla intenzivnejsieho bublania rastliniek sudim, ze toho CO2 tam maju viacej, ale s PH to ani nehlo.
3)
Ak su teda vsetky testy a merania "OK", podla tillmanovej tabulky a parametroch ph 8.3,kh 8 mam vo vode CO2 okolo 1.1mg/l co je zalostne malo (aj podla biogenneho odvapnovania na takmer kazdej rastlinke,rastu jedine anubiasov by som typoval, ze toho CO2 som v akva mal naozaj extremne malicko a tak hodnoty mozu sediet) by pomohlo este pridat bublinky a dostat sa aspon na PH 7. vtedy je koncentracia CO2 vo vode okolo 22.6 pri kh 8. Myslim spravne?
Dakujem za odpovede