CO2
Těsnění měním jednou za "uherský rok"... Asi proto, že spoje neutahuji "na krev", ale tak, jak jsem napsal - aby těsnily, což kontroluji ponořením do vody.
O "budíky" strach nemám; voda, co do nich nateče, zase odteče.
Obvykle jí trochu pomůžu tím, že oddělám "plexisklíčko".
Nenabádám k následování, jen konstatuji, že si s tím hlavu nelámu a zatím žádný problém.
Otevírám ji skoro nadoraz, pak jedna otočka zpět. Už jsem zde četl tento problém - v záhlaví.
Nicméně, jak často vy dva měníte to těsnění?
A díky za odkaz.
Škoda jen, že doprava bude nejspíš dražší než 10 těsnění. Nevím jestli těsnění seženu někde v bydlišti.
A máte někdo zkušenost se ponořením vršku do vody včetně měřáků?
Když otevřeš lahev povol jí nadoraz. Stávalo se mě hlavně u starší lahve, že utíkalo co2 kolem osy uzavíracího ventilu.
Vy oba to těsnění měníte při každém plnění?
Těsnost jsem zkoušel (po naplnění) jen jarovou vodou a jak je tady uvedenou, není to ideální.
Pak jsem zkoušel ponořit "vršek" do lavoru s vodou, ale bál jsem ponořit měřáky do vody... nějak jsem se toho obával.
Teflonová páska použít lze a co se týče dotažení spojů, nejlépe je vycházet ze zkoušky těsnosti. Obvykle nanášením holící pěny, u malých lahví to dělám tak, že je otočím dnem vzhůru a ventily ponořím do kbelíku s vodou.
A jak píše Václav - těsnění je základ.
Ahoj všem, přes mnoho dotazů a názorů tady, zeptám se konkrétně: lze použít teflonovou pásku pro zlepšení těsnosti redukční ventil - láhev?
A případně, jak moc převlečnou matku dotahovat?
Mám od ledna set s 2l láhví. Po prvním smontování mi láhev vydržela 45 dnů. Potom naplnění a druhé smontování a láhev vydržela 14 dnů při stejném bublání. Při tom po naplnění měla láhev 60 bar, stejně jako když byla nová.
Starší reakce
Nic se nestane. Voda a pár kapek testu na pH
0 20.12.2020 16:52 stepos – denerle indikator vytekl do akvarijni vody
Ahoj, nevíte prosím někdo složení co2 trvalého testu? Špatně jsem to zavřel a vytekl mi v akvarku do vody. Jak moc je to toxické? Díky za odpověď
Starší reakce
Tak po dvoch týždňoch si trúfnem na zhrnutie.
Nebolo to ani sódou, ani pH testom. Nepomohol ani nový roztok sódy, ani funglnový test, čo som ešte našiel. Vždy po 2-3 dňoch šla farba do žlta. A trúfnem si tvrdiť, že rovnako by šla i s origo testom.
To, čo pomohlo, bolo totiž presunúť dropchecker spod hladiny úplne dole 3-4cm nad piesok. Už vyše týždňa ukazuje pekne.
Myslím si, že príčinou je to, že reaktor je po novom na hadici od filtra, takže z rozstrekovacej rampy strieľa každú chvíľu cez celé akvárium pekné guľôčky COčka a tie hodnú chvíľu v ňom poletujú (600ka filter na 50l akváriu). Myslím si, že sa pekne vybublali a hromadili v dropcheckri a teda neplatilo, že COčko v ňom je výsledkom čistej difúzie. A teda ukazoval správne, že je v ňom príšerne veľa COčka.
Starší reakce
Já bych neřekl že špatný není roztok sody, ten Ph test na to prostě není dělaný aby dlouho vydržel a brzo degraduje.
Áno, čerstvý dropchecker je zľahka zelený. Aby bol modrý, znamenalo by to obsah COčka pod 5mg/l a to je tuším už pod rovnovážnou hodnotou pre KH=4.
Tak som spravil čerstvý roztok, hodil som ho do akva a uvidíme ráno.
Voda má pH=7 a KH=5, môžem pokojne spať.
Tak farba sa ani po šiestich hodinách nevrátila.
Prilial som skusmo KH4 roztok a hneď je zelená.
Takže zdá sa, že pH test je v poriadku a falíruje tam KH 4 roztok. Idem namiešať čerstvý a uvidíme.
Pravda, namíchat indikační kapalinu, ("test CO
2"), zas taková věda není. Pár let jsem akvaveřejnost, zejména prostřednictvím akvaburz, DYI roztokem zásoboval.
Časem jsem dospěl k závěru, že "obchodovat s deštěm" mne už dál nebaví...
Víc než na dropčekr spoléhám na "intuici"; sleduji, jak se daří rostlinám, co rybky ap.
(Při mé "intuici" si ale nechávám "našeptávat" od důvěryhodného pH metru a testu KNK...
)
Tak já jsem došel k opačnému závěru, skladováním se roztok neznehodnocuje a dá se říci že měří stále stejně. Pokud ano tak to samé platí i u tebe. Že máš modrou barvu v tvrdé vodě věřím ale v destilované vodě + soda a ph kapky jsem toho nedocílil a barva byla tmavě zelená. nebo si sežeň Modř bromthymolová také jsem o tom uvažoval ale odradilo mě prodávané množství.
Obišiel, ale v tej fľaštičke je to isté, bromtymolová modrá a nejaký hydrogenuhličitan. Žiadna veda.
Hlavne teraz sa nikam nedostanem, zákaz vychádzania nepustí.
Ja som práve naopak 3 roky šiel s vlastným roztokom bez problému.
Podobně jako Václav jsem taky zkoušel DYI náplně do dropčekru s nevalným výsledkem.
Realita byla někde jinde, než signalizoval dropčekr.
Bez téhle "pomůcky", (která vás může citelně mást), byste se neobešel?
Stejně by bylo zajímavé zjistit, kolik akvaristů přidává do nádrží CO2, aniž by "měřili" jeho koncentraci touto vychytávkou...
Nemám problém z neho dostať modrú, stačí zmerať z vodovodu, tu je tvrdá viac než dosť.
Myslím si, že práve kúpiť hotovú náplň, a potom ju skladovať celé mesiace, je horšia varianta. Neverím, že po roku bude v nej roztok stále 4°dKH.
Tak kdysi jsem to také zkoušel ale nikdy nebyl modrý, ono z toho ph testu ani modrá barva snad dostat nejde ale tmavě zelená. Nevydrží to dlouho a měří to blbě tak jsem radši přešel na
www.profiplants.cz/… Po namiešaní bol správne modrý.
A keď som ho vybral, už sa myslím nevrátil. Overím.
Zbarvení roztoku po namíchání je jaké? Modré nebo tmavozelené?
Zkuste dropčekr vyndat z akvária, nechat jej na vzduchu a sledovat, zda nebo za jak dlouho se vrátí k původnímu zbarvení.
Nie únik nie je a hlavne keď premeriam vodu v akváriu, tak rozhodne tak vysoký obsah CO2 nemá.
Zkus origo náplň, jestli nebude rozdíl. Únik CO2 z láhve nepozoruješ?
Ryby nekapú, rastliny bublinkujú podľa očakávania.
DYI znamená, že si to namiešam sám z pH testu, sódy bikarbóny a destilky.
(Áno, nechcelo sa mi písať
)
Edit. Medzičasom je už zas úplne žltý.
A co na to rostliny? Co to znamená že náplň je dyi?
Vymenil som náplň dropcheckera a po dvoch dňoch je žltý. Už je to tretíkrát, prvýkrát som nekontroloval a proste vymenil, druhýkrát to bolo po necelom týždni, teraz je žltý po dvoch dňoch. Podľa pH a KH je vo vode ale len 23mg/l. (Áno, môžem si dovoliť merať Tillmanovou tabuľkou, žiadne divokosti vo vode nie sú.)
Náplň je dyi, JBL pH test 6,0-7,6 a roztok NaHCO
3 v destilke. Na teste dátum nevidím, ale bude mať max rok, roztok je starý už zo dva roky, ale zas HCO
3 sa nerozkladá. Samozrejme dolievam destilku a kontrolujem KH=4, za tú dobu sa už nejaká voda odparila.
Zmena v tom období bola len výmena COčka zo sódy za set z Invitalu a výmena lipového drievka za reaktor na hadici.
Napadá niekomu dôvod? Nezažil to už niekto?
Starší reakce
Jojo navlékl dva týdny to šlo dobře a najednou to za šlo pouštět bubliny
Ahoj.
Jest-li je to tenhle:
www.rataj-spk.cz/… , nebo
www.rataj-spk.cz/…, tak se jenom zeptám, zda si kolem té membrány, kolečka skrze které má CO² procházet a rozmělňovat se na mikrobublinky, navlékl pryžové těsnění co je v balení. Je to takový O kroužek, do kterého se membrána navlíkne a usadí do plastového těla difuzoru a utahne se vrchním, černým, plastovým dílem. Ve druhém odkaze na obrázku je vidět dobře membrána, říkají tomu také tableta, s navlečeným kroužkem.
Mára
0 30.06.2020 08:52 Sunka – Difuzor
Netěsní mi plastový difuzor od Rataje na bocích mi utíkají bubliny?Dá se to nějak vyspravit?
Starší reakce
Já bych rampy určitě nedělal tohle mám už za sebou měl jsem jich několik a není to ono. Teď mám vývod z filtru a sání vlevo vzadu a vpravo vepředu cirkulační čerpadlo a je to úplně o něčem jiném než rampa na ní rostou jen řasy a pohled do akvária kazí prostě roura. Ve filtru mám reaktor protože nemám rád mlhu CO2 v akváriu.
Já mám profiplants reaktor poháněný samostatným čerpadlem, vše běží u skleněného filtru (viz diskuze o filtru). Nevalím tam toho moc, cca 15mg/l, používám reaktor, co jsem měl u menšího akvária, když použiješ větší reaktor a dostatečně silné čerpadlo, bude to ok.
Nejde mi asi o dávkování, jako spíše distribuci. Dávkování bude řízeno pH controllerem se sondou.
Ještě není, zatím je nádrž v přípravě, ale důraz bude spíše na rostlintvo, než na rybí osádku. Prodění je věc druhá - jako nejlepší řešení se mi zatím jeví dva fitry na každou stranu akvária s rampami naproti sobě.
CO2 počet bublinek za minutu = °dKH x objem akvária v litrech : 50 To je bezpečný začátek a pak bych přidával podle drop checkeru. předpokládám že pojedeš nonstop u tak velkého akvária.
Záleží ako je nádrž zarastená a ako je vyriešenie prúdenie vody.
Ahoj, mohl bych poprosit o doporučení, jak se poprat s dávkováním CO2 do nádrže 235cm dlouhé? Cca 1000l.
Starší reakce
Spíš by jsi měla říci jaké rostliny si představuješ protože těch kategorií je více nejsou jen náročné a nenáročné.
Odpovim trochu jinak nez kolegove - podle meho zalezi na tom, jak moc budes svitit. Spotreba/potreba CO2 se ridi primarne rychlosti fotosyntezy, a ta se odviji od mnozstvi svetla.
Tj. pokud budes primerene svitit (zvlast nano akvarium neni problem presvitit) a pestovat nenarocne rostliny (ale ony casto i ty narocne rostou bez CO2, jen proste pomalu), pridavat CO2 by bylo zbytecne.
Bez CO
2 se jaksi na této planetě neobejdeš. Ale rozhodně není nutné kvůli nenáročným kytkam uměle CO
2 dodávat.
Ne, bez náročných rostlin spíš zbytečné.
0 14.05.2020 14:44 .verca. Zdravím...Je CO2 v nano akváriu bez náročných rostlin nutné?
Díky
Starší reakce
0 26.04.2020 10:26 Tomjev – Novy ventil
Tak jsem nakonec kupoval od Rataje nový ventil bez láhve a opravdu to šlape jak hodinky je to jiný level
Starší reakce
Určite máš špatný elektromag. ventil, používam na distrib. CO2 vnútorný atomizér a ten potrebuje vyšší tlak a bubliny do akva prestanú po pár minútach akonáhle klesne tlak.Difuzér a reaktor pracuje s nižším tlakom.Ak to trvá dve hodiny, tak to je naprd a vymeň to.
Takže to budeš každý den tlačit pod 7 a v noci ti to vyleze k 8 pH. To není dobrá zpráva hlavně pro rostliny.
maniakva.sweb.cz/… Tak už se to vypíná tlak klesk a v počítadle bublin už to skoro nejde takže to není elektromagnetem
Tak to tedy zkouším mám to v zásuvce a láhev uzavřenou v 11:30 láhev uzavřená a zatím stále bublinky jak v akva tak jak v počítadle běží dál tak uvidíme za jak dlouho se to vypne
Tady jde vidět že já to ph mám 7,8 samozřejmě bez co2 zatím
Zkusím,jako četl jsem hodně toho ohledně vypínání na noc a nebo puštěný pořád je to ruzný někdo píše to a někdo to
Jak říkám.. Zkus zavřít láhev, jestli to bude bublat +- stejně dlouhou dobu, bude jasné že tím elektroventilem to není..
Já se také divil že mi to stále bublá se zavřenou láhví.. Teď už na to prdim a nechávám to zaplí i při údržbě.. Protože v tom není rozdíl..
Nechci ti kazit radost, ale je dost možný že noční vypínání vůbec nepotřebuješ..
Určitě si udělej prezentaci a starý pardi ti určitě poradí..
Přidat reakci
1 ...... [5] ...... 92
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 82872x