Jaká je to rostlina?
Nevíte si rady s určením správného názvu Vaší vodní rostliny? Pokud máte její fotografii, zde je to správné místo pro položení Vašeho dotazu.
A tahle?
Jelikož je v akvaristice celkově tendence slučovat tyto podobné druhy do druhu, který je platným druhem, a tato informace je hodně žádána, tak je to vyřešeno takto. Další možností by bylo smazat je a ponechat místo čtyřech druhů jen E. grisebachii, či k němu dát jen poznámku, že se prodává x druhů s malými rozdíly ve vzhledu. Což mě přijde jako škoda.
U spousty rodů to zde takto řešeno není, ale u Echinodorů je i u prodejců tento trend a tak proč ne.
Jinak odkaz dá strýček google.
www.google.cz/… Děkuji a tahle?
Můžete mně dát odkaz na stránky kde jsou takto rostliny pojmenované.
Zdravím, prosím o identifikaci rostlinky
Protože u některých nevím z kterého druhu pocházejí nebo pocházejí šlechtěním z jiného kultivaru, kříženců kultivarů apod.
Proč uvádíte druhová jména jen u některých kultivarů.
Pokud jde o sekce, (grupy, skupiny ) Echinodorů, tak to je latinské druhové jméno. sekce jsou sekce a druhová jména jsou druhová jména.
Tuhle rostlinu jsem viděl u rataje v obchodě v jedné nádrži. Tak co zajet za ním a zeptat se ho, co to podle něj je??
Kupoval jsem ho od chovatele z Hradce Králové, který mi to dovezl.
V zdejší atlase to lze předpokládat, v této knize to jde těžko. Pokud jde o sekce, (grupy, skupiny ) Echinodorů, tak to je latinské druhové jméno.
Divil byste se jak se snadno fotky zamění.
Jaké sekce? Sekce u šípatkovců nikde v atlase neuvádím.
Originál je z knihy Echinodorus od Christel Kasselmann, která tuto rostlinu objevila a popsala. Nepředpokládám že se takový světoznámý odborník splete a dodá jiné foto. Je pro zajímavost takto vypadá dnes už ne Echinodorus, ale Helanthium bolivianum 'Angustifolius' (dle zdejšího atlasu)
Když už se většina akvarijních (Ech.) rostlin a to i těch přírodních dostala mezi kultivary, (nic proti tomu nemám) nechápu z jakého důvodu jsou u nich uváděna jména sekcí. Z atlasu Echinodorů se tak stal chaos, ve kterém se jen tak někdo nevyzná.
P.S. Není v tom vašem "originálu" i E. angustifolius?
Vy si myslíte že máte rostlinu která je jediná toho jména.
To co je na oskenované fotce je E. decumbens. Pokud rostliny budou vypadat jinak a nebudou jako na obrázku je logické že nebudou vlastnit ani stejné jméno. Na mém skenu je totiž originál. No nic, přesvědčovat nebudu.
To co je na oskenované fotce je E. decumbens. Pokud rostliny budou vypadat jinak a nebudou jako na obrázku je logické že nebudou vlastnit ani stejné jméno. Na mém skenu je totiž originál. To co je v atlase je úzkolistá forma E. uruquayensis. I dnes je u nás E. decumbens poměrně rarita, natož v době kdy byla fotka vložena.
www.roslinyakwariowe.pl/… Tak jinak. E. decumbens je podobný E. subalatus (morfologicky) a ten vůbec není E. uruguayensis podobný. Fotka, kterou sem použil, je právě z variability E. uruquayensis. Mnohem větší podobnost je mezi fotkou v atlase a hledanou rostlinou a potažmo i hlavní fotkou z vámi oskenovaného článku.
Vy si myslíte že máte rostlinu která je jediná toho jména. To snad ani nemyslíte vážně. Takhle to u těchto rostlin nefunguje a po několika revizích druhu už vůbec ne. A vy si doufám nemyslíte, že všechny E. decumbens musí vypadat jako vámi oskenovaná fotka.
-u vodních rostlin se často pěstují klony, kde všichni jedinci vypadají skoro stejně. Takže i kdybych si to myslel, nebudu daleko od pravdy.
Vy si myslíte že máte rostlinu která je jediná toho jména. To snad ani nemyslíte vážně. Takhle to u těchto rostlin nefunguje a po několika revizích druhu už vůbec ne.
no a? Že E. uruguayensis to bejt nemůže.
Jen pro zajímavost kde jsi ten decumbens koupil?
Protože ten vypadá úplně jinak.
Tuhle rostlinu mám taky, uruguayensis to není, protože mě už osm měsíců roste ve stejné formě jako je na fotce. Dekumbens je tomu nejblíž, já ho mám v prezentaci pod echinodorus fantastic colour, ale bude to spíš ten dekumbens, jak se tu už psalo.
vždyť to může být cokoliv. Nechte to rozrůst a pak se zeptejte znovu.
- minuly dotaz trochu zapadl, vi nekdo prosim, co je to za rostlinku? diky
Na fotce v atlasu? Proč myslíte?
Jenže na té fotce v atlase není žádný Ech. decumbens, ale právě ten uruguayensis.
já bych tipoval Echinodorus uruguayensis
Ano máte pravdu,zas jsem se netrefil no
Myslím si, že to určitě sagitaria není... Má to listy jako echinodorus. I když první dojem dělá jako sagitaria, není tomu tak
Sagitaria nemá výrůstek listů do takového tvaru, ale její listy vylézají jakoby z trsu, ale vedle sebe (neskládají se na sobě) jako echonodory.
Nevím no, můj názor je, že to může být nějaký druh echinodoru, že na sagitarii to asi nevypadá...
Doufám, že se nemýlím
Tak já si myslím že je to Sagittaria,ale nevím zda Sagittaria platyphylla nebo Sagittaria subulata.Ale nejsem si jistej...
S velkou pravděpodobností se jedná o emerzní formu Echinodorus quadricostatus. Přišel mi z Daho naprosto stejný
Ahoj, prosím o rada, co je to za druh.
Díky.
0 26.02.2012 18:21 eliphass no každopádně jste všichni šikulové
jo asi mi nic nezbývá snad to do léta bude k poznání mám v plánu kupovat větší akvárium a tam už chci mít přesněj přehled co tam je a není
zatím toto akvarium beru jako na ponaučení a pak už to pojmu profesionálněji
každopádně díky všem !!!
Není zač... To opravdu chce čas a počkat, jak rostlina povyroste a začnou se jí vytvářet submerzní lístky. Pak už stačí porovnávat ... Ale i já se přidávám k názoru tomu, že některé druhy echinodorů je obtížné identifikovat
... Snad se ti / Nám to podaří
v těch druzích Echinodorů maj dost bordel i odborníci, takže kdoví jestli někdy zjistíš jak se ta kytka má správně jmenovat
Kupovat si jako substrát mramorovou drť, to není to pravé ořechové.
Nejspíše nějaký malý emerzní echinodorus.
pravděpodobě nějaký echinodor (v emerzní formě vypadají jinak než jak budou vypadat pak, možná bleherae)
Nevíte si rady s určením správného názvu Vaší vodní rostliny? Pokud máte její fotografii, zde je to správné místo pro položení Vašeho dotazu.
Přidat reakci
1 ...... [132] ...... 182
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 224033x