Jaká je to rostlina?
Nevíte si rady s určením správného názvu Vaší vodní rostliny? Pokud máte její fotografii, zde je to správné místo pro položení Vašeho dotazu.
Jifi napsal: Nějaká sítina (rod Juncus). Je to mokřadní kytka, která roste ve vlhku, klidně snese i zaplavení spodku, ale není to vodní kytka.
Edit: u nás celkem běžně roste tento druh sítiny botany.cz/…
To není sítina. To je Cyperus haspan. Platí akorát to o nevhodnosti do akvária:
www.google.cz/… Nějaká sítina (rod Juncus). Je to mokřadní kytka, která roste ve vlhku, klidně snese i zaplavení spodku, ale není to vodní kytka.
Edit: u nás celkem běžně roste tento druh sítiny
botany.cz/… Prosím tuto rostlinu mi poslali a já si jí určitě neobjednával.Nevím co to jea jestli vůbec patří do akvária.Děkuji.
Starší reakce
Nějaký Anubias. A. lanceolata nebo něco podobného.
Copak je tu za rostlinu? Děkuji
Chlapi, a co Littorella? To by nebylo možné?
Já si ale nemyslím, že to je Sagitaria...
Pokud ta chemikálie nějak porušila genetiku rostliny, všechny mladé zřejmě budou mít tentýž problém. Na druhé straně, kdo takovou kytku má?
Zásah do genetické informace?
Sagitaria nikdy neporoste do výšky.
To je určitě možný... A když, tak z výhonku vyroste taky mrzák?
Může být. Mi ta kytka připadá že má nějaký problém.
Jestli to ctibum nedostal od někoho kdo léčil akvárium. Antibiotika na sinici mě takhle zničila pár rostlin už se nikdy nevrátily do původního stavu.
Projdi si ty fotky 25.9. Za mě jednoznačně Sagittaria.
Proto jsem Ctibuma žádal, ať vyfotí špičku listu
.
Nicméně ta rostlina se od září nezměnila. Jednorázově se pomačkanost listů dala vysvětlit všelijak, ale ona je stejně takové má. Je červenější, než byla předtím. Sagittaria takto nikdy kořeny nevyhání, ani, když ji několikrát přesadíš (u eriocaulonu bych se naopak nedivil). Na trsu staré sagittarie vidíš uhnívající listy, které viditelné zprůhledňují - tady nic takového nevidíš. A co je podle mě ještě důležité - ta rostlina neroste jako sagittaria. Sagittaria vyhání listy stále z jedné báze a rostlina se rozestupuje "do stran". Toto expanduje spíš do výšky - nové listy rostou viditelně nad starými. U sagittarie nemůžeš říci, že nějaký list roste nad jiným listem.
Edit: List eriocaulonu jde do špičky mnohem plynuleji, než list sagitarie - je těžké říci, kde se list začal zužovat. Ctibumovy staré fotky v tomto vypadají jako eriocaulon.
25.9. jsem dával víc fotek. Listy jsou zvláštní. Některé jsou tuhé (užší), některé křehčí (širší). Každopádně mi to na Eriocaulon nesedí. To už spíš ta Sagitaria, ale jen některé listy se jí trochu podobají. Taky mi tam hapruje ten červený střed a vůbec celková "stavba" rostliny, kdy se staré listy (zatím) nerozpadají a nové rostou ze středu pořád dál.
Na té poslední fotce je uprostřed výhonek, na konci má červenou "bambulku". Ještě tam je někde druhý, menší. Víc jich za celou dobu nebylo...
Asi se neshodneme, pokud není šance vidět tu kytku na vlastní oči. Možná by to chtělo detail listu, ale fotka nemusí úplně ukazovat realitu.
Viděl jsi (a viděl někdo) někdy sagitarii, která by měla skoro 30 listů? Mé sagitárie mají tak maximálně 7-8. Porost sagitárií vypadá hustě, ale myslím, že jednotlivá rostlina má maximálně listů tak deset. Taky by, být to sagitárie, po roce a půl už dávno odnožovala.
Ani u sagitárií nejsou časté náznaky tmavého žilkování a už vůbec ne barva do červena.
P.S. Eriocaulon
capricornaquarium.com/… Když se podíváš pozorně, tak na listech rostlinky od City Buma je náznak žilkování a tento znak u Eriocaulonů chybí. Proto si myslím že je to Sagittaria. Pomalý růst může být způsoben tím, že té kytce něco chybí nebo přebývá.
Sagittaria by rychleji rostla a i kdyby nerostla, rozpadaly by se jí víc staré listy. Taky jsem nikdy na sagittarii neviděl červený odstín. Ty kořeny mohou být takto tím, jak ctibum rostlinu několikrát vytáhl a přesadil.
Dej si do Google například eriocaulon sp. vietnam.
Já si myslím že to je nějaká malá Sagittaria, která zlobí. Důvod nevím. Podle mě to není Eriocaulon. Ten nasazuje kořeny jinak. Nepouští je do boku.
Ok. Myslím, že to je eriocaulon. Roste pomalu, listy velmi dlouho vydrží, zahušťuje se. Hoď si eriocaulon do Google obrázky. Některé druhy na fotkách mají podobně zmačkané listy a mohou mít i červenou bázi. Tvá rostlina muže být pomalejší ještě i proto, že nemá tolik živin, kolik by chtěla a kořenový systém, jaký by potřebovala. Nemá ideální podmínky, ale žije a roste.
Historii jsem tady popisoval 25.9.
Je tam rok a něco. Kde se vzala tu se vzala, sázel jsem tam co dům dal.
Fotka je dnešní, roste v mých podmínkách dost pomalu.
Žádného rozpadu jsem si ještě nevšiml.
Jak rychle to roste a jak rychle se rozpadají staré listy? Tohle je současná fotka?
Edit: Jak se ti to objevilo v akva a jak to máš dlouho?
Mechanicky? Těžko, je tam všechno mini. Nedostatek něčeho ve vodě? Netuším...
Připadá mi to jak plazící se Valisnerka. Jako kruhy v obilí, jak ty klasy rostou připlácnutý k zemi
Nemáš v akváriu něco, co ti vždy “pomačká” nejmladší rostoucí list?
Kdyby to bylo na suchu, daly by se takovéto deformace svést i na vnitrolistové parazity.
Edit: Vyfoť několik špiček listu. .
Jak rychle to roste?
Kdyby chtěl někdo pokračovat v tipování, co že se mi to vytvořilo. Pořád to nevím a pořád mě to zajímá...
Poroste ti to líp, než lilaeopsis
.
Díky. Btw. poslali mi to jako Lilaeopsis Brasiliensis, což jsem i já poznal, že to bude něco jiného...
Tak jsem se opět ztrapnil.
Zelenina nikdy nebyla mým hobby, ale i přes tuto trapnou neznalost učiva základní školy, bych nakonec dospěl k sagittarce.
Quasimodo: Je to sagitarie.
Acomys: Je to najas.
Amatértom napsal: Sagittaria nemá v prostředku řapík. Ten echinodorus ano.
Řapík je na bázi listu. Zřejmě jsi měl na mysli centrální nerv.
Sagittaria nemá v prostředku řapík. Ten echinodorus ano.
Podle mě nějaký druh řečanky
.
Starší reakce
zdravím, chtěl bych se zeptat, co je to na fotce za rostlinu, zanesl jsem si ji nevědomě s jinými rostlinami. děkuju
Starší reakce
Dostal som ju od kamoša,keď bola menšia myslel som že je to C.Afinis,ale teraz sa mi zdá zvrchu trochu hnedá preto váham nad jej druhom.
Mělo by to být něco z okruhu Cryptocoryne wendtii. Možná C. w. brown, nebo C. w. Tropica.
Aká je to cryptocoryna?
Starší reakce
Jendo, viděl si proměnlivost listů u affinisky u mě? V 600 l. byly listy dlouhý i 35cm. Ve 160ce jsou menší a listy max 20cm. I barva byla jiná. Někdy světle zelená, jindy dost tmavá, jindy trošku s nahnědlým nádechem střední žilky. Je to různý podle podmínek ve kterých rostou. Hodně dělá světlo s velikostí, barvou, i puchýřky na listech
Pokud se jedná o jiné druhy kryptošek, tak to se radši obrať na Ing. Skácela, ale u těchhle dvou si celkem jistý jsem. Affiniska je sice dost proměnlivá, ale ta vlevo je prakticky typická kytka a tu aponogetifoliu taky potvrzuji. Dlouholistých kryptošek je sice hafo, ale podle tvaru listů je to ona. Balansku mám naživo doma a fakt vypadá jinak.
Jsi si tak jistý?
Neříkám že ne, ale v obou případech bych docela váhal, podobných druhů je tolik... Jestli to máš tak perfektně v oku, zahrnu Tě dotazy o determinaci...
Tvar i velikost listů u affinisky jsou dost promněnlivé.
Já právě affinisky mám a u téhle mi přijde, že má širší listy, než mají ty moje.
0 16.12.2017 18:27 Wanderer [2103] - Skaláry - nejkrásnější ryby. Nevíte si rady s určením správného názvu Vaší vodní rostliny? Pokud máte její fotografii, zde je to správné místo pro položení Vašeho dotazu.
Přidat reakci
1 ...... [37] ...... 182
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 224033x