Jaká je to rostlina?
Nevíte si rady s určením správného názvu Vaší vodní rostliny? Pokud máte její fotografii, zde je to správné místo pro položení Vašeho dotazu.
Vlevo to vypadá jako pupečník. Vpravo je růžkatec a to je akvarijní plevel, který roste v širokém rozsahu podmínek velmi rychle. Proto se hodí na odbourávání látek z vody. Se stolístkem nemám zkušenosti.
Mě to příjde jako semenáček nějaké dřeviny..bříza?
0 12.09.2017 20:29 Cados – Copak to je
Zdravím na levé straně fotky mám asi 2 měsíce v akváriu rostlinu a celkem to vypadá, že i roste, jen si nejsem jistej jestli patří do akvárka a už vůbec nevím co to je zač.. a na pravé straně nevím jestli to je růžkatec ponořený? Nebo stolístek klasnaty? Popřípadě jaký je mezi nima rozdíl a proč se stolístek dle zdejšího atlasu nehodí jako akvarijní rostlina, když by se asi dobře hodil na odbourávání škodlivin z akvária.
Děkuji
Mě napadlo, jestli jsi ten kořen donesl z lesa, nasadil na něj to Micranthemum a umístil to do akvárka, mohla na něm být semena ostružiníku, ale pokud ten kořen byl v akvárku delší dobu, asi by ta semena shnila. Jo a ještě taková drobnost k sinici. Nevím, jestli to není jenom náhoda, ale ve dvou akvárkách, kde se mi držela vláknitá řasa a sinice, se po nasazení japonik, obě ty potvory vytratily. Může to být náhoda a nebo japoniky žerou i sinici.
Něco muselo být v tom Micranthemum protože zezadu roste to samé. To jsem dostal na srazu a asi od Jožina. (dudak)
A nemáš už doma rýmovník? Ten prej střílí semena po okolí...
Mi to trošku připomíná semenáček ostružiny, ale těžko říct, jak dlouho byl ten kořen v akvárku, případně odkud by se to semínko na kořenu objevilo.
Tu cervenou jeste porovnej s althernanterou.
Miraell napsala: Milý Pepane, ty kytky u mě žijí druhým rokem, tak bych si vyprosila ty poučky.
Prostě je mám a poděkuji ti, pokud jim dáš jméno.
Mám to lépe nafotit?
O kolik ta kytka za ten rok vyrostla? Kolik udělala odnoží. Ani jednu. Prostě jenom přetrvává a až se vyčerpá, prostě odejde. A to neříkám jenom já, ale i místní atlas:
rybicky.net/atlasrostlin/hemigraphis_alternata Tak jsem se Pepane koukla do atlasu a asi máš pravdu.
Možná je s podivem, že mi kytka přežívá již druhým rokem a snaží se i narůst a rozrůst.
Při další údržbě ji vyjmu a zkusím zasadit do květináče.
Pokud tě to bude dále zajímat, podám zprávu, jak se chová na suchu.
Děkuji moc
Jen ještě jeden poznatek, rostlinu si vybírají šneci jako první.
Ano, mám namysli tu červenou.
Děkuji moc.
Chci si je najít v atlasu, myslím si, že zrovna ta červená potřebuje více světla.
Řeším totiž současně i nové osvětlení.
Milý Pepane, ty kytky u mě žijí druhým rokem, tak bych si vyprosila ty poučky.
Prostě je mám a poděkuji ti, pokud jim dáš jméno.
Mám to lépe nafotit?
To posledné je imho Ludwigia Repens "Rubín". Ak sa teda bavíme o tej červenej...
Chce to lepší fotky, ale to první je stopro nějaký Hemigraphis, což je kytka pro akvaristiku absolutně nevhodná. A už dopředu říkám, že nakoupit kytky a pak teprve zjišťovat, co jsem to dal do nádrže, je absolutní pitomost a leckdy dost drahá. Od té doby, co existuje internet, není problém si i s dnešními mobily zjistit informace třeba na burze nebo v obchodě.
0 07.09.2017 00:02 EatYellowSnow Ahoj, pomohli byste mi prosím identifikovat rostliny na fotce ve spodní části, ony dlouhé tenké listy, které vypadají skoro jako vymotaná magnetofonová páska?
Případně něco příbuzného vzhledu? Nejsem akvarista, ale sháním rekvizitu pro video točené pod vodou, proto moc děkuji za případnou pomoc
Díky!
JirkaŠčobák napsal: Asi 20 cm velké trsy. Větší rozlišení tady: rybicky.net/fotogalerie.php…
Nenašel jsem to nikde v atlase, ale možná jen blbě koukám (nejvíc mě to připomíná nějakou sítinu).
P.S. Zdroj: Štěrkové jezero u Senca. Rostlo to v mělké, prosluněné vodě. Přesně takto mezi velkými kameny (v bahnitém dně to tolik neprosperuje). Byl jsem tam se šnorchlem a než jsem to vyrval ze dna, udělal jsem si analýzu o biotopu.
Myslím, že jsem to náhodně určil. Potamogeton pectinatus
rybicky.net/atlasrostlin/potamogeton_pectinatus
Dnešní foto:
rybicky.net/fotogalerie.php… Starší reakce
Ty Anubiasy povytahni, at maji oddenek nad substratem, jinak ti odehnijou. Lepsi je privazat je na nejakej kamen nebo koren.
Mě by spíš zajímala ta kryptokoryna vedle... je pěkná. Kde jsi ji koupil?
Starší reakce
Myslel som si chcel som sa tomu hladaniu vyhnut
.Diky
To je dost těžké určit protože je jich mnoho různých variant a v každém akváriu vypadají trochu jinak. Nezbude ti než si najít nějaký atlas a hledat.
Ahoj vie mi niekto poradit ake su to druhy?
Vopred dik
Myslím si že brakickou by vydržel.
Ak prežije dva týždne v sladkej vode, môžem porozmýšľať.
Fotografie ve vetsim rozliseni a detail listu. Na listu jsou opravdu takove zvlastni zoubky.
Edit: rybicky fotky zda se zmensuji, lepsi zde -
imgur.com/…
Nee erectus má lístky hladké, tady se mi zdají trošku zubaté...
Chtělo by to lepší foto, ale Erectus mi přijde, že má špičatější listy a nemá je zahnuté dolu. Tipuju to také spíše na Stellatus.
A nemohl by to přece jen být erectus?
Na vybarvení potřebuje opravdu extra silné osvětlení, jinak je zelená.
Ok diky, mate me ta barevnost - mam ji uz rok a nikdy nebyla jina nez zelena s rekneme nadechem do cervena tesne u hladiny. V atlase zde i jinde je spis popisovano jako prevazne fialova ci bila a zridka zelena :
Jj stellatus.
Ahoj,
prosim o pomoc s urcenim rostliny. Jde o Pogostemon stellatus (
duckduckgo.com/… ) nebo o nejaky jiny druh?
Diky
Starší reakce
0 12.08.2017 21:24 Akvarista na baterky – Co je to za rostlinu? :D
Zdravím, rád bych požádal vás zkušené akvaristy o prozrazení - jakou to má kamarád v akvárku rostlinu? Sám neví a když vydržela u něj, tak si myslím, že by pro mě mohla být ta pravá...
Předem děkuji, Akvarista na baterky
No repens to podle mě není určitě, arcuratu jsem neměl, ale podle fotek to vypadá, že to bude ona
Asi 20 cm velké trsy. Větší rozlišení tady:
rybicky.net/fotogalerie.php…
Nenašel jsem to nikde v atlase, ale možná jen blbě koukám (nejvíc mě to připomíná nějakou sítinu).
P.S. Zdroj: Štěrkové jezero u Senca. Rostlo to v mělké, prosluněné vodě. Přesně takto mezi velkými kameny (v bahnitém dně to tolik neprosperuje). Byl jsem tam se šnorchlem a než jsem to vyrval ze dna, udělal jsem si analýzu o biotopu.
Nějaký růžkatec - Ceratophyllum.
Našiel som to v jednom jazierku v Londýne v obrovskom počte a nie som si istý čo je to za rastlinku.
Vpravo je limnophila sessiliflora, uprostřed pravděpodobně bacopa caroliniana a vlevo to sice vypadá na rotalu, ale má příliš malé listy. Klidně by to mohla být Micranthemum micranthemoides.
Malý pomocník v určování rostlin:
surpanblog.cz/… nebo herbář:
surpanblog.cz/…Nevíte si rady s určením správného názvu Vaší vodní rostliny? Pokud máte její fotografii, zde je to správné místo pro položení Vašeho dotazu.
Přidat reakci
1 ...... [42] ...... 182
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 224033x