Jaká je to rostlina?
Nevíte si rady s určením správného názvu Vaší vodní rostliny? Pokud máte její fotografii, zde je to správné místo pro položení Vašeho dotazu.
U Raviolky jsem byl dřív než tady
Bohužel trpím drobnou charakterovou vadou, totiž když je v článku byť jen náznak chemie, tak ho mozek odmítá zpracovat... Trpím tím už od základky...
0 31.08.2016 16:57 Kačes – Rostlinka
Ahoj, už dlouho nemůžu najít, co je tohle za rostlinku. Prosím poraďte, děkuju mooc.
Takže jsem trefil?
Tak to by mi ji úředníci z Bruselu mohli nechat
A je nějak prospěšná? Žere něco, co ve vodě nepotřebuju, resp. nechci? Nebo naopak žere moc živin jiným rostlinám?
Líbí se mi, ale na za cenu toho, že mi umoří zbytek zeleně...
Je to rostlina z naší přírody a proto je vedená jako jezírková, proto ten text. Tenhle ten typ rostlin nebývá v akváriích vítaný pro svůj expanzivní růst v teplé vodě.
Zdravíčko
Od někoho jsem se stonkovkami dostal toto. Listy má cca 3-4mm.
Z atlasu mi k tomu sedí Spirodela polyrhiza / závitka mnohokořenná.
Trefil jsem?
A pokud ano, v atlasu se píše, že "Tato rostlina není příliš vhodná jako akvarijní rostlina". Ví někdo důvod?
Dík
Starší reakce
Zdravím všechny,
potřebal bych pomoci s indentifikací rostli na tomto videu:
www.youtube.com/…
Jedná se mi o červený lotos a o vysokou stonkovou rostlinu (vypadá podobně jako vodní mor) - video je bohužel velmi špatné kvality.
Případně pokud víte o nějakých sehnatelných rostlinách, které by zapadaly do biotopu Thajska, konkrétně čisté (až modré) rybníky s vyšším pH v jižní části, byl bych velmi rád za každou informaci.
Zatím mám z této oblasti potvrzené zcela jistě Cryptocoryne cordata a Cryptocoryne ciliata.
Rybí obsádka pro 180l akvárium je už jasná - 18xTrigonostigma espei, 6xDermogenys sp., 3x Betta simplex, 8x Puntigrus partipentazona ...
Díky všem moc za pomoc ...
Starší reakce
Může, můj je taky nemá.
A když nemám ty "banány" u kořenů tak se taky může jednat o nymphoides. Všude na internetových fotkach ji vidím s nimi.
Moje Nymphoides hydrophylla 'Taiwan'.
"Akože" netvrdím, že co máš, je přesně ono. Jen si myslím, že to je nějaký nymphoides.
Vulgaris to byt nemůže ta ma, mš rovnější okraje a je vice srdciteho tvaru.
nejvíce se blíží Nymphoides indica ale ta je prý v ČR nedostupná a pochybuji že nahodo se ke mně dostala.
Foto již zasazené XXX rostliny
Spíš mi to připadne jako nějaký Nymphoides.
to není. pupečník bílý se větví, tenhle vypadá na obecný (vulgaris)
0 15.08.2016 08:05 laKatos – spravne určení
Poprosil jsme bratra ať mi na aquaburze koupi Hydrocotyle leucocephala a domů mi přinesl toto. Mě se nezdá že to je ona. Prosím o potvrzení nebo nejlépe přímo určit druh.
Děkují
tak jsem asi zjistil, že to co mám doma a považoval jsem ji za indickou bude asi Rotala 'Green' a tu jsem myslel.
Rotala indica, alespoň ta kterou mám, má stonky tlusté i pod vodou. Navíc má i jiný tvar listů. Tohle je určitě Micranthemum. Měl jsem obě rostliny, jsou určitě i na fotkách v mé prezentaci, Rotala ještě možná jako Amania.
to co je na fotkách u rotaly je emerzní forma. Ta submerzní má stonky taky slabé. Ale pokud jsou to "nitky", bude to micranthemum.
Děkuji za pomoc. Vzkaz jsem právě odeslal a napjatě čekám na odpověď
přesně tak, není to rotala, ale micranthemum
Na 99% je to spíš Micranthemum micranthemoides jak psal afc1886. Porovnával jsem to s tím, co mám v nádrži a s Micranthemum je to víc ve shodě. Ta rotala jak píšeš má taková hutnější stonek. To co mám já jsou spíš nitky.
0 13.08.2016 20:03 Switch – Poradíte?
Ahoj Nevím kam zařadit tuto rostlinku - co je v popředí. Za případné odpovědi děkuji
Switch napsal:Kolega níže pak psal, že je to zelenec, ale tam je znatelný rozdíl - když mrknu na googlu na fotky. Také bych se přiklonil k Acorusu - variaci také nejsem schopen určit přesněji.
Nediskutabilně acorus - má i takovouhle žíhanou formu.
Vhodné do bahnitého květináče a na okno (netuším výsledek, ale určitě větší šance, než v akváriu).
Děkuji, velmi děkuji. Vše prostuji a napíši svůj závěr.
Díky, přijde mi to právě úplně stejně. Kolega níže pak psal, že je to zelenec, ale tam je znatelný rozdíl - když mrknu na googlu na fotky. Také bych se přiklonil k Acorusu - variaci také nejsem schopen určit přesněji.
Na zelenec to nevypadá, porovnával jsem na googlu obrázky a má širší listy a výraznější prostřední pruh. Také postavení listů je jiné - zelenec je svěšený od středu do stran, Acorus trčí kolmo vzhůru. Spíš to opravdu bude Acorus.
to není akorus, ale obyčejný zelenec.
chvíli ti tam vydrží ...
Tušíš správně ... Acorus gramineus cv. Decoratus, možná Variegatus (nevím, jaký je mezi nimi přesně rozdíl) ...
Edit : podle zdejšího atlasu asi žádný :o) ...
0 12.08.2016 22:46 Switch – Acorus či něco jiného?
Ahoj, koupil jsem tuto rostlinu - tuším, že by to mohl být Acorus, ale nejsem si jistý... Popřípadě jaký přesně poddruh? Poradí někdo?
Cordata asi ano, ale ne 'Rosanervig' (mám v akváriu).
Koukni na tuhle moji
rybicky.net/fotogalerie.php… Je tvá podobná?
Obdržel jsem ji jako C. evae, která je dle zdejšího atlasu identická s C. cordata var. siamensis. Mám na to dva názory. Jednak, že jsou kryptokoryny hrozně variabilní. Jednak, že Ivan Vyslužil, od kterého je mám, pěstuje každou variantu zvlášť a C. evae se podle mě drží barevně a stylově stabilní. V jeho akváriích, když nejsou zastíněné, mají zajímavě "ležaté" listy, koukni video (C. evae viditelné asi od 25 sekundy):
www.facebook.com/… Proto bych tuhle kryptokorynu vyloženě za C. cordata var. siamensis neoznačoval.
Pomohl jsem ti?
Tak to teda pěkně děkuju
Děkuju. V květu jsem ji ještě nezažil...
s určením nepomůžu, ale bylo mi kdysi řečeno, že kryptokoryny jdou nejbezpečněji určovat podle květu.
Dovoluji si požádat zdejší fundované uživatele o pomoc s určením kultivaru kryptokoryny. Podle obrázků z atlasu jsem si ji zařadil jako kryptokoryna cordata var. siamensis, možná ´Rosanervig´. Další fotky případně nahraji, něco málo je i v prezentaci nádrže. Předem děkuji za pomoc.
taky mi to dělá, nevím čím to je, ale vršek stříhám a znovu zasazuju, spodky vyhazuju
Obvyklá věc, řeší se to třeba schováním za něco, kde ty oholený spodky nejsou vidět.
Děkuji.
Možná OT ale co proti tomu aby neshazovala ty listy? Nebo to je u ni zcela obvykla věc
Nevíte si rady s určením správného názvu Vaší vodní rostliny? Pokud máte její fotografii, zde je to správné místo pro položení Vašeho dotazu.
Přidat reakci
1 ...... [56] ...... 182
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 224033x