Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaká je to rostlina?

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Copak je to za rostlinku? 

Přejít na předchozí stránku 53 Přejít na další stránku   1  
Jaká je to rostlina?
Nevíte si rady s určením správného názvu Vaší vodní rostliny? Pokud máte její fotografii, zde je to správné místo pro položení Vašeho dotazu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2016 12:13 Kesz – Zná někdo?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, tuto rostlinu jsem dnes dostal darem a zajímalo by mě, zda někdo ví o jaký druh se jedná? Předem díky palec

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2016 00:05 Muž Passenger77 [564] - RostlinyRe: Pepan/Echinodorus quadricostatus ?
před nějakým časem jsem koupil malý druh Echinodorusu. Koupil jsem jej v akvaristice (dle štítku to byla renomovaná pěstírna), byl pod označením E.quadricostatus...
Tak uzavírám pátrání - naprosto nečekaně jsem totiž našel účet z Hornbachu (hledal jsem úplně něco jiného) a našel jsem název koupeného Echinodorusu. Byl označen jako Echinodorus cordifolius "MINI" , dříve prý též E."aschersonianus" , systematicky správný je ale název Echinodorus cordifolius "schlueteri" . Aby toho nebylo málo, poslední název se chybně užívá pro větší variantu, která se ale správně jmenuje Echinodorus maculatus ... smich
viz. www.aquasabi.com/…
Kde jsem přišel k informaci, že by to měl být E.quadricostatus, už fakt nevím. Zřejmě to souviselo s podobou, kterou jako malá rostlinka měl. A abych nezapomněl - čest pěstírnám, bylo to označeno správně!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2016 23:25 Muž TRULY [164] Re: vaaclav
ja ked zajtra nabehnem do hornbachu tak tam dostanu aj za tu pani co mi na akvatere predala ten cerveny bordel podobneho vyuzitia ako toto smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2016 23:23 R Muž vaclav [14810] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: TRULY
Taky jsem si ho kdysi koupil, rostl krásně ale nad vodou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.11.2016 23:13 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: TRULY
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.11.2016 23:06 Muž TRULY [164] Re: JirkaŠčobák
:-D to mam hah
Noo nejak sa mi nezda aby to bolo to :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.11.2016 22:40 Muž JirkaŠčobák [3235] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: TRULY
Ty máš ale otázek :).
Nějaký hemigraphis: rybicky.net/atlasrostlin/hemigraphis_alternata
Nebude růst pod vodou. Bude prosperovat jen nad hladinou. Jednou mi i kvetla: www.akva.sk/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2016 22:27 Muž TRULY [164]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku neviete mi poradit co to je za rastlinku? a ci s nou mate nejake skusenosti? vdaka.
Je pestovana pri co2jke v predajni. Niektore sadenice su zelene listy a niejtire maju jemny cerveny nadych

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2016 14:01 Muž Čorka [0] – Možný hemianthus micranthemoides
Zdravím, u příbuzné jsem viděl v květináči takový tmavězelený polštářek, je na vlhké hlíně, přes léto ho mívá venku. Je skoro převislý a tak mě napadá, nemůže to být emerzní hemianthus? Občas to kvete mikro kvítkama.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   13.11.2016 18:35 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: Anthrax
cs.wikipedia.org/…
Funguje to tak, že první je jméno rodu, druhé jméno druhu a třetí je kultivar:
Microsorium pteropus Windelow.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.11.2016 18:32 R Muž vaclav [14810] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Anthrax
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2016 18:28 R Muž Anthrax [4937] Re: Pepan
Co přesně znamená kultivar Widelow? Já se v botanických názvech nevyznám :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   13.11.2016 17:52 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: Anthrax
Je to kultivar Windelow. Thors Hammer má jiné konce listů.
www.google.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.11.2016 17:35 R Muž vaclav [14810] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Anthrax
Má to střapaté konce takže Microsorum pteropus 'Windelov' nebo něco podobného Microsorum pteropus 'Thor's Hammer' :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2016 17:30 R Muž Anthrax [4937]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, chtěl bych se zeptat, co je to za rostlinku, která se mi objevuje na mechu? Předem díky za odpověď a omlouvám se za ostrost fotky.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2016 21:52 Jarda62 Re: Pepan
Díky, přesně to jsem si myslel, podle žilek a jejich umístění na listech jsem tak soudil..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   10.11.2016 21:44 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: jarda62
Myslím si že obojí je Cryptocoryne affinis. Tato kytka je hodně variabilní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2016 21:43 Jarda62 Re: vaaclav
Ta to asi nebude, má delší a ne tak tmavý řapík..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2016 21:38 Jarda62 Re: vaaclav
Fotka k příspěvku Ještě jedna fotka.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2016 21:33 R Muž vaclav [14810] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: jarda62
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2016 21:29 Jarda62 Re: vaaclav
Tak to jsem z toho jelen.. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2016 21:25 R Muž vaclav [14810] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: jarda62
Já bych řekl že je to přesně obráceně. Affinis je na druhém obrázku, protože i v hoších podmínkách je zespoda aspoň růžová a ne zelená. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2016 21:15 Jarda62 Re: afc1886
To vím, ta je známá snad nejvíc, ale ta druhá vypadá vzhledově stejně, jen ze spodní strany listu je do fialova..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2016 21:10 R Muž afc1886 [15246] Re: jarda62
Na první fotce je myslím rybicky.net/atlasrostlin/cryptocoryne_affinis ale 100% to nevím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2016 21:00 Jarda62
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím mohl by mi někdo zkušenější pomoct?Dostal jsem cryptocoryny a nevím co jsou zač, podle mě je to jeden druh, do atlasu jsem nahlédl, ale na mě vypadají všechny moc podobně. Za případnou pomoc díky

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2016 22:23 Muž kofejn [963] Re: TRULY
Bahnatky rostou jak hodně rychle. Chebule, aspoň u mě, roste pomaleji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2016 21:53 Muž TRULY [164] Re: kofejn
preco plevel?
tak ja som ju zobral v nadeji ze chlapec mi dava rasltiny za par korun. Nakoniec tu cenu orestrelil. Tie rastlinky este pretiedim a do buducna si vyberiem lepsie...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2016 21:46 Muž TRULY [164] Re: vaaclav
tak to som dotiahol domov :-D
Chcel som siburobit zasobu rastlin do noveho akva tak uvidime ci orezije. V akva byvaleho majitela rastliny bolo totalne prehustene a tak som zvedavg ako sa jej bude darit u mna.
Dost som sa inac odrbal nakolko cena za rastliny "predam za symbolicku cenu" bola nakoniec 10€. 3l vedierko. To keby som vedel skor tak... Ale uz som nechcel vyzerat ako debil.
Bola tam tato rastlina 2 stonky cca 40cm
+valisneria gigantea a zopar inych rasltin. Docela som prestrelil ten nakup.
Rastliny som napchal do akva 126l. Tak neviem ci to prezije kym pride nove akva a kym ho nejako zabehnem. cca 3-4 tyzdne je dost no.
Symbolicka cena = 10€? ach jaj..
Skupy dva krat kupy...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2016 21:34 R Muž vaclav [14810] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: TRULY
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2016 21:31 Muž kofejn [963] Re: TRULY
Nějaká Limnophila či Cabomba (jesli jsou listové řapíky jen v páru proti sobě). Bahnatky jsou hroznej plevel.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2016 21:23 Muž TRULY [164]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku co to? :)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2016 19:50 R Muž Anthrax [4937] Re: drvi
Pravděpodobně je to tak, takže děkuji Vám všem třem :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.11.2016 18:45 Žena drvi [2942] Re: Anthrax
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2016 18:23 R Muž Anthrax [4937] Re: vaaclav
Nevím, jestli by se Anubias barteri var. nana rozrostl do takových rozměrů. Některé rostlinky mají asi 20 cm na výšku. Tím neříkám, že nemáte pravdu. Díky za názor :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   06.11.2016 18:17 R Muž vaclav [14810] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Anthrax
Já bych řekl že je to klasika rybicky.net/atlasrostlin/anubias_barteri_var_nana :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.11.2016 18:10 Muž Yirka [9196] Re: Anthrax
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2016 17:57 R Muž Anthrax [4937] – Co je to za rostlinu?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, potřeboval bych pomoct s určením rostliny. Původní byla koupena před deseti lety a celkem se rozrostla. Předem díky za Vaše odpovědi.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.11.2016 10:18 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: Passenger77
Růst Echinodorů je hodně variabilní. Tentýž druh bude v několika nádržích růst rozdílně a to jak co se týče velikosti rostliny, tak i co se týče tvaru listů. Dnes již nežijící Karel Rataj kdysi říkal, že nejspolehlivější způsob určení Echinodorů je podle jejich květů. To ale platí pouze u původních druhů. U kultivarů je to samozřejmě nesmysl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2016 09:43 Muž Passenger77 [564] - RostlinyRe: Pepan
Díval jsem se znova do atlasu a zdá se mi, že by to mohla být tato varieta:
rybicky.net/atlasrostlin/echinodorus_ovalis
Z toho, co tu je, zdá se nejblíže, ikdyž je uváděna o něco větší výška palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2016 05:54 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: Passenger77
Vyobrazená kytka stoprocentně není Echinodorus quadricostatus. Mohlo by to být něco z okruhu Echinodorus cordifolius, ale dneska je v oběhu tolik nejrůznějších hybridů, že přesné určení je skoro nemožné. A co se týče toho štítku. Skoro určitě bych z špatného určení neobviňoval pěstitelskou firmu. Její zaměstnanci musejí něco málo o těch kytkách vědět a skoro na sto procent by se takového omylu nedopustili. Spíše bude problém někde na cestě od pěstitele k zákazníkovi. Při manipulaci po vybalení mohlo dojít k vypadnutí štítku, nebo zvědavý zákazník vytáhl dva různé štítky a zpátky je vrátil obráceně. Mi se tak před léty stalo, že jsem v jedné akvaristice koupil "stonkovku" (myslím že štítek deklaroval H. corymbosu). A když jsem se ptal prodávajícího, jestli to je H. corymbosa, tvrdil, že to je správně, tak jsem si tu kytku koupil. V tom košíčku byl totiž Anubias, který nejenže vypadá podstatně jinak, ale navíc jsem jej ještě neměl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2016 00:44 Muž Passenger77 [564] - RostlinyRe: vaaclav
Díky, ale psal jsem na fórum právě pro to, že jsem si z atlasu nevybral :-O
Projížděl jsem obrázky na google a nejvíc se to blíží tomuto:
tropica.com/…
ale to by pak opravdu ještě musel povyrůst X-)
PS: Vím, že je tento druh i v místním atlase, ale listy vypadají jinak než v uvedeném odkaze...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2016 23:16 R Muž vaclav [14810] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Passenger77
Projdi si místní atlas a uvidíš. Druhů je spousta a to v atlase je jen část. Může se ti stát že časem může dost vyrůst. Nemusíš se bát napsat co je to za firmu, tady nejsme v televizi. Už poměrně dlouho se z E. quadricostatus stalo rybicky.net/atlasrostlin/helanthium_bolivianum_isthmicus :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2016 22:58 Muž Passenger77 [564] - Rostliny – Echinodorus quadricostatus ?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím všechny,
před nějakým časem jsem koupil malý druh Echinodorusu. Koupil jsem jej v akvaristice (dle štítku to byla renomovaná pěstírna), byl pod označením E.quadricostatus.
Ze začátku, když byl zakrnělý, tak celkem odpovídal popisu tohoto druhu...ale po rekonstrukci akva a vložení deponitního hnojiva na začátku roku značně povyrostl. Délka největších listů je teď okolo 15cm, ale co mně hlavně nesedí, je jejich silně oválný tvar max.šířky kolem 5cm. Barva je světle, řekl bych až oslnivě, zelená. Ani se v podstatě (až na jednu vyjímku) nemnoží (v atlase se uvádí opak), přitom se mu evidentně daří (minimálně teda té dominantní rostlince, další je trochu utiskována).
Vím, jak je těžké určovat zrovna Šípatkovce při tom velkém množství druhů, ale děkuji za snahu. :-)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.11.2016 12:13 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: kaminekvevode
Podle třetího obrázku je to Epipremnum pulchrum, tedy kytka do akvária nevhodná. Anubias by měl mnohem silnější oddenek. Je třeba ji vyndat. Dá se pěstovat v paludáriu, ale pod vodou zajde. Co se týče substrátu, tak ty bílé kamínky asi budou v octě šumět a tudíž jsou do akvárka nevhodné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2016 10:48 kaminekvevode Re: Pepan
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tady je více obrázků. Snad to k identifikaci postačí :)
Jaký substrát tedy do akvária? Je moc hrubý a těžko jím prorůstají kořeny rostlin? Doporučte nějaký konkrétní produkt. Díky.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.11.2016 20:24 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: Faire42
Anubias heterophylla má na listech hodně znatelnou žilnatinu jako Spatiphyllum wallisii. Na vyobrazené kytce to chybí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2016 20:14 Muž Faire42 [37] - Z donucení miníčkaRe: Pepan
a nemůže to být anubias heterophylla?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2016 20:05 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: Maq
Podle tvaru listu buď Anubias lanceolata a nebo Epipremnum pulchrum. Proto chci vidět ten oddenek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2016 19:52 Maq Re: kaminekvevode
Je to rozhodně nějaká arónovitá. Znám jich hodně z pěstování pokojových rostlin, přesto z téhle fotografie nejsem moudrý. Ještě nejspíš bych vsadil na nějakou Aglaonema. Pokud vím, žádná z nich pod vodou trvale žít nemůže, ale může relativně dlouho vydržet.
Nebo snad nějaký emerzně pěstovaný Anubias? Spatiphyllum?
Více fotografií by pomohlo... a taky odkud ji máte?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2016 19:13 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: kaminekvevode
Chce to fotku z jiného úhlu ať je vidět oddenek.
Nevíte si rady s určením správného názvu Vaší vodní rostliny? Pokud máte její fotografii, zde je to správné místo pro položení Vašeho dotazu.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [53] ...... 182

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 224033x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13192-jaka-je-to-rostlina?od=2601