Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Terčovec - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 9 Přejít na další stránku   1  
Terčovec - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2015 20:37 R Muž romant [27987] Re: grunda
Máš s tím nějakou osobní zkušenost?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2015 20:35 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: kvietik
ano, může uškodit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2015 18:01 Muž krejca10 [0]
Bílé a bezbarvé výkaly, hubnutí a děrová nemoc. Dělaly se jim díry na čele a byla na nich plíseň. Ty už se teď netvoří a výkaly už jsou taky v pořádku. Teď budu pozorovat, jestli se nehorší ploutve a uvidíme.
Proč? Nezdá se ti to jako Hexamita? Co diagnostikuješ ty?
Jinak mám přímo mražené krmivo kde je hovězí srdce s česnekem a cibulí. Konkrétně je to tohle www.lecivaprotercovce.cz/… Tím teď krmím a jako druhé krmení dostávají tu artemii zakáplou vitamínama. Docela se to lepší, takže zatím moc díky za rady X-)

A ano uvažuji, že terčovce po léčbě dám pryč a dám tam něco co nepotřebuje topit na minimálně 30°C...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   21.11.2015 17:57 finnnp Re: krejca10
Zřejmě bude lepší když se na Terčovce vyprdneš.Podle fotek té 240cítky je jasné,že Placky musí trpět.Když chceš společné akvárium s Terčovci tak minimálně 500L.Lepší koupit ryby 10+,protože ty už něco vydrží.Krmit pouze granulema maximálně nějáka artemka a patentka.Hlavně žádné srdce atd...Na to potřebuješ trochu vyšší teplotu.....Prostě to chce začít od nuly a pořádně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2015 13:54 Muž rriki [818] - CichlidyRe: krejca10
Jak si poznal ,že Tvoje ryby mají Hexamitu sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2015 09:46 Muž kvietik [86] - AmerikaRe: grunda
preco? myslis, ze moze nejak uskodit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2015 19:23 Muž grunda [1781] - Cichlidy
artemku bych nedával, jen granule
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2015 13:10 bwater
jo macej artemku v cesneku a nebo kup dajana diskus plus nebo jiny s pridavkama cesneku zvys teplotu vzduchuj a davkuj entizol do jidla kapej fishtamin a nadrz prelec intizolem ten muzes zkouset cpát taky do jidla
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2015 06:55 Muž kvietik [86] - AmerikaRe: krejca10
aku teplotu mas v akvariu ked liecis? flagelol by mal zabrat , ale je potrebne aj zvysenie teploty 33-35 stupnov.samozrejme zvysit vzduchovanie pritom...
artemiu macanu v cesnaku som tiez parkrat pouzil, vacsinou to ryby beru...
ak pri spravnej liecbe nezaberaju lieciva na hexamitu, tak je mozne ze to budu nejake hlistice, ono len tak od oka sa s istotou urcit choroba neda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2015 20:27 bwater
já bych jim zkusil dát nadrobounecko nasekaný cesnek třeba i ususene drobecky nebo vyvalet granulky nebo vločky v cesneku rozdrcenem snad by to aspoň trochu braly to by mělo pomoct při odcerveni nekdy se ti ryba odcervi i sama ale to musí mit spoustu vitaminu ale stejnak by stadia parazitu cekaly v akva a jak ti houpne rovnováha a ryby budou mit slabsi imunitni systém zase je to sebere.. ta jedna ryba už je spatna mel by ses snazit do tercu cpát i banan atd... to cpu ja do skalár na toz bys mel ty když mas terčovce je v nich spousta vitaminu také chlorela spenat piv. kvasnice... to jsou věci z kterých ryba prijima spousty vitaminu věc druha je to naucit zrat... me banan vůbec ze zacatku nebraly.. je třeba dat pozor aby to vzaly a nebo to hned odkalit at to nezahniva pridej třeba pistie ty odbouravaj rychle dusíky :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2015 17:37 Muž krejca10 [0]
Díky moc za rady. Do karantény je nechci dávat právě z důvodu, které píše romant. Nechci v karanténě ryby vyléčit, šoupnout je zpět do akva a tam si je zas parazité najdou a pojede to znovu. Zkusím být trpělivý. Dnes jsem pořídil další balení eSHa Hexamita a dle rad jsem pořídil i eSHa Optima, eSHa Minaroll a mraženou artemii. Ze začátku se jim do toho moc nechtělo, ale nakonec to zbaštili. Rozhodně větší úspěch než s granulema :-) Jinak z ruky přímo nekrmím. Snažím se strkat ruce do akvárka co nejméně (špína a po umytí zbytky mýdla). Možná se toho až moc bojím, ale radši je krmím z pinzety :-)
Jen se chci zeptat, Hexamita, jako nemoc je nemoc pouze cichlid, terčovců nebo obecně ryb? Ptám se proto, že u žádného jiného druhu rybek v akvárku tyhle problémy nepozoruju...

K rybám: Ano vím, že to nejsou úchvatné kousky zralé k odchovu, focení nebo chlubení, ale k tomu ty ryby nemám. Mě se líbí a koukám se na ně převážně já...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2015 17:13 R Muž romant [27987] Re: mruzo
Radíš sice dlouze, ale blbě. Neraď lidem, že mají léčit ryby vždy mimo hlavní nádrž, to je nesmysl, je právě třeba se v co největší míře snažit o pokrytí všech možných stádií parazitů, neboť to co z ryb vychází jsou zapouzdeřený stádia, který posléze budou čekat na svojí příležitost, tedy budeme-li se bavit o problému, se kterým se potýká tazatel na nějž reaguješ. Prostě to nechce brát šmahem, nejsou léčiva jako léčiva a třeba eSHa a Flagellol jsou velmi šetrný k biologický rovnováze akvária, samozřejmě Bactopur to je jinej kofr a ten a zvláště var. direct dovede s bakteriema pěkně zatočit a vymlátit je.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   19.11.2015 14:32 Muž mruzo [109] - RostlinyRe: krejca10
Ahoj,mam podobne skusenosti tak sa podelim o par rad. Ak ryba viac (3-5) dni nezerie - treba zacat hned liecit - inak moze byt neskoro.
1. nikdy neliec celu nadrz - kazdu chemiu, ktoru pridas do vody ti rozhodi biorovnovahu (pokial mas dore fungujuce akvarium)
2. liecenie ryb - ak za to stoja - realizuj vyhradne v karantene zalozenej z vody z hlavnej nadrze (voda je zabehnuta a neobsahuje chlor)- nesposoby rybam sok (s narastom NO2 budes mat problem vzdy - treba to sledovat a nenechat NO2 stupnut vysoko (vela druhov lieciv zabija nitrifikacne bakterie))
3. v karantene krmit ryby len malo a suchym (neskrmene max po 2 dnoch odsat) - treba si dat pozor a krmit ryby len tym co je pre ne vhodne (nitenky a tercovce no )
4. pouzi osvecne liecivo (ja som pouzil Flagelol 2x po 8 dni - samozrejme z prestávkou - pouzity tremazol aj bactopur) 1. vysledok sa dal sledovat az po 6 dnoch. Silno nakazene ryby liecenie nepreziu - tiez som mal straty.
5. ryby treba pustit do nadrze az ked zeru z ruky - a to z ruky doslova
Pozor na kvalitu vody a karantenu novych ryb. U diskusov davam preventivnu karantenu s liecenim vzdy. - minimalne si na mna ryby zvyknu a lepsie si ma spoja s krmenim.

Niesom chovatel ale toto je moja skusenost, ktora sa osvedcila. Diskus je ryba vyberava, ale ak su ryby zdrave zozeru vsetko a suche ci granule nikdy nic nepokazia.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2015 11:49 Muž riso [129] - CichlidyRe: krejca10
ty ryby vypadaji dost bidne a uprimne receno Flagellol za tri stovky je pro ne snad i skoda. Ale zkusil bych to s Entizolem, navod jak lecit najdes tady na strankach
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2015 20:45 Muž krejca10 [0]
Ryba na první a třetí fotce je ta samá a jak jsem již psal, tak ploutve se jí začaly rozpadat až po 6-7 dnech léčby. Utratit ji asi nenechám. Nepotřebuju výstavní kusy terčovců, takže to s ní zkusím a když nic, tak utratit ji můžu vždycky. Teď je pro mě priorita akvárko přeléčit...
Vitamíny a minerály hned zítra koupím. Zkusím i tu mraženou artemii. Snad jim to poleze...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.11.2015 19:04 Muž Priest [325] - CichlidyRe: krejca10
Já doporučuji přidat do vody minerály pro terčovce třeba od Preise nebo Aquamarine.
Bohužel u ryby na první a třetí fotce jsou ty změny na ploutvích nevratné,asi bych je obětoval,tam měla přijít léčba dříve...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2015 17:32 R Muž romant [27987] Re: krejca10
Výluhy nedávat při léčbě, jinak co sneseš, tedy pohledově. ;-) Pořiď jim třeba mraženou artémku, tu nech rozmrazit, propláchni a do toho jim ty vytamíny nakapej. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2015 17:28 Muž krejca10 [0]
Netvrdím, že je to ze dne na den. 14 dní už to řeším, ale zlepšení není takové, jako bych očekával. Výluhy si prvně říkal nedávat, tak jak teda? Nebo jaké používat? Běžně používám výluhy z rašeliny, které jsem během léčby vyřadil.
Vitamíny zkusím nějaké koupit, horší to bude se žrádlem. Granulí si ani nevšimnou, když kolem nich padají...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2015 16:55 R Muž romant [27987] Re: krejca10
Ta ryba na první fotce je na tom mizerně a není to ze dne na den, bojuje s tím už několik týdnů. Pokračoval bych ve vodoléčbě, dával výluhy, listy mandlovníku mořského a do žrádla, tedy jenom suchý, granule bych pral vitamíny, třeba kapat Fishtamin a posléze skrmovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2015 16:32 Muž krejca10 [0]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Díky za radu. Výměnu více jak 50% vody jsem prováděl v sobotu a v pondělí zase aplikoval hexamitu. Rybám se tvoří stále díry ("krátery") na čele a občas se tam objeví i bílá bakulka asi plísně. Výkaly už se sice tak dlouho nedrží u řitního otvoru, ale stále to nejsou ty pevné hnědé výkaly, ještě jsou tam bílé mezery.. Možná malé zlepšení je, ale po ted už 10 dnech to není nic moc co jsem očekával.
Výměna filtru proběhla tak, že souběžně běžely tuším 4 týdny a pak při odkalování šel ten vnitřní ven.
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2015 16:16 R Muž romant [27987] Re: krejca10
Nikdy, nikdy, nikdy nekrm placky nítěnkama a mraženejma už vůbec, to je eklahaft. Hexamita je dobrý léčivo, ale je otázka o jaký parazity přesně jde a je klidně možný že účinná látka v hexamitě obsažená si s tím co sužuje tvoje ryby neporadí. Ano, léčit tam kde ryby jsou, osliznutý ploutve, to je vedlejší projev nemoci, léčby a v dobrých podmínkách se posléze velmi rychle zotaví. Dávku léčiva je nutné zvyšovat, když je v akváriu více rostlin, nepoužívat žádný výluhy, který mohou účinnost léčiva negovat. V době léčby, nemoci masem nekrmit. Přestal bych aplikovat tu eSHu, vyměnil více jak polovinu vody a další den klidně znovu. Píšeš, že projevy hexamity neustupují, to soudíš podle čeho? Nebyla by nějaká fotka?
Edit: Jak proběhla ta výměna filtru cca před měsícem? Běží ještě oba dva společně?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2015 15:47 Muž krejca10 [0]
Ahojte, potřeboval bych menší radu. Začal jsem krmit terčovce mraženýma nitěnkama a u terčů se projevila Hexamita. Do této doby jsem je krmil pouze sušenýma nitěnkama a vše bylo v pohodě, bohužel granule mi nežerou vůbec.
V olomouci v prodejně na léčiva pro terčovce mi pán poradil koupit eSHa Hexamita a eSHa GDEX, že s tím má výborné zkušenosti. Sám jsem chtěl koupit Sera Flagellol, ale pán byl dlouholetý chovatel a prý má s výrobky eSHa výborné zkušenosti (Sera je prý zbytečně drahá). Doporučil mi koupit od něj ještě mražené krmivo s obsahem česneku a cibule, že prý to posílí to odčervení.
Doma jsem teda aplikoval léčiva, dal rybám to nové krmení a po týdnu zatím beze změny. Naopak jeden začíná mít ploutve ohraničené bíle (nejspíš bakteriální rozpad ploutví, ale nejsem si zatím jistý).
Pán mi doporučil ryby nepřendávat do karantény, ale přeléčit celou nádrž. No, nejsem si jist tímto krokem protože po léčivech se rozjela hnědá řasa a rostliny jdou celkově do kopru (což mi nevadí tolik, jako u terčovců). Hexamita stále neustupuje, tak bych se rád zeptal co dělat? Vyřadit z potravy živé krmení? (granule jsem zkoušel více druhů a nechcou je, tak nechci, aby hladověli). Koupit Sera Flagellol?
Ryby zatím žerou v pohodě, ale nerad bych je takto zahubil...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2015 03:16 Muž Klinas [13] Re: Klinas
Fotka k příspěvku Aktuálně po 9 hod. a po vyměně dna a překopání celého akva. Absolutně žádná plachost ryb a mimo jiné, kdyby chtěl někdo ofotit příbalové letáky viz. příspěvek nahoře, rád poskytnu, protože to jsou cené informace. Určitě více než "HÁDÁNÍ NĚKTERÝCH ZNALCŮ ZDE".
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2015 02:49 Muž Klinas [13] Re: romant
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tak pozor, necelé dvě hod. potlesk Chci pochvalu ,alespon jednou. palec To zelené na dně, jsou mechové koule.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2015 02:33 Muž Klinas [13] Re: Fuchs
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku No tak přesně moje slova, ale jak vidíš sám život Tě připraví uplně něco jiného. 2 roky to připravuješ a potom budeš stejně čučet, co že se to děje? Stejně nevyčteš nic.
Ted jsem přišel z práce(pořádal jsem bál). A čumím jak vul. Rosvitil jsem jen v obýváku(asi na 5 min.), což je tak 10% denního svetla, jen tak na zkoušku, a v akva naprostá pohoda, říkám si trochu "ovlivněn" dám jim srdce( blbost v noci ne ?),ale přesto dokončuji uvahu: I kdyby nežrali zítra měním vodu tak to odkalím. A hle, žrali víc než já dnes večer. Jsem štastný. Určitě to nebylo zrnitostí, určitě to nebylo rašelinou , kterou jsem stejně nestihl před odchodem vyndat, určitě to nebylo malou nádrží(ted uz jsem o tom presvedcen uplne). Ale chemickým složení vody. Byl tam udaj který byl špatně, bohužel co jim vadilo nevím.
Pro vysvětlení: odkaloval jsem dno až na 50% vody, potom jsem začal protrhávat rostliny, rok zabydlené. Což byl problém, kořeny byli pod celým dnem. Řešil jsem to: Jednou rukou tahám kytku a druhou pomalu odkaluji neuvěřitelný bordel, při kořenech. V jednu chvíli, nebyla vidět osádka ryb, bylo to tak kalné, až jsem nedýchal ani já. Hlavně když jsem odebíral starý šterk ručně do nadoby, na dně. Ale při 100 l.(50%.akva) A výkonu filtru 1000 l./hod. jsem to nechal a vykouřil cigaretu, do 15 minut bylo vše OK. Viz. foto.
Jediná věc co mě zaráží a opravdu nekecám.
V tom největším sajrajtu co tam kdy byl v největším zakalení,bordelu, starých kořínků, zbytků žrádla a rozptyl rok starých kuliček bahna na přihnojení rostlin pod šterkem, kdy já terče fakt neviděl.(viditelnost 5 cm.) Se po přefiltrování tè pulky vody (100l. cca 15 min.= cigareta, to jest za čtvrt hod. 2,5x přefiltrovaná voda, přes filtr a UV 900l./hod,že by ona???, ta nedoporučovaná věc akvaristy ????) ryby zesvětlali a od tè doby byli OK. Tak čím to SAKRA BYLO, čerstvou vodu dostali až potom.(to "dokonalé" odkalení byl muj omyl)
Vše se opravdu odehrálo ve 30 min.od sáhnutí rukou do dna. Vždyt jsem za 2 hod. vyměnil dno, přesázel kytky a napustil. Dobře, můžeme si myslet, že filtr dokázal nemožné, ale ?? Jen mě je strašně moc líto, že mě všichni okamžitě odsoudili. Podcenění atd.
Romantovi moc děkuji, už po druhé(!!) mě sic nevědomky ,ale přece pomohl. Když u jeho názorů a rad, člověk čte mezi řádky, pomůže mu to moc, když to nedokáže, nic mu to nedá a muze kopat hrob. Kdybych nezačal měnit dno, nic by se nezměnilo(podáním lečiv také ne). Jen vodu a odkalení , jsem prováděl 12 hod. před tím a nic.
Alespon terčovci o proti ostatním, zareagují okamžitě. Obrovská výhoda chovu. Ta rašelina bude Ok nechám jí tam. Určitě zítra napíšu pro ostatní začátečníky. Třeba v budoucnu bude někdo plašit jako já a ze svých terčů udělá hypochondri, kterým nejsou. Už ted vím, že vydrží víc než si člověk myslí. Bylo zbytečné moje podezření na nemoc, když jsem je řádně přeléčil Eshou Hexamitou a Eshou 2000. I když jsem chemik, viz foto 1, nepoužiji nic do doby kdy si nejsem jist nemocí. Téměř vše koupeno preventivně, až po přečtení příbalových letáků v obchodě a před pořízením terčů.Krom Anti-ichtinu, Esha Optima (jen vitaminy) Exit a 2000.To jsem již použil. Esha NDX léčí parazitické hlístice, škrkavky všeho druhu ve střevech.foto 2 (nemám vyzkoušené)a GDEX viz. foto 3.také ne. Třeba to někomu pomůže při přesném určení potíží. Hele Romant, nesbírám já zkušenosti ? dnes jsem tam mohl "nakapat" cokoliv.
A mimo jiné, takový příspěvek jako jsem dal ted já, viz. příbalové letáky, jsem zde ještě neviděl.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.11.2015 18:00 Muž Fuchs [169] Re: rriki
Jasně jsem zatím teoretik ale chci být pořadně připravený aspoň teoreticky. Jasně máš 24 ryb ale bez dna, kytek atd. Já to chci mít pro skrášlení bytu a pro moji velkou radost. K ním bude i hejno neonek a nějaký otík. A ano čtení mě nemusí připravit na vše co přijde ale chci mít aspoň svědomí čisté že jsem připravu nepodcenil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2015 17:56 R Muž romant [27987] Re: Klinas
Denně měnit min. 1/3 objemu vody po dobu týdne, nekrmit srdcem, jenom sušený a granule, přistínit hladinu, ideál jsou plovoucí rostliny a přidal bych listy mandlovníku mořského.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2015 17:36 Muž Klinas [13] Re: Klinas
Fotka k příspěvku HOTOVO. Jsem rychlí jak vítr. dno vyměněno a total odkaleno. V levo jsem nechal místo na krmení srdcem. Zítra povrchově odkalím, až si sedne kal a uvidíme. Během "vrtání" ryby zase zesvětlali, nehli se mě od rukou a odkalovačky. Asi je mezi námi pouto. Tak vlastně nevím zda mají být tmavé či světlé. Ted se zdají být uplně OK což nechápu. Honil jsem je sem tam a vubec se neplašili. Na dno jsem dal jen 1 cm štěrku. Krom kolem kytek. Kvuli snadné udržbě.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2015 17:01 Muž rriki [818] - CichlidyRe: Fuchs
Pokud to bude bobrý chovatel tak poradí dobře a pokud teoretik tak 10ks :-D Připravovat se na ryby 2 roky to je teorie a zmatku v hlavě.Já v 500l mám 24 ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2015 15:50 Muž Klinas [13] Re: romant
Už to předělávám. Ted jsem jim dal srdce a celkem baštili, ne dravě ,ale po dvouch alespon neco. Uberu zrnitost na č.2, měl jsem 4, vyhodím rašelinu. Vytrhám pár rostlin co se tam moc nehodí. A uvidím. S entizolem počkám, nebudu léčit něco co není zatím vidět. Potom sem hodím foto. Budou sice ted ještě ve větším stresu ,ale udělat něco musím. Pár hodin to snad ještě přežijou.
Pro Fuchs: On jich má v obýváku, myslím ve 480 l. 17 již deset let. A dno má jako já ted. I pár rostlin atd. O pěstírně nemluvím. Ale jsou všechny OK. Tak nevím. Asi věc zkušenosti, názoru,pocitu a vlastního uvážení. Mluvím za něj. Jdu makat, dožrali.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2015 14:01 Muž Fuchs [169] Re: Klinas
Já se tedy připravuji na terče 2 roky, vše to dělám jen pro ně. Akva jsem si nechal dělat pro ně atd. mám 510 l a plánuji 10 dospělích kusů. To by mě zajímalo kolik by mi jich doporučil ten tvůj chovatel kdyź ty jich můžeš mít 7.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.11.2015 13:53 R Muž romant [27987] Re: Klinas
Aha, takže chovatel si myslí, že je za tím Ph a doporučuje ti aplikovat Entizol na vnitřní parazity. :-O No, podívej, klidně i to Ph, klidně i ta rašelina, klidně i ten článek na nějž jsem dával odkaz, ale v první řadě podmínky jako celek, ty ryby co jsou na fotkách jsou vytresnutý jednici a ty na ně prostě nejsi připraven. Však uvidíš, až si toto přečtou ti, co si podobným obdobím prošli, co ti odpoví. Já to uzavřu konstatováním, že ať uděláš cokoliv, bude to jenom léčba následků a příčiny stále budou přetrvávat, tedy v tom stavu, jak to akvo vidím na na fotkách, bohužel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2015 13:39 Muž Klinas [13] Re: Klinas
Jdu vyndat tu rašelinu. A vyměnit 30% vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2015 13:34 Muž Klinas [13] Re: romant
Těch 7 kusů mě řekl ten chovatel u kterého jsem pro ně byl. Ted jsem mu volal. Zase řekl že velikost nádrže je v pohodě. Že jich má 40 ve 400l. To je 10l na jednoho. Je fakt, že beze dna. U něj jsou všechny OK. Myslí si že to udělala ta rašelina , že se to prudce snížilo PH. A tím spustila reakce. A tu rašelinu do filtru jsem vyčetl z článku, kde odkaz byl od tebe. Samotný jsem nevěděl, že ji prodávají do filtru. Chovatel řekl, že jim mám dát Entizol. Zkusím ho tedy sehnat. To dno pořeším, pokud se dají dohromady. Měl by prý zabrat do dvou dnu. Já jsem si před pořízením terču pročítal "téměř" celé forum tady i jinde od roku 2007. Asi pamatuješ na moje utrapy s krupičkou na začátku. To jsem vše podcenil, z toho jsem se poučil a ted velice pomalu vše připravil. No asi zase špatně. Ta zrnitost měla být v normě, dle fotek ostatních a rad jak založit akva pro terče.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2015 13:18 R Muž romant [27987] Re: Klinas
Však jasně, mistři světa co se toho nebojí, těch je internet plnej. ;-) Klidně i víc těch ryb by tam bejt mohlo, ale to by nádrž musela vypadat úplně jinak, tedy bez dna, jenom holý sklo a voda by se musela měnit několikrát týdně. Jseš klasickým příkladem uloveného začátečníka, tvoje otázky zde měly bejt položeny před pořízením a jistě by se zdejší komunita velmi rychle shodla na tom správním nasměrování. Ty ryby bych chovateli vrátil, jinak to bude nekonečný a útrpný boj s občasnou ztátou a nebudeš z toho mít žádnou radost. Toť můj názor. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2015 13:08 Muž Klinas [13] Re: romant
Hmmm, tak to jsem asi v p... . S každou výměnou jsem odkaloval, nic tam nezustalo dělám to zvonem který strčím až na dno (sklo) nádrže pod šterk. Měl jsem před nasazením terčů odkaleno perfektně ani smítko,tak že tam byl čistý šterk. Ale to "asi" i ted. Zrnitost je tak max. do6-7mm. Chovatel mě řekl, že by jich tam dal klidně 7 kusu. Že toho lidi nas...u s chovem terčů. Já trval na 5 kusech. No a jak z toho ven ? To jsou ty neuceléné informace při začáteční studii chovu. Vlastně se nikde nedozvíte nic. Co stránka nebo forum to jiný názor. Mám jim teda na zahradě vykopat díru ? Hned vedle morčete moji dcery ? Nebo až o kus dál ? Ha ha sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2015 13:01 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Klinas
souhlasím s Priestem, ty stresové pruhy většinou vyskočí při nevhodných podmínkách
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2015 12:49 R Muž romant [27987] Re: Klinas
Můj souhlas s kolegou byl vyjádřen. To dno je naprostej eklhaft u tzv. normálních ryb, natož u placek. Tam bude bordýlek krásně zapadávat, ty to nedostaneš efektivně ven a bude to zahnívat a už to pojede. Ty ryby už jsou vcelku vzrůstný a reakce jak na velikost nádrže, tak na kvalitu vody může být velmi rychlá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.11.2015 12:44 Muž Priest [325] - CichlidyRe: Klinas
Zatím jen stres z nevhodných podmínek,nemoci teprve příjdou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2015 12:17 Muž Klinas [13] Re: Priest
Jo to jen v popisu nádrže, ale nepatří to tak nejak k terčům. Ty mám 10 dnů a již jsem třikrát měnil 30% vody. Poprvé po přeléčení Hexamitou, podruhé když jsem si všiml že srdce zapadává do velkých kamenů a rostlin a po třetí dnes v noci. A když říkáš onemocnění, tak jaké ??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2015 12:11 Muž Klinas [13] Re: romant
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku A myslíš že by to mohli být žábrohlísty i když dýchají normálně ? Na obě strany stejně. Pár fotek jak vypadají. Foceno mobilem a v pohybu.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.11.2015 12:10 Muž Priest [325] - Cichlidy

Dle mého názoru je příčinou onemocnění malý obsah nádrže a nedostatečná údržba.Cituji z profilu uživatele"údržba 1x za 10 - 14 dní. Nemá žádný smysl se jim v tom neustále vrtat."
Při 170 litrech čistého objemu je třeba rozhodně provádět údržbu častěji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2015 11:22 R Muž romant [27987] Re: Klinas
Žábráci, na to bych se podíval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2015 11:18 Muž Klinas [13] – Nemoc nebo ne?
Tak dnes mají viditelně tmavší barvu, nechutenství přetrvává.Výkali žádné. Stím přelečením Hexamitou jsem se špatně vyjádřil. Preventivně jsem Hexamitu aplikoval při pořízení terčů před 10 dny a přeléčení trvalo tři dny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2015 03:20 Muž Klinas [13] – Ani h. srdce
Tak jsem to zakřikl, že moji terčovci baští vše i vločky. Už nebaští nic ani srdce. Chovají se zvláštně. Ale příznaky nemoci nemají žádné.Spíše jen náznaky. Dost často jsou na jedné straně akva a plavou nahoru dolu. Dvakrát jsem viděl, že se jedna lekla a málem vyletěla skrz výko ven. Jsou plaché a jsou pohublé (alespon se mě to zdá) potravu příjímají jen málo. A jako spouštěč chování se mě zdá přidáním 1l.rašelinového media do filtrace. (Doporučený,1litr granulátu = 100l. vody, mám 200l.)Voda se obarvila do hněda ,tak jak má.Je hnědá a pruzračná. Možná se vyluhovala moc rychle a okyselilo to vodu, nebo něco v tom smyslu.(filtrace 1000l./hod). Tak ted výměna 40% vody. A zapnul jsem UV lampu 18W/900l./hod., na 5 hodin, jako desinfekci vody. Dýchají normálně, zbarvení norm., výkali žádný,( už jsem je neviděl 24hod.)tak že nevím. Hodnoty vody téměř přesné. NO3-15-17, NO2-0,GH 6-7, PH 6-6,2 ,KH 5. Vápenec i mušle jsou pryč. Teplota 29 C.Zvyšuji na 33 C. Podezření mám na střevní parazity, ale vždy by to mělo být spojené se špatnými výkali a navíc jsem ryby při pořízení (8dní) preventivně přeléčil Eshou Hexamitou. Neplaším zbytečně ? Ale ta plachost a nechutenství terčovcu něco značí. Nechci tam cpát chemii opět, když nevidím příznaky. Ale vyhladovět je uplně také nechci. Nevíte někdo ???

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2015 19:58 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Funestar
divnější než divné, asi bych se vsadil, že to nebylo světlem, spíš se zajel nový filtr a voda se usadila ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2015 12:26 Funestar – poděkovani
Strašne moc chci poděkovat romantovi že mi poradil bylo to silnym osvětlenim měl jsem tam 4 zarivky 36w zarivky ted jsem dal jenom 2 a vše je ok

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2015 11:24 Funestar
doplnil jsem informace fotku pridam pozdeji az sezenu fotak
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2015 11:08 R Muž romant [27987] Re: Funestar
Dokonči tu svojí prezentaci, nahraj tam titulní fotku a ukaž to akvo, ono kolikrát jedna fotka napoví víc než tenhle korespondenční kurz. ;-) Klidně mě napiš do SZ, jestli to nechceš rešit veřejně. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2015 11:05 Funestar
mam tam 2 kameny na vzduch vzducem to neni
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [9] ...... 77

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 65025x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4551?od=401