Terčovec - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Chápal jsem ty, kteří se chovem živili. Ryby rychleji rostly a barva se dohnala zvýšeným obsahem astaxanthinu.
Ovšem u hobbistů v okrasném akváriu je mi to divné, protože u nich krmení masem teplokrevných zvířat přináší víc problémů než výhod. Pokud ovšem nemají terče v holém akva a po každém krmení neodkalují zbytky.
Protože krmím mraženým krmivem o obsahem hovězího srdce a pokud vím, tak by v takovém případě neměla být teplota nižší než 30°C kvůli trávení.
UndeR napsal: ... Mám pro jistotu zvýšit teplotu? V současné době 31°
Probůh, proč tak zbytečně vysokou?

Dva až tři dny. Když to nepomůže, tak ta léčebná nádrž, chemie a teplota klidně i 36 °C.
Topítko už jsem vyřešil. Přitopím tedy na cca 33°C a uvidíme co se bude dít. Jak dlouho může taková reakce trvat?
Viděl bych to na ten stres z té nízké teploty, přitopil bych a dal tomu pár dní. A pořídil bych do nádrže záložní topítko

Řekl bych, že to trvá tak 3 dny. Dýchá na obě žábry. Zprvu jsem to připisoval stresu, protože mi cca před 10 dny odešlo topítko a než jsem to zjistil, tak teplota vody klesla na 24°C, což pro terče rozhodně není komfortní teplota. Po návratu teploty k normálu, ale postupně nastalo tohle, tak si teď nejsem jistý. Nerad bych něco podcenil...
Nejhorší smrt je smrt z paniky. Jak dlouho to trvá? Dýchá na obě žábry?
Zvýšením teploty nic nezkazíš (tedy pokud to snesou krunýřovci), takže bych šel zatím o stupeň nahoru a začal bych postupně chystat léčebnou nádrž.
0 30.10.2019 19:56
UndeR [80] Přátelé, zase se na vás obracím s prosbou o radu. Jeden Terčovec přestal žrát a všiml jsem si, že tu a tam má tendence se otírat o listy rostlin. Jinak je aktivní, plave s ostatními a na chování jsem nic neobvyklého nevypozoroval. Mohlo by se jednat o žábrohlísty? Popřípadě co jiného?
Nasadil bych toto léčivo
www.sklorex-akvarium.cz/…
Bude to dostačující? Mám pro jistotu zvýšit teplotu? V současné době 31°
Starší reakce
Tak jsem přitopil jak mi bylo doporučeno a zárověn jsem aplikoval již zmíněný esha Hexamita. Ryba už není neustále zalezlá, ale začíná plavat volně po akváriu. Navíc již projevuje i zájem o jídlo. Budu pokračovat dál a uvidíme...
33°C je určitě lepších než 31°C a je možné, že nějakých výsledků s tím dosáhneš, ale raději tak 35 - 37 °C. A na to už není úplně legrace sehnat topítko, přesněji takové neseženeš, musíš použít nějaké bez regulace a k tomu externí termostat.
Zkus toho Montyho, má s tím zkušenosti, určitě poradí mnohem fundovaněji, než já

Mám plonkovní 120-ti litrové akvárium se vším potřebným, takže udělám karanténu z něj, to nebude problém. Takže zbytek osádky řešit nemám jo?
No hlavně opatrně s léčivy, eSHa Hexamita asi ničemu neublíží, ale je dost možné, že ani nepomůže. Mrkni se o příspěvek níže k Montymu do prezentace, popisuje tam moc hezky léčbu Entizolem. Jestli chceš mít jistotu, tak se to neobejde bez mikroskopu, připadně se podívej na Terap SH, je tam několik aktivních látek a četl jsem kladné hodnocení, ale zkušenosti s tím zatím nemám. Každopádně by to chtělo karanténu, asi by stačil větší plastový box - 80l apod. Zavést vzduchování a topení, denně měnit vodu - a léčit tam.
Starší reakce
Příroda je nevyspitalná a možné je všechno - nikdo s rozumem Ti v tomto bezpečně nic kloudnějšího než několikrát opakovaný mikroskop nedoporučí.
Nicméně souhlasím s tím ,že ta ryba je celkově "chcípáček" nemyšleno hanlivě - do budoucna akorát roznašeč chorob a potencionální nebezpečí pro ostatní zdravé ryby.
Tím bych tu debatu za sebe ukončil - nemá další valný smysl.
No můžu ti řict,že mě umiraly postupně asi 3 měsíce,byli to živorodky,než jsem zjistila na veterině o co jde,a nasadila lécbu entizolem,byly napadnuté skoro všechny,/celé akvarium/ z 20 kusů zůstaly jen 4...

A víš jistě, že to je bičíkovec?
Dobrý den. V několika fórech jsem se dočetl, že jim terčovec po napadení bičíkovce do 2 dnů uhynou. Můj terčovec je nemocen už více jak 3 měsíce a jeho stav je někdy lepší někdy horší. Je to možné?
Starší reakce
No nějaké ty extrakty by mohly být perspektivni, nacpat je do želatiny (agaru) a zkrmovat. Ale já už na experimenty nejsem, leda by mě to znovu chytlo. I když jsem člověk zvídavý. I když se jedná vlastně o trávicí choroby.
A o tom to prostě je, nejlepší prevence proti všem chorobám je pestrá a kvalitní - co nejpřirozenější strava, kvalita vody- ta na prvním místě,kvalitní prostředí , nepřerybnění - (v tomto se trochu někdy stydím), nepřehánět to zbytečně s teplotou (taky už jsem už upustil od dlouhodobě zbytečně vysokých teplot- spíše se to snažím i periodicky měnit o dva tři stupně) Ten ozón právě popisovali jako dost problematické řešení - navíc bylo v umělých kultivacích zjištěno, že jsou ti prevíti,velice dobře adaptabilní na nízký nebo vysoký obsah kyslíku ve vodě, dlouhodobý nedostatek potravy ,má zřejmě za následek tvorbu cyst , nějakého vegetativního období - možná podobně jako u krupice ?
Jedna studie popisuje experimentování s přírodními chemoterapeutiky .- česnek , cibule, pažitka - s pozitivními výsledky - nehledě na velmi pozitivní vliv na imunitu celkově ,
je to samej vitamín , v human medicíně - už si nevzpomenu na jméno konkrétního biče - žije v tenkém střevu - kombinace česnekového extraktu a mandarinkového extraktu - každý zvlášť neměl nijak závratné výsledky , po smíchání a použití současně - výsledky ohromující - tyhle věci znali staří Egypťané i východní medicína, citrusové plody všeobecně - antihelmetika - některé příbalové letáky dokonce doporučují human antihelmetika zapíjet šťávou z grapefriutu.
Jestli nebude schůdnější cesta spíše tudy , jen vědět - odzkoušet kolik a jak ?
Za mlada jsem skoušel přidávat ozón do vzduchováni, rybám to neškodilo, ale přeci jenom jsem měl obavy, aby ozón rybám nepopálili žábra. Pravda je že jsem nikdy neměl problémy s chorobami. Dodržoval jsem striktně karanténu, krmil jsem nalovenými nitěnkami, dafniemi a jinou životínou. Kdyby tu byl někdo se zkušenostmi s ozonem, bylo by dobré se podělit.
Byl jsem jenom hobbysta.
O použití UV jsem se zatím nikde nic nedočetl , ono to bude asi zase o tom že UV bude degradovat i léčiva , netuším jestli i "Merák" .
Spíš taková moje úvaha- v případě léčby vysokou teplotou , by mohla pomoct likvidovat volně pohybující se Trophozoity - ty mají dost omezenou "životnost" ve volné vodě, cysty jsou nepohyblivé - předpokládá se že se do ryb dostávají s potravou ze dna , jelikož jsou to paraziti velikosti 10-20µm , je dost složité pozorovat jak se které stádium chová ,některé poddruhy cysty v teplé vodě nevytváří , některé ano - vypadá to že je celá problematika stále málo prozkoumaná.
V podstatě jsou takřka všechny studie (ty co jsem zatím pročetl) zaměřené na produkční chovy pro gastronomii - nicméně všude se zmiňují ve velkém akvakultury s chovem cichlid - skalár a disků se stejnými problémy.
Musím poděkovat Luďovi (Tojsouvěci) za navedení k opravě své mylné informace,
Metronidazol (Entizol) se na světle nerozpadá.
- odkaz na studii a popis stanovování obsahu MET ve vodě a sedimentech z University of Gdańsk -
pdfs.semanticscholar.org/… Na zmínky o Cryptobiích narážím ve studiích čím dál častěji - hlavně v těch nových , bohužel klasická světelná mikroskopie je na rozeznání krátká ,elektronkový mikroskop -dost drahá sranda ,existují nějaké alternativy za metronidazol , úspěšně odzkoušené ve studenovodních chovech - těžko říct jak na ně budou reagovat poměrně choulostiví diskáči - jednou to prostě bude muset někdo odzkoušet , navíc většina těch alternativ je v evropě zakázáná, byly tuším prokázány karcinogenní účinky
Při bakteriálních nákazách v břišní dutině - většinou začne ryba otékat -nafukovat se břišní dutina - později začnou vylézat oči z důlků - to se ale může dít i při střevních parazitech - perforací střeva parazitem se do dutiny dostane obsah střev -to způsobí záněty , i proto Ti nejen já doporučuju ten mikroskop
Myslíte že se dá vyloučit bakteriální onemocnění které ma podobne příznaky a vyskytuje se většinou taky jen u těch nejslabších kusů ryb?
Kompletní očistou akvária myslím kompletní omytí (odrbání), např novou pod vodou dobře promytou houbičkou na nádobí, veškerého skla a techniky uvnitř akvária , propláchnutí (pročištění) filtru, hadic a filtračních médií - i za cenu ochromení kultur užitečných bakterií- problém je právě v "zapouzdřených cystách" které jsou všude- na ně jsou léčiva krátké. ¨
Vhodným léčivem je stále, alespoň u mně nedávno ověřená léčba nově zakoupených ryb napadených bičíkovci, Entizol -(metronidazol) - díky rezistenci parazita s dvojnásobnou koncentrací.
starší postup -
po kompletní očistě akvária ,řádnému odkalení dna a výměně 50% vody se dávkovala plná dávka léčiva - 1tableta Entizolu 250mg na 40-62,5l vody - vždy třetí pátý,sedmý a devátý den se odkalilo , vyměnila se třetina vody a doplnila třetina původní dávky léčiva (metronidazol se stejně jako většina léčiv na světle po čase rozpadá ) dvanáctý den se opět řádně odkalilo,vše omylo a vyměnila min polovina vody , teplota se zvýší na horní mez snášenlivosti druhu - nejlépe na 34° po dobu léčby
krmí se střídmě kvalitní ,lehce stravitelnou stravou , vždy se po týdnu od ukončení celé dvanáctidenní "kolečko" zopakovalo.
v týdenní pauze mezi "léčebnými kolečky" je nutné častěji měnit vodu , léčiva ochromí populaci užitečných bakterií v akváriu a filtraci - stejně tak po dokončení léčby alespoň 14 dní , krmit také raději méně
U mně léčba probíhala v nádrži bez funkční filtrace - proto jsem postup lehce poupravil: první den plná dávka léčiva - 1 tableta 250mg na 30L vody , po dobu následujících 10ti dní , denně výměna poloviny vody a poloviční dávka léčiva té původní, dvanáctý den kompletní očista a výměna 2/3 vody. krmil jsem nastrouhaným rybím filé a mraženou žábronožkou , už třetí den začaly ryby neurvale přijímat potravu - což pro mě bylo znamením že léčba zabírá
"Kolečko" jsem po týdenní pauze zopakoval ještě jednou - nyní jsou ryby cca 14 dní po léčbě , mikroskopicky už nebyli bičíkovci prokázaní , ryby mají zase (nepropadlé) kulaté břicha - vrátila se neurvalá žravost
Nicméně opětovně nedoporučuji léčbu bez mikroskopického prokázání přítomnosti parazita, zvlášt u terčovců .
komerční léčiva nemám odzkoušeny , dříve před cca 5-6 lety jsem úspěšně léčil Terapem SH - tehdy bez mikroskopu - stejným postupem - příznaky napadení se po léčbě už neobjevily.
Jen nesprávně nazývám Trophozoity a cysty -což jsou určité "zapouzdřené" vývojové stádia parazitů -zjednodušeně - podobně jako vajíčka -na které jsou veškeré léčiva v koncentraci snesitelné rybami neučinné - proto ta nutnost opakování při léčbě .
Informace čerpám ze studí Pánů - Moore, 1922; Kulda a Lom, 1964a, b; McElwin a Post, 1968; Becker, 1977; Poynton a Morrison, 1990;Kent a kol., 1992
Situace je zřejmě mnohem složitější než se zdá , protože těch poddruhů bičíkovců je velké množství , žijí jak ve sladkovodních tak v mořských rybách -mají rúzné vývojové cykly - nejvíce se celosvětově řeší napadení plůdku Lososa Atlantského, Pstruha duhového a pod..
Nicméně se ve všech studiích zmiňuje i čeleď Cichlidae
Bičíkovce sa množia delením. Hlistíce kladú vajíčka....
Moc Vám děkuji. Ještě prosím co myslíte tou kompletní očistou a jaké léčivo doporučujete na bičíkovce?
Popravdě si nemyslím že je dobrý nápad ignorovat "případné bičíkovce" u terčů , popravdě si ani nemyslím že by bylo jako vhodné řešení , postiženou rybu - i dříve- když se objevily příznaky - přelovit do karantény a léčit ji zvlášt - pokud se opravdu jedná o bičíkovce - rozmnožují se vajíčky , kterými postižená ryba už stihla zamořit komplet celou nádrž - po vylíhnutí se bičíkovci volně pohybují ve vodě a hledají hostitele, ostatní ryby sice momentálně (zřejmě) nevykazují žádné příznaky ,ale ...
stačí když se jednou zhoupne voda (koncentrace dusíků) a jedou v tom všichni - respektive první půjdou opět ti nejslabší
Teplota 32° je rozhodně bez použití medikace málo , přitápí se na 34°a výš, po dobu deseti dnů , kdy je ale zapotřebí každý den provádět kompletní "očistu" všeho co se v akva nachází , důkladné odsátí všeho bince co očistou vznikne a 100% tní výměna vody -ověřeno v produkčních chovech, toho se ale nedá docílit v nádrži s dnem a rostlinami.
Takovýmto způsobem se dnes "údajně karanténují" odchytové ryby -je to mnohem levnější a šetrnější metoda ,než při používání chemických přípravků- které někdy nemá ani opodstatnění, zbytečně jen oslabuje organismus- pak je vysoká mortalita a stres po přepravě a to moc neprospívá obchodu.
0 01.08.2019 18:19 Gabo Potrebuji pomoc dovezl sem ze slovenska 10 ks tercovcu dva z nich maji derovou nemoc z hlavi trci cervy sou v pohode az tak nezerou jenom nekdy ako ich lecit mam 250 l akvarko entizolem anebo s cim a ten par ostatne ryby odhani oni se pari!
Dle meho nazoru ta rybka by mela byt v karantene a ne spolecne s ostatnima. Kazdopadne pokud se lecba podari, tak uz tvar nebude mit nikdy. U ostatnich zvednout teplotu na 32C, terci sou hodne houzevnaty rybky a zvednuti teploty je prvni prevence, prevazne to pomuze. Leceni jakymkoliv lecivem se jim oslabuje imunita. Na facebooku je tato skupina :
www.facebook.com/… tam si dohledate vsechno potrebny.
Moje zkušenost je taková, že rybu kde již došlo k poškození výstelky střeva nemá cenu léčit. Možná se to i na poprvé povede, ale ta ryba je již natolik oslabená, že při příštím sebemenším problému s vodou v tom lítá znovu. Smysl má léčit ty, které v tomto stádiu ještě nejsou. Jinak po dobu léčby nekrmit jiným než suchým krmením.
Nakrmím a koukám kam to pak spadne - odsaju injekční stříkačkou -pokud má potíže jedna ryba , budou to mít v sobě i ostatní- nejslabší kusy vždy "odpadají" jako první , v podstatě by mělo stačit odebrat detrit ze dna, rozhodně bych neotálel.
Kdo dělá rozbor netuším , pár lidí co si ho nechalo udělat v laboratořích- za něj akorát zaplatili ranec peněz- ke konkrétnímu určení parazita stejně nedošlo - , hledal bych někoho v okolí , nejlíp chovatele disků, skalár, nebo cichlid všeobecně ,kdo má mikroskop
Dobrý den. Děkuji za zkušenost a prosím o radu. To co rybe trčí z řitního otvoru nějakým způsobem odchytit a pod mikroskop? Kdo dělá takový rozbor prosím? Už teď je to kolotoč..
Entizol je toho zářným příkladem

MonterMonty napsal: ....- jinak to bude nekonečný kolotoč
A taky se tím snadno tvoří rezistentní kmeny parazitů, bakterií apod. vůči lékům.

To co rybě trčí z řitního otvoru není parazit ale střevní výstelka , kterou např bičíkovci poškozují, nemusí to být ale jen oni - rozhodně zmikroskopovat - potvrdit přítomnost parazita - následně vyhledat správné léčivo - jeho dávkování a správný postup - jinak to bude nekonečný kolotoč
0 29.07.2019 21:27 Mirek Blackky –
Re: RAP Děkuji za reakci. Zatím se mně nepodařilo parazita ulovit. Tak z fotky to určit nejde? Různé druhy parazita jsou si podobné. Dosud jsem tento problém s rybama neměl
Já bych doporučil mikroskop a zjistit přesný druh parazita. Potom použít to pravé léčivo.
Z toho terčovce už těžko něco bude.
0 28.07.2019 20:42 Mirek Blackky – Terčovci - vnitřní paraziti
Starší reakce
Tady se často doporučuje výměna poloviny vody nebo 80 % vody. Já si dovedu představit výměnu 10 nebo 15 % vody, to dělám běžně, nádrž si tu vodu naředí, takže to není potřeba to nijak dál řešit, ale jak měníte 80 % vody třeba v pětistovce, když ta voda má mít ±30 °C? To máte doma v obýváku vedle akvária IBC kontejner a v tom ještě jedno topení nebo jak?
Starší reakce
Ano zerou .Ale obo to probiha tak priplavenk rostlince a najednou proti ni vystreli a skrele si otre.Nevim mozna bakterka nebo cosi ale znervoznuje me to.Jinak teplota vody 29.7 stupnu. A co 5 den vymena vody plus odkalovani.
Jestli žerou a jinak jsou ok, tak bych to neřešil. Občas se mi také otírají, pak zase přestanou

Dle meho nazoru muze to byt i ve slozeni vody.A je zbytecne tam lit neco co nevim jestli pomuze.Gdex se davkuje 3 dny pak nic a pak vymena vody a pak znova opakovat.Je mozne ze tak reagujou na no 3.Zkusim koupit jeste szat clean water abych to snizil k 0 a uvidime.
Ano presne tak.Lecba co 3 den.S vymenou 80 procentni vody a samozrejme ze i s odkalovaanim.Dychaji uz v pohode.Co se tyce davky leciva tak jsem dal 50. Procent puvodni davky kvuli rostlinam.Akorat otirani me sere o rostlinky . Ale chovaji se normalne.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Přidat reakci
1 ...... [4] ...... 77
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 65384x