Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Terčovec - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 68 Přejít na další stránku   1  
Terčovec - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2008 22:20 Muž Romy [1822] - Cichlidy – Re: denoo
Ano,každá zkušenost je jiná.Už jsem to zde psal,pokud jsi zkušený chovatel,a rozpoznáš nemoc v počátku,chovej skaláry spolu s terčovci.Jsou to zase zkušenosti nás ostatních.Hlavně si přečti poslední větu tvého příspěvku,jak že máš staré terče?Tedy,ne staré,ale velké?Věř,že Kersten psal spíše o Pterophyllum Altum.Spironucleus,či Hexamita se opravdu nepřenáší z ryby na rybu přímo,ale je to součást detritu,a bohužel ryba při zobání stravy ze dna občas sezobne i to h****,kde jsou zárodky,nebo vajíčka daných parazitů.
Nikdo ti nechce vnucovat náš názor,jen se tě snažíme,díky našim zkušenostem vyvarovat problémům,kterým jsme díky vlastní nevědomosti museli čelit my.
Stránku Discus.cz,mám procouranou od A až do Z,s Kerstenem jsme také něco nakecali a nejen s ním,ale i s nejlepšími chovateli v ČR.
Nikdo neříká,abys spláchl skaláry do záchoda,sám bych to neudělal,ale zkus je třeba darovat,nebo jinak.Opravdu,věřit nám nemusíš,zachovej se podle svého,jak sám uznáš za vhodné.My se snažíme jen pomoci,aby někdo jiný neudělal stejné chyby,jako jsme kdysi udělali my.
Zbytečně mrtvá rybka za to nestojí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2008 21:55 denoo – Re
A k tym skalarom este, keby som zakladal znova akvarium s diskami, tak by som ich tam uz nedal, ale teraz mi ich je luto, a pacia sa mi tam, a neni s nimi ziaden problem co sa tyka agresivity.

da sa to aj s nimi zvladnut, cital som na www.discus.cz

Ryby k Tercovcum:

Pterophyllum

Mergus: Fotoindex 1-5,775
Velikost: 18 - 25 cm
Místo výskytu Brazílie, Guyana, Equador, Peru

Jako nejčastější důvod proč se nemají skaláry chovat pohromadě s terčovci se uvadi přenos parazitů ze skalár na terčovce. Toto tvrzeni je uvedene vnejedne akvaristické knize od věhlasných autorů. Když jsem se snažil najít nejaký důkaz k podložení tohoto tvrzení nenalezl jsem nic. A praxe mnohých chovatelů jasne dokazuje že nní problemem mít pohromadě jak terčovce tak skalary, ať již klasicke druhy Pterophyllum scalare či Pterophyllum altum. Jako důsledek tzv. přenosu parazitů bývá označováno projevy terčovců jako při nadměrném rozšíření parazitů hexamita či spironucleus v organismu. Tito prazité se ale nepřenášejí z ryby na rybu, ale nachazeji se v každé rybě a imunitní systém ryby je drží n "uzdě" obdobně jako drží pod kontrolou lidksý imunitní systém různé viry a parazity. Pokud dojdek oslabení organismu, at už ryby či člověka, dojde k rozšíření těchto škudců a k onemocnění. V případě terčovců je většinou toto oslabeni způsobeno nedostečnými podminkami na chov, tzn. nevhodna voda, mnoho odpadnich latek ve vodě, nevhodná výživa, malá nádr a pod. Pokud do takových podmínek přidáte jěte ryby jako jsou skalary, tak je jasné, že problemy nastanou.
Pro úspěšný chov skalár a terčovců je zapotřebí mít hlavně dostatečně velkou nádrž protože tak so ryby vytvoří sva teritoria. Dále je dle okolností třeba krmit na vícero místech v nádrži aby všichni dostali dostek krmiva. Akvaristé mají různe zkušenosti, mnozí popisují že přikrmení mají navrh terčovci a odhánějí skaláry a jiní pravý opak ale i u mnohých je krmení bez problémů.
Hlavne se nedoporučuje dávat se sklary dohromady male terčovce, ti většinou jsou utlačováni skalarami a nedorostou a většinou i brzo hybou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2008 21:37 denoo – Re: Romy
no ze nic, som vycistil cele akvarko,cele dno odkalil,kupil kmen (inak 500sk,tiez neni lacny)vyvaril som ho , teraz sa kupe, liecim uz do soboty, kazdy den 30 percent vody,dnes 20%,kazdy den vymena vody, nedavam im zrat, secko robim presne, a koral tam uz dlho nebude. A co sa tyka tych dvoch skalarov, este neviem, ale hodit ich do zachoda , ked ich vychovavam od babatiek , to mi je zas luto,
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2008 21:14 Muž Romy [1822] - Cichlidy – Re: denoo
Já nevím,zda je to pravé,či nikoliv.Řeším,jen to,co vidím.Skaláry zůstaly.To bílé dno ti Sid také psal,že je nejspíš vápencové.Prostě nic moc změna,tak se nediv.09.11.08 19:14:04 jsi položil otázku ohledně korálu,09.11.08 19:37:01 jsem ti odpověděl,pokud je pravý,ať ho dáš pryč(ale já nevím zda je pravý),je 11.11.08...co se stalo?Nic,včetně skalár...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2008 21:02 denoo – Re: Romy
naco riesite koral, ten neni pravy, a pojde prec ked tam dam koren, a ten sa moci v pivnici aby neplaval. Tak ten nehajte tak uz.V kute su zas natlaceni neni, skor plavaju tam kde som ja, ked si sadnem na druhu stranu akvarka, budu zase tam plavat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2008 20:24 Muž Romy [1822] - Cichlidy
Jo,pánové,škoda každé rady.Je to jako s tím hrachem na stěnu... :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2008 20:19 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: Dahak
Nepodařilo se mi je všechny pochytat! tone :-D
Vylovil jsem možná polovinu z plánovaných a pak už to nešlo - věděly, že po nich jdu! :)
Zbytek někdy příště... Nejlíp "přepadovka" v noci. S baterkou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2008 20:08 Muž Dahak [425] - Cichlidy – Re: Sid
Tak je to lepsi :) ale porad vidim ty chudinky rybicky natlaceny v koute ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2008 20:05 Muž Sid [6637] - Rostliny
To vápencové (?) dno taky zůstává... :-O
Akviško protrháno! :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2008 20:02 Muž Romy [1822] - Cichlidy – Re: denoo
Korál zůstal, skaláry zůstaly, všechno co jsme ti psali jako nevhodné zůstalo.Pokud ti jde o vzduchování čeření hladiny naprosto stačí.Řešíš věci podružné a ne zásadní.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2008 19:43 denoo – Re: Romy
neubral som moc zo vzduchovania ??? je tam vacsi klud ked to moc nefiltruje, neviem co bude lepsie
www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2008 19:17 Muž Romy [1822] - Cichlidy – Re: denoo
Pokud je žerou některé ryby,ostatní se to naučí dříve.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2008 19:16 denoo – Disk
SOM im dal teraz par granul diskus original, tie ostatne ich papaju pekne, tie oranzove uz celkom sa po nich rozbehli, ale tesne pre tym zastavili, alebo vypluli. Mozno sa mi to zda, ale mozno aj trosku ozili.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2008 19:15 Muž Romy [1822] - Cichlidy – Re: denoo
|Musíš je na to naučit,občas to trvá dlouho,ale dá se.Jak,to jsem už popsal někde níže. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2008 19:13 denoo – Disk
Ked im tam hodim patentku, tak sa idu zozrat co sa odtlacaju pri zrani, ale granule papaju akurat tak ti tmavi diskusy. Oranzovy eee
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2008 19:10 denoo – Re: Romy
No cakanie mi nepomoze, aspon v pripade tych oranzovych, lebo tie granule proste nechcu zrat , tak to neviem. Pre buducnost, ked davat cervene maso, patentky zive radsej vobec , a mrazene patentky tak maximalne raz za dva tyzdne?????



 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2008 18:27 Muž Romy [1822] - Cichlidy – Re: denoo
Jestli máš ukončenu léčbu,krmit začni,ale ne červené maso(nitěnky,patentka hov.,nebo krůtí srdce...)nejlépe granule,grindal,artémie,,nebo koretra(ta pomůže k pročištění),dafnie,můžeš přidat Chlorellu,nebo Spirulinu.Počkej den,dva,co z nich půjde a pak uvidíš,zda opakovat léčbu,nebo zda je to v přádku.Důležitý je podíl minerálůa vitamínů,ještě jednou ti tu nechám odkaz na můj článek o krmení.Strava má být vyvážená a pestrá,ale to se dozvíš tady:http://www.akvarista.cz/web/clanky/clanek-87
Bohužel teď doháníš,to,co jsi před tím zanedbal.Nejde o to si pořídit rybu a pak shánět informace,ale naopak.Nejsi sám,mnoho lidí si myslí.že si koupí terče kolem 5 cm,a budou z nich,při běžném chovu placky 15-17 cm.Ne nadarmo se píše,že to není ryba pro začátečníka,má svá specifika,a když je nedodržíš,je problém.Informací je zde dost,záleží jen na tobě,jak si je(a od koho)přebereš,a uvedeš v praxi.Ona i léčba se může zdát rozdílná,ale když si to pak spočítáš,moc se neliší.
Takže ještě jednou,terčovec,při splnění VŠECH! svých požadavků,je ryba vytrvalá a v podstatě nenáročná.Pokud to vše splníš,máš krásné ryby,které lehce naučíš žrát i z ruky.
A na to stačí málo,prostor,kvalita vody a kvalitní různorodá strava,toť vše.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2008 18:02 Muž many [9] – denoo
Zdá se,že se stím korálem nechceš rozloučit,podle mne je ten korál příliš pravidelný nato,aby byl pravý.Ale je to atrapa,která pravděpodobně chemizmus vody nijak neovlivňuje.Je to prostě kýč.A do sladkovodního akva naprosto nevhodný,k terčákům absolutně.Můj názor.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2008 12:23 Muž Dahak [425] - Cichlidy – Re: Sid
:) No ja jdu dneska udelat neco podobnyho.Obdaruju akvaristiku tim velkym echinodorem co jsem mel v nadrzi s tercovcema.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2008 12:10 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: Dahak
Otazka zni k cemu tohle je...
Každý se bavíme jinak. :) Ostatně - dělá mi celkem radost, když mohu své okolí obdarovávat kytkami. :-) A když už mé okolí "nestíhá" kytky "spotřebovávat", pak je tu pojistka - Hornbach! :-D (Místní akvaristiky nemají /už/ interes...)
(Co neudám známým, odnesu do H. Tady ty kytky slouží jako pozornost zákazníkům.)
Momentálně mi ale stávající akviško plní funkci pěstírny kytek do nového, které je na cestě. :-)
Doufam ze ty /rybky/ co vychytate nehodlate vyuzit jako hnojivo pro rostlinky...
Ne, ne! Stejně jako kytky - jdou do světa. :) Obdarovávám okolí. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2008 11:55 denoo – disk
Este som ani raz nekrmil, od piatku, v sobotu som zacal prvy krat s liecbou ked som odpustil 30 percent vody, mam uz zacat trosku krmit, alebo este nie radsej?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2008 11:51 denoo – disk
a inak, ked tam mate tolko rastlin ako vidim, potom kolko ma priestoru na plavanie tercovec? Mne sa zda ze moc potom nie
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2008 11:47 denoo – Re: Dahak
no sak nad tym som rozmyslal, bude tam vela rastlin, a ako potom odkalovat , to bude trosku tazsie, ja rozmyslam, ze dam ten koren do stredu, vyhodim koral, a este jeden ten kamen na pravo co mam, a tam ulozim ten kmen, a okolo neho nahustim rastliny co to da, ale inde nebudem davat nic, necham to ako je, iba tu polku akvaria kde bude kmen tak by som rad zarastlinil , horsie to bude s kupou rastlin, kde som pozeral , nikde nemaju nic poradne, iba klasicke listy , ja by som tam chcel travu a take nieco kolo kmena aby to vyzeralo trosku prirodzene , a kupit cez internet rastlinu, to si neviem moc predstavit, byvam okolie trencina, a tu nic moc veru
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2008 11:15 Muž Dahak [425] - Cichlidy – Re: Sid
Doufam ze ty co vychytate nehodlate vyuzit jako hnojivo pro rostlinky :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2008 11:06 Muž Sid [6637] - Rostliny
Jak jsem napsal - tři týdny nebyl čas a dneska jsem se konečně do toho pustil. :-D
Uvidíme, jak to dopadne. :-)
Romy: Rybek je tam tolik, že si nedovolím ani naznačit jejich počet... :-D Ale chci využít příležitosti a vychytat je. Některé. Ne všechny. Ale většinu!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2008 10:56 Muž Dahak [425] - Cichlidy – Re: Sid
Otazka zni k cemu tohle je :) takhle podobne vypadaj u nas ve zveraku nadrze s rostlinkama na prodej.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2008 10:49 Muž Romy [1822] - Cichlidy – Re: Sid
Tak tohle je ale bludný holaďan :-D ,vejdou se tam ještě nějaké ryby?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2008 10:45 Muž Sid [6637] - Rostliny
Fotka k příspěvku A nebo po třech týdnech bez korekce rostlin, s přidáváním CO2, decentním přihnojováním, ovšem teplotou "jen" 26st.C... :-)
(Právě na tom pracuju! :))
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2008 09:54 Muž Romy [1822] - Cichlidy
Fotka k příspěvku Po dvou měsících bez protrhání i takto,a to ve 250 l byli 3 terči,1 gibbiceps,asi 20 neonek a tak 12 ancíků.Teď je tam o jednoho terče méně,a každý měsíc vyhazuji kýbl zeleniny. :-D
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2008 07:51 Muž many [9] – denoo
Fotka k příspěvku bez kapky hnojiva a bez CO2,to může růst takhle. .Ale má to nevíhodu při údržbě/odkalování/.
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.11.2008 20:34 Muž Dahak [425] - Cichlidy – Re: denoo
Jak kterejm.Echinodory,valisnerie,sagitarie nebo treba nejaky plovouci rostlinky ty jdou krasne i pri teplote do 30°C.Urcite je jich vic ja jsem vyjmenoval jen ty ktery jsem mel.Pokud si tam das rostlinku ktera nesnasi teplou vodu tak ti zadny hnojivo stejne nepomuze.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.11.2008 20:17 denoo – Re: Dahak
som myslel ze pri takej teplej vode aku potrebuju diskusi sa rastlinam az tak moc nedari
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.11.2008 20:06 Muž Dahak [425] - Cichlidy – Re: denoo
Ja jsem nedaval nic a nestacil jsem to protrhavat.Neboj se ryby to pohnoji azaz.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.11.2008 20:00 denoo – Re: Dahak
hm, ale potom co s rastlinami, bude sa im darit bez veskeroho hnojenia? Sak rastliny aby sa im darilo treba davat cosi do vody nie?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.11.2008 19:57 Muž Dahak [425] - Cichlidy – Re: denoo
Urcite zadny hnojivo!!!.Pri lecbe musi bejt voda co nejlepsi bez veskerejch odpadnich latek jako NO2/NO3.To je duvod proc se pri lecbe tak casto meni voda.Jinak pokud chces chovat tercovce tak by jsi nemel ani hnojit.Uz jsem to nekde dole myslim psal...co nejmene chemie nejlepe zadna.Sam jsem hnojeni brzy nechal protoze bylo na rybach videt ze jim to nedela nijak zvlast dobre a rostlinky kdyz jsem je jeste mel tak se jim darilo skoro lip nez rybam.Pokud chces zdravy a pekny ryby tak zadny hnojiva pridavani CO2 a podobny kraviny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.11.2008 19:48 Muž metal [96] - Cichlidy
kym neskonci liecba nedavaj ani koren ani rastliny.pri 32c,by ti rastliny slabo rastli a mohli by uhynut.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.11.2008 19:23 denoo – Diskus
rozmyslam este nad rastlinami, ktore nasadim okolo kmena co dam do stredu akvaria , najlepsie asi nejake vysoke , na styl klasickej travy nie?

Inak pocas tejto liecby, mi vychadza ze by som mal pridat hnojivo rastlinam, nebude to vadit, mozem kludne hnojit??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.11.2008 18:59 denoo – Disk
sa mi zda ze za zacali akosi otierat o predmety, rastliny diskusi. Od kedy som zahajil liecbu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.11.2008 19:37 Muž Romy [1822] - Cichlidy – Re: denoo
Pokud je to pravý korál,dej ho pryč hned,kořen si dej někde máčet,ať ho máš připravený do nového akva.
Nevím kde je problém,jestli ti topítko nedá větší teplotu,nedá se nic dělat,ale léčebný postup musíš dodržet.Oproti kolegům mám trochu silnější koncentraci léčiva,ale to nevadí.Drž se postupů a pak dej vědět jak to dopadlo,to bude tak za 14 dní,kdy zjistíš,jak na tom ryby jsou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.11.2008 19:14 denoo – disk
ten koren co som kupil namiesto toho koralu co mam v strede, mam dat az uplne po liecbe do akvaria, alebo ten koral uz mam radsej teraz dat odtial do faka?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.11.2008 19:00 denoo – Re: Romy
presne tak to robim, kde je teda problem ;-) akurat termostat sa nad 32 nedostane, jedine ze by som im tam hodil este daky radiator palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.11.2008 18:28 Muž Romy [1822] - Cichlidy
Romy napsal: Dávám 1 tabletu na 40 litrů vody,při silnějším napadení 1 tableta na 20 litrů.Zvednu teplotu na 34°C.Druhý den odpustím 30% vody,doplním Entizol v polovičním poměru.Třetí den opět to samé.pak už jen denní výměna 20% vody,4-5.den začínám krmit.Po 5-7 dnech zopakovat.

Počítat snad umíš,už nevím,jak to jednodušeji napsat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.11.2008 17:58 delis – Re: denoo
Kamarat zlatý veru slabo čítaš.Radia ti na dvoch stránkach a stále nevieš či robíš správne. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.11.2008 17:53 denoo – Re: denoo
no , vymena 30% vody mala BYT AZ POZAJTRA a nie dnes, co uz, slabo som to precital asi
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.11.2008 17:50 Muž many [9] – denoo
s tebou je sranda :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.11.2008 14:09 denoo – Vymena
Tak dnes som vymenil 30 percent vody , 32 stupnov teplota stabilna, pridal 2 tablety entizol, postupujem spravne?

teraz by som mal zajtra pridat 2 tablety , alebo az o tri dni vycistit 30 % a dat tablety 2 zas?? DIk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.11.2008 15:36 denoo – Re: Romy
termostat na max, teplota uz 31,5 C , vzduchovanie som zvysil na filtri . Vzduchovaci kamen nemam, dufam to nevadi
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.11.2008 13:17 Muž Romy [1822] - Cichlidy – Re: denoo
Samozřejmě zvýšit vzduchování. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.11.2008 09:57 denoo – disk
tak dnes som zahajil liecbu, dal som tam rozdrvenych 9 tabliet entizolu , termostat som dal na max, myslim ze 32 stupnov by mal spravit , zajtra vymenim 30% vody a pridam 5 tabliet entizolu , nedelu to iste, dufam ze to bude ok. Este jedna podotazka, mam zdvihnut aj prietok vody filtrovanie, vzduchovanie???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.11.2008 00:45 Muž Romy [1822] - Cichlidy – Re: miro03
Protože vím,že se nemocemi zabýváš do hloubky,netroufnu si s Tebou na toto téma diskutovat.
Jen pár postřehů.Jaká je inkubační doba parazitů nevím vůbec,ale zvýšením teploty by se měl cyklus urychlit,tím pádem by léčba měla být kratší a účinnější.Základ je opravdu čistá nádrž,bez stresových situací a kvalitní různorodá strava.Ale stane se,potom je nejdůležitějším předpokladem pro úspěšnou a šetrnou léčbu odhalit nemoc v počátku,kdy ryba ještě žere,a Metronidazol se tak dostane přímo do trávícího traktu,a ne delší cestou přes žábra.Při včasném odhalení je mnohem menší pravděpodobnost otravy ryby uhynulými hlísticemi.
Postup léčby,kterou jsem zde napsal mám vyzkoušenou,jen s malou chybou.Léčba se musí po 5-7 dnech opakovat,to jsem nenapsal.Bral jsem to jaksi automaticky.Za tuto nepřesnost se omlouvám.
Myslím si,že Entizol je jako léčivo pomalu na ústupu,hlavně po vyvinutí nových léků od Sery,v tomto případě Flagellol a Nematol.Jediný problém masovému rozšíření,je jeho cena na našem trhu.Osobně jsem použil jen Tremazol,a mohu řici,že je výborný.
Správnou péči stejně žádné léčivo nenahradí. ano
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [68] ...... 77

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 65025x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4551?od=3351