Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Terčovec - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 8 Přejít na další stránku   1  
Terčovec - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   29.01.2016 16:35 Muž Motýl [145] - CichlidyRe: RaSil
měl bys teď nějakou dobu měnit každý den polovinu vody, nfunguje ti filtrace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2016 13:40 RaSil – Léčba střevních parazitů flagellolem
Po 3 dnech výměna 80% vody za teplou odstatou, 30 stupňů, přidán torben a fishtamin. Vyčištění filtru. Ryby postupně plavou po celé nádrži, neschovavaji se. Při krmení jeví zájem o potravu, ale nejsilnější kus z původní osádky je zatím vždycky vyžene. Výkaly u původních normální, u nových zatím žádné. Zda se, že léčba proběhla bez větších problémů, uvidíme dál..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2016 16:18 Muž rriki [818] - CichlidyRe: riso
Bob66 to byl diskusář z leknutí,pěkně to popsaný
www.catfish.cz
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2016 08:59 aviater Re: riso
Správně, entizol je jediná správná léčba. Bohužel u terčovců častý problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 23:20 Muž riso [129] - CichlidyRe: rriki
jinak Bob66 ve svem clanku na zdejsim serveru radi lecit hlistice Capillaria Entizolem:

"... Jako další vhodné léčivo na vnitřní parazity je Entizol, ten seženeme v lékárně na předpis. U Entizolu je postup a dávkování následovný: 1 tableta 250mg na 20litrů vody, při 100litrech přidáme jednu tabletu navíc, po třech dnech odkalíme a přidáme na každých 100litrů jednu tabletu po dalších třech dnech odkalíme půl akvária a celý postup opakujeme, je to důležité kvůli vajíčkům Capilárií na které má Entizol účinek až po vylíhnutí. Teplotu vody je vhodné zvýšit na 32°C pro urychlení líhnutí vajíček hlístic a samozřejmě přidáme vzduchování...."
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 23:10 Muž riso [129] - CichlidyRe: rriki
tazatele jsem se ptal jak ryby zareagovaly na Flagellol, a bylo mi divne kdyz napsal, ze po 2 dnech nijak... Takze mozna mas pravdu a lecime neco jineho ;-). Ale to je bohuzel to riziko urcovani diagnozy "od stolu" ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   26.01.2016 22:43 Muž Motýl [145] - CichlidyRe: rriki
Ano, některé anerobní baktérie, nemá vliv na filtraci. Mikroflóra ve střevech ryb je široký pojem, mohl bys to nějak rozvinout? Oni do ní patří i ti bičíkovci. Sterilita při nadměrném použití zmiňována je, nikde však není upřesněno, jaká dávka je nadměrná. Bičíkovci, krupička - protozoa - ano, jeho záběr je širší. Ano bílé výkaly způsobují i nejenom hlístice. Projevy se ovšem trochu liší. Tvůj příspěvek je pěkný, ovšem nikomu s ničím nepomohl, mohl bys alespoň něco trochu konkretizovat? Myslím, že všichni rádi získáme nové informace. Děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   26.01.2016 21:47 Muž rriki [818] - Cichlidy
Entizolem ne?Metronidazol spolehlivě likviduje bakterie ,prvoky a perfekně zvyšuje účinek léčby u krupičky ,navíc zabije užitečnou mikrofloru ve střevech ryb o sterilizaci při opakované léčbě nemluvím tu z vlastní zkušenosti nemám.Tady se všechno léči entizolem ,protože nic jinýho neznáte ani nemoci nepoznáte.To co zbůsobuje tzv.bílé výkaly nejsou bičíkovci ,ale hlístice Capillaria a to je úplně jiná léčba a na mnohem hodně delší dobu nežli týden ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 17:27 Muž riso [129] - CichlidyRe: RaSil
jeste k tomu entizolu. Osvedcilo se mi davat silnejsi davku, nez se uvadi, t.j. 1 tabletu na 10 litru vody. A jak pise Motyl, zvednout teplotu klidne i na 35 stupnu a samozrejme silne vzduchovat. Zabralo to pokazde ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   26.01.2016 16:48 Muž Motýl [145] - CichlidyRe: RaSil
U flagellolu je doba léčby tři dny až týden, volil bych ten týden. Má to ale háček. Flagellol ti zničí baktérie ve filtru a v akva se ti začne tvořit čpavek. Čím déle ryby léčíš flagellolem, tím déle je trápíš ve čpavku. A na N látky jsou terčovci hákliví. Sice zabíjíš bičíkovce, ale zároveň likviduješ ryby čpavkem. Raději vezmi entizol. Alespoň týden. Jednoduchá a velmi účinná je i léčba bez léčiv. Teplota na týden 34-35°C. Ne míň. Pokud máš obavy, že ti odejde nějaká rostlinka, nebo jiný živočich, nekupuj si terčovce a nebo s nimi chovej jen to, co s terčemi vydrží. Dá se kombinovat i entizol a vyšší teplota, nebo s antibiotiky, možností je dost, otázek i odpovědí na netu také. Je to i o intuici. Co pomohlo jednomu, nemusí fungovat u mne. Ryby jsou na tom jinak, jiný chemizmus vody, jiná filtrace ..... Jedno ale pomáhá vždy - čistá voda.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.01.2016 14:48 Muž riso [129] - CichlidyRe: noba
protoze jsi zacal s lecbou pozde. Kdyz to podchytis vcas a vis co lecis, da se ledacos zachranit ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 14:46 Muž riso [129] - CichlidyRe: RaSil
takze zadna zmena, to je trosku divne. S flagellolem nevim, pouzivam entizol, ale pokazde je videt vyrazna zmena v chovani ryb nejpozdeji do 24 hodin. Tvoje ryby jsou asi porad stresovane z noveho prostredi, plus do toho ta lecba, dejme jim cas
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 14:24 Muž noba [7] – konec
Mě se terce nepodarilo vylecit na trvalo nikdy. Asi jsem na to moc lempl, nebo uz fakt nevim a proto po cca 5ti letech nervů tyto ryby opoustim.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 12:29 RaSil Re: riso
Trochu se zabarvila voda. Původní osádka beze změn, nové ryby mají stále bílé dlouhé výkaly, ale to budou mít pravděpodobně ještě pár dní po léčbě. Drží se pospolu,zatim si zvykaji v novém prostředí, občas se navzájem prozenou, nezájem o potravu. Uvidíme dal..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 11:13 Muž riso [129] - CichlidyRe: RaSil
ok, tak kdyz uz teda chces lecit, tak se pojdme venovat lecbe. Osobne si myslim, ze drahy flagellol je pro tvoje ryby skoda, zkusil bych to radeji s entizolem, ale budiz, je to tvoje volba...Pises, ze flagellol jsi aplikoval 24.1., takze 2 dny zpatky. Jak ryby zareagovaly?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2016 23:51 RaSil Re: Romy
Díky za reakci, priteli.
Jinak pH=6,4. Odkaluju obden cca 10% vody. Filtr čistím 2krat do měsíce. Teplotu jsem měl při minule léčbě 32 a některý kytky začínali jít do kytek. V letáku od flagellolu jsem se dočetl že není nutno teplotu zvyšovat, ale je pravda, že zvýšení teploty na 30 na pár dní by tercovcum prospělo. Jinak jsem přidal fishtamin (dávkování při nemoci) také od sera, tak snad by se to nemělo tlouct. Střevní parazity mají na 100%. Tak snad lecim to správný tím správným správně.. ;-)
Krmim tetra a sera granule, artemia vločky. Dočetl jsem se, že krmit živým je nebezpečné kvůli parazitům.. Každopádně pořádně žere jenom jeden nejsilnější kus, který je už měsíc bez jakýchkoliv problémů a veselé roste. Ostatní obyvatelstvo se tváří spokojeně..budu informovat, jak se to vyvrbi..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   25.01.2016 22:55 Muž Romy [1822] - CichlidyRe: RaSil
Ale příteli,to není vlna odporu,to jsou jen takové šťouchance... ;-)
Každý z nás nějakou chybu udělal a poučil se z ní.Proto ti tu lidé píší,čeho by ses měl vyvarovat a budˇrád,že píší,před 15-ti lety jsme neměli informace žádné.Pokus-omyl...
Ryby samozřejmě nezachráníš když je vrátíš chovateli,ale není to levná ryba,a do nového domova by měla jít zdravá,zbytek je na tobě.A ty sis přivezl ryby už nemocné,alespoň podle toho,jak píšeš,proto bych mu je vrátil,a žádal vrácení peněz,nebo jiné ryby.Ale to se musí řešit hned.
Pokud nevíš co léčíš,nevíš ani jak,pak nemůžeš chtít úspěch.Pár rad už jsi dostal,třeba zvýšení teploty...Sám jsi ovšem svoje informace nedoplnil.Ostatně v naší zemi nepočítej s rybou kolem 20 cm a když,tak je opravdu drahá.Celý kumšt je v krmení,prostoru a výměně vody...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.01.2016 22:38 RaSil
Dobrý večer.
Děkuji Všem za jejich komentáře, abych byl upřímný, čekal jsem, že se proti mě zvedne vlna odporu. Je pravda, že jsem v chovu terčovců začátečník. Avšak už několik let je to moje vysněná ryba, a proto jsem sbíral informace o jejich chovu, potravě, nárocích na kvalitu a teplotu vody. Pravdou je, že při nákupu jsem si nevedl úplně nejlépe a teď jsem tam, kde jsem. Ostatně, všichni víme, kde. Inu, hoďte si kamenem, kdo jste neudělal chybu.
Nevím, co je dvojkova ryba, ale nejde mi o to, chodit s terčovci na výstavy. Určitě je nezachráním tím, že je vrátím chovateli, jde mi o to je vyléčit a uvést je ve spokojenost.
Co se týče velikosti mého akvária, jsem si vědom toho, že 1 dospělý terčovec(20cm) potřebuje cca 50l vody. Při velikosti 3-5cm nepovažuji za týrání mít dočasne 8 ryb v nádrži o čistém objemu cca 160l. I když mi to každý nemusí věřit, vím, kolik stojí akvárium a jeho vybavení a jak dlouho trvá zaběhnuti akvária čerstvě založeného.✌
Za případné další komentáře děkuji,
Radek Šilhan, Plzeň.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 14   25.01.2016 16:57 Muž Romy [1822] - CichlidyRe: RaSil
Řekl bych,klasický vývoj,,nedočkavého akvaristy"...
Nedostatečná nádrž,nedostatečná filtrace,asi i nedostatečné zkušenosti,a jako zlatý hřeb je špatná koupě ryb.V základu mi chybí parametry vody a čím se ryby krmí,ale i tak se nesmí stát,že DEN!po vypuštění ryb mají bílé výkaly,a dle fota ukázkoví vnitřní parazité...
Když jsem já jezdil k chovatelům pro ryby,byla to vždy otázka několika hodin.V první řadě jsem chtěl ryby nakrmit,to abych viděl jejich chování.Zdravá mladá ryba se na žrádlo bezhlavě vrhne a cpe se co to dá.Pak jsem počkal,abych viděl co z nich jde,pokud byly výkaly v pořádku,nastala diskuse o počtu a ceně ryb.Bílé výkaly mohou být i následkem požité stravy(mikry,grindal,mysis...),ale žádný chovatel tak jednostrannou stravou nekrmí.
Bohužel stále platí,že kvalitní ryba něco stojí a dobrých chovatelů je stále málo.Rozmnožit terče už není dneska takový kumšt,jako před 10-15 lety,ale postarat se o ně,a udělat z nich pěknou rybu,to je kumšt stále.
Bohuže moje rada zní,přestat zbytečně léčit,stojí to peníze a v těchto podmínkách se bude napadení vracet.Zbavit se ryb,došetřit na novou nádrž,nechat jí zajet,něco o terčích nastudovat a pak se znovu pokusit o jejich chov,ale koupit ryby,,z dobrého chovu",zdravé a vitální.A hlavně trpělivost.
Asi to není to,cos chtěl slyšet,ale věř mí,že je to nejlepší cesta.Terčům se s různými přestávkami věnuji více jak 15 let,dej tomu čas.
Roman Špeta.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   25.01.2016 16:55 R Muž romant [27987] Re: RaSil
Vyhazuješ peníze, ale asi s tím nemáš problém. Proč si sakra stále hodně lidí myslí, že to v tom jejich ani né 150 litrovým akváriu s terčovcema půjde. :-O Jsi krásným příkladem pro ostatní jak se to dělat nemá, třeba se někdo na tom, jak si natloukáš ústa a dále natloukat budeš poučí z tvých chyb. Ty ryby nemá cenu léčit, protože z nich nikdy nebudou kloudný, alespoň dvojkový ryby. Máš podle mě asi tak dvě možnosti a to přizpůsobit osádku daný nádrži a nebo naopak, což slibuješ a možná i budeš realizovat, ovšem já jsem v této věci skeptik, už jsem to tady četl tolikrát, že to až hezký není, ale pokud překvapíš, rád ti tvojí nádž svým okem skouknu a třeba i nějakou poznámku utrousím. ;-) Pokud jsem byl příliš přísný a nepříjemný, tak s tím nic nenaděláš, kdyby jsi si to nezasloužil, nepsal bych to. X-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   25.01.2016 13:19 Muž Legioix [574] Re: RaSil
Pár týdnů + měsíc i víc než se to zajede. Do té doby už může být pozdě milí RaSile palec

Edit: Když se tak na to dívám, tak jsou v hodně zuboženém stavu. Hlavně ta na první fotce nelevo: rybicky.net/nadrze/24449

Edit2: Tu teplotu bych klidně zvedl na třicet. Těch 28 je na spodní hranici.

Edit3: Měl bys lépe vybírat ryby do akvária co se týče teplotních nároků....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2016 13:12 RaSil Re: Wendy2
Šetřím na akvárium 500l. Myslím, že to pár tejdnu vydrží, mila Wendy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.01.2016 13:00 Žena Wendy2 [543] - Tak nějak od všeho trochu :)Re: RaSil
všechny placky bych vrátila chovatelům a do těch tvých 160 l bych žádné nepořizovala ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2016 12:05 RaSil – Střevní paraziti
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2016 11:54 RaSil – Střevní paraziti
Ahoj Všem.
Včera jsem si přivezl domu partu 4 mladých tercovcu hnědých od chovatele. A hle, bílé dlouhé hlenovite výkaly.. Ryby vypadají, že už nějakou chvíli nezerou , zatím se drží pohromadě v jednom rohu, občas malý výlet po nádrži.
Před Vánoci jsem jiz pořídil partu 5 ještě menších tercovcu (2,5-3cm),kde byl scénář stejný. Objednal jsem flagellol, bohuzel dorazil až po novém roce. Léčil jsem dle návodu. Nyní mají tito Blue Diamond. výkaly normální. Od začátku zral jen ten jeden největší, který už přerostl své kolegy tak o 2cm. Má silnou stavbu, pěkný tvar i začínající modré zbarvení. Ostatní 4 začali zrat teprve nedávno a vypadají lépe. Jen ten nejmenší je černý a stále mu nechutná.
Včera jsem tedy aplikoval znovu flagellol a ve středu večer odkalim 80% vody.
Budu rád za případné typy zkušenějších.
Pokud by někdo chtěl rypat do mého pozadí v akváriu.. Mam v planu měnit dno za černé kremicite, pak dojde i na pozadí..pravděpodobně též cerne.
Hezky den Všem. :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.01.2016 16:15 Muž Motýl [145] - CichlidyRe: sat
ASi bude vhodné léčit obojí, ale to poznáš podle ryb. Hlístice bys měl stejně několikrát opakovat - jsou vejcorodé. Většina léčiv(akvarijních nebo veterinárních) na nematody likviduje šneky a krevety, částečně i baktérie ve filtru. Podle Ph si hlídej čpavek.

Na bičíkovce používají téměř všichni akva výrobci stejnou látku, likviduje baktérie ve filtru. Vhodnější je entizol (1tabl/20-25 litrů), ten je neškodný. Dávkování a postupy jsou dohledatelné na netu a mnohdy se liší, někdo ještě zvedá teplotu na 34-35°C, někdo přidává nifurpirinol (sera baktopur direct) nebo nitrofurantoin ....

to zvětšení bude 120x, 1200 už je tak na baktérie
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2016 12:09 Muž Priest [325] - CichlidyRe: sat
Je to možné.Proto by bylo dobré vytvořit rybám ideální podmínky častějšími výměnami vody a přidáním minerálů.K rekonvalescenci dojde rychleji a bez trvalých následků jako např.zastavení růstu nebo zhubnutí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2016 05:28 Muž sat [0] Re: Motýl
Podle mikroskopu je to obojí 1200x, ale nevím jak se tomu dá věřit, je takový dost hračkoidní. Ale koukal jsem na internetu a vypadá to jako to co jsem viděl pod mikroskopem. Otázka jak v tomto případě postupovat, je možné, že po napadení hlísticemi se po oslabení imunity přemnožili i tito? U toho nejhoršího už jsem začal s léčbou hlístic, a uvidím, je možnost, že si to ryba ureguluje sama až se jí trochu posílí imunita?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2016 20:38 Muž Motýl [145] - CichlidyRe: sat
kolikrát je to zvětšeno? Mohla by to být Protoopalina symphysodon, při přemnožení škodí jako bičíkovci Spironucles a Hexamita
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2016 19:09 Muž sat [0] – Roupy
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, prosím o radu. Přivezl jsem si nové mladé terče. Bohužel se po cca 2 týdnech vyskytl problém. Tři kousky začali mít výkaly vždy jakoby smíšené tmavé s bílými. Občas se mě to u nových ryb stávalo a vždy se s tím vyrovnaly samy. Nyní se začal jeden kus skovávat. Přelovil jsem jej tedy, po prozkoumání výkalů pod mikroskopem jsem nalezl potvůrky viz. foto. Jedno jsou krásné roupy (hlístice). Na druhé fotce je nevím co a ani na internetu jsem nic moc nenalezl. Na jedněch zahraničních stránkách byla zmínka o tom, že je to něco z rodu "bičíkovců" ale relativně neškodné a standartně přítomné ve střevní mikroflóře.
Co si o tom myslíte? Terč v karanténě dostal léčivo Nedol od JBL (nic jiného jsme u nás nesahnal). A uvidím jak to bude dále postupovat, ostatní přešli na dietu jen o granulích.

Jaké máte zkušenosti s hlísticemi (roupy), léčit celé akvárium se mi zatím nechce, zbytek je naprosto v pořádku. Tři dospělí, které s nimi mám jsou naprosto OK. Bohužel jsem na toto nenalezl nic podobně šetrného jako je entizol, znackova leciva jsou "driaky" co daji nafrak celému akvariu (filtraci).

Děkuji za jakékoli podněty, o hlísticích toho moc není, většinou se řeší bičíkovci. V článku zde je uvedeno, že na hlístice platí entizol, což také není pravda.
 
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2015 23:21 nodak – Flima Bend a vnutorne parazity
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahojte,
mozno toto niekomu pomoze, kto sa trapi so svojimi plackami a ich chorobami.Tak ako skoro vsetci aj ja mavam pri mojich zverencoch obcas problem s parazitmi. Hladal som tuto spominany flubenol ale nezadarilo sa mi to vobec. Ked mi ryba scerna a skoro uplne prestane zrat a rapinde zacane chudnut:(Riesenie je okamzite vybrat z okrasneho akva do cca 45 litrovej karanteny a nasadime entizol. Nakolko ten mam tak ten som pouzivam pre istotu v okrasnom kedze treba preliecit aj tie. Pre mojho oblubenca som ale zhanal nieco ine. Po konzultacii s veterinarom sme sa dohodli nech skusim liek Flima Bend. Je to emulzia na odcervenie hydiny a prasiat.Je to 100mg/g Flubendazolum a je to balene v dvoch sackoch po 50g.Zaraba sa priamo do vody bez dalsej chemie. Sam davkujem jednu cajovu lyzicku na spominanych 40 litrov.takto necham rybu cca 48 hodin a potom nasleduje vymena vody a opat plana davka. Celkovo by to malo byt 3x. Cely tento spas stoji cca 10-12 eur zakez na lekarni...dolu pripajam aj fotky. Dufam, ze niekomu z Vas to pomoze mne to zatial zabralo. Samozrejme sledujem ryby a riesim to hned ako si to vsimnem. Odporucam este pridat pri liecbe este aj nejake vitaminy ja im tam pcham sera fishtamin bodu drzim na 31Ca silno vzduchujem.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2015 23:57 Muž Klinas [13] Re: finnnp
Děkuji za odpověd. Budu se řídit radou. Nasadil jsem nějaké dožírače zbytků srdce (ampulárie). A ty Dánia, pokud je jak říkáš žerou, tam můžu hodit také. Známý má chov. Díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2015 13:14 finnnp Re: Klinas
Asi dost krmíš.Méně krm a když je tam nechceš tak tam hoď nějaká Dánia.Jinak Hlístice vodní ničemu neškodí.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2015 22:53 Muž Klinas [13] – Prevence - dotaz
Fotka k příspěvku Mám řešit u terčů v akva ve dně v písku hlístice ? Jsou asi neparazitující. Zpozoruji je pouze při odkalování v pruhledném zvonu (při uškrcení prutoku). Vždy se mě objevuji všude kde jsem použil jemnější písek. I v chovném akva u ampulárií. Mám mít obavy z nějaké nemoci? Co jejich výkali ? Zpozoroval jsem, že likvidují zbytky. Odkaluji při výměně čáti vody po týdnu a když už se stane, že nasaji zbytek srdce, jsou u toho. Jinak jsem u srdce zustal, a granule vločky a vše suché pro terče jsem rozmixoval do čerstvého srdce a zmrazil na placku. Mají tak komplet co mají mít. Veškeré náznaky všech nemocí zmizeli.
Je to PREVENTIVNÍ dotaz.
A takhle dobře vypadají i v menším akva. (světlost v akva není reálná je zpusobena fotákem v mobilu)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2015 21:26 Muž krejca10 [0]
Já dávám Hexamitu a GDEX dohromady na doporučení prodejce. Je to taky léčivo od eSHy a dokonce se píše, že je to vhodné v kombinaci s Hexamitou. www.lecivaprotercovce.cz/…

Samozřejmě je to můj postřeh, který mi poradil prodejce, který je zároveň taky chovatel a říkal, že touto kombinací se dá pokrýt širší spektrum problémů. Až se ozve někdo z místních zkušených matadorů, tak se dozvíš ty pravé zkušenosti z praxe :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2015 18:17 JoKa Re: kana
Osobně bych léčbu nepřerušoval. Ztratí tím význam...
Kombinovat léčiva silně nedoporučuji. Doléčil bych hexamitu, vyměnil 80 procent vody a za dva dny bbych začal se žábrákama...
Ale počkej na další názor. S kombinací dvou chorob jsem se ještě naštěsstí nesetkal...
No jo no, stres z transpotu a nového prostředí udělá svoje...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2015 17:20 Muž kana [0] - Amerika
Dobrý den přátelé, potřebuju od vás radu. Před týdnem jsem si dovezl od chovatele deset kousků placek, během týdne jsem u nich sem tam pozoroval delší zakroucený výkal ale říkal jsem si že to bude vpohodě, teď koncem týdne už měli někteří i přes to že normálně žerou trošičku pohublejší břicha tak jsem dnes dal první dávku Esha hexamita po konzultaci s chovatelem že tím nic nepokazím. Ale aby toho nebylo málo tak se jim ještě rozjeli žábrohlísti. Jsou schovaní na stinných místech a někteří z nich dýchají jen na jednu žábru. Teď nevím jak dál... pokračovat v léčbě na hexamitu a žábráky přeléčit až po třídenní léčbě hexamity? nebo přerušit léčbu a prvně přeléčit žábráky? A nebo ve velké nádrži pokračovat v léčbě hexamity a placky jen přelovit na 20min do malé nádrže s tremazolem? Jde hlavně o to, že nevím zda můžu kombinovat Esha hexamita s temazolem. Ještě mám doma Esha 2000 u krerého výrobce píše že též působí na parazity žaber. Nevím teď jak dál, člověk si myslí kolik toho nemá načteno ale bez skušeností ho stejně vždycky něco vypeče... Jinak nádrž 525l z prezentace teplota 30-31°(kvůli aklimatizaci), NO3 aktuálně malinko vyšší cca 40-60mg, NO2-0, PH 6,5-7, denně měním cca 30% vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2015 16:03 R Muž romant [27987] Re: acik
Já to za sebe uzavřu, že mám odzkoušený jak krmení, tak nekrmení živou, mraženou(artémkou, dafnií) v době léčby se stejným konečným výsledkem, takže aby tomu bylo ještě více rozumět, tak jsem taky přišel o ryby krmený v léčbě jenom granulema a zachránil taky ryby krmený tou masitou. Udělat špatný rozhodnutí je tak snadný. X-) Rozhodně zde nemám ambice někomu něco nutit, je dobře, když se podebatuje a dají so do placu osobní zkušenosti. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2015 15:52 Muž acik [416] Re: romant
možné to je co píšeš,ale já se vždy řídil rad zkušených chovatelu který znám a těm věřím,takže budu šířit takové zkušenosti které mám já,jestli píšu nějaký omyl,omlouvám se a určitě to oprav :)

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2015 15:40 R Muž romant [27987]
Myslím si že u konkurence na Akvaristovi jsou od pana Nováka na toto téma zajímavý materiály ke studiu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2015 15:29 Muž acik [416]
mě žerou granule od hikari,sera,dajana,tetra, prostě co jim nasypu,ale každá ryba je prostě jiná a ohledně živého tak s tím opatrně,dříve jsem byl slepý a krmil jsem hodně i živým,jednou jsem našel jiný zdroj a bum,zadělal jsem si tak akva,že jsem o nějaké ryby přišel, a už nevěděli i zkušení chovatele co snima,naštěsti jsme určitou čás zachránali. Jak píše grunda,pokud se řeší střevní paraziti,určitě bych dal jen suchou a to i nějaký čas po léčbě.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2015 12:44 finnnp Re: grunda
Abych pravdu řekl tak právě granule od Hikari a Sery mě placky nežerou vůbec.Trochu zobnou od Tetry,ale úplně nejlépe žerou od Trpicalu a když jim je na 10 mnut předem namočím.Tak po nich vyloženě pasou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   22.11.2015 11:11 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: radim
živočišná potrava obecně je těžká na trávení, terčovci jsou všežravci - rostlinná složka tvoří většinu jejich jídelníčku a pomáhá jim lépe trávit, pokud budeš krmit artemkou při vnitřních parazitech, tak rybám nepomáháš. To že krejčovi nežerou jeden konkrétní typ granulí, neznamená že nebudou žrát jiné, moje placky žraly jen Hikari nebo Sera granule, jiné nebraly. Je třeba to zkoušet
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.11.2015 10:58 radim
Taky to tady čtu pořád dokola nejen u terčů, jak je špatné dávat živé a mražené krmivo při léčbě a nerozumím tomu. Když jsem léčil děrovku entizolem, tak jsem výrazně omezil právě granule (ikdyž jsem léky z pohodlnosti nechával nasát do nich) a jsou omezeny doteď...nemoc už se nevrací.
Četl jsem něco o zatěžování jater při větší konzumaci komerčních krmiv. No studie to nebyla, jen postřehy cichlidáře.
Určitě bych teda při léčbě vynechal tu patentku, zmiňovanou nítěnku a popřípadě jiné, co žijí zahrabané ve a na dně. Terčovec přece nerozvrtává dno při hledání potravy. Tak proč ho celkově krmit něčím takovým.
Co je dobré na krmivu (nějakých stále vyzdvihovaných granulích) u kterého si nemůžu být jistý, co je v něm namleto za mrtvé ryby? Můžu jen spoléhat na pravdomluvnost výrobce.
Čím konkrétně artemie škodí? Čím zatěžují trávení ryby, když jsou označovány za jedno z nejlepších krmiv vůbec? Někdo může namítnout, že artemka taky není přirozenou potravou, ale nadruhou stranu je díky svému životu nejčistší potravou.
nechápu grundovu odpověď...krejca10 píše, že mu ryby nežerou granule a jsou mu doporučeny jen granule...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2015 10:12 Muž Motýl [145] - CichlidyRe: kvietik
čistí a navíc malou dafnii polkne nemocná ryba ochotněji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2015 09:35 Muž kvietik [86] - AmerikaRe: grunda
tomu ja furt neviem pochopit, ze prirodzenejsie krmivo pre ryby ako je napr. artemka moze viac zatazovat traviaci trakt ako granule(kde mimo ine tiez su alebo mozu byt rozne mucky z ryb alebo morskych zivocichov plus dalsich x zloziek...), existuje o tom nejaka studia? fakt nic v zlom lebo uz som tieto nazory cital viackrat ale logicky mi pride , ze taketo prirodne krmivo nemoze uskodit. Napriklad cital som o doporuceniach pri crevnych problemoch ,krmit dafniou, ktora pomaha cistit creva...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2015 21:09 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: romant
na artemce je fajn, že se jí placky můžou užrat = rychlejší aplikace léčiv, na druhou stranu - když už jsou placky chycené víc (viz případ na fotkách), tak nadměrně zatěžují trávící trakt a prodlužují léčbu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2015 21:07 R Muž romant [27987] Re: grunda
O.K. Díky za názor, já právě ne a placky jsem naposledy léčil, tedy z mojí osobní účastí před týdnem a tu artémku jsme podávali, řekl bych s úspěchem a na délku léčby to podle mého skrokmného názoru vliv nemělo, čímž samozřejmě nebudu tvrdit, že tomu tak nemůže být. Známe ty poučky o originalitě. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2015 21:03 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: romant
bohužel mám, léčby je podstatně delší a ne vždy úspěšná. Ideální jsou granule
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2015 20:59 Muž rriki [818] - CichlidyRe: krejca10
Bez mikroskopu nelzte nic přesně diagnostikovat.Mnohem častějijsou teči napadeni nematody Capillaia příznaky hubnutí v oblasti očí změna barvy a dlouhé výkaly a ve výkalu pod mikroskopem viditelné vajíčka.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [8] ...... 77

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 65025x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4551?od=351