Terčovec - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
ty jo ladusko to me mrzi ... snad ti zde pritomni odbornici poradi! Me napada jen treba nahla prihoda srdecni ale to by mel odejit uplne ne a ne ze bude po preloveni lepsi! No uvidime samotneho me to zajima ! to jsi ale mela pekne rano!
tyjo, to je dlouhý.. jinak dodávám, že rybka začíná polehávat,což neni dobrý,naštve to, ale hlavně, aby to neodnesli i ostatní...
zdravím
tak jsem měla dneska pestrý ráno, asi v pět hodin mě vzbudilo mlácení ryb v akvárku o sklo, tak jsem to šla prokoumat a jeden terč vypadal, že má problémy s rovnováhou a plaval břichem nahoru. Ostatní v pohodě, jen trochu odřený, asi od toho, jaxe lekli, když s sebou tenhle mlel. Tak začala záchraná operace, divnej terč přemístěnej do jednoho karanténího akva, ostatní terče do jinýho karanténího akva (ty se teďka tvářej furt v pohodě), zvednutá teplota, pro dezinfekci přidanej ektozon a toť asi tak všechno, co s tím zatím můžu dělat. Ten divnej terč se moc netváří, že by to ještě někdy rozdejchal, sice plave normal kolmo, ale už s tim má taky nějaký problémy, je nějakej vyčerpanej, byrva jaksi vybledlá, možná ztmavnutí hlavy...? Jsem z toho celkem jelen, včera byl totálně v pohodě, požrádlu se vrhal jako vždycky a v noci tohle.. Tak by mě zajímalo, jestli někoho nenapadá, co by to mohlo bejt.. (doufám, že to nejsou vnitřní paraziti - pro ten případ: kde že se to prodává entizol a v jakym množství se přidává pro přeléčení?). Ještě musim dodat, že hodnoty PH v pohodě, teplota 29-30, takže taky dobrý, tvrdost- tam problém ani nepředpokládám, dusitany mírně zvýšený a je fakt, že jsem soušasně objevila vcíplou neonku černou, ale u tý těžko říct, jestli to nebylo věkem, protože ta už byla celkem hodně zasloužilá. A ještě pro jistotu dodávám, že jsem před dvěma dny přihodila do akva červený neonky, takže je možný, že jsem d**** a něco jsem si s nima přitáhla...tak co na to odborníci...?
Starší reakce
0 20.12.2008 14:40 Sakal – Re: Romy
take akoby prerusovane?za sebou taha trake dlhe prerušovane alp kedy valceky?trochu do šeda sfarbene??
Viděl jsi někdy škrob za tepla?Nevím jak jinak vysvětlit šlem.Dlouhé,bílé jakoby nudlovitá konzistence...TO JE STRAŠNĚ NAPSÁNO.Ale je to tak.Možná se někdo vyjádří lépe.
0 19.12.2008 22:50 Sakal – Re: Romy
Co to znamena šlemovité vikali??
Par centaku niz to mas v odkazu pekne popsany.Sleduj jestli ryby nemaj dalsi priznaky jako prohybani se v tele, dlouhe pruhledne belave vykaly, hubnuti a nezajem o potravu.Pokud bys chtel ryby lecit tak misto uvadenyho leciva Terap-SH pouzij entizol sezenes ho u veterinare nebo flubenol kterej neni na predpis ale da se pouzit jen v zacatcich onemocneni kdy ryby jeste zerou(pridava se do krmiva).
Kdyby to pokračovalo, jak na to ?
To vypada na strevni parazity je to jeden ze symptomu.
Ahoj, chci se zeptat, jestli je to nemoc když terčáci občas sebou vystřelí a uplavou. Jako ne moc často, ale občas sebou škubnou a dělaj paniku ? Někde jsem tady o tom něco zaslechl.
něco najdeš v této diskusi o pár stránek zpět /ze dne 06.11.08 10:17:09 /
To,že má terčovec vnitřní parazity,se s určitostí zjistí podle barvy a délky výkalů,které jsou bílé,dlouhé a šlemovité.Je několik vnitřních parazitů,které mají podobné příznaky,a to prvoci Spironucleus elegans a Hexamita salmonis,nebo hlístice(Nematoda)Capillaria, Pseudocapillaria a Camallanus.O obojím se více dozvíš zde,včetně fotografií:
www.aquar.cz/…
www.aquar.cz/…
Tyto výkaly celkem dobře drží pohromadě,takže je není problém je vyndat třeba síťkou(pak vydesinfikovat),nebo je odsát.Pod mikroskopem je pak dobře parazity vidět.
Jestli budeš mít nějaké pochybnosti,obrať se na Miro03,který má bohate zkušenosti jak s nemocemi,tak s mikroskopem,ale myslím,že fotografie z Aquaru postačí.
0 18.12.2008 22:34 sakal Zdar Jak mam zistit podla vikalov ze ma diskus vnutorny parazit??jak sa da v spolocenskej nadrzi odlovit konkretne jeho vikal??cital som mikroskopom ale nemam potuchi ako ten vikal odlovit.ani co mam hladat v tom mikroskope..dik
Starší reakce
0 01.12.2008 11:56 denoo – Re: metal
este by sa zisli dve rady , ci teda nemam uz nikdy davat cervene maso (patentky - zive, mrazene, hov srdco) , a druha : mam bio filter , vraj ho netreba casto cistit, ale neviem, ako casto by som ho mal cistit??? tam je v strednej komore ta vlozka penova, a v poslednej samotny filter tiez obaleny penou, a ked ho cistim mam vycistit aj filter a aj vlozku naraz?? DIk
0 29.11.2008 20:40 denoo – Re: Dahak
dnes som videl take cudne boje mladych pasikatych diskov dvoch, sa bili ako keby zadnou plutvou
To muze stat kdyz krmis treba koretrou.Kdyz je to parazit, vykaly jsou bile delsi a hlavne pruhledne.
0 29.11.2008 18:23 denoo – Re: Dahak
este k tomu kakaniu , ked maju hnede hovna, tak je dobre , ked maju biele tak je chory , tak? Tak pred tyzdnom som videl u jednoho take bledsie hovinko ,
Teritoria nemaj ale urcita hierarchie mezi nima je.Rekl bych ze to moc resis
0 29.11.2008 17:24 denoo – disk
akurat neviem, ked im dam nazrat, tak sa vedia dost potom ponahanat, oranzovy vie ponahanat pasikatych , vidno ze rozlisuju farby, pasikaty medzi sebou pohoda, oranzovy medzi sebou pohoda, ale medzi sebou sa vedia ponahanat, a dakedy zase klud ze vobec. Neviem co tym sleduju ked jeden sa rozbehne po druhom, sak nemaju teritoria , si cosi dokazuju ci co
Moc se mi to tvé akvárium ted líbí...snad se postupem času k něčemu takovému taky dopracuji..Zatím jsem rád,že mé rybky přežili nováčkovskou dan (kompletní nitrifikaci) a mají se zatím k světu..
Kdyz jsem mel "kytickovy" akva tak jsem to prohlidnul taky v pohode
.
No vidis pro tercovce idealni.Ja kdyz se podivam do akva z boku tak pres vodu druhej konec nevidim jak je hneda
.
0 29.11.2008 14:28 denoo – Re: denoo
a odkedy mam kmen vo vode, voda zozltla, alebo trochu do hneda
0 27.11.2008 20:31 slavo – Šialene chovanie terčovcov
Poprosil by som o radu..Mám problém s ktorým si neviem rady.terčovec sa mi začal čudne správať lietal po akvarku ako šialený,nebolo na nom žiednej známky choroby.Nádherne roztiahnuté plutvy farba nádherná.Lietal s jednej strany na druhú a krútil sa ako šialený!!Nakoniec aj odišiel čo ma velmi mrzelo a najväčši problém je že sa tak správa aj druhý!!!Voda Ph-6,6...NO2-0,1...KH-4...
Uvítam každu dobru radu......Ďakujem.....
0 27.11.2008 20:31 slavo – Šialene chovanie terčovcov
Poprosil by som o radu..Mám problém s ktorým si neviem rady.terčovec sa mi začal čudne správať lietal po akvarku ako šialený,nebolo na nom žiednej známky choroby.Nádherne roztiahnuté plutvy farba nádherná.Lietal s jednej strany na druhú a krútil sa ako šialený!!Nakoniec aj odišiel čo ma velmi mrzelo a najväčši problém je že sa tak správa aj druhý!!!Voda Ph-6,6...NO2-0,1...KH-4...
Uvítam každu dobru radu......Ďakujem.....
tak hurá,už se nahánějů,prehánějů,dohánějů,zahánějů.....
0 27.11.2008 14:59 denoo – Re: disk
takze hlasim uspech , oranzovemu ten bicik alebo co to mal na lavej ziabre konci, uplne zmizol , a plavaju krasne po celom akvarku , papaju , dnes sa mi stala celkom srandovna vec ked som im dal jest, mam dvoch oranzovych , a potom este pasikatych , z toho jeden je asi taky velky ako tie dva oranzove, ked som im daval jest , tak pri zrani sa predbiehali a sem tam dobli aby mali co najviac, ---- jedneho oranzoveho vie ten pasikaty niekedy po nahanat trocha , a naopak druhy oranzovy vie zas toho pasikateho ponahanat, trosku divne ale je to tak , medzi sebou oranzovy su v pohode. Ale pri krmeni dnes, sa pomylil ten pasikaty a dobol toho ktoreho sa skor boji a uteka pred nim, ocividne si ho pomylil s tym ktoreho vie on poprehanat, a to co nastalo potom ked to ten oranzovy disk(silenjsi) zistil ze ho dobol, asi 5 minutove nahanie ho po akvarku , z reflexu ho hned asi 5 krat dobol do nufaka, a potom zacala nahanacka, tak toto je cool normalne som sa zabavil
Starší reakce
0 22.11.2008 10:42 disk – Re: denoo
0 22.11.2008 10:30 denoo – diskus
ozaj este som zabudol, som si predtym vsimol jeden mal asi milimetrovy vyrastok na konci ziabre na jednej strane , ako keby taka milimeter dlha tycinka(mozno pol milimetra skor) , co to vlastne je??
Inak koral prec, koren v akvarku + 9 rastlin okolo, este asi pojdem ale dake 3 pridat, ale to az pondelok
Je to o stravitelnosti,myslíš si,že je rozdíl mezi černou,nebo červenou(sladkou,slanou)komáří larvou?Podívej se sám,jaký je rozdíl v doporučeném a nedoporučeném krmení...to poznáš sám,co asi bude stravitelnější...
To jsi spatne pochopil
ta druha faze lecby je nutna.
1 20.11.2008 14:00 denoo – Re: denoo
no ale ked mozem davat koretry a artemie, tie su neni take ako cierny komar? aky je medzi nimi rozdiel, je to biele maso,
Ano,ale platí to,že ne v době léčby.Maso,jako maso.
1 20.11.2008 12:38 denoo – Re: denoo
mozu tercovce aj mrazene Cierne komare?
1 18.11.2008 15:01 denoo – Re: Dahak
sak niekto tu pisal uz, ze po 7 dnoch zopakovat
Proc myslis ze se lecba opakuje ?
1 18.11.2008 12:32 denoo – Re: many
takze este som liecbu neopakoval, ale teraz skoro kazdy den menim 20 percent vody, niekedy raz za dva dni. Ziadna rybka nevykazuje znamku choroby, myslim ze su v pohode, behaju po celom akvariu , a dokonca aj tie oranzove su zive , a ked idem davat jest tak letia hore a sem tam sa aj pobiju o papanie o jedlo s inymi diskami
, akurat nechapem, preco oranzovym chuti artemia a koretra ani moc nie, davam to spolu dokopy , preplachujem teplou vodou, ale oranzovy disky vyhradne artemie papaju. Sem tam dam aj granule , tie zas skor pasikavi diskovia papaju. Ine jedlo som este nedaval.
Asi zajtra ak uz bude cas, pojdem nakupit rastliny a vytiahnem z kybla koren, a snad nebude plavat a urobim velku zmenu
Děkuji za rady.
Po přečtení dostupných materiálu, jsem se rozhodla,pro radikální zákrok.
Jelikož si netroufám léčit ancitruse ve stávajíci nádrži, udělám asi toto: odlovim diskusy, parmičky a neonky do velkého lavoru cca 56 l (nemám další akva) necham je ve vodě s akva, termostatem a filtrem (který nebudu vymývat), vytaham všechny rostlinky (necham je vyluhovat v hypermanganu,množi se mi tu malí plži) a štěrk i dekorační kořeny vymyju ve vlažné vodě. Nebudu vyvařovat,nemoc se přenáší detritem, proto si myslím, že toto by mohlo stačit. Pokud bych vyvařovala štěrk myslím, že změna prostředí (po napuštění vody z akva a dopuštění cca 50-60l vody nové) by byla značná a pro ryby příliž velká.
A Ancitrusy vysbíram a dodala bych 3 asi 5 cm z dětského akva, kde skaláři nebyli a kde by nemocní s rakama asi nepřežili. Nevím jestli můžu dát ty s velkého akva k rakům, jestli se po požití nemoc přenáší, nebo tam dát jen ty pěkné. Co s těma malýma ještě nevím, ale raději obětuji ancitruse za dvacku než diskuse za dvoustovku. Uvidím až je vylovím.
Myslíte, že asi po týdnu po vyčištění bych měla celou nádrž ještě přeléčit eSHa Hexamita? Nebo toto je již zbytečné.
tak s jakým výsledkem proběhla léčba?
Ancistrus může vnitřní parazity mít také.Více o nemocích sumcovitých se dočteš tady
www.catfish.cz Mám ještě jednu otázku: než jsem koupila terčkovce, měla jsem v akva 3 skaláry. Jeden rostl rychle ale druzí dva téměř vůbec, nakonec byli malátní a divně se chovali, proto jsem ty dva dala raději pryč.
Asi za dva týdny jsem na výstavě koupila 4 diskusy. Jeden umřel do týdne, myslela jsem na stres a možná jinou vodu.Zaměřila jsem se na čistotu vody,a taky jsem dala skalára pryč a nějaké rybky, aby měli dostatek místa. Krmení jsem podavala podobné jako chovatel.
Jenže za měsíc umřel další a proto jsem rozšířila oblast pátraní po možných příčinách. Zjistila jsem pravděpodobnost na parazity (diskusy byly lekavé, málo jedli, ap.)po přeléčení eSHa Hexamita byl vidět rozdíl v podobě jiného přístupu k jídlu a okolí i na vybarvení.
Další druhy ryb v akva mi Romy schválil,jen jejich počet musím časem zredukovat, ale v součastné době by to tak mohlo zůstat.
Co mě však trápí je toto: V akva je asi 10 ancitrusu, dostala jsem je najednou, ale asi jen tři rostou zbytek se mi zdá stejný.
Může ancitrus mít vnitřní parazity, které mu brání růst a přitom dal žít (asi 3 měsíce je jejich velikost asi 2,5 cm)?
Jedná se mi o to aby se díky ancitrusům v akvarku nedržela tato nemoc a zpětně mi nenapadla Terčkovce. Jo asi bych měla napsat, že ostatní ryby vypadají v pohodě (po celou dobu cca 6 měsíců co je akva založené) a pěkně rostou.
Starší reakce
Dobře chápeš,šíkovná holka...
Takže pokud to dobře chápu tak 2 kusy a ostatních ryb minimálně.
Větší akva by byl problém, musím pracovat s tím co mám. A Diskusy se mi moc líbi, proto jsem se do toho pustila, ale pokud by měli trpět ..........
Pán si asi myslel,že těch 10 kousků koupíš.Samozřejmě je to nesmysl,tak jeden pár,víc ne,pokud budeš střídmá v rybách,ale větší prostor by byl samozřejmě lepší.
1 12.11.2008 17:46 denoo – Re: Anče
este sa chcem spytat , ci uz mozem stiahnut teplotu z 32 na 29 , uz len kvoli rastlinam. Dnes som im dal ako si pisal trosku z artemie mrazene s koretrou , som aj trosku rad, lebo tie artemie uz spapali zopar aj oranzovy diskus, a zase na druhu stranu toto moc nevova skalar, tak maju volno pri papani
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Přidat reakci
1 ...... [67] ...... 77
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 65126x