Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Terčovec - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 23 Přejít na další stránku   1  
Terčovec - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.05.2013 20:00 Muž NIKO [527] Re: Bob66
Málokdo něco udělá úmyslně.Když něco dělám,dávám si pozor! ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2013 18:52 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: finnnp
Já to chápu přesně tak jak jsi napsal, rrikiho znám a vím že to rozhodně nezkoušel úmyslně X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   10.05.2013 17:02 finnnp Re: LiborSprysl
Třeba to bylo jen špatně napsané.Určitě nikdo nebude zkoušet co ryba vydrží.Kdyby třeba napsal,že má neblahou zkušenost,že ryby přežijí i míň jak 3,5.Tak to bude pochopeno jinak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   10.05.2013 16:29 Muž LiborSprysl [9015] Re: Bob66
Bob66 napsal: LiborSprysl napsal: Ovšem zlehčování situace rrikim mne teda dost nadzvedla.

Nikde jsem se nedočetl že by tu situaci zlehčoval

To ti nepřijde jako zlehčování? Má vyzkoušené i míň...:-(

kolik? 3,5 přežijou to mám vyzkoušený i míň...

Norberte, debatovat o tom, co ještě ryba přežije, to přece snad my dva spolu nebudeme...Myslím, že kdyby měla papuli ke řvaní, tak by řvala velmi výrazně a kdyby měla pazoury tak dotyčnému dá docela dost do držky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2013 15:19 finnnp Re: Bob66
Nejvíce mě štve,že jsem si přiotrávil bezproblémový pár.Sice mám ještě jeden pár Pigeonů,ale tam se mě nedaří nastavit vodu.Prostě ne a né nasadit sekret.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2013 11:02 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: finnnp
Ten rozpad ploutví je normální u nízkého pH, pokud ryba přežije tak normálně dorostou ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2013 11:01 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: LiborSprysl
LiborSprysl napsal: Ovšem zlehčování situace rrikim mne teda dost nadzvedla.

Nikde jsem se nedočetl že by tu situaci zlehčoval ;-) Napsal jen to co je fakt, že může jen čekat a pokud se ryby zlepšují tak budou v pohodě, s tím souhlasím. Nejdůležitější je aby přežily ten rychlý skok v pH. Před dvěma roky jsem byl u chovatele terčovců tady na plzeňsku, který je nechával běžně třít ve vodě s hodnotami od 4 do 5,5pH. Sám říkal že se mu stává že pH spadne i pod 4, a nikdy nepřišel o jedinou rybu, a také mě to vše ukazoval na měřáku ;-) Nepíšu to sem jako návod, tohle je už i na mě moc :-D , ale jen jako poznámku že terčovci vydrží i to co jiné ryby zabije ;-) Osobně znám více lidí, kterým se nechtěně nepovedlo upravování vody kyselinou a ryby to přežily i se normálně třely, a to byly poleptané dost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2013 08:00 finnnp Re: LiborSprysl
Jestli ryby budou nevratně poškozené to se uvidí.Je to určitě pravděpodobné.Ani bych neřekl,že vlastní vnitřní orgány,ale spíše dýchací aparát.Zatím mají evidentně poškozená žábra.Vypadá to jako když jsou ryby po Chloraminové koupeli po fakt silném napadení žabráky a také mají jakýsi rozpad prsních ploutví.Nejsem zastáncem lečení ryb léky a proto jsem je dal do okrasného akvária v obýváku které slouží jako rybí domov důchodců.Zatím se budu spoléhat na přírodu.Když v brzké době nastane obnova těch prsních ploutví tak věřím,že se ryby dají dohromady.Jestli,ale budou ještě vhodný k reprodukci to vůbec nevím.Každopádně to rychle zjistím,protože tento pár jsem měl dosti vychytaný a přečtený.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2013 05:37 Muž LiborSprysl [9015] Re: finnnp
finnnp napsal: Dost ostrá slova.Sice tě dost dobře nechápu,ale asi máš pravdu.Mě se to s kyselinou stalo poprvé.Hodnotu jsem nechtěl zveřejnovat,ale bylo to 3,3 podle digitálního Ph metru........Samec je absolutně v pohodě.Žere a má se k světu a samice je na tom trochu chůře.U žáber se jí začala truchu tvořit plíseň a zatím se straní.

Průšvih jsme s nádrží udělali každý, a kdo ne tak kecá. :-) Vůbec to nebylo směrováno k tobě, protože z tvého psaní bylo znát to zděšení. Ovšem zlehčování situace rrikim mne teda dost nadzvedla.
Ony ty ryby vizuálně v pohodě jsou poté, co se jim upraví voda k normálu. To známe i z řek při ekologických haváriích. To se umí. Ovšem platí to, co jsem napsal. Jsou to ryby nevratně poškozené. A to vzhledem ke stavu vnitřních orgánů. Což jaksi "zvenku" není vidět...a proto to rriki mohl tak srdnatě tvrdit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2013 20:25 finnnp Re: LiborSprysl
Dost ostrá slova.Sice tě dost dobře nechápu,ale asi máš pravdu.Mě se to s kyselinou stalo poprvé.Hodnotu jsem nechtěl zveřejnovat,ale bylo to 3,3 podle digitálního Ph metru........Samec je absolutně v pohodě.Žere a má se k světu a samice je na tom trochu chůře.U žáber se jí začala truchu tvořit plíseň a zatím se straní.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2013 06:59 Muž LiborSprysl [9015] Re: LiborSprysl
Evidence údržby - V administraci své prezentace si můžete snadno na jednom místě evidovat, kdy jste provedli jakou údržbu ve svém akváriu a kdy Vás čeká další. Lze zadávat i jednorázové akce. Jedná se o neveřejné informace, které vidíte jen Vy ve své administraci.

To asi vložil Lukáš pro všechny, kterým také jako rrikimu padá pH v měkké vodě... smich Možná to dokonce není ani OT, protože je to pro mnohé místní docela užitečné....nevím...to ať si rozhodnou admini... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   09.05.2013 05:14 Muž LiborSprysl [9015] Re: rriki
rriki napsal: Ne neselhal,takto padá pH v měkké vodě normálně ,když začnou mít zakaléná víčka tak to už je poslední čas na záchránu.A ryby požkozené nejsou a nebudou.někdy se to prostě stane ,není to účel podotýkám a šíření optimismu a Vy máte o info víc ano Hlavně je rozdíl skok ph ze 7 na 3,5 pomocí kyseliny,nebo postupný pokles.Kulich by mohl o tom psát fejeton terčovci a kyselina.

Tak doteď jsem vás kolego považoval za celkem schopného a znalého chovatele! Vaše reakce s palci a následná odpověď mne rozesmála...kdyby se z toho co jste napsal vlastně spíš nechtělo brečet!
Předesílám, že nejnižší pH, které bez úhony ryby zvládají je nějakých 4,5 třeba v Rio Tapajos...V řece, ne v uzavřené nádrži...Ovšem s neměřitelnými dusíky, kterých při vašem "stane se" bude asi přehršel!

O tom jak padá či nepadá pH v měkké vodě vím dost - provozoval jsem komerční akvaristiku v třístupňové vodě osm let . Ale abych byl takové chovatelské prase, které bude čekat na to, až budou mít terči zakalená oka, do tohoto stádia jsem se teda fakt nedostal! Proč prase? Někdy se to prostě stane...Jednou? Dobrá, stane se. Dvakrát? No možná...Potřetí...takový chovatel je prase ( a ani to prase si to nezaslouží...:-)), kterého se nepatří nazývat chovatelem, ale chovatelským prasetem, jemuž živá zvířata nepatří do ruky.

Diskuze s vámi o tom zda ryby jsou nevratně poškozené je zbytečná, protože vám evidentně chybí základní znalosti o fungování metabolismu. Zkuste se nachlastat "jen" osmiprocentního octa, co na to řeknou vaše útroby....pak možná pochopíte, že ryba, které se začnou kalit oči z toho v jaké plave kyselině, už nikdy dobrá nebude!

Abych to tedy ještě uzavřel pro ostatní...toto není správná cesta k chovu nejen terčovců, ani žádných jiných ryb. Možná by se na to dokonce dal použít zákon proti týrání zvířat...Takže takto ne nejen s rybami, ale ani s jinými zvířaty!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   08.05.2013 12:29 Muž rriki [818] - CichlidyRe: LiborSprysl
Ne neselhal,takto padá pH v měkké vodě normálně ,když začnou mít zakaléná víčka tak to už je poslední čas na záchránu.A ryby požkozené nejsou a nebudou.někdy se to prostě stane ,není to účel podotýkám a šíření optimismu a Vy máte o info víc ano Hlavně je rozdíl skok ph ze 7 na 3,5 pomocí kyseliny,nebo postupný pokles.Kulich by mohl o tom psát fejeton terčovci a kyselina.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.05.2013 10:43 R Muž romant [27987] Re: finnnp
Ono je trošku rozdíl v mechanickým poškození a vykoupání v kyselině, žel trpká zkušenost. Tak ať jsou ztráty minimální.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2013 09:32 finnnp – Otrava Ph
Tak Terčovci ještě žijou.Dá se říci,že jim je snad trochu lépe.Samci se i zlepšuje dýchání.Jestli ryby budou trvale poškozené nevím,ale je to možné.Asi před deseti lety jsem měl Terče a ten jsi ůrazem šeredně poranil žábry když zaplul za filtr.Nakonec žil a i se množil a to mu chyběla půlka žaberního oblouku.Každopádně budu referovat jak se to vyvyjí.Jsem prostě pitomec.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.05.2013 05:24 Muž LiborSprysl [9015] Re: rriki
rriki napsal: kolik? 3,5 přežijou to mám vyzkoušený i míň

Marjá pano... ne už i celkem znalý člověk bude pouštět na net kraviny...Za prvé se domnívám, že vám nejspíš selhal kolego měřák, a za druhé bych nešířil takový optimismus, pokud se to opravdu stalo...Ty ryby jsou nevratně poškozené...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2013 00:37 Muž rriki [818] - CichlidyRe: finnnp
kolik? 3,5 přežijou to mám vyzkoušený i míň
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2013 22:48 finnnp Re: romant
Hodnotu PH kterou jsem naměřil ve vytíračce raději uvádět nebudu.Je to prostě selhání a ostuda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2013 22:43 R Muž romant [27987] Re: finnnp
Tak to jsem čekal daleko horší, určitě to můžou přežít.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2013 22:41 finnnp Re: romant
Fotka k příspěvku Ono toho moc poznat nepůjde,ale když po ní sáhnu tak se jede v pohodě schovát.
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2013 22:38 R Muž romant [27987] Re: finnnp
Potrhaný ploutve se dají předpokládat. Měnit vodu a čekat, nic jinýho mě nenapadá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2013 22:35 finnnp Re: romant
Teď jsem si všimnul,že jsem je tak dokonale spálil,že samec má i trochu děravé prsní ploutve.Když k nim dám ruku tak oba prchnou.Skusím zaslat foto z mobilu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2013 22:32 R Muž romant [27987] Re: finnnp
Potom šanci mají, z toho prvního popisu jsem pochopil, že jsou na hadry, jsou to houževnatý ryby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2013 22:29 finnnp Re: romant
Terči zase v nějakém katastrofálním stavu nejsou.Stojí u hladiny a ze žáber jim jde hlen a dejchají jak dostihové koně.Když na ně nějaký jiný terč vyjede tak reagují.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   07.05.2013 22:21 R Muž romant [27987] Re: finnnp
Ach vy kyselináři. hmm Teď můžeš jenom měnit vodu, už jsem nějaký obdobný případy viděl ale úspěšnost záchrany je velmi malá, bohužel. Je otázka, zda-li by nebylo lepší je netrápit a ukončit jim život, ale to musíš vědět Ty, v jakým jsou stavu. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2013 22:20 Muž rriki [818] - CichlidyRe: finnnp
ČEKAT
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2013 22:16 finnnp – Terčovci otrava
Potřebuji píchnout.Spletl jsem si lahvičky a místo naředěné kyseliny fosforečné jsem dal chovnému páru neředěnou.Chudáci Terčíci plavali 5 hodin v prostředí absolutně neslučitélném se životem.Když jsem přišel domu tak Terči byli u hladiny a ze žáber jim vycházel šlem z poleptání žáber.Terče jsem tedy přelovil do jiné nádrže kterou mám jako okrasnou také z Terčovci.Ryby sice žijou,ale co bude dál nevím.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2013 19:17 míra Re: Marťa
Mám něco podobného,a také si nevím rady!Nemohu to ničím zničit :-(

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2013 21:20 Pralinka
Ahoj, mám v akva 13terčovců a z toho 3 tyrkysi začali plavat hlavou dolů, jinak jsou v klidu a pomalu proplouvaj akvárkem. Můžete mi prosím poradit co to znamená?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2013 00:34 Marťa – terčovci
Fotka k příspěvku takhle to vypadá v akvárku
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2013 00:30 Marťa – terčovci
Fotka k příspěvku Prosím o radu.Nedávno jsem léčila terčovce proti žábrohlístům a teď po
léčbě ve vodě plave toto,co je na fotce.Dala jsem to pod mikroskop,
ale nikde nenašla,co by to mohlo být.Je tam toho strašně moc.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2013 12:32 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: Filip980
Chtělo to si o terčovcích něco přečíst, než sis je pořídil, z té fotky pozná opravdu i začátečník že jde o děrovku X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   20.04.2013 09:39 Falco Re: Filip980
Přestože jsem začátečník, tak by jsem to viděl na děrovku. Takže lečbou bude obligatorní vodoléčba a pestrá strava obohacenená o vítamíny (např. Fishtamin).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2013 09:09 Muž Filip980 [398] - Rostliny – Terčovec - nemoc
Fotka k příspěvku Zdravím, dnes ráno jsem si všiml, že samci narostly za okem nějaké bílé výrůstky. Prosím poraďte co to je.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2013 19:31 R Muž romant [27987] Re: Mila
Ono to můžeš zkusit nejdříve s tím výluhem a intenzivnější výměnou vody ve společenským a teprve když se to nebude lepšit, tak volit ten bactopur, přecijenom je to léčba a bude to rybu oslabovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2013 19:29 Mila
Vyzkouším a uvidíme, mockrát děkuji za cenné rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2013 19:27 R Muž romant [27987] Re: Mila
Léčbu dle příbalového letáku a z výluhů třeba Torben, nebo Amazon.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2013 19:26 Mila
A jak dlouho zhruba trvá léčba?
A jaký rašelinový výluh bys mi doporučil.
Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2013 19:23 R Muž romant [27987] Re: Mila
Tak to by mělo zabrat. Ta separé nádrž pro léčení je z důvodu, že bactopur bude načínat biologickou rovnováhu, tak aby se zbytečně to společenský akvo nepodráželo. Můžeš přidat nějaký rašelinový výluh, jestli nedáváš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2013 19:19 Mila
Ano je to jediný problém, výkaly v pořádku, potravu přijímá skvěle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2013 19:15 R Muž romant [27987] Re: Mila
V separé nádrži přeléčit Bactopurem. Je to jediný problém s tím terčovcem? Přijímá potravu, co jeho výkaly?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2013 19:11 Mila
Fotka k příspěvku Přikládám fotku, je to ten žlutý terčovec.
Rozpadlé ploutve má pouze tento terčovec, ostatní jsou v pořádku.
Mám nádrž o velikosti 450 litrů, v něm chovám 13 malých terčovců, vodu měním pravidelně, jednou týdně jednu třetinu vody.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2013 18:37 Muž smidakkuba [111] - CichlidyRe: Mila
Hlavně napiš jak je nádrž velká, kolik je tam ryb a jak často a kolik měníš vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2013 18:30 R Muž romant [27987] Re: Mila
Buď je to jenom z načatý vody a intenzivní výměna vody by mohla pomoci a nebo je to už bakteriální rozpad ploutví a tam jenom výměna vody nepomůže, to už je nutný ordinovat nějaký lék, třeba Bactopur, ale v separé nádrži. Na rozhodnutí bude nutná fotka, takhle od stolu se to blbě trefuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2013 18:27 Mila – Terčovec - rozpadlé ploutve
Prosím o radu, jeden můj terčovec má úplně rozpadlé ploutve, můžu se zaptat co to je za nemoc a hlavně jak ho mám vyléčit.

Mockrát děkuji.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2013 19:18 finnnp – jossu
Jak jsi je léčil z chloraminem.Zrychlené dýchání,dýchání jednou žábrou a nehybná prsní ploutev ještě neznamená Žábrohlísty.Změřil bych NO2,přidal bych na vzduchování a zvednul teplotu na 32.Ryby mohou být jen vystresované.Při opakovaných problémech z Žábrohlísty chovej ryby při vyšší teplotě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2013 18:31 jossu
zdravim Vas. chcem poprosit o radu , pred 3 tyzdnami mali tercovci problem so ziabrohlisty .Liecil som chloraminom T 4 krat podla navodu .vacsina tercovcou to dobre zvladla ,ale dva su stale utiahnute ,nehybu plutvou a stale sa prehybaju smerom k plutvi, dychanie je zrychlene ...Mam zacat znova liecbu ???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 19:26 Muž acik [416] Re: Marťa
tak dej vědět a držím palce X-)
Marťa napsal: díky za radu,jdu je léčit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 18:51 Marťa Re: Bob66
díky za radu,jdu je léčit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 18:29 Muž acik [416]
rvát do placek "něco" a když to něco nepomáhá, tak se zeptat na fóru.Chtělo by to řešit naopak... :-O :-O
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [23] ...... 77

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 65025x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4551?od=1101