Zakládání akvária
Říkala jsem si tak 60-80l. Zatím spíš plánuju, zjišťuju a čtu, když to s tím malým nevyšlo.
Né, krunýřovce/ancistruse né!
Nerad ti kazím elán, ale krunýřovci se hodí do středních a větších akvárek nad 60 litrů. Pokud mohu doporučit, kup si alespoň 30-40 litrové akvárko, ať už budou tvé akvaristické plány jakékoliv. Radši počkej, než si našetříš.. nebudeš toho litovat, slibuju, dáš tam víc ryb nebo větší ryby a ta údržba je také o něčem jiném, než 12l a cenový rozdíl bude cca 1000,- korun (akvárko, světlo a rostliny), zbytek nákladů bude stejný.
Všem moc děkuji za rady, akvárko na 12l jsem měla darované, ale dnes jsem zjistila, že teče. Včera při umývání a úplném napuštění ještě bylo v pořádku, takže jsem si zasadila rostlinky, že dám filtr, lampičku a nic z toho není. Je mi to líto, ale budu shánět nové větší a ke krevetkám si pořídím krunýřovce. Ještě se tu určitě zeptám na spoustu věcí. Je to tu prima.
Ahoj Lucko, skama jsi? Mohl bych ti s technikou pomoc mám tu pár věcí které mi tu leží tak bych ti ji mohl darovat. Aspoň bude mít užití.
Skvělý přístup LuckaK (že s tvory cítíš a nechceš je zbytečně trápit a udělat vše správně)!
12 l akva na rozjezd stačí. Když tě to chytne, tak možná časem přesedláš na větší akvárko (rozdíl v ceně mezi zařízenou 12l a 20l nádrží jsou minimální.
Staí fakt lampička s nějakými 2,5w LEDžárovkou nebo 9-11W zářivka.
Pokud by ti nevadilo bublání (já ho třeba miluju), tak by stačil klasický bublifukový filtr (vzduchovací motorek a trubička s molitanem).. s filtrem bude záběh trvat kratší dobu a spíš ti to potom odpustí nějakou tu drobnou chybku. Stačí ten úplně nejlevnější motorek a ten nejlevnější filtr.
Zajímavý web s miniakvárky (sice bez filtrů, ale něco by ses mohla dočíst):
maniakva.sweb.cz Světlo bych tam dal, stačí asi jen stolní lampička. Kvůli rostlinám. Bez rostlin by to nešlo. Naopak bych to zkusil bez filtru (nevím, jestli by se ti tam vešlo něco smysluplného). Ale to by vyžadovalo opravdu dlouhý záběh nádrže (klidně tři měsíce) s pomocí okružáků, levatek a piskořek.
Jinak kdyby se ti podařilo sehnat něco většího, tak by to bylo určitě lepší. Určitě by tam nebyl až tak velký finanční rozdíl. Kolik chtějí za tu nádrž 12 l nádrž?
Mohu-li přispět vlastní zkušeností: já měla (jako úplný začátečník) taky 12litrové akvárko. Původně bylo pro ampulárii, pak jsem tam zkusila i krevetky. A šlo to. Jen je potřeba mít pořádně zaběhlou nádrž (takže s koupí krevetek nespěchat), hodně rostlin, ideálně nějaký dobrý filtr, vhodné dno, zkrátka taková ta klasika rad do začátků. Já měla vnitřní filtr od Dennerle (pravda, vylepšený siporaxem namísto té původní vaty, co do něj dávají), krevetky mi nevcucával, a to ani miminka.
Ovšem: tu ampulárii tam nedoporučuju.

Místo ní okružáky, to ano. (Ampulárka je bordelář, zahubit ani prodat jsem ji ovšem nechtěla, takže už nějaký čas mám místo původních 12 litrů o něco větší nádrž.) Myslím si nicméně, že ve 12 litrech bez ampulárie a bez ryb to za dobré péče fungovat může relativně bez problémů (ačkoli je to samozřejmě malý objem, takže se všemi změnami a zásahy opatrně - o tom bohužel něco vím

).
10 krevetek do 12l ok, ale barvy bych nemíchal, protože výsledek nebude stát za moc. Malé šneky nekupuj. Najdi blízkého akvaristu.
Magic: Napsali jsme současně

Ak je to ten istý druh, nemiešaj ich, lebo sa ti skrížia medzi sebou a nebude ani orange ani blue dream.
Větší bych si přála, ale bohužel ta technika je momentálně nad moje finanční možnosti. Betty je jedna z mála ryb, co u nás mají a nabízeli mi na ni "akvárium" snad ještě menší než 5l. Já se zamilovala do krevetek, ale zase bych je neradala trápila.
Super zpráva. Chtěla bych orange nebo blue dream, takže kdybych chtěla oba druhy zaráz, tak jich stačí koupit 5ks od každé barvy, nebo radši začít jen s jednou variantou? Šneky asi okružáky. Nerozmnoží se moc? Myslela jsem nějaký malý filtr (toho se trochu bojím, aby mi to krevetky nevcuclo) a světlo, topení snad ani potřeba nebude.Řádně zaběhlá stačí ten měsíc?
Ahoj, taky nejsem žádný profík a 112 AQ mám cca rok, takže snad se nepletu

ale myslím si, že v tak minimini akvárku bude znát i nepatrná chyba v údržbě i v ostatních věcech, než kdyby sis jako začátečník pořídila min. 50 litrové AQ. Krevetky se dají chovat v miniaturních nádržích, ale 12l AQ není skoro žádné, ikdyž jsou takoví h*vada, kteří trápí třeba Bettu v 5l AQ, to jsou většinou děti

Ale proč si nepořídíš větší AQ? Rybky tam teda asi nechceš, ale i tak, až by ti těch 12l zarostlo tak tam nic neuvidíš

Ale pokud si pečlivá a svědomitá a budeš ze o to prťavé AQ starat, tak to určitě půjde

Těch krevetek by se tam ale asi moc nevešlo a jsou hezčí když jsou ve skupince

Ahoj, kreveteky (např. Red Cherry) proč ne. Ale ta nádrž musí být řádně zaběhlá. Těch krevetek kup jen několik. Sami se ti namnoží. Nemusíš utrácet za 20 ks.

Jaké šneky máš na mysli? Jakou techniku plánuješ? S filtrem nebo bez?
Zdravím

, mám 12l akvárium a moc bych si přála ho osídlit. Čtu tady diskuzi dva dny a pochopila jsem, že je to hodně riskantní záležitost, zvlášť pro laika. Přesto budu drzá a zeptám se, mohla bych si do takto malého akvária pořídit cca 20 krevetek a nějaké šneky? Zatím nemám nic koupeného, u nás se dá sehnat snad jen technika. Mechy, ostatní rostliny i šneky (později samotné krevetky) bych musela objednat. Ryby bych tam už nedávala žádné. Děkuji za každou odpověď i kritickou.
Držel bych se osvědčených postupů, tedy nedával žádný ryby, který posléze nebudou zůstávat a založený akvo sem tam, řekněme 2x týdně formou špetky mezi palcem a ukazovákem, zakrmil sušeným krmením, což bude dostatečná náhrada těch zajížděcích ryb.
Ani Linda, ani Lucka, ale Ondra ;)
60l ma syn s bettou ;)
Moje ma 350l, bohuzel fotka mi pres mobil vlozit nesla.
Hele, Lucko, Lindo atd. a co my stím? Dej nějakou fotku, když se nechceš zaregistrovat, kdo ví jak to akvárko vypadá, beztak je to nějaká 60 litrovka, nebo ne?
0 04.01.2018 20:53 Ondra – Jake rybky
Ahoj, mam nove napustene akva pro malawi. Daji se na zacatek pro lepsi zajeti akva koupit nejake rybky pro lepsi zajeti akva a filtru?
Starší reakce
Podívej, ono je úplně jedno jestli tam dáš vydejchanou vodu a nebo čerstvou, která se velmi rychle stane již použitou, máš tam nálevníka. Nevím kde ti to akvo teče, jestli dole, je to na exkrement, jestli jinde, postačuje odpuštění vody a dočasně provozovat třeba jenom s polovinou vody. Ty do toho novýho dej spíše ten bordel ze dna, jak jsem ti psal a žádný štráchy s tím, prostě odkal trochu dna a nalej to do novýho, nehleď na estetiku, jde o účel a ten to splní.
Ok, takze pridam vodu z puvodniho akva, poridim snecky a vymenovat vodu muzu zacit uz ted teda? A staci troska vody?
Šneky tam můžeš dát hned po založení. Řasa se v akvárku utvoří tak jako tak, pokud má vhodné podmínky (spory se přenášejí vzduchem), takže bych se té vody z akvárka nebál. Zaběhnutí ničím moc neurychlíš. Ale když už tam musí jít ryby, tak si můžeš pomoci častou výměnou vody.
Diky za vycerpavajici odpoved. Kytky pridam, vim, ze jich tam mam malo. Ty sneky tam muzu pridat uz ted? Hned po zalozeni? Taky me napadlo do nadrze pridat vodu z byvale nadrze, ale mam to samou rasu a bojim se, aby se mi nezarasilo to nove akva.. Takze jsem tam radeji nic nedala. Nejhorsi je, ze puvodni akva mi zacalo tect a potrebuju ty rybky co nejdriv prestehovat do nove, jen nevim, jak zabehnuti urychlit.. Asi nijak

Píšeš "nalila jsem tam bakterie", no já budu skeptik, to kdyby jsi napsala "nechal jsem tam nějakou špínu", tak tomu bych věřil daleko více, že se ti ty bakterie do tvého akvária povede tzv. snadněji přilákat, protože bez krmení není bakterií a právě ona špína je nejlepším krmením těch potřebných bakterií. Nálevník krátce po založení je normální. Výměna vody v přítonosti nálevníka je kontraproduktivní, jsi ve fázi 1 kdy se nemusí dělat nic, jenom čekat až nálevník odezní, tedy krom toho že se může podpořit nitrifikace a to třeba naočkováním filtru živou kulturou oněch bakterií, nejlépe z jedoucího akvária, třeba z filtru a nebo z odkalení dna, použít ten bordýlek, zde bych i ostatní varoval před používáním bordelu od kohokoliv, velmi často je to dar danajský, protože darující se nepochlubí že má nějaký problém ve své nádrži a ono se to snadno roznese(netvrdím že je to vždy, ale bohužel se s tím setkávám). Jako další opatření a to nejen proti nálevníkovi, ale ve směru k prosperitě nádrže je množství zdravých rostlin, tedy těch není nikdy dost, jsou to velmi zdatní pomocníci při další fázi, kdy příjde do čerstvě založený nádrže osádka. Záměrně nepoužívám slovní spojení "zaběhnuté akvárium", protože k tomu skutečně začne docházet až v momentě kdy tam příjdou ty živočichové(zde se velmi hodí hned od prvních dní šneci v podobě okružáků, levatek). Aby byl onen skutečný záběh v pohodě je záhodno postupovat při zarybňování dávkově, nevpouštět hned na první dobrou kdy nám testy ukazují nulový hodnoty dusitanů, celou finální osádku najednou a je velmi vhodné v tomto momentě intenzivněji měnit vodu a to stylem den před vpuštění polovinu, v den vpuštění 1/3 a den po vpuštění taky 1/3 a podle reakce osádky to klidně navýšit, několik dní po vpuštění nekrmit, s tím začít až posléze v malých dávkách, ono tzv. úplně stačí jak se systémem začnou hejbat příchozí obyvatelé tím jak dýchají a částečně vylučují. Tak asi tak, snažil jsem se to zjednodušit a vysvětlit od nálevníka až k rybí osádce.

Jasnacka

Dekuju moc

Určitě. A nešetři

Skvele, moc dekuju za rady a jeste posledni dotaz. Muzu v dobe zabehu prisazet dalsi rostliny? Nejak jsem to neodhadla a prijde mi jich malo
Filtr nečistit. Rozhodne ne ted při zabehu akvaria. Výměna vody je na tobě. Každý to děla jinak. Ja první týden po zalozeni vodu neměním, potom uz ano tak 2x týdně. Po 3 týdnech začnu hlídat dusitany a to klidně menim část vody denně.
Moc dekuji a mam menit cast vody uz hned po zalozeni nebo az tam budou rybky? A cisteni filtru?
To je v pořádku. Je to přemnožený nalevnik. Do 3 dnů to samo zmizí.

Prosim, poradi mi nekdo? Vcera jsem zalozila akva, zasadila rostlinky,nalila bakterie a dnes se mi zakalila voda, jakoby mlecny zakal. Rybky tam samozrejme nemam. Co s tim mam delat? A mam uz zacit nadrz pravidelne cistit? Doufam, ze jsem se trfila do spravneho fora

Moc děkuji, ohledně dalších roslinek byste měl nějaké tipy?
Pro hejno razborek + krevetky je ten objem v pohodě. Ale jsou to trošku náročnější a citlivější rybky, takže to chce pečlivost a trpělivost (záběh nádrže nejméně měsíc).
0 27.12.2017 18:38 newgirl – Osazenstvo do 25l akva
Dobrý den, nejsem úplně začátečník, už jsem měla asi rok akvarium, momentálně bych chtěla zkusit 25l akva (takže s dnem, rostlinama atd. cca 20l čistý objem), filtraci, topítko i osvětlení mám. Vím že mi tady hoodně lidí napíše a ihned mě seřve, že do toho se můžu opovážit dát tak max. 1 bettu, ale zajímají mě i ostatní názory.
Z rostlin zde mám zatím pouze ze starého akva anubias, cryptocorynu a ludwigiu.
Jinak mám v akva 2 krevetky Red Cherry (taky přemístěné z původní nádrže).
Mám dotaz, jaké osazenstvo (i rostlinné) byste mi doporučili. Roslinek musím nakoupit ještě hodně, napadli mě nějaké plovoucí jako pistie nebo tak.
Z ryb bych tam ráda dala třeba menší hejno (5-8) razborek trpasličích a přikoupit krevetky.
Děkuji za každý názor.
Děkuji za rady (:

Pořídit dno, tedy za mě křemičitej písek(štěrk) frakce 2-4mm a velkou, opravdu velkou hromadu rostlin, jedna z pouček říká že mít osázených 80% plochy dna je žádoucí a účinné. Rostliny volit spíše nenáročné třeba něco z tohoto.
rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum
rybicky.net/atlasrostlin/ceratopteris_cornuta
rybicky.net/atlasrostlin/ceratopteris_thalictroides
rybicky.net/atlasrostlin/egeria_densa
rybicky.net/atlasrostlin/ludwigia_repens
rybicky.net/atlasrostlin/limnophila_sessiliflora
rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_siamensis
rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_polysperma
rybicky.net/atlasrostlin/microsorum_pteropus
rybicky.net/atlasrostlin/anubias_barteri_coffeefolia
Je možné použít i nějakou další dekoraci, jako jsou kameny a kořeny, buť možno zakoupit a nebo nalézt v přírodě. Kameny je dobré otestovat politím octem, aby to oc nešumělo, což by ukazovalo na přítombnost vápence, což by pro akvo nemuselo do budoucna býti přínosné. Kořeny používat bez kůry, ideálně z rašeliniště, nebo někde od rybníka, potoka, aby nebylo narušeno dřevo hnilobou, odrbat kartáčem, opláchnout a instalovat do akvária, nam kořen ideálně umisťovat poslední dvě mnou zmíněné rostliny ze seznamu. Takto zařízenouo nádrž nechat 3 týdny bez ryb, možno dát šneky okružáky, levatky a to hned při založení a po dobu třech tádnů asi 2x lehounce nakrmit akvo troškou sušenýho krmení, čímž se bude lépe ustavovat nitrifikační proces přeměny škodlivých N látek na akceptovatelné. Nikam nespěchat, spíš se zeptat a potom konat.

Všechny základní dobré rady jsi obdržel v odkazech při právě provedené registraci. Když si to pročteš, založíš podle toho akvárium, neuspěcháš nákup ryb, tak ti ten evidentní vánoční dárek bude dělat radost.

A pochválil bych Ježíška, že to nebylo pod stromečkem plné vody a rybiček.
Ještě dodám, že na pořízení rostlinek lze využít zdejší darovací vlákno.
rybicky.net/forum/19452-darovani-vymena-akvarijnich-prebytku
0 26.12.2017 09:43 Strasak – Nové akvarium

Dobrý den,dostal jsem akvarium Diversa 100L.K tomu topitko Thermo plus 100 a filtr Claro 1000.Můžete mi prosím poradit jak postupovat při začátku.Jsem začátečník a každá rada bude vítána

Děkuji moc
Starší reakce
Když tak pozoruju mnohé začínající akvaristy na FB, říkám si, že to není o mnoho rizikovější. Řasy závisí, jak a čím osázím dno. Určitě to dovedu udělat tak, že nic z toho, co píšeš, nenastane. Určitě ne první týdny. Během nich se akva chová docela normálně.
Mnohem víc je cítit, když dá člověk do akvária moc brzo ryby.
Slepá hladina v přiměřeném množství je normál. Proto mám levatky. Taky je normální pozorovat planktonní polévku (jednou jsem se ji pokusil nafilmovat, ale byla příliš jemná na záznam). V mobilní kouli jsem měl vyloženě buchankárium. Zákaly ani neznám. Maximálně se mi parkrát objevil zelený, ale když člověk mění vodu a zvládne ho měsíc, dva ignorovat, přestane ho to bavit a odejde (rostlinám nevadil a krevetky v něm vyloženě prosperovaly). V případě Otélie jsem to s hlínou pod dno trochu přehnal (a substrát dal jemnější, než obvykle dávám) a víc než dva měsíce klepal na dno, aby se z něj uvolnil bahenní plyn. Co se řas týče, čistil jsem dlouho jen přední sklo a nezdá se, že by to Otélii vadilo. Dnes jsem ve stavu, že řasy nebují, resp., když je omezím, nepřibývají.
Každé další akvárium stavím na jiných rostlinách a většinou už takových, které neznám, takže jsou problémy nějaké vždy.
1 08.12.2017 09:32 Maq Otázka na Jirku Ščobáka a další, kteří dávají pod písek hlínu, bahno apod.:
Jirko, jak Ti to chová hned po založení, než rostliny začnou řádně fungovat? Zákaly, řasy, slepá hladina, ev. další radosti?
Starší reakce
Tak jsem od soboty do dnešního večera celé akvárium zatemnil. Ryby přežily, sinice je pryč.
Během týdne se dostanu k tomu nakoupit nějakou další zeleň, jak jste mi doporučovali. Jen přemýšlím, jestli do té doby nezačít pouštět CO2, aby se ty současné rostlinky (kterým tedy také zrovna zatemnění moc nepomohlo) trochu vzpamatovaly. Co byste udělali na mém místě vy?
Starší reakce
To svinstvo vo filtri sú kolónie baktérií, to si si chcel nechať. (túto vetu som si vypočul pred trištvrte rokom ja a predpokladám, že tak, ako vtedy ja, i ty to počuješ už neskoro...)
Co nejdřív tam nacpi co nejvíc nenáročných rostlin

Díky - filtr jsem vyčistil opravdu důkladně. Byl hodně zanesený bahínkem.
Na té hlavní fotce ty řasy nebo sinice moc vidět nejsou, protože se je snažíme odebírat.
Udělal jsem makro fotky nově vznikajících - zde:
imgur.com/…. Asi to bude opravdu ta sinice.
Dělal jsem si test na přítomnost dusičnanů - vyšel na 40 mg/l. Což už je docela hodně.
Na sinici nejlépe zabírá zatemnění, ale těch fotkách aktuálního stavu sinici nevidím. Nemáš tam teď jen řasy? Sinice většinou na rozdíl od řas nedrží pevně k podkladu a jde odlupovat.
Tím, že jsi založila nádrž znova, je potřeba ji brát jako novou nádrž. Nemáš tam ani moc kytek, takže očekávej různé problémy včetně kalamity řas. Filtr jsi taky čistila? Bude to chtít častěji měnit vodu a přidat nějaké rychle rostoucí kytky (růžkatec, plovoucí rostliny, Egeria, ...).
Na hlavní fotce je nějaká Cryptocoryna, ale druh nejde jen tak snadno určit a asi
rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_polysperma
Na druhé fotce je podle mě:
rybicky.net/atlasrostlin/cryptocoryne_affinis Ahoj,
udělal jsem rychlou prezentaci akvária.
Vypsal jsem tam všechny ryby, ale názvy kytek bohužel neznám - dostal jsem je od kamaráda.
Ale z fotek by měly být poznat.
Pokud je to tedy sinice, co proti ní nejvíce zabírá? Zatemnění? CO2?
Také bych řekl že je to sinice.
Chtělo by to prezentaci akvária. To založení znovu byla chyba.
Není to náhodou sinice? S tou se bojuje jinak než s řasou (a je to obtížnější).
Přidat reakci
1 ...... 144 145
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 146866x