Je trochu omezené, vyjádřit se jako brukiz, že se o něčem "nehodlám bavit". Buď dovedu obhájit svůj názor nebo ne ("obhájit" neznamená vždy "přesvědčit druhou stranu").
Václav dal dobrou poznámku, že je voda měkká. S takovou například nemám zkušenost (máme tvrdou, až velmi tvrdou). S Maquem, který napsal, že by "výjimečně" některá flaštičková hnojiva mohla pasovat, se nehádám - nejsem na takovéto věci expert. Věřil bych mu.
Ono to není úplně, že bych nehnojil. Larix se jednou vyjádřil, že mám ve svých akváriích možná víc CO2, než on. Dávám 2-3 cm vysoké dno, které neodkaluji. Nikdy. Na úvod pod štěrk dávám často hrst (pár hrstí) zeminy pro pokojové rostliny. Sem tam bahno z potoka. Jednou jsem použil výhradně štěrk, bahno a vodu přímo z přírody. Když zakládám akvárium, naliju do něj detrit a starou vodu odjinud. Následně hodně pozoruju. Pokud jsem to s živinami přehnal, vyměním část vody nebo nasadím ceratophyllum. Omezuju řasy ručně. Samozřejmě levatky a jiní šneci od prvního dne. Buchanky mi nevadí, dafnie občas cíleně nasadím (ne všude se chytnou). Už jsem měl dafniárium i buchankárium. Rozhodující přitom je, nakolik bují řasy. Pomalý růst rostlin, pokud řasy nejsou, nevadí.
Abych byl upřímný, většina akvárií si prodělala problémy, než se stabilizovala. Přičemž stabilizace bez ryb není až tak těžká. Když se dají ryby, řeší se často druhá stabilizace. Nejlepší zkušenost mám, nasadit do nádrže potěr živorodek, nechat je vyrůst a rozmnožit. Rostliny často rostou a bují s nimi. Je to příjemně pomalé a rostliny stíhají. V čase, kdy je živorodek plno, už mohou být velmi silné. Když tohoto dosáhnu (což občas vyžaduje podporu třetí stabilizaci), získám hodně blbuvzdorné akvárium, které, jak napsal Cyklohentán, který u mě už několikrát doma byl, hnojivo nepotřebuje vidět. Skoro. Protože pokud bych zaregistroval, že rostlinám něco schází, použil bych velmi malé množství (v malých nádržích vyloženě na navlhčenou špičku pinzety) hnojiva pro hydroponii. Toto používám do akvárií asi 15 let, mám ho vyzkoušené
www.kvetinace.cz/… Myslím, že je dost komplexní a hodí se pro empiricky fungujícího člověka, jako jsem já.
P.S. Pokud si myslím, že jsem v něčem dobrý, tak bych si dovolil tvrdit, že poslední rok, dva ve vytváření nádrží, ve kterých nic nehyne (klepu na dřevo). Milan Murko si ke mě snaží odkládat záložní populace divokých živorodek, které dovezl a které jiným akvaristům uhynuly (bohužel mám omezené kapacity).