Toto je jen odpověď pro karmen1976, nechci nikterak dál přesvědčovat Rezzi1:
Dvě cesty: Jedna snažší, ale s možnou komplikací v budoucnu, druhá těžší, s menší komplikací v budoucnu.
Pokud použiju při založení akvária rychle rostoucí rostliny, budou dominovat a snadno zaplní celou nádrž. Nevadí mi, když krevetkárium zarostla Vallisneria gigantea, protože krevetky se vždy vejdou. Viděl jsem video akvária s ohromnou hromadou Najas quadelupensis, doplněnou plavajícími rostlinami a dvěma, třemi, čtyřmi jinými rostlinami. Fungovalo to bez filtrace a byl to super biotop pro hromadu drobných ryb. Problém je, že málokdo takto doopravdy jednoduché akvárium doopravdy chce a žádat v takovém akváriu výraznější změny, může být problém. Manželce svého času připadalo akvárium dlouhodobě bez řas, totálně zarostlé monosoreniem (a dalším plevelem) málo atraktivní, přesvědčila mě, ať je do akvária trochu vidět, půl roku jsem pak bojoval se sinicí. V jednom nedávno založeném akváriu se mi rozplevelila najas, chtěl jsem ji odtlačit do určitých mezí, začaly problémy s řasami.
Všeobecný problém této jednodušší cesty je, že rychle rostoucí rostliny rostou rychle a akvárium je na to nastaveno (pravděpodobně včetně bakterií). Pokud člověku vadí jejich růst, musí se v akváriu často hrabat (každé hrabání se je riziko). Ještě větší riziko je, když se tento fungující systém rozhodne akvarista narušit, vyčistí část plochy a použije ji na něco jiného.
Pokud použiju pomaleji rostoucí kryptokoryny, potřebuji mnohem víc času při zabíhání akvária, ale získám akvárium méně náchylné na problémy při úpravách. Kryptokorynám velmi dlouho trvá, než zarostou akvárium - klidně půl roku a déle (v akváriu se pak není nutné tak často hrabat). Je čas a možnost něco dělat. Když jsem doopravdy po čtyřech měsících viděl, že mám v největším akváriu stále málo rostlinné hmoty (takhle to vypadalo
rybicky.net/fotogalerie.php…), mohl jsem přidat 26 dalších rostlin včetně ludwigie, která je fakt plevel. Je vždy v pohodě rostliny přidat, je vždy s rizikem rychle rostoucí vegetaci omezovat.
Nějak jsem skončil u toho, že kryptokoryny "umím". Za posledního 3/4 roku jsem s nimi založil čtyři akvária. Jsou to pro mě nejjednodušší rostliny. Kdybys přede mě postavila prázdné akvárium a měl bych ho založit, sáhnu po kryptokorynách - přesně vím, jak budou reagovat.
Filtrace je na samostatnou diskusi. Vím, že to funguje bez filtru, ale nebudu na to lámat nikoho, kdo nechce. A je fakt, že je taková cesta hodně o zkušenostech, citu a sebedisciplíně
.
P.S. Když osadíš mnoho kusů jednoho druhu kryptokoryny, budeš pozorovat, jak první list vyženou všechny ve stejnou dobu - skoro jako na povel. Tohle časování není od věci - rostliny rostou stejně rychle.