Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zakládání akvária

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Zakládání 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 67 Přejít na další stránku   1  
Zakládání akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2014 22:56 Žena geminika [39] - ŽivorodkyRe: romant
Ja už radšej písať nejdem nič, lebo to bude stále do kola. Moja dcéra vie, že to nie je pre ne dobré, takže v budúcnosti predpokladám, že toto isté nespraví. Ak ano, tak jej to vyhovorím, že pamätáš, aj vtedy, keď si bola malá to nebolo dobré.A možno pochopí, že jej len chcel niekto urobiť radosť (myslím tým kamarátku s endlerkami). Nebyť ich, nekúpim neonky, lebo viem, že 7 litrov je pre ne malé. Ale predsa nie každý býva vo vile, však? A nie každý pes žije bez reťaze na krku atď. Tak už ma toľko nekameňujte. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2014 22:45 Koště Re: Urtman
Dodal jsi je z jiného zdroje aby jsi rychleji zajel nitrifikaci?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2014 22:45 JoKa Re: deck
Písek byl důkladně propraný, víc než důkladně... Navíc z prověřeného zdroje, že ho ani nevyvařuji, toto je mé osmé akvo a ve všech je písek stejný...
To co vidíš není kal, v tom smyslu, v jakém myslíš, ale větší a menší kusy "hovínek", fakt jenom rozvířený...

Nicméně s tvým příspěvkem od části:
Určitě se to ustálí a zmizí. Proto se taky akva zakládá a nechá zaběhnout, aby se vše ustálilo a urovnali hodnoty vody.
souhlasím, to je pravda...
A ještě dodám, že se možná nepřiučíš, možná to, co jsem udělal víš, jenom tě to nenapadlo... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2014 22:44 Muž deck [85] - Všeobecně akvariaRe: Urtman
No napadla mě teda ještě jedna věc(asi pozdě) Ty hovínka jsou ze zaběhnutýho filtru ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2014 22:38 Žena geminika [39] - ŽivorodkyRe: cezarmilan
Čo ich zožralo som nestihla ani postrehnúť, ale predpokladám, že si pochutili skaláre alebo zlaté guramy, ktoré po nich hneď išli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2014 22:37 Muž deck [85] - Všeobecně akvariaRe: Urtman
Pokud je písek důkladně teda propraný, tak tam žádné hovínka být nemužou, neni z čeho. Podle mě se kal z toho písku stejně udělá z jemných částic toho písku, který se stejně pořád drolí (taková eroze). Určitě se to ustálí a zmizí. Proto se taky akva zakládá a nechá zaběhnout, aby se vše ustálilo a urovnali hodnoty vody. No jsem hodně zvědavej na odpovědi tvé otázky a na tvůj závěr. hmm Asi se zase něco přiučim stydim palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2014 22:19 JoKa – Zakládáme 300l
Fotka k příspěvku Tak po dvou hodinách je napuštĕno. I po zapojení filtrace jsou "hovínka" přítomná. Akorát se rozvířila po celém akva...
Ten bílý šlem co vidíte není nálevník, ani ten se za dvĕ hoďky namnožit nestihne, ale odraz blesku od skla, fotit moc neumím...
PS.: nechám tuto otázku bez odpovĕdi dva dny (takže Romane ticho :-) ) a když na to nikdo ze začátečníků nepřijde, tak si odpovím sám. Když už nic jiného, minimálnĕ poradím, jak by se dle mého názoru mĕlo zakládat akvo...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2014 20:31 JoKa – Zakládáme 300l
Fotka k příspěvku Zdravím všechny. Dnes napouštím necelých 300l hrubého do nového akva. Akvo je úplnĕ nové, písek důkladnĕ propraný... Otázka "za 5000 korun": Kde se ty "hovínka" na dnĕ vzali??
Prosím zkušené matadory, ať neodpovídají, tĕm je to jasné. Je to kvízová otázka pro ménĕ zkušené a také trochu návod, jak založit...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2014 10:12 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: geminika
Ja by som chcel vedieť, kto tu neónku zožral. Nebude to 120L malé pre toho predátora?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2014 09:15 Žena geminika [39] - Živorodky
Martinka, tými drobcami som mala na mysli tie Endlerky. Do toho akvarka v pizzerii ešte nemôžu ísť, lebo tam majú tetry, takže preto musia podrásť. Neonky by nemali problém.
Mislow - ja mám iný názor na prežitie. Nebudem sa prizerať ako ich žerú. Radšej ich nechám prežiť i keď bez komfortu. Zatiaľ.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2014 07:54 Žena petulinakk [2016] Re: geminika
Geminika, popravde, pro ty neonky by bylo milosrdnejsi nechat je sezrat, nez je trapit v sedmi litrech, pokud jak pises "tam aj ostanu". Pokud tim "kým tí drobci podrastú" myslis prave ty neonky, a pak pujdou pryc, je otazka zda se toho ty ryby vubec dozijou. Nejde je darovat hned? Predstav si, ze bys svoje detstvi byla zavrena v mistnosti velikosti koupelny...
Pises, ze nejsi bezcitna, ani ja nejsem, ale prioritou by nemelo byt zachovani zivota za kazdou cenu, ale umozneni KVALITNIHO zivota. Sedmilitrovka je pro ty neonky proste regulerni tyrani uz ted.
Jen to nedokazou dat najevo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2014 01:19 Muž Mislow [304] Re: geminika
Ahoj, spravne, ono to totiz neni jen o tom, aby ryby prezily, ale jedna se hlavne o kvalitu zivota. Takze pokud napr. nekomu vydrzi betta v par litrech docela dlouho, tak to na jednu stranku ukazuje, ze se dotycny o rybku "dobre" stara, ale na druhe strane, ze se ryba po dobu sveho zivota docela trapi. Prirovnal bych to k cloveku, ktereho zavrou na zachod a budou dobre krmit, dobre vetrat apod. Taky se dokaze dozit dlouheho veku, ale spokojeny asi moc nebude. A tak podobne je to i s ostatnimi rybami, hejnovky potrebuji hejno, aktivni ryby vetsi objem a v neposledni rade i prostredi v akvariu by melo aspon trochu rybam priblizit prirozene prostredi. Jinak preji hodne uspechu v dalsim vyvoji akvarek. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2014 23:17 Žena geminika [39] - Živorodky
Moji milí poradcovia. Vážim si vašu snahu mi poradiť a tak som si zobrala vaše rady k srdcu a konala som dnes podľa nich. 4 Neonky (asi 2 cm) išli do 126 litrového akvarka, no po troch minútach ostali len dve. Tak som ich znovu dala do toho 7 litrového a tam aj ostanú. Takže nie som bezcitná a nenechám ich zožrať. Ešte na vysvetlenie, že tie rybky som dcére nedarovala ja, ale kamarátka, ktorá ju chcela potešiť.
Barakainus - psíka sme mali, dožil sa krásnych 16,5 roka a dcéra videla, čo to obnáša mať doma psíka. Tak isto vidí, ako sa treba starať o rybky, ktoré máme v tom väčšom akváriu. Po dnešnej skúsenosti s neónkami pochopila aj ona, že v 7 litroch sa rybky nechovajú. Preto si myslím, že sa učí z chýb a už nebude chcieť rybky v takom prdítku. Takže na záver len toľko, že vám ďakujem za dobre mienené rady, no v tomto prípade počkám, kým tí drobci podrastú a podarujem ich do jednej pizzerie, kde majú 50 litrové akvarko. A Betta nebude. Pekný večer všetkým a veľa úspechov v tomto peknom koníčku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2014 22:08 Muž cezarmilan [591] - Rostliny
Turbínka potlesk Súhlas, práve u detí je potrebné robiť všetko tak, ako má byť, aby ako dospelá nemohla zase poukazovať nato, že veď aj moja mama ich takto chovala. Pretože mamky u detí majú vždy pravdu


geminika, je to adresované i tebe :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2014 21:20 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: geminika
Kdybys to planovala dopredu, nemela bys akvarium se 7 litry a nekupovala bys neonky na burze. Tak tady nevykladej o necekanem darku.
Vychova dcery se vede ve smyslu "ryby jsou podradny zvirata a kdyz chcipnou, nic se nedeje." Takze az jednou dostane psa, ten bude na zacatek v male krabici, vencit se nebude a pokud v ni s temi hovny prezije a dceru neprestane bavit, tak ho treba nekdy zacne vencit a o nej se starat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2014 12:16 Žena geminika [39] - ŽivorodkyRe: Turbínka
Plánovala som to presne tak ako píšeš. Najprv nechať zabehnúť, zarásť a potom kúpiť rybku. No žiaľ, darček v podobe mladých Endleriek prišiel nečakane ako darček pre dcérku, tak som to musela riešiť hneď. No nejak sa s tým popasujem. Dik
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2014 12:15 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: geminika
Co přesně plánuješ udělát, aby se cítily dobře? Protože aby se neonky cítily dobře, potřebují: Objem, čistou vodu a hejno. Pokud tomu správně rozumím, nemají v téhle nádrži ani jedno z toho.

A kdy půjdou do velkého akvária? Až budou vykazovat příznaky nějakého onemocnění z nedostatku prostoru a nedostatečné kvality vody? Nebo je nějaké jiné kriterium? Nejsem zastáncem tohoto testování, co jak malá nádrž ještě snese. Jsou to živé tvory, které si tohle akvárium nevybrali.

Beťák by SÁM v tom akvárku možná existovat mohl, ale chtělo by to výbornou a pravidelnou údržbu a rozhodně ne společnost endlerek v sedmi litrech. To se s kvalitou vody bije. Že kolegyni beťák žije i ve dvou litrech "holonádrže", je možné. Žádné rostliny se nerozkládají, nic nekazí vodu, ta se snad pravidelně mění a nepřekrmuje se. Ale taky se není moc na co koukat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.10.2014 12:03 Žena Turbínka [2558] Re: geminika
Když si to všechno uvědomuješ tak proč akvárium vypadá tak jak vypadá? Ryby přendej do té 120 l rovnou a pokud opravdu chceš vést svoji dceru k úctě k živým tvorům a ukázat ji krásy podvodního světa, pořiď pro tu bettu 20 l akvárium (cena okolo 200 Kč) ten filtr, který teď máš tam naistaluj, nech akvárko měsíc pořádně zaběhnout a zarůst, a až potom kupte jednoho samce betty. O větší nádrž se bude moci dcerka i sama starat či s dohledem dle věku.
Je rozdíl mezi slovy žít a přežívat, ano betty dokážou přežít i v malých objemech vody, ale v našich domovech se jedná o většinou zájmový chov a naším zájmem by mělo být dát našim chovancům nejoptimálnější podmínky k životu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2014 11:57 Žena geminika [39] - ŽivorodkyRe: Turbínka
Všetko si to uvedomujem, no pokým to pôjde, urobím všetko aby sa cíti dobre. Neonky určite preložím časom do väčšieho. A Beťák by v tom snáď mohol existovať. Veď ich chovajú v krabičkách menších ako 7 litrov. Kolegyňa ho má už takmer dva roky asi v troch litroch bez rastlín a filtra. Radila som jej väčšie akva, ale nepomohlo. A žije.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   09.10.2014 11:50 Žena Turbínka [2558] Re: geminika
Nezlob se, ale v 7 l nemají co dělat žádné ryby no Tímhle stylem to dcerku přestane velice brzy bavit, protože ryby budou akorát umírat, padat a stonat! Na takovou nádrž není hezký pohled, zvlášť pro dítě, které se tak učí zodpovědnosti a respektu k živým tvorům.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2014 11:40 Žena geminika [39] - Živorodky
Ďakujem za rady. Viem, že akvarko je príliš malé (7 litrov), no predpokladám, že bude len dočasné, pokým to dcérku prestane baviť. Dostali sme malinké Endlerky, tých je tam 5 a z burzy sme si doniesli 4 neonky (aj to viem, že tam nemajú čo robiť, no chceli sme tam niečo farebné, kým vyrastú endlerky). Potom pôjdu do 120-tky. Namiesto nich by sme tam chceli Beťáka. Tak by mal vyzerať konečný výsledok.
Vypláchnem teda novú penu v "bordeli" z filtra z veľkého akva a skúsim to teda strčiť do minička. Bojím sa toho, lebo prednedávnom som došla o 120 malých už mesačných mečuniek pri výmene filtra (bublifuku) za fungl nový, ktorý som tiež vypláchla v "bordeli". Vtedy sa to nepodarilo.
Ešte otázka. Mám s tým filtrom niečo urobiť v tak malom akvarku? Myslím tým niečo z neho vybrať, alebo doplniť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2014 10:37 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: geminika
Jak velké je to miniakvárium? Kolik ryb je tam a jakých? Ty tam měly přijít až po zaběhnutí filtru a celé nádrže.

Já bych ten filtr co nejdřív umístil do nového akvária. Ve vodě samotné je jen minimum nitrifikačních bakterií a jejich rozmnožování takhle moc neurychlíš.

Dobrým krokem bylo to použití dna ze zajetého akvária v novém. Jestli se tam dostalo i trošku toho kalu ze starého akvária, tím se možná naočkovalo dno (co je další užitečný filtr).

Jestli tomu chceš ještě pomoct, tak pořádně odkal to zajeté akvárium, v tom odkaleném kalu pořádně vymáchej nový filtrační materiál a šup s ním hned do nové nádrže.

Tenhle filtr mám ve 25 litrovém akváriu a musel jsem jej vylepšit tak, jak jsem to popsal v tohle vlákně (a několik jiných uživatelů přede mnou): rybicky.net/forum/6961… (příspěvek ze 4.10.2013, 10:24). Tak jak se prodává, nic moc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2014 10:34 Muž maryn [40] Re: geminika
Filtr už naočkovaný je, takže ho klidně můžeš dát do akvária, nicméně bych tam hned ryby nedával, počkej minimálně 14 dní! Žádné naočkování zcela nenahradí klasické zabíhání akvária, i když mu může výrazně pomoct. Ještě doporučuji do akva přidat nějaké pracovité šneky (okružák, levatka, piskořka), ti se zajížděním také pomůžou...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2014 09:47 Žena geminika [39] - Živorodky
Prosím o radu. Založila som dcérke mini akvarko s 9 rybkami, zatiaľ bez filtra. Takto ide druhý týždeň a mením len časť vody po pár dňoch. V akváriu je štrk s fungujúceho akvária a rastlinky. Kúpila som filter JKA-MHF100, ktorý momentálne ide tretí deň v kýbli s vodou so zabehnutého akvária. Je to správny spôsob naočkovania filtra? Ako dlho tam musí byť? Ako ho správne prehodiť do miniakvarka, aby som zachovala baktérie vo filtri?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2014 20:59 R Muž romant [27987] Re: motejl
Naopak, ryby to ocení a na zbytek bude dobrá ta doporučovaná trpělivost. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2014 20:57 motejl Re: petulinakk
Děkuji pěkně za rady, hlavně aby to nějak neubližovalo sumečkům.
Dnes jsem vyměnila půl akvárka vody a je to stejné ....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2014 12:48 Muž Toník [396] Re: petulinakk
Jana ale píše, že si ten prach na dno sedá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2014 12:45 Žena Karnal [196]
Ono to pozorování mikroprachu ze začátku v akváriu je asi normální. S prvním akváriem jsem na to taky docela zahlížela - co mi to tam lítá za malé kousky a filtr to ani mrcha nenasaje - ale cca do půlroku to zmizelo samo. Nevím, jestli to bylo prostě tím, že člověk chtěl hned tu čistou vodu bez poletujících částic a dneska mu nějaký lítací drobek v akváriu nijak nevadí, a nebo to fakt časem zmizí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   30.08.2014 12:36 Muž Toník [396] Re: Jana
S "mikroprachem" by vám mohla pomoci trpělivost. :-) Až se zaběhne filtr, (namnoží dostatek nitrifikačních a jiných bakterií), drobné mechanické nečistoty by měly z vody vymizet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.08.2014 08:18 Žena petulinakk [2016] Re: Jana
Jak to popisujes, ten "prach" budou s nejvetsi pravdepodobnosti nalevnici, jak uz psal i michalt, jejich premnozeni je u cerstve zalozenych akvarii uplne normalni :-)

Zadny prach by se jeste po tydnu nevznasel sam od sebe ve vodnim sloupci. Bud by se uz davno usadil, nebo by ho vychytal filtr. Vim o cem mluvim, nekolikrat jsem.zakladala akvarium s akadamou, a tam lita zpocatku po akvarku veeelmi jemny prach, ale max. do dvou dnu byla voda kristalova.

Nalevnici vetsinou postupne sami vyklidi pole, nejlepsi by bylo par dni nemenit vodu a nekrmit, protoze i vymeny vody nalevniky "krmi" a podporuji v mnozeni. Jenze pokud mas v cerstve zalozenem akvarku uz ryby, tak naopak vodu menit musis kvuli rybam. Takze se jich budes zbavovat hur a dele.
Ono to pravidlo, ze ryby maji prijit az do akvarka aspon nekolik tydnu stareho, ktere ma uz ty nejkritictejsi faze zabihani za sebou, ma neco do sebe.

Zkus si procist tohle vlakno rybicky.net/forum/4822 a i na netu na heslo nalevnici urcite najdes spoustu odkazu. Ten filtr urcite uz neproplachuj.
Tak hodne stesti :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2014 23:54 Jana Re: michalt
Už mám jednu petku a dva největší hrnce plné vody na zítra ;-)
Ještě jednou mnohokrát děkuji a přeji dobrou noc ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2014 23:50 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Jana
Hmm...ano, v petkách se voda dobře vytemperuje a zítra může jít do nádrže.

Obecně by bylo lepší nechat tu vodu stát v něčem, kde má hladina větší volný povrch, aby se chlór mohl uvolňovat efektivněji (třeba kbelík). Ale to je jen taková poznámka pro budoucnost, v pátek o půlnoci bych kvůli tomu neběhal a nesháněl se po vhodné nádobě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2014 23:46 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Jana
Asi bych tomu dopřál jen čas a ty výměny vody. Možná se uvolnilo něco z čerstvého dna.

Mezičasem číst (třeba na tomhle webu) články o zakládání a údržbě akvária. Aktivně vyhledávat spolehlivé informace, neočekávat přemíru dobrých rad z akvaristiky a nespoléhat se na ně příliš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2014 23:44 Jana Re: michalt
Moc moc moc děkuji za rady ;-) Zítra jim hned 1/3 vody vyměním. Mohu dát tu kohoutkovou teď odstát do pet flašek ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2014 23:37 Jana Re: michalt
tak to vypadá, že si ten prach sedá na dno ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2014 23:35 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Jana
Vodu není potřeba nijak upravovat, jestli je "bezpečná na pití." To odstátí je dobrou a bezpečnou volbou, ale v případě nutnosti to jde i bez něj. Chlór již není takovým strašákem jako byl kdysi, obzvlášť, když se nemění celý objem vody.

Myslím si, že jde jen o to, vyloučit toho nálevníka (častý problém čerstvě založených akvárií) nalitím vody do sklenice a pozorováním pohybu (třeba taky ve světle baterky nebo v blízkosti silné lampy). Jestli to není ten, kromě těch intenzivních výměn vody bych nepodnikal nic dalšího a čekal, dokud odezní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2014 23:27 Jana Re: michalt
Tu výměnu mi v akvaristice neporadili, zítra to hned udělám, ale právě nevím jak tu vodu upravit, abych jim tam nedala tu čerstvou chlorovanou.
Bohužel vám na to usazování teď nemohu odpovědět. Jdu odebrat vzorek do sklenice ...
Děkuji moc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2014 23:24 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Jana
Nejlepší je nechat vodu několik hodin (půl dne) odstát, aby se stabilizovala teplota. Není taky na škodu věci, když vyprchá část chlóru, ale to obecně není žádná tragedie. Takže pokud to jde, nechat odstát, pokud to nejde, napouštět s použitím sprchové hlavice, aby se voda co nejvíc hýbala a chlór se z ní vyhnal.

Jinak je taky dobré podívat se do sekce článků na tomto webu a podrobně si prostudovat několik článků o začátcích s akvaristikou. Třeba v čase, když bude voda v kbelíku několik hodin čekat na nalití do akvária :-).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2014 23:19 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Jana
A co ty výměny vody? Vzhledem k tomu, že jsou tam již ryby, měla by se měnit alespoň 1/3 objemu téměř denně, t.j. alespoň obden.

Jak ten prach vypadá? Když se nabere trocha vody do sklenice, ustálí se ten prach nebo se pohybuje?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2014 23:18 Jana Re: Jana
Pokud budu měnit část vody (z kohoutku), prosím poraďte jak s ní naložit, než ji naleji do akvárka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2014 23:14 Jana Re: michalt
Objem je 100 litrů.

Máme tam dva sumečky ancistrusy a tři pancéřníčky co jsme dostali ...

Jsou to maliličké bílé drobečky :(((

Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2014 22:55 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Jana
Jaký je objem akvária? Dal by se ten "prach" nějak popsat? Barva, hustota...

Jak často se mění voda? Předpokládám správně, že v nádrži neplave žádná ryba?

Právě ten biomolitan bych neproplachoval ještě alespoň několik měsíců, dokud výkon čerpadla dramaticky neklesne. Právě tam bydlí nitrifikační bakterie, které by se teď měly množit a nerušit.

Nejlepší by bylo založit prezentaci, vyplnit co nejvíc informací a pak se bude vidět, co s tím.

Ale většina zákalů po založení nádrže chce jen trpělivost, ony zmizí. Většinou pomůže častější výměna části objemu vody, jedinou výjimkou je přemnožení nálevníka, od kterého nejlíp pomáhá vodu neměnit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2014 22:42 Jana – mikro prach
Dobrý den,
prosím poraďte mi jak se mám zbavit mikro prachu který už týden poletuje neustále po akvárku.
Mám nově založené akvárko, dala jsem přípravky Akva Start a Křišťálová voda a nic ...
Filtr Einhem Biotop 160 jede na plný výkon a i spodní molitan jsem propláchla ...
Děkuji moc předem. :-O

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 14:35 Muž 3CK [49] Re: Majjia
Trochu OT, ale na tvém místě bych vyndal toho mořského ježka (vápníková schránka). A těma kamenama bych si taky nebyl moc jistý. Zkus je vyndat a cáknout na ně trochu octu. Když budou šumět, tak bych je radši úplně oželel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 14:28 Majjia Re: Turbínka
Dobře, změním postup a budu měnit.
Založena prezentace a uvidí se časem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 13:18 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: Majjia
Koukni se na velikostně podobná akvaria s bettou, které jsou zde prezentovány aby sis udělal aspoň nějakou představu. Počítej s plovoucíma rostlinama pro beťáka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.08.2014 13:18 Žena Turbínka [2558] Re: Majjia
Za mě měnit, tím hodně supluješ biologickou rovnováhu, která ještě v čerstvé nádrži není.
Ancíka a jiné krunýřovce (krom otíků) do takového objemu ne ne Zvlášť když je pro nás určujícím faktorem osádky betta. Když jsou ve hře i jiné biotopy dívala bych se po menších pancéřníčcích třískvrnný, trpasličí, malý, Schwartzův, nejmenší. Ohledně hejnovej bych přemýšlela o menších čistotných, neživorodých, málo oploutvených, hejnových rybách ;-) A neonky také v mých očích moc ne, jsou plavci a vhodnější do většího objemu a délky akvária max. neonky modré.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 13:16 Majjia Re: Turbínka
No když chytnu blba, tak tam hold bude sám. Betta bude základ, co k tomu vymýšlím už delší dobu, každý radí něco jiného a hlava je už jako balon! Ve chvilce času založím tedy prezentaci. Biotopu jsem se chtěla držet abych měla nějaký základ, ale asi od něho ustoupím a až časem?

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 13:10 Majjia Re: Turbínka
No s výměnou vody, každý mi říká něco jiného, jeden měnit,druhý neměnit (akvarista z okolí) nechat zaběhnou a měnit jednou týdně. Děkuji za návrh ryb, kouknu na ně, ancitruse raději ne?
Od zamýšleného biotopu klidně odstoupím, hlavně aby to ladilo tak jak má. Psala jsem, že jsem i pro biotop smíšený.
(Aby to nedopadlo tak že bude betťak a neonky :-D).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   25.08.2014 13:08 Žena Turbínka [2558] Re: Wendy2
Wendy2 napsala: Krm jako by tam byly ryby už teď a bakterie se ti samy namnoží ;-)

S tímhle bych byla docela opatrná. Krmit ano, je třeba jen jednou, dvakrát týdně. Krmit denně jako kdyby tam byly ryby je v mých očích docela nerozumné.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [67] ...... 144

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 145816x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13369?od=3301