Po delší odmlce se opět vracím a potřeboval bych několik rad od zkušených akvaristů, resp. kontaktů pro řešení problémů.Přehled:
Akva: 120x40x50=240l + kryt s osvětlením
Ryby: 20 ks Rasbora espei, 8ks Kryptopterus bicirrhis, pár Trichogaster leeri, pár Betta simplex
Krevety: ???
Rostliny: Crinum thaianum, Cryptocoryne cordata, C. crispatula, Nymphaea pubescens, Pistia stratiotes
Časový plán: nákup vybavení do června 2015, osázení do července, srpen rybky
Rozpočet: nejlépe do 10 000,-, ale co by člověk neudělal pro tu krásu
Vím, že se nejedná a opravdový reálný biotop, to bych musel chovat jen R. espei a B. simplex bez rostlin. Po dlouhém vybírání se mi to zdá jako nejlepší skoro reálná kombinace ryb a rostlin (biotop horního Orinoka by byl mnohem jednodušší a reálný, ale teter jsem se nachoval již dost, chci zkusit Asii).
Otázky na Vás:
1.) jaké krevety se z hlediska biotopu (JV Thajsko) hodí? Rád bych je i jako likvidátory řas (parmičky krásnoploutvé a podobné ryby nechci).
2.) kde by se dala a za jakou cenu sehnat bojovnice Betta simplex ?
3.) jakou máte zkušenost s nakupováním na
www.gigaexotic.eu ?
4.) volba krytu s osvětlením - jakou máte zkušenost s výrobcem Diversa (nejenom kryty, ale i akva) ?
5.) filtrace - potřeboval poradit jaký vnitřní (chtělo by to, aby pro něj nebyl problém vytvořil menší proud alespoň na hladině) - stačil by EHEIM Biopower 240? Ovšem pokud by mě někdo přesvědčil o výhodách vnějšího filtru (nemám s nimi zkušenosti) a poradil, tak nejsem i proti vnějšímu (i když bude o dost dražší).
Všem zúčastněným diskutujícím předem děkuji za postřehy, rady a zkušenosti.