Dobrá diskuze...Chlapi, jsem furt ještě začátečník (a dlouho budu), na šedesátkovém setu, který jsem dostala loni k Vánocům, jsem si už vyzkoušela nájezdy všech druhů řas, kompletní výměnu osvětlení, výměnu nefunkční filtrace, parazity na rybách a decimaci rostlin v důsledku špatného krmení Ancistrusů.
Mezi mé první rostliny patřil trs matečních rostlin Anbiasu a dva kořeny s připevněnou Nanou. Pak jsem měla Sagittarie, Alternantheu, Echinodory, Cryptocoryny atd. atd. - hodně kytek, kde co.Z původní sestavy mi zbyly jen ty Anubiasy a daří se jim skvěle. Pravda, jsou dražší, ale bez úhony přežijí opravdu všechno - takže pro začátečníka ideální kytky:
1. ryby je nežerou (ostatní kytky mi sežrali Ancíci)
2. jednoduše se dají zbavit řas
3. nejsou náročné na světlo (slabé zářivky jsou největší bolestí akvasetů)
4. je možné je pěstovat "mobilně" přivázané ke kořenům, kamenům atd., což je pro začátečníka, který se teprve učí odkalovat a pokaždé vykoření většinu kytek (první měsíc já), ideální
Ano, jiné kytky jsou levnější, ale když uvážím, kolik těch levných vzalo za své, zatímco Anubiasy vesele bují, tak je Anubias, v podstatě, cenově výhodnější...
Takže furt si myslím, že do nového akvárka nezkušeného akvaristy by se hodilo koupit v Hornbachu alespoň pěkný trs Nany a nacvaknout ji na kořeny nebo jedna vzrostlejší forma dozadu - velké listy - dobrá schovka pro ryby...tož tak...
kortezhugo
- v jaké koncentrci a jak dlouho koupeš jiné kytky ?