Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zakládání akvária

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Zakládání 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 94 Přejít na další stránku   1  
Zakládání akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2011 11:10 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: Slav3k
hlavně aby se dařilo rostlinám, buď můžou mít málo světla, nebude se jim dařit a nastoupí řasy, nebo budou mít moc světla, rychle vyčerpaj živiny a rozbují se řasa. U těch kryptokoryn to není třeba přehánět, takže nějakej střed (něco kolem 0,5W/l) šlo by to i se slabším. Místo jenom zkrácení doby svícení je lepší přidat třeba hodinu bez svícení uprostřed dne ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2011 10:53 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: Slav3k
I kdyby Ti ta zelena rasa narostla, zase pak to jeji prebujeni zmizi, pokud je svetla spravne, takze zkus a uvidis. Ja bych svitil vsemi zarivkami, jen na zacatku zkratil dobu sviceni.

Mimochodem, u akvaria z me prezentace jsem se tomu nevyhnul, proste se zazelenalo, takze mam houby co radit :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2011 10:36 Muž Slav3k [23] Re: Designer
takže myslíš, že když budu svítit třeba 8 hodin denně a jen jednou ze tří zářivek, bude to ok ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.03.2011 10:05 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: Slav3k
Kdyz v novem akvariu svitis plnym svetlem a plny cas jako u normalne beziciho akvaria, naroste Ti zelena rasa, klidne se zazelena i pisek, dokonce i v pripade, ze pozdeji je to svetlo nedostatecne. Tohle se proste casto deje, ta rasa pak zase sleze, takze to neni nic hrozneho, ale kdyz na zacatku svitis mene, muzes se tomu vyhnout.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2011 14:30 Muž Slav3k [23] Re: HaDaS
Děkuji :)
Kryt jsme vyráběli s otcem je to starý kutil ... desky jsem si nechal opracovat za babku v jednou truhlářství. Návrh byl převzat a upraven z jednoho návodu na internetu. Původně mělo být i víko, ale rozhodl jsem se, že tam dám jen zarážky na která opřu sklo ... alespoň nemusím řešit voděodolnou světelnou soustavu :-)

Jinak, ted v akvaristice mi paní poradila, at v tom novém akva svítím jen sedm hodin a to od 16:00 do 23:00. To je zajímavé ... co si o tom myslíte ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2011 14:22 HaDaS Re: Slav3k
Ten kryt je opravdu dobrá truhlářská práce, krásně slícované.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2011 14:09 Muž Slav3k [23] Re: romant
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tady ještě ukázka zakoupené techniky :)
když jsem si poručil bioakvacit, dostal jsem tento zelený (řekl jsem si o 10 x 10 x 16)
tu hlavu jsem vybral podle recenzí tady na foru
a nakonec kuličky bivoj :-D
A ukázka mého home-made krytu. Bohuel jako student jsem neměl na novou rampu a tak jsem to vyřešil takto ... jen doufám že to dřevo nic neudělá, i když je natřeno venkovním nátěrem ... zářivky dávají dohromady 0,4W/L

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2011 13:45 R Muž romant [28001] Re: Slav3k
Vodu doplň do celýho objemu akvárka. Nemusí být odstátá. Zapni veškerou techniku a máš založeno. ;-) Není nutný se toho bát, není to zase taková složitost. palec
EDIT: Ty jílový kuličky v substrátu jsou v podstatě náhražkou toho starýho dna a jsou tzv. cílenou výživou. Jenom pozor při odkalování, aby se nyvahrabávali, ale to by se do toho muselo vrtat nějak hloubkově. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.03.2011 13:45 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: Slav3k
Tretinu vody vymenim za neodstatou o spravne teplote i v zabehlem akvarku. Pri zrizovani noveho akvarka se klidne muze napustit neodstatou se spravnou teplotou (kvuli rostlinam), ryby tam nejsou, rostliny se dezinfikuji i hure nez tim obsahem chloru ve vode z kohoutku a i tak preziji. A to dno s temi kulickami v pohode. Naplnene do pulky to vydrzi jak dlouho chces, kdyz jsou rostliny ve vode, ale ja bych to dolil rovnou do plna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2011 13:35 Muž Slav3k [23]
Fotka k příspěvku Tak jsem začal se zakládáním akva :)

ted řeším následující:
1.Jak dlouho necháváte odstát vodu z kohoutku ? kvuli chloru atp.
2.Nevadí že jsem nepoužil staré dno ale ke každé větší rostlině nebo skupině rostlin napíchal ty jílové kuličky ?
3.Když mám ted akva sotva z půlky naplněné, teplotu udržuji topítkem a svítím do toho, vydrží to den, než dám odstát vodu ?

díky moc !!

PS: prosím promiňte mi celkovou neupravenost a ten hrníček a plastovou misku :) brzy tam bude kámen a rostlinky jsem tam hlavně rychle vysázel ... mám jen asi 3 druhy, zkrátka nedbal jsem na štábní kulturu. To se bude zkrášlovat postupně, zatím ať to hrne :-)

Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 21:34 Muž masterPKbanan [34] – Re: romant
Přesně tak, souhlas. Já když už se konečně skoro zbavil ruduchy tak tam mám teď zase řasu zelenou, ale ta už mi tolik nevadí :-) Není tak hnusná jako ta mrcha ruducha :-D Taky bych to akva klidně napustil, třeba jen částečně a nechal běhat filtr ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 20:51 R Muž romant [28001] – Re: Dimi
Tak jestli jsou obavy z řas, tak to bych to akva ani nezakládal. Řasy jsou a budou v každým akva a kdo říká, že je v akvárku nemá tak nemluví pravdu, ale nemyslím si, že by dno s výživným substrátem vyvolalo nějakou invazi řas za tu dobu, co bude akva zabíhat bez rostlin a osvětlení. Jistě se najde i někdo další kdo můj názor potvrdí, či vyvrátí. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 20:41 Muž Svoboda777 [4] - Rostliny – Re: romant
Jste si jist Romane? Nevadí když pod pískem mám vrstvu s hnojivem JBL Florapol? Neobjeví se nějaká ošklivá řasa? X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 19:28 R Muž romant [28001] – Re: Dimi
Ale neskejsne, toho se neboj, když ten filtr necháš běhat, tak bude pěkně připravenej na příchod těch rostlin a světla. Získáš teď nějakej ten čas a body od svýho novýho akvárka k dobru. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 19:24 Muž Svoboda777 [4] - Rostliny – Re: Landvir
Já si asi raději počkám, mám strach, že mi to dno a voda zkejsnou coze Rostliny a světlo budu mít minimálně za 14 dnů..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 19:23 R Muž romant [28001] – Re: Bart_29
Sterilní není, z toho strach neměj. :) On ten písek co tam dáváš a třeba taky to nasypání suchýho krmení je právě pro ty bakterie zajímavým a vítaným soustem. Takže pokud tu možnost naočkování filtru máš, tak bych neváhal. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 19:19 Muž Bart_29 [3] - Cichlidy – Re: romant
jj o tom jsem tu cetl ale nevim cim by se ty bakterie zivily kdyz je aq v podstate sterilni bez vyzivovacich latek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 19:03 R Muž romant [28001] – Re: Bart_29
Ještě jedno urychlovací vylepšení by se dalo. A to naočkovat filtr, který bude používán v tomto akva, nějakým jiným filtrem. Prostě do tohoto filtru vymačkat špinavej filtr z jinýho akva. Předpokládám, že tam bude nějake vnější filtr, tak do něho prostě nalejt trochu toho bodrelu z jinýho filtru. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 18:57 Muž Bart_29 [3] - Cichlidy – Re: romant
skvelej napad to zkusim ,zitra tam dam kytky a trochu toho krmeni a pokud by to do 19 zabralo a hodnoty vody by byly v norme nasadil bych ty neonky.Jinak i sneci co mam na rostlinach by mohly pomoct se zajetim ne?Jinak dik za radu palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 18:46 R Muž romant [28001] – Re: Bart_29
Tak do těhle teplot ty živorodky nejsou vhodný a píšeš, že tam chceš mít placky, tak to spolu nejde dohromady. Tak si pomůžeme jinak, nedávej tam žádný rybky, ale nasyp tam trošku suchýho krmení. Bude to mít stejný efekt, jako tzv. zajížděcí rybky. ;-) Po cca třech týdnech(možno i dříve) po změření hodnot NO2 s nulovým výsledkem, byxh se pustil do normálního postupnýho osazování akva rybí osádkou. X-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 18:39 Žena Kajka99 [229] – Re: Bart_29
dle mého filtr nemusí (a ani by neměl) jet naplno. průtok bych přizpůsobila objemu svého akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 18:30 Muž Bart_29 [3] - Cichlidy – Re: romant
jeste takovej dotaz k tem zivorodkam, v aq bude teplota okolo 30 C tak by me zajimalo ktere ryby na rozjeti nasadit aby to s nima pak nesvihlo.potrebuju prizpusobit rostliny na tu teplotu a nechci ji kvuli rybam snizovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 18:26 Muž Bart_29 [3] - Cichlidy – Re: Yirka
akvarko jsem vcera zalozil napustil a filtr maka naplno,rostliny tam dam zitra az bude voda na pozadovane teplote a necham aq takto behat do 19.3 nez bude burza a koupim rybky na rozjeti aq.Akorat pak nevim kam s nima asi skonci v akvaristice.V planu pro aq mam cca 20Ks neonek a 6 az 8 dospelych tercu (samozrejme od mladych a koupe nekdy o prazdninach).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 15:34 Muž Hogo [4] – Re: Bart_29
jasny tema rybama co pisou urco nicemu neublizis:-) filt a vodu bych klidne dal aspon si ta voda sedne a bude pripravena ale zalezi na tobe jeslti se ti potom bude chtit machat v plnem akvarku az tam budes davat rostlinky :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 14:19 Muž Landvir [57] – Re: Dimi
Ahoj, Já osobně bych akva založil dno hned, napustil vodu a zapnul filtr, ale jak chceš muzes pockat, zalezi na tobe.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 12:10 Muž Yirka [9248] – Re: Bart_29
Rozhodně bych hned založil a honil filtr i bez rostlin. (S rostlinami pochopitelně lépe)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 12:09 R Muž romant [28001] – Re: Bart_29
Máš krásnou litráž, tak bych tam volil třeba mečovky, nebo platy, jsou větší než paví oka a bude se jim tam líbit, ale nic proti pavím očkám. Dal bych jednoho samečka a tři samičky(popřípdadě násobky), ať už se rozhodneš pro cokoliv z těch živorodek. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 12:01 Muž Bart_29 [3] - Cichlidy – Re: romant
Ok tak zivorodky coz nejspis budou pavi ocka nebo tak neco podobneho ale hlavne by me zajimalo kolik kusu na tolik litru?

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 09:46 R Muž romant [28001] – Re: Dimi
Rozhodně bude lepší ještě nějakej ten den vydržet a až to bude všechno komplet, tak to udělat najednou i se světlem a rostlinami. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 09:43 Muž Svoboda777 [4] - Rostliny – Založení nového tanku :)
Dobrý den,

chci se zeptat, chystám se založit svoje první ADA akvárium - všechno je připraveno až na osvětlení a rostliny, které dorazí do 2-3 týdnů. Můžu zatím připravit dno, naplnit akvárium vodou a zapnout filtraci? Nebo mám raději počkat až budu mít komplet všechno? Jsem si myslel, že možná by bylo lepší kdyby akvárko se pomaličku rozjíždělo samo ve tmě bez rostlinek. Co vy na to? Díky,
Dimi
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 08:59 Muž Landvir [57] – Re: Bart_29
Ahoj Barte, souhlasim s Hogem, dej tam spíše živorodky než neonky, na zajetí jsou lepší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 08:48 Muž Hogo [4] – Re: Bart_29
na zajeti bych tam dal nejakou zivorodku :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 07:53 R Muž romant [28001] – Re: Bart_29
Jako tzv. zajížděcí rybky bych použil jiné rybky než zrovny neonky. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 01:00 Muž Bart_29 [3] - Cichlidy – zalozeni akvaria
ahoj mam dotaz zalozil jsem akvarium cca 480 l a na rozjeti biologickeho vyvazeni akvaria mam pouzit 6 neonek ktere mam v planu cca po 3 nedelich kdy v aq budou rostliny nebo radsi vyce kusu ktere budou pak soucasti akvaria.Pocitam s celkovym stavem okolo 20 ks neonek obecnych.Za rady zkusenych akvaristu v zakladani a rozjeti aq predem dekuji.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 10:01 R Muž romant [28001] – Re: GrunDmanKa
rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum
rybicky.net/atlasrostlin/ludwigia_repens
rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_polysperma
rybicky.net/atlasrostlin/egeria_densa
Tohle jsou vcelku nenáročný rostliny, kterým by se mohlo dařit. Co se týká té rybí osádky je docela dobrý se podívat tady do sekce nádrže a zvolit si tam akva podobných velikostí a mrknout se co tam komu plave, udělat si názor a pak se třeba zeptat na konkrétní složení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 09:50 GrunDmanKa – Zcela nové akvárium!
Ahoj,mám doma 54l akvárium s příslušenstvím.Už bylo jednou cca na rok uvedeno do provozu ale mým rybičkám se nějak nedařilo ..jako amatér jsem udělala spousty chyb, na které jsem přišla až později.Stále si ale nejsem jistá že dokážu udělat sama dokonalé prostředí pro mé budoucí rybičky.A tak jsem chtěla poprosit ..Vás ,ty zkušenější o rady.V minulosti jsem měla různé druhy ryb dohromady v jednom akva, některé se i ožírali navzájem i přesto že jsem se vždy přesvědčovala při nákupu že se k sobě ryby hodí.No aby jsem se dostala k věci mám takovou představu o nějakém nejspíš hejnu menších rybiček ..které ovšem vydrží,nějaké nenáročné pěkné rybičky.V minulosti jsem měla v akva různé druhy rostlin ale pokaždé mi je ryby vytahali a snědli.No..zatím asi vše prosím o nějaké typy rostlin a hlavně rybiček budu ráda za každou reakci ..předem děkuju ;) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2011 15:17 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: Tichondrius
tak ty nadrze v profilu nejsou videt stale....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2011 14:11 R Muž romant [28001] – Re: Tichondrius
Prastarej provizorní bublifuk je do takéto nádrže naprosto ideální zařízení. Vlastním taktéž. Vyměnil bych polovinu vody. A až tam budou rybky, tak bych měnil tak 30% co 2-3 dny. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2011 14:08 Muž Tichondrius [0]
Ano ano, podobnou odpověď jsem očekával, nezdálo se mi to z nějakého důvodu vhodné, tam rybky dávat, ale nedokázal jsem to konkrétně pojmenovat.
Tak já vyměním za čerstvou, filtr v ní mám jen takovej prastarej provizorní bublifuk, kterej běžel, takže alespoň něco.
Jinak se tu v tom pošťourám, aŤ je ta nádrž vidět v profilu.
Děkuji za odpověď
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2011 13:48 R Muž romant [28001] – Re: Tichondrius
Já v Tvém profilu, žádnou nádrž nevidím, asi je nově zapsána a ještě se nezobrazuje. K tomu dotazu. Určitě není dobrý mít v akvárku vodu 3 týdny bez techniky, filtrace, vzduchování. I když tam nejsou žádný živočichové(viditelní), tak se ta voda za tu dobu tzv. zkazí a dávat rybky do takovéto vody je velmi riskantní operace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2011 13:44 Muž Tichondrius [0]
Tak jak je uvedeno v profilu
160l 100x40x40 a normoš fungující, mě jde o to, jestli by se hodilo tu vodu vyměnit, nebo jestli ničemu nevadí, že už tam stojí tak dlouho bez ničeho. Jde mi pouze o toto
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2011 10:51 R Muž romant [28001] – Re: Tichondrius
www.horacovoakvarium.cz/…
www.akvarijni.cz/…
A jak vypadá to akvárko kam půjdou ty rybky až projdou touhle karanténou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2011 10:49 Muž Tichondrius [0]
Zdravíčko rybičkáři,

chystám se na větši nákup nových rybek. Mám pro ně už skoro měsíc odstátou 30l karanténu ale nemám v ní ani dno, ani rostliny a rád bych se zaptal, zda-li se v té vodě nemůže něco nahromadit za tu dobu, co by mohlo můj nákup zdevastovat. Žádnou chemii jsem nedával, pouze nalil vodovodní vodu a dal kryt.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2011 16:18 Muž chicko [124] – Re: Kajka99
Nešlo o hrozný stav, jak jsem již napsal. Jmenovat nebudu, protože šlo jen o jednu vyloženě špatnou zkušenost a mohla to býti náhoda, raději tedy "udělám reklamu" tomu s kým mám lepší zkušenost :-). Pokud Vás to zajímá, tak mi napište vzkaz a já vám dám adresu toho webu :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2011 12:09 Muž leontin [46] - Cichlidy
Do akvaristik Rataj dodává mnohem lepší rostliny než mi poslal přes eshop(takové ani nerotdávám,ale vyhazuji)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2011 10:21 Žena Kajka99 [229] – Re: chicko
proč přesně ten obchod nebudete jmenovat? Protože ta kvalita nebyla tak hrozná na to, abste jim kazil jméno, nebo jim nechcete kazit jméno tak ani tak? protože jestli vám ty rostliny přišly ve stavu dejme tomu hrozném, tak by mě velice zajímalo, o jaký obchod jde, a špatné zkušenosti, taky zkušenosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   14.02.2011 08:52 Muž Yirka [9248] – Re: chicko
Je vidět, že máš nepřeberné zkušenosti. ;-) Myslíš, že konkurenční firma z šumperského regionu si sama nepěstuje?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2011 08:49 Muž Sid [6765] - Rostliny – Re: chicko
Jj, děkuji. :-)
Šlo mi o to, jestli neděláte závěry z pouhých dvou zkušeností s "rostlinami z internetu"...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2011 23:01 Muž chicko [124] – Re: Sid
Tedka přesně nevím kam směřujete, tak odpovím kompletně: jediný od koho beru pravidelně( zatím 6 objednávek) je firma Rataj, asi před 2 lety sem se pekelně spálil s jedním známým e-shopem (tudíž nebyl důvod vícekrát nakupovat), asi 2 jsem objednával od jednoho pražského e-shopu, kam jsem si pro rostlinky zajel (za tu cenu to šlo, ale jinak nic moc), přítelkyně si objednávala 2x ze dvou jiných obchodů a já bych to hodnotil jako horší průměr, ale rostliny byly životaschopné (za ty peníze bych ale čekal vtěší počet stonků, případně vzrostlejší echinodorus). Celková zkušenost ale není úplně špatná, jen si myslím, že bych v akvaristice za stejnou cenu dostal "lépe vypadající/vzrostlejší rostlinku". Je mi také jasné, že záleží také na firmě, která danému e-shopu rostliny dodává, což je v případě firmy Rataj je jistota (firma si je pěstuje sama). Snad sem odpověděl na vše :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2011 22:45 Muž Sid [6765] - Rostliny – Re: chicko
Už jste takto kytky nakupoval víckrát, než dvakrát? :)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [94] ...... 144 145

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 146865x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13369?od=4651