Zakládání akvária
0 28.07.2008 09:51 Štěpán Ty nedoporučuj nic, ty buď zticha a čti a uč se!!!
Drzost a sebevědomí dnešních děcek jsou neuvěřitelné.
0 28.07.2008 09:32 vhisky [45] 0 28.07.2008 09:13 Štěpán Třeba to že na 1 ancistruse je potřeba tak 15 - 20 litrů vody a že je to poměrně velká ryba.
0 27.07.2008 22:30 Kačut Vhisky dík za názor asi konečně někdo, kdo tomu rozumí.
a ještě otázka na tebe. Mohlo by tam být dvě paví očka, dva ancitrusi a 10 neonek?
Kačut napsal:
Segra ho má v 20l akvárku a daří se mu dobře, ale díky za rady.
0 26.07.2008 17:18 Sandpiper – Re: Kačut
Ahoj
Do 54l si nedavej ani neonky, které potrebuji vic mista na plavani, ani ancistruse. Je to pro nej taky moc maly. Podivej se treba na malé cichlidky, nebo na bojovnici.
Rostliny hned, (čím více, tím lépe), rybky můžete začít přidávat druhý den, ale postupně a v "objemu" odpovídajícím velikosti akva!!!
Akviško zarybňujte tak, že nejdříve vpustíte skupinku těch nejméně náročných a další rybky přidáte, až když testem NO2 naměříte hodnoty bížící se k "0".
Ke konkrétnější radě by bylo vhodné, kdybyste uvedla velikost akva, způsob filtrace a plánovanou rybí osádku.
EDIT: Jestliže po 14 dnech nárazově přidáte větší "objem" rybek, dojde k nárazovému zvýšení obsahu jedovatých N-látek. Postupné zatěžování akva odpadními látkami je lepším a bezpečnějším řešením.
Starší reakce
Lidi, Václam má pravdu, tyhle aqua starty a super starty jsou jen pro bohaté a nedočkavé. Mě to někdy připadá, že za chvíli budou těhotný maminy urychlovat baby startem
Okrádáte se o to nej na akvaristice, o tu piplačku na začátku.
0 21.07.2008 18:45 Usine – Re: cenega
Všichni máte strach, když na chvíli vypnou proud, aby vám nevymřely všechny bakterie ve filtru a najednou by byly v uzavřeném sáčku bez přísunu kyslíku i několik měsíců.
Na začátek stačí zasadit co nejvíce rostlin, dát do akva pár záběhových rybek a pár týdnů se ho nevšímat.
tak to je pekny a ja mel za to ze mi to pomuze urychlit spravny chod akva a mezitim uspesne travim ryby
DIKY!!!
0 21.07.2008 15:40 Usine – Re: cenega
Nitrivec nejsou žádné bakterie. Je to zřejmě jen živný roztok pro ně, obsahující NO2. Je o tom dlouhá diskuze na Akvarista.cz
0 21.07.2008 11:57 Sandpiper – Re: cenega
Dej pozor s tim Nitrivecem...Ja jsem na zkousku nalila par kapek do litru vody a namerila jsem tam 0.4mg/l NO2!!!! Tak kdyz nemas tech NOP2 moc, radsi to tam nedavej, jenom ti to posvini tu vodu jeste vic! Zkus neco jako Biodigest od Prodibio..jsou to zivé baktérie.
sem toho sameho nazoru jen jsem to zkusil urychlit,jeste to hold nakej ten tejden potrva
hlavne at jsou ryby v pohode
Já bych spíš řekl, že není nadto to nechat čistě na přírodě-čím méně chemie tím lépe. Uměle dodané bakterie zřejmě vyhrály nad těmi přírodními.
tak se mi zda ze bych mohl tuhle diskuzi prejmenovat na -problem s NO2, cistim vodu kazdej den pridal jsem jeste novou rostlinku -bahnatka- prej taky hodne rychle roste a na hodnote nh3/nh4 je to znat, z puvodnich 3mg/l jsem ted na 0,25 mg/l,ale!ted jsem jeste zkusil pripravek sera nitrivec (ne ze bych tomu vkladal velkou duveru) a cekal co to provede,prvni davku jsem dal ve ctvrtek pak v patek (ma se aplikovat postupne deset dni)a v sobotu jsem nebyl doma, dneska prijedu zmerim parametry a NO2 na neuveritelne hodnote 1,6 mg/l nechtelo se mi tomu verit pred tim jsem ho mel na nule. poradne nerozumim ty premene vsechlatek ze skodlivych na min skodlivych atd... ale tohle k tomu asi nepatri
Starší reakce
Kočka vs. akvárko je v pohodě. Do akvárka většinou sama neleze, a když, tak nic neuloví- pochutná si jen když něco vyskočí a nestihneš to vrátit. Každopádně ta moje, ta se zmůže akorát vyskočit na stůl a lovit(probodávat) rybičky očima
Filtr je v pohodě, mám ho taky a taky mi poslední dobou nedrží přísavka, ale co nadělám
Ohledně koček a rybiček - u nás je akvárko a 2 kočindy. Akva je umístěné tak, aby se na něj kočky nedostaly, ale strašně rády ho pozorujou. Rozhodně musíš mít kryt, který, pokud máš akva, ke kterému se kočka dostane, kočku unese. JInak u nás je soužití bez problému.
...asi si budu muset koupit nějaký lepší než filtr za 4 pětky...
Do malých akvišek dost dobrý filtr! Jak velké je to vaše?
Pokud byste se řídila jen cenou, můžete udělat chybu. Tzv. "honiče vody" mají velmi malou užitnou hodnotu, ale stojí řádově stokoruny.
Ty přísavky by měly po pár hodinách v AQ bez problémů držet. Pokud ne: máš dostatečně vytlačen vzduch? nejsou mastné?
Ještě k těm rostlinám-ty neslouží jen k dodávání kyslíku, ale také k vytvoření celkové rovnováhy v AQ a hlavně ke spokojenosti živočichů uvnitř nádrže. Myslím, že ani doma nemáš místo kytek v květináči kytky umělé....
Nijak, když se odcucne, tak jí přicucnu zpátky. Jenže jsem přišla na to, že šneci si rádi hrajou, takže mi schazujou kořen a nějak se nasunou za filtr a odlepjej ho od stěny. A navíc ryby si rády hrajou - plavou proti proudu těch bublinek
Zkus navlhčit stěnu akvária nad úrovní hladiny a mokrou přícucku přilepit. Pak s tim odjeď pod hladinu. Jinak obecně přícucky moc nedržej. V koupelně co mám háčky na ručník, tak se to taky odlepuje...
Já nedám na molitan dopustit. Jenom prosimtě, doufám že si nedala ty rybičky do akvárka hned. Myslim si, že si beťák těch neonek všímat nebude, pokud nebudou extra malý, tzn max. 0,5 cm.
Rybičky vs kočka, na to se zeptej přímo horáce
0 16.07.2008 00:42 marsz Myslíš, aby se kočka neutopila?
0 16.07.2008 00:39 MartinaParis Jo ještě jedna věc...máte někdo zkušenost akvárko vs. kočka?
0 16.07.2008 00:36 MartinaParis Jo a ehm, no já už na to s tím filtrem přišla, ale je to fakt trapas
Měla jsem totiž obráceně zpětný ventily na hadičkách a tak mi tam šel, nebo teda spíš nešel vzduch
už to bublá
teď mi zas nedrží ta přísavka na filtru a tak mi ten filtr občas sám od sebe vyskakuje a pluje na akvárku...asi si budu muset koupit nějaký lepší než filtr za 4 pětky
0 16.07.2008 00:36 MartinaParis 0 16.07.2008 00:23 Ládíček S tím,že to nebublá jsem to trochu nepochopil ale nevadí...Ten motorek jsem v životě neviděl...u tady toho filtru je to celkem možný,že nebublá
ne možná...máš tam vzduch. kamínek ? A 100% je lepší biofiltr než tenhle molitan...
Umělé rostliny jsem také chtěl...ale jednou jsem zkusil živý a už jsem chtěl jen živý !
A Beťák se mi s neonkama snášel
Sice nejsem tak zkušenej jak ostatní,ale s tím filtrem fakt nevím...
Jestli se chceš dozvědět dobré informace pro začátek, tady je dobrý odkaz na kvalitní akva stránky.
www.akvarijni.cz ...pročti je poctivě, dá to práci, ale stojí to za to
0 16.07.2008 00:10 MartinaParis – Nové akvárko
Mám pár takových dotazů, možná už se to tu někde řešilo, ale já to nemohla najít
1)jak poznám, že filtr běží tak jak má? Přijde mi, že skoro nebublá
mám tenhle motorek
allpet.cz/… a tenhle filtr
www.akva-exo.cz/… a prostě to nebublá a nebublá a je úplně jedno jestli to mám přímo na motorku, nebo jestli tam mám rozdvojku a ženu přesto i vzduchovací kamínek...čím to může být?
2)Musí v akvárku být živé rostliny? Já vím, že ty umělé jsou kýč atd. atd. ale já se k těm živým nějak moc nemám, radši bych celé akvárko "osadila" umělými a kyslík dodávala uměle...
3)Snesou se mi neonky s bojovnicí? Tedy spíš s bojovníkem?
Asi se ptám na blbiny, ale jsem akvarista asi 24 hodin a tak toho opravdu moc nevím
Za všechny rady a tipy už předem dík!!!
Starší reakce
tak jsem do akva pridal jeste rohatec,prej roste hodne rychle, snad tomu taky trochu pomuze jinak vodu porad menim a menim a mnenim ...
0 10.07.2008 02:26 DrBolíto [254] - Rostliny Já taky překopal celé akva, vypustil, vydezinfikoval savem, opláchl a nasipal, staré dno a nové dno Rataj. Kytky jsem sázel za sucha, žádné napouštění, jen trochu, aby štěrk byl mokrý, vysazené rostlinky jsem často rosil. Když bylo vše vysázené a upravené, začal jsem napouštět, samozřejmě přes talířek a pomalu, aby proud vody, nevyplavil rostliny a kal. Půlku staré vody jsem nechal ve vaničce s rybami, a při napouštění, jsem mixoval starou vodu z vaničky a čerstvou odstátou vodu.
Mohu říci, že jsem měl strach z kalné vody, jak se píše o Rataj dnu, nicméně nic takového se nekonalo. Voda byla relativně čistá, po dorovnání dna a vypuštění rybek, nepatrně přibylo částeček ve sloupci. U FanMini co mě mixuje CO2, jsem do nádobky dal filtrační vatu a za hodinu byla voda čistá.
Pro jistotu jsem tam nalil Nutrafin Cykle 15ml a Nutrafin Waste Control 15ml.
14 dní jsem sledoval ob den NO2, NO3, PH, a Fosfor. Fos. 0, NO2<0.15Mg NO3 20Mg, PH6,7.
Mohu říci, že rostliny po zhruba týdnu začaly bublat jak o život, Ancistrusi se po více jak půlroční přestávce rozmnožili a to během dvou měsíců 2x. Řasa na listech Anubiasu a ostatních kytek slezla a je bohu dík pryč a doufám že na vždy.
vodu jsem menil po tydnu,budu ji menit kazdy den a pokusim se sehnat nakej ten "plevel" jestli to pomuze
Nojo, ty jsi vymenil komplet dno, a vsechno. Rostlin rychlerostoucich take velice pomalu, svetlo slabe, ryby velke. To neni divu.
Men vodu dal, to je stale malo, klidne hned ted znovu. Od (znovu)zalozeni jsi nemenil vodu?
Kdyz se takhle komplet akva predela, a jdou tam ryby hned (pripadne primo do noveho), je potreba zpravidla neposlouchat poucku vodu nemenit a cekat, naopak byva nutne menit, mnohem casteji nez pozdeji, az bakterie a rostliny budou delat svoji praci jaksepatri.
tak jsem ted vymenil vodu asi 1/3,nameril jsem 2mg/l NH3/4 a PH 7,5 , voda z kohoutku ma taky PH7,5
jsem zvedavej jak dlouho to bude trvat nez se to srovna,jestli vubec
na tom testu se bohuzel zobrazi bud min nez 0,3 nebo 0,3 tak ze to asi mam povazovat za nulu,vodu budu menit kazdy den,zatim diky za rady
no2 nize nez 0.3 je prilis siroky pojem, cokoli nad 0.1 je na povazenou, 0.3 uz azaz. Pristoupil bych k tomu se stejnou vaznosti jako 3mg/l nh4/3 pri ph 8 (rychle reseni stejne, voda)
s filtrem jsem nic nedelal, ale asi na to nestaci, vsechny hodnoty merim testy od tetra laboret a tetra NH3/NH4 , vodu jsem menil dneska a uz mam pripraveno i na zitra ted am ph priblizne 7 zitra vecer zmerim nh3 a nh4 a vymenim vodu, a abych nezapomnel tak NO2 je min nez 3MG/L KH 5 ,nic vic uz nezmerim, zitra vecer napisu kolik jsem nameril atd...
Přidat reakci
1 ...... [127] ...... 144
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 145855x