Zakládání akvária
0 02.01.2010 18:27 Vak8 – Re: HATED
Co největší,protože oceláti mají velkou sílu.
0 02.01.2010 18:19 Vak8 – Re: HATED
Rostliny je lepší umístnit do středu nádrže,protože jak jsi psal,oceláti chtějí volný prostor okolo sten nádrže.
no kvetinace by som nechcel pouzit hmmm
0 02.01.2010 18:08 luckyluck taky se obávám že ti tam rostliny nevydrží, možná v květináči...
0 02.01.2010 18:08 luckyluck taky se obácám že ti tam rostliny nevydrží, možná v květináči...
Pistia stratiotes a Limnobium laevigatum
0 02.01.2010 14:34 Vak8 – Re: HATED
Moc rostlin tam asi nevydrží,takže bych volil taky spíš kameny,větve a kořeny
0 02.01.2010 10:18 karolO – Re: HATED
No ahoj,tak skus urcite pridat par korenov alebo vetvy a propadne daku dobre ukotvenu rastlinu ktora bude trochu zakryvat hladinu. a daky ten suter.
chcel by som pocut vas nazor a napad na to ako zalozit 375l ameriku a neako sa priblizit k tomu stylu akvaria nieco na styl rio negro alebo proste nieco pre ocelaty chcel by som tam dat nieco no neviem co odporucte mi ak vas nieco napada ,,nech to akva neak vyzera ne ako teraz mam tam uz len 3 kusy nech maju viac miesta"
za vopred podane napady dakujem
Tom
Starší reakce
no, uz som doma s akvarcom. dostala som ho stýlom: "ber si ho, a rob s nim, co len chces". bola som upozornena, ze jeden z vrchných spojov je oslabeny, treba prelepit. je to lepene priehladným silikonom. tak asi by so ho mala dat prelepit, ze?!
alebo staci to zaistit a dolepit na to dalsi sklenený pas?
Mám malé 20l akva - chovám v něm krevetky a mám zde i 4 otíky (otocinclus affinis), jsou to malé rybky, s krevetami se snášejí velmi dobře. Ti 4 otové jsou už teda dost na hranici, přece jen 20l není nic extra velkého. Zase jsou otíci hejnové rybky a ve větším počtu by se měli cítit lépe. Ti moji šmejdí po celém akvárku a snad se jim daří, akva mám hodně zarostlé.
Občas mají v takto malých akvárkách čtverzubce
www.akvarko.cz/… nebo malé razborky
rybicky.net/atlasryb/razborka_trpaslici
Filtr bych do akva dal, vzduchování není nutné, stačí když ti bude filtr alespoň trochu čeřit hladinu, voda bude dostatečně okysličená. Rostlinky beru jako samozřejmost...do malého akva vypadají dobře spíše drobnolisté rostlinky. Já tam mám hnědovku křídlatou, ale půjde pryč, přestává vypadat v tak malém prostoru dobře
hlavně si zkontroluj všechny spoje silikonem, jestli je lepené pruhlednym silikonem, baca aby nebyl někde spoj prorostlý řasou (načernalý) to snižuje pevnost spoje. jestli je lepený pruhlednym, může být podstatně starší než 8 roků, akva lepená černym silikonem jsou mladší a relativně bezpečnější. v obou případech u suchého akva pečlivě zkoukno všechny spoje a zkus skla proti sobě křížit a pozoruju jestli ve spojích nevznikají flíčky - bublinky, jestli ano, spoj je narušený. to samé pak zkoukni i při napuštěnym akva a určitě z počátku nějakopu dobu pozoruj jestli se ty bublinky ve spojích neobjeví. jinak žádná specielní péče..
akurat si idem pren
hehe, jasnee
0 26.12.2009 17:36 RAP – Re: HATED
0 26.12.2009 11:20 RAP – Re: buballa
Na co si dát pozor? Hlavně s ním při přemisťování neťuknout. Zařizování a úprava dle vkusu.
Jinak pokud bude prázné, zkontrolovat stav silikonu ve spojích.
Filtr není nutný. V menším oběmu 13 litru odchovávám krevetky, naposledy přes 50 kusů.
Do 20 litrů pro začátečníka je asi nejvhodnější 1 samec bojovnice
Gupky jsou sice malé, ale vzhledem k tomu, jaká jsou to (relativně) prasátka, do těch 20l tak tři a pokud tam bude samec tak jich máš za chvíli plné akvárko, to bych jim fakt nedělala
Jinak existují malé rybky s malým nárokem na prostor, ale ty mohou být trochu náročnější, na to je nelepší si něco prostudovat, např. tady
klub.akva.sk/…
Pokud vysloveně netrváš na rybičkách, tak malé druhy krevetek (zejména oblíbená Red Cherry) nebo tam můžeš mít 1 většího raka nebo pár malých ráčků (Cambarellus patzuarensis)
Každopádně filtr není na škodu nikdy, prodavačkám ve zverimexech nevěř, jen málokdy tam pracuje skutečně odborný akvarista.
1 26.12.2009 02:12 MatroneK 1 26.12.2009 01:23 majjuna25 – Aké rybičky a v akom množstve do malého akvárka?
Dobrý deň,
som takmer úplný začiatočník v akvaristike. Už dlhšiu dobu sa odhodlávam zariadiť si akvárium a kúpiť si rybičky. Preštudovala som si i nejakú príslušnú literatúru nielen z internetu. Potrebovala by som však poradiť od skúsenejších
Aké rybičky sú vhodné do malého, 20-llitrového akvárka pre začiatočníka? Je vhodné mať na začiatku radšej len jeden druh alebo možno i druhy miešať?
Premýšľam nad gupkami, to je asi taká začiatočnícka klasika. Aké by ste mi ešte odporučili?
A zaujímalo by ma ešte: v obchode mi povedali, že do tak malého akvárka nemusím mať filter. Napriek tomu som ho už kúpila, pretože sa mi to nejak nezdá.... čo by ste mi odporučili, aký máte na to názor?
Vopred moc ďakujem
majjuna25
ahoj, diki moc za prispevok. a ohladom poctu rybiek: no tie ciclazomky sa do poctu cinia
. a chystam sa dokupit nejake riasozruty.
jooj, krasny oskarovia, to bude moj buduci upload.
Po dlhom case a dohadovani mi kamarat prenechava svoje 8 rocne akvarium, velke 150x50x50, cize cistých 375 l. mojou hlavnou otazkou je, NA CO SI MAM DAVAT POZOR, predsa je to starsie akvarium. okrem filtra mi podaruje vsetko. komplet - kryt s osvetlenim, stojan, aj podlozku a starý strk.
k tomuto rozhodnutiu ma dohnalo viacero faktov:
1.ze nove komplety su nehorazne drahe
2.moje vlastne zacalo minuly tyzden pretekavat(no docastne som ho zalepila silikonom)
3.a rybky mi prerastli moje stare akvarium (
rybicky.net/nadrze/4737) cize 90 litrovka plna rýb
. to asi oni vykopli bok
.
za vsetky rady, linky a prispeky vopred dakujem
Starší reakce
To je svatá pravda, dřív ty umělé se daly také sehnat ještě s takovou vaničkou na písek aby nevyplavaly a byl to hrozný kýč občas byly i lístečky obráceně
a dnes se některé blíží dost realitě
Ne, uz pred dvaceti se nejake ty umnele rostliny koupit daly. A byly narozdil od dnesnich, ktere se uz daji koupit takove, ze se to z dvou metru nepozna, opravdu primove kycovite
(nedavno jsem zkoumal dlouho kytku na stole v jedne restauraci. Chvili jsem si nebyl jisty, musel jsem si ji osahat. Umi to cim dal lip, lumpove)
Jenže ty bereš jako hlubokou historii nějakých 10 let což je trochu málo. Poznámce o umělých kýčovitých rostlinách se musím pousmát, protože ty patří až k novodobé akvaristice. Na historii se dívej generačníma očima, to znamené 1. krok 20 let zpátky, druhý 40 let zpě.
0 21.11.2009 19:43 Breaker – Re: Bob66
No ano asi na tom něco bude protože si pamatuju mezi živími rostlinami i ty kýčovité umělé ......
Plný akvárko pavích oček a mít ve svém aq neonku byla největší frajeřina......
Takže asi máte pravdu a tyhlety rady budu brát jako možnosti dnešního akvaristy..přecejenom ty krásná zarostená akva jsou hezčí....Ale ja mám nádrž 100l vnitřní filtr ..žadný biomolitan z akvaprodejny ale obyč matracový molitan
no jednou tydně pěkně pod tekoucí vodou properu do běla a s akvárkem žadné problémi nemám a jak pěkně filtruje
V dětství jsem to provozoval zrovna tak a říkal jsem si jak to vše perfektně funguje, teď po letech když to vidím, zarostlá krásná akvárka o kterých se nám před 25 lety ani nesnilo ani jsme netušily že to takhle jde a že je vůbec tolik druhů rostlin a ryb
tak to vidím už jinak
Na živorodky, labyrintky a běžné druhy ryb nám to stačilo i ryby v té době vydržely daleko více než dnes, a možnosti v tehdejší a dnešní době jsou nesrovnatelné, pokud bych to chtěl provozovat dnes jako tenkrát tak bych to nedělal raději vůbec (pár živořících rostlin, v každém akvu přerybněno, odkalování jednou za dva měsíce o bakteriích jsme věděly kulový atd.)Z tehdejšího pohledu to bylo funkční akva, z dnešního pohledu nefunkční žumpa, jen ty ryby vydržely víc
0 21.11.2009 19:09 Breaker – akvaristika před lety_ a dnes?
Ahoj Pamatuji si když cca před 10lety měl můj bratr aq(150 l)jednou za měsíc založil celé akvárko odznova všechno vyndal propral-žádná chemie.Jako filtr měl dva bublifuky které čistil jednou týdně
krmil jednou denně a to vločkami a dvakrát tydně se rybkám dostalo mražených patentek.Slovo odkalovač mu asi moc neříkalo a přesto mu akvárko fungavalo skvěle a bez problémů...
Takže jak je možné že dřív neznámé věci jsou pro nás nyní věci běžné a nezbytné??
pokud ma kamaradka stejnej zdroj vody, tak par hodin staci, ale zalezi na misnich podminkach
u velkejch akvarii (nekolik set litru) se odstati vody neprovadi (bylo by to problematicke)
Nejlépe je vzít nějaký kanystr či konev a alespoň půlku vody vzít od kamarádky i s rybami.
0 21.11.2009 16:18 kamila – stěhování
Kamarádka má funkční akvárium se závojnatkami. Stěhuje se, a ryby chtěla spláchnout do záchodu!! Tak jsem řekla, že je adoptuju. Daruje mně rybky i s jejich zaběhlým akváriem. Jak dlouho mám nechat odstát vodu (máme tvrdou)? Nechci aby měly ryby šok..- nebo spíš aby přežily kamarádku aumřely u mě
Děkuji moc za radu
Zakladam uz tretie,ale to boli prckovia.Kazdopadne dik za radu,mam do vecera co robit.
Podle profilu zakládáš už třetí nádrž tak bys o tom měl něco vědět. Já bych po založení dna nalil zhruba 1/3, pak zasázel rostliny a hned pokračoval doplněním doplna. Potom hned spustit techniku.
Ahojte.Prave sa trapin zo zakladanim,mam uz nasypane dno a idem nalievat vodu.Mam to dat hned doplna? Alebo to dolievat po castiach? dik.
Starší reakce
dvorak napsal: Tak jsem mluvil ze strejdem a vše jke domluveno.V akvárku budou pouze šneci a rostliny. Tak to je moudrý rozhodnutí,aspoň že dal na rady.Spousta lidí na ně nedá
Přidat reakci
1 ...... [110] ...... 144
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 145855x