Zakládání akvária
Ma,nebo nema,smysl cas od casu znovu predelat(vycistit a znovu zalozit)akvarium,treba jen preventivne,kdyz tak jak casto?,
Súhlasím, že malé akva = veľké starosti, veľké akva = malé starosti. Ja mám aj 90 litrové aj set 45 litrový a čo sa týka údržby a starostlivosti, tak je to asi rovnaké. Možno preto, že nie som začiatočník a viem už, čo s čím treba urobiť, keď sa vyskytne nejaký problém. Ja si myslím, že pre začiatočníka na zbieranie skúseností je set 45 l akurát. Naučiť sa chovať "obyčajnejšie" rybky, zistiť čo potrebujú k spokojnosti a preskákať si začiatočnícke chyby je najlepší začiatok pre akvaristu. A predpokladám, že 99,9 % akvaristov tak začínalo, začína a bude začínať. Takže vitaj medzi nami.

...malé akvárium = velké starosti
velké akvárium = malé starosti...
Souhlas s Dohnym - praxí překonané dogma...
Můžete svůj výrok podepřít zkušenostmi?
Já mám doma 45 litrový akvárko taky a starosti jsou minimální, vše funguje jak má

napríklad
rybicky.net/fotogalerie.php… a kedže v malawi nebudeš mať asi moc rastlín tak by som to nejako zatiaľ neriešil.Len to akva 54l bude na malawi asi trochu malé

koupila bych komplet akvarko klidne pres inzerat. a nasla bych na nej vic mista

Tak ako píše Chlade.Tiež by som neinvestoval do takého malého akvarka.stačí set.V prípade nedostatočného osvetlenia dorobíš dalšiu žiarivku a mohlo by to byť ok.

Pro začátek by toto akvárko mohlo stačit.Myslím že každý znás začínal menší nádrži.Potom až pořídíš větší.Tak ti tohle poslouží jako porodnička,rozplavávačka,nebo vytěrací nádrž.Či karantena.
0 10.03.2010 20:09 chlade – Re: cc355
zdravím, osobně bych neivestoval tolik do akvária+příslušenství a raději si pořídil akva.set. přijde mnohem levněji, jediná nevýhoda u akva setů bývá slabá síla osvětlení, ale zase by to nemělo mít až tak velký vliv u tak malého akvária. hodně štěstí

Dobrý večer, mám takový trochu specifický dotaz. Rád bych se pustil do akvaristiky a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. Bohužel mám doma místo na akvarko max. 45 litrů (50x30x30) Pročetl jsem spoustu věcí o akvaristice na netu a potřeboval bych poradit. Nevím, zda má cenu investovat do jednotlivých dílů u tak malého akvárka nebo zda by zde stačil set, který je ale ještě menší 50x25x30 (nenašel jsem set 50x30x30). Původně jsem měl v plánu pořídit:
Akvárium 50x30x30 - 382Kč
Filtr - biomolitan a vzduchovací motorek - 200Kč
těleso - Glomat 2x20W (T8) - 992Kč
zářivky - 2x Osram T8 - 414Kč
reflektory - 2x Juwel 45cm - 388Kč
topítko - Atman 25W - 259Kč
kryt bych vyrobil a pozadí také..... Celková cena mi vychází +-3000Kč
set je :http://www.akva-tera.myeshop.cz/cs/kategorie100122/detail50079.html
zhruba za poloviční cenu.
Co myslíte vy?? Investovali byste do tak malého akvária? Počítám do budoucna, že v době do 3 let budu bydlet v rodinném domku, kde bude akvárko určitě mnohem větší. Rád bych nasbíral zkušenosti. Děkuji Vám za doporučení.
Starší reakce
Fantazije je pro tyto účely nezbytná

0 28.02.2010 15:05 Jakubqo814 akeby som tu fantazii mal
0 28.02.2010 14:59 Jakubqo814 – Potrebujem fotonávody na zariadenie miniakava
Starší reakce
0 25.02.2010 07:19 weishauplik na dno doporuččuji ancistres a šneka
0 25.02.2010 01:13 Ivulik1 – Re: Michal
Neonek si kup klidne 20. Ja mam stejny akvarko a vejdou se tam. Stejne ti jich par odejde. Jako cistice bych volila bud ancika, nebo pancernicky, ale ne oboji. Kytky jsou na tobe. Zalezi od tvy predstavy. Na pozadi se hodi treba Heteranthera zosterifolia

Diky, zase takovej zazrak to neni, roste si to vicemene jak chce
Samozrejme ze to sami taky vydrzi, ale budou stradat. Zejmena treba pancernicci jsou hejnovi. Vetsina ryb se citi lepe ve skupince a je to i zajimavejsi pro pozorovani jejich chovani, jak spolu komunikuji atd.
Pancernicek nesmi byt jen jeden.Njelepsi je mit aspon 6 kusu
0 24.02.2010 22:53 Michal Dík za odpověď (máš nádherné akvárium). Je možné mít toho pancéřníčka a antriscuse pouze v jednom exempláři? Neard bych přerybnil a radši budu mít větší hejno neonek.
Co se tyce ryb, tak tvuj vyber je rekl bych rozumny. Par cichavcu tak klidne muzes dat, jsou to bezproblemove ryby, akorat vzhledem k pomerne male velikosti akvarka bych volil mensi druhy, napr. cichavce zakrsle. 10 neonek jako hejno staci, min bych nekupoval. Na uklid dna se hodi nejaci pancernicci, napr. zlatopasy,zeleny jsou "nesmrtelne" ryby. Pak je prakticke tam dat parek ancistrusu.
Z rostlin vol pro zacatek rychlerostouci a nenarocne. Koukni sem do atlasu rostlin, jsou rozdeleny podle narocnosti. Nebo do meho akva v profilu, mam tam same nenarocne druhy. Jestli chces mit akva hodne zarostle, tak doporucuju CO2, ale to neni podminka.
0 24.02.2010 16:18 Michal – Vybavení menšího akvária
Zdravím a předem děkuji ze odpovědi. Chci si pořídit akvárium - kdysi jsem ho už měl, takže spolu s přečtením různých článků snad nejsem úplný začátečník.
Z prostorových důvodů menší 60x30x40. Určitě chci hejno neonek obecných (stačí 10 ks?). Rád bych k tomu dvě(pár) větších ryb - je vhodný čichavec modrý nebo něco jiného (kromě živorodek)? Pak bych chtěl rybu (nebo pár?) na úklid dna, případně i řas? V těch se ale vůbec nevyznám. To je z ryb vše. Rád bych hodně rostlin - prosím o doporučení nějakých praktických dobře rostoucích druhů.Dík.
Starší reakce
0 19.02.2010 15:37 joxa takže mi to sežere něco kolem 8kg asi a mám tam dávat i nějaké substráty jako je florapol apod?
0 19.02.2010 15:25 Jack – Re: joxa
Lidi na foru maji s tim piskem jenom dobre zkusenosti... a ja jsem pouzil 24kg pisku na 125L akva... U predniho skla vrstva 3cm a u zadniho cca 12-14cm... jak kde..
0 19.02.2010 14:51 joxa Filtr mám sice vnitřní ale není problém ho nechat jet v 16l akva. Jaká bude asi spotřeba toho písku? 3-5kg nebo víc? Nebudou v tom zahnívat kořeny?
Ne ne ne, ty jsi to nepochopil. Mám klasickou stolní lampičku, akorát je tam halogenová žárovka H3. Nic nepřevádím, hodim to do zásuvky, zapnu a svítí to. Rozptyl to má velkej. Funguje to i jako docela výkonný topítko. Pokud potřebuju, tak to dám blíž k hladině a za den se mi to zvedne o 2-3 stupně
0 18.02.2010 23:22 milda87 – Re: Dohny
Takže převádíš 230V na 12V ? A co kytky? Na tak malou vzdálenost to musí být úzký paprsek,ne?
0 18.02.2010 22:53 Jack – Re: Jack
Jeste jsem zapomnel za mam vnejsi filtr ktery bezel po celou dobu prestavby v mensim akva.. Takze tipuji ze dost pomohl pri "restartu" akva...
0 18.02.2010 22:52 Jack – Re: joxa
Zdravim... Tak na dno bych doporucil pisek 1-2mm
www.flexiobklady.cz/… ... Do dna primichat podle navodu Florapol a dat na to dalsi vrstvu pisku... Osobne jsem to ted nedavno delal... Vyhodil jsem sterk..dal pisek..florapol..rostliny.. a druhy den jsem zkontroloval NO2 a hodil tam rybky i krevetky.. Jelikoz je rybky zacaly v malem akva okusovat... Tot ma zkusenost

0 18.02.2010 21:28
Dohny [4] Chlapáci, když už je debata o svícení, tak používám halogenovou lampiču o výkonu cca 55W. Tahle žárovka se používá do menších dalkových světel, myslim, že to je H3. Svítí to jako blázen, takže si myslim, že inovace není nutná. Taky to docela důkladně topí, takže nepotřebuju ani topítko, spíš někdy potřebuju ochaldit. Je to teda dostatečná internzíta? Mám 35L, takže si myslim, že je to ok
Starší reakce
Daj si ten, ktory sa ti paci viac

Ten biely ti casom aj tak jemne stmavne (na jemne sivobiely alebo slabo hnedobiely). Osvetlenia tam budes mat celkom dost, takze pri kremicitom piesku nehrozi ani zvysena tvorba rozsievok... Ja mam doma biely kremicity aj riecny, a ten riecny sa mi zda krajsi. Nabehni teda do akvaristiky a vyber si ten, ktory sa ti bude pacit viac

co by ste navhrovali rozhodujem sa medzi klasickym riecnym strkom alebo nejaky kremicity strk ale ten sa mi zda taky dost plochy ostry a ci nebude vadit rastlinkam... ?
Když šumí tak, se bude jednat o šutry s obsahem vápence, což neprospívá rostlinám, protože zvyšuje tvrdost vody (celkovou).
vápenec zvyšuje uhličitanovou tvrdost a pH, vadí i některým rostlinám ...
ked biela drt sumi ake to moze mat potom nasledky v hotovom akvarku ?
Taky nemám moc dobrý vzpomínky na černou drť. Oproti klasickýmu říčnímu písku je tahle drť ostřejší a ta manipulace se dnem ať už mnou nebo živichy v akva mě přišla taková nepřirozená. Já jsem do akva použil přesátej říční písek frakce cca 3-5mm. Co se týká vhodnosti těch bílejch kamínků, tak není nic jednoduššího než je testnout octem, šumí=pryč s tím, nešumí=může být. Ovšem pokud se Ti ta kombinace líbí, tak proč ne.
Já jsem přesně tuto kombinaci štěrku týden po založení mé nové 150ky zrušil, špatně se sadí rostliny, nemůžeš je kousek potáhnout, okamžitě se lámou kořeny a co je hlavní v bílé drti máš vápenec... nakonec jsem skončil u říčního písku
a este pozadie planujem vyrobit z montaznej peny na ktoru pri tuhnuti nasypem piesok , TOMI PISEK piesok riecny 0 , ak je nieco zle v mojom plane tak prosim poradte co a ako urobit lepsie ...
Prerabam kryt na akvarko pre 3 ziarivky ... 3x30 W dufam ze to bude o nieco lepsie ... jednu ziarivku mam F30W/33-640 a 2 mam objednane, mali by byt osram 840 ked sa nemylim... na dno planujem pouzit drt mix cierna - biela č.4 zmiesanu s drt biela č.3 dufam ze to bude vhodne ... zatial este ani neviem ake rybky do akvarka kupim lebo ani neviem ktore by boli vhodne aby si navzajom neprekazali

ale chcel by som nieco ako neonky cervene som cital ze dorastaju 4-5 cm ale neviem co ktomu by este mohlo ist ...
a rastlinky planujem kupit v baumaxe snad mi nieco poradia co rychlo rastie ...
0 11.02.2010 20:48 doonio Po delším bazíroání jsem došel k tomu, že nuntě musím dělat něco s tmí osvětlením, tudíž sjem došel k závěru, že stávající vnitřnosti krytu(přeřadník,startér, a prostě vše co tam zavazí dám pryč), a rád bych tam dal např. 2 tělesa(viz níže).Jen by mě zajímalo jak ty tělesa přidělat ke krytu,a jak zajistit aby se k nim nedostala voda(krycí sklo nechci)-jeslti je možnost ty voděodolný patice tam dát.
Zatím je to ale jen návrh, nejsem ještě rozhodnut.
www.svitidla-obchod.cz/…
www.e-light.cz/…
www.svitidla-obchod.cz/…
www.e-light.cz/…
www.e-light.cz/…
www.e-light.cz/…
Přidat reakci
1 ...... [107] ...... 144 145
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 146866x