Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zakládání akvária

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Zakládání 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 40 Přejít na další stránku   1  
Zakládání akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   27.01.2017 22:07 R Muž vaclav [15064] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Morticia
Také jsem si kdysi koupil test na NO2 použil jsem ho ale jen párkrát a pak ho po letech vyhodil. Pokut ten postup (3neděle) dodržíš nic měřit nepotřebuješ škoda peněz. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2017 21:55 Žena Morticia [118] – Testy
romant: To o výměně části vody před a po vpuštění prvních ryb jsem četla, ale taky jsem četla (např. zde: rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou a ještě na akvaristovi myslím) první ryby po týdnu a dvou (druhá vlna po pár kusech), možno spolu s plži? A to mi řekli aj v prodejně. A tady po třech? Tak teď nevím... Jako já bych klidně počkala, ale to jedno Danio (neměla jsem ho komu nebo kam jinam dát) tam je furt samo. Ale už na samotné zvýšení hladiny reagovalo, pak na bublinky z filtru a když jsem dávala štěrk, furt mi plavalo kolem ruk.Super rybka. Určitě budu mít Dania! Jako rybky zatím jen pročítám a vypisuju typy, nemám ještě hotové dno a jen 2 kytičky...
Jinak plovoucí rostliny se mi líbí, ale zatím tam žádnou nemám. Co třeba Salvinia nebo Ceratophyllum? Nebo něco jiného je vhodnější?

Mag: Okřehek asi rači ne-e. Odrazuje mě zelený žabinec, co je možno vidět na rybnících... A kolik je to drahý a levný? Takže podle Tebe/Vás test na NO2 ano?
Ano, su začátečník, proto se tam -blbě- ptám. Ale nerada bych s velkou parádou koupila rybky a pak je necházela třeba mrtvé...to si klidně buduužívat "jen" vysazeného akva.

NHKJ: Pár týdnů je tedy kolik? Čím se řídit? Jak rostou rostliny?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.01.2017 14:57 R Muž romant [28001] Re: Maq
Napíšu to s notnou dávkou ironie "někdy je lepší nevědět". :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2017 13:52 Maq Re: drvi, romant
romant: No ta Tvoje metoda je přinejmenším zadarmo. :)

drvi: Asi jsi na to kápla. Tazatelka zakládá akvárium a je začátečnice. Takže negativní test na NO2 je pro ni ten rozhodující signál, že může nasadit ryby.
A potom hledět na množství a kondici rostlin je možná spolehlivější než nějaké (levné) testy na NO3. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2017 13:38 R Muž romant [28001] Re: Maq
Taky ti rozumím, ale já prostě než se "trápit" s barvičkama se raději "trápím" s těma plovoučkama. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2017 13:37 R Muž romant [28001] Re: bwater
Urychlen není, říkám tomu tzv. protiřasová prevence, protože se neustále ředí ty brutální koncentrace N látek, tak jak se v akváriu začnou tvořit. Osobně nikoho do ničeho netlačím a říkám měňte co kdo unesete a snesete. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.01.2017 13:17 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: drvi
Já mám no3 za nejužitečnější. Pokud ukazuje přes 30mg/l vím, že musím měnit víc vody nebo upravit poměr ryb a rostlin. A když jde k nule a rostliny nerostou, je potřeba přihnojit (to u mě asi nikdy nebude).
Pokud neměřím no2, tak prostě při základní počkám pár týdnů navíc ať mám jistotu. Ale pro netrpělivé je asi test np2 nutností.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.01.2017 13:11 Žena drvi [2964] Re: Morticia
Ja testy pouzivam. NO2 vzdy pri zakladani, dokud je pozitivni, nemuzu ryby nasadit, i kdyby to trvalo treba mesic. NO3 obcas pouzivam taky, nemivam vetsinou plovoucky, ktere by to spolehlive signalizovaly. Bez NO3 se ale da obejit - kdyz ti rostliny prosperuji, je jeho hladina vetsinou v poradku - jak uz psal Roman.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2017 13:10 bwater – g
Zajimalo by me romante,zda je uspech zajeti akvaria urychlen tou skupinou,ktera meni vodu pri zajizdeni treba kazdy den a ta druha co vodu nemeni. Dle me lepsi nrmenit a nebo jen jednou tydne protoze preci davam pryc tech par bakterii ve vode pohybujicich se a taky snizuji obsah n latek ve vode coz je potrava bakterii.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2017 13:09 Maq Re: romant
Rozumím Ti, ale myslím že takhle odhadovat dusík chce cvik, hodně zkušeností, a dost dobře to nejde jenom "vysvětlit" někomu, kdo ty zkušenosti nemá. Já mám na testování dusíku v akváriu kontrolovanou populaci okřehku. Hledím jak roste, jakou má barvu, a stejně si nejsem jistý... je už dost zelený, nebo zelenožlutý? Rozrůstá se rychle nebo málo rychle?
Asi by ty signály byly jasnější, kdybych sklouzl do nějakého extrému. Jenže to právě nechceme, že?
Problém s testy je vlastně podobný. Zatím jsem se neodhodlal koupit ten od JBL, protože je drahý. A ty levné ukazují asi jako ten okřehek. :-( Aspoň pro moje oči. Žlutá, tmavě žlutá, lehce oranžová, sytě oranžová... A za minutu už to neplatí! UF!
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.01.2017 12:57 R Muž romant [28001] Re: Morticia
První ryby dáš nejdříve po třech týdnech. Den před i den po vpuštění první části osádky vyměníš polovinu vody a příště budeš postupovat stejně a nebudeš potřebovat žádný testy. Když budeš mít na hladině plovoucí rostliny, tak podle toho jak budou prosperovat, nebo živořit poznáš jak na tom rámcově jsi s NO3, když rostou pěkně , odnožují, je dusíku dostatek, když žloutnou a jsou nicotný je ho málo a sluší se přidat. Tedy tak k tomu přistupuji já, ale počkej si, jaký názor na to budou mít ostatní. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2017 12:51 Žena Morticia [118] – Testy
Dočetla jsem se, že jsou nějaké testy na NO2 a 3. Může mi to někdo přiblížit? Potřebuju to? Filtrace jde týden...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2017 12:21 Žena Morticia [118] Re: Driv3r
Jo, tak nějak jsem prostě nabrala mezi prsty a spolu s jedním šutrem polila v kýblu octem. Chvilu to tam nechala s uchem nastraženým a nic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.01.2017 11:12 R Muž romant [28001] Re: bwater
Někdo mění denně, někdo nemění vůbec, k výslednýmu stavu se dopracují obě skupiny. Hlavně to chce dodržovat výměnu v momentě kdy se vpouští rybí osádka, což vždy činím den před a den po vpuštění klidně polovinu akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2017 10:56 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: bwater
Ano, já při zakládání v době bez ryb měním stejně jako plánuju měnit v stabilizovaném stavu. Po přidání ryb měsíc měním častěji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2017 10:49 bwater – g
Ahoj pri zakladani akvaria se i bez ryb ma normalne menit voda po jednom tydnu? Semtam lehce zakrmim aby tqm bylo par n latek pro mnozeni bakterii diky zatim po tydnu a pul zalozeni ukazuje test no2 asi druhou nejvyssi meritelnou koncentraci takze dost vcera jsem vymenil tretinu vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2017 10:01 Muž Driv3r [236] Re: Morticia
:-)Co je to špetka?U mě mezi prsty,souhlasí?No doufejme že štěrk teda bude v pořádku.Tak hurá do toho a půl je hotovo. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2017 19:06 Žena Morticia [118] Re: Driv3r
Test jsem udělala, sice teda ne 3 hrsti, ale tak špetku polít octem a chvilu to tam nechat,ale nešumělo nic. Zkusila jsem i ty říční šutry, co tam mám a v pohodě. Propláchnuto a už to je na dně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2017 17:03 Muž Driv3r [236] Re: Morticia
Nejdřív udělej octový test,poslechni jestli nešumí i kupovaný v akvaristikách dost často šumí,pak propláchnout. Nedělej celej pytel jen vorek dvě 3 hrsti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2017 11:12 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: Jája
Mi lepili trochu menší (80*24*30) s výztuhami a i když sem chtěl 5mm, radši to udělali z 6mm. 4mm je na tu délku hrozně málo.
@Luba: Takové akvárium bych vrátil. Stačí trocha nešikovnosti a praskne. Navíc po pár letech častu u těchto výrobků povolí spoje.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.01.2017 10:57 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: GP
To AQ je 80x40x30 a je ze čtyřky. To bych nechtěla ani s výstuhami. Stačí cvrnknout a...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2017 10:47 Žena Morticia [118]
Tak tu mám první várku štěrku - má se nějak před použitím propírat nebo nemusí?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2017 09:15 GP Re: luba
ma to vsechny vyztuhy? neslo by spis opravit akvo nebo to ma opravdu sklo mimo trabulky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2017 08:35 Muž Jarry [1442] Re: Morticia
Přesně takhle bych to udělal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2017 07:46 Muž 1965 [35] – Dno
Založil jsem dno . použil substrát TETRA Plant Complete Substrate 5kg + štěrk . Nadrž musím předělat , protože má slabé sklo a prohýbá se . Asi už ten substrát bude k ničemu , když to vyberu a vše se to smíchá .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2017 23:20 R Muž vaclav [15064] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Morticia
Můžeš si to samozřejmě koupit, ale pokud tě nenapadlo jiné řešení tak ti řeknu to svoje. Uřízl jsem injekční stříkačku 5mml (na konci) nasypal do ní kuličky, ucpal prstem, přiložil ke dnu, dal prst pryč, trochu zatlačil do písku a zmáčkl píst. Dočetl jsem se že hnojivo už má za sebou 3 generaci já mám ale podobnou zkušenost jako lhajek jen ještě trochu starší. Kuličky se nerozpustily a občas je i po 5 letech najdu při odkalování. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2017 22:16 Muž Driv3r [236] Re: Morticia
V těch kapslích je momentálně nemá, akvarijni-hnojivo.cz/… To je to samé a na váhu.A želatinové tobolky v lekárně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2017 21:59 Žena Morticia [118] Re: romant
Nó, to vypadá jako elegantní řešení! Takže při zakládání se na to vykašlat a po nějaké době koupit toto. Asi podle toho,jak budou kytky vypadat. Jen -jestli to dobře chápu- si jich musím koupit min. 250 ks?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2017 21:50 R Muž romant [28001] Re: Morticia
Velmi obtížně, tedy budeme-li se bavit o jednotlivejch malinkatejch kuličkách, to lze potom řešit takto akvarijni-hnojivo.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2017 21:46 Žena Morticia [118]
A jde je tam dodat dodatečně třeba? Prostě je zapíchat do štěrku poblíž rostliny, jako se dávají třeba hnojivé tyčky do květináče?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   25.01.2017 21:02 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: romant
romant napsal: ....Používám www.agroprofi.cz/… .............. Cca za rok od založení už při odkalování nenacházím žádný, ani prázdný kuličky.
Tak to bych chtěl, osmocote jsem kdysi použil při založení do Liaporu a dodnes ty žlutý kuličky mám poházený po dně. A to je počítám tak 3 roky od vložení do akvária ... jsou nezničitelný a vypadají na tom Liaporu hnusně. Z toho důvodu za mě osmocote už nikdy více. Popravdě nikdy jsem nic jiného do dna ani nezkoušel. Hnojím do vodního sloupce a dno se časem vyhnojí samo - prakticky neodkaluji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2017 19:33 Žena Kaira [927] - LabyrintkyRe: romant
Protože to dá trochu víc práce a začátečník z toho bude mít hlavu v pejru? :-D Jinak, já tohle používám taky, jen jinou značku hnojiva pro pokojové kytky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2017 19:24 R Muž romant [28001] Re: Kaira
No a proto o tom píšu. ;-) Proč kupovat několik koulí, když můžu za stejný peníz mít kuliček na dvojnásobnou plochu dna a ještě k tomu s minimem případných negativních reakcí při náhodném vyhrabání z profilu substrátu. X-) (teď tě používám jako modelový příklad, to že víš je jenom dobře.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2017 19:19 Žena Kaira [927] - LabyrintkyRe: romant
Tak u těchto není už vůbec žádný problém. Já jsem měla na mysli ty jílové, které vodu kalí. Tohle je ještě elegantnější řešení. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.01.2017 17:37 R Muž romant [28001] Re: Kaira
Tak ono není koule, jako koule, tedy spíš kulička. Používám www.agroprofi.cz/… , tedy pidi midi kuličky(žlutá, modrá) a mám spolehlivě odzkoušeno, že i když je jenom napovrchu dna, nic se s vodou neděje, tedy ve smyslu nějakého zakalení. Cca za rok od založení už při odkalování nenacházím žádný, ani prázdný kuličky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.01.2017 17:26 Žena Kaira [927] - LabyrintkyRe: Jarry
Já je dávám při zakládání pokaždé. Nikdy přece nemáš jistotu, že dotyčnou kytkou už v životě nebudeš hýbat. Taky občas při přesazování kryptokoryn na nějakou narazím, proto píšu, že to vodu zakalí, ale to jen dočasný kosmetický problém. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2017 16:34 Muž Jarry [1442] Re: Kaira
No mám s tím svoje zkušenosti a vím, že podruhé už bych je do nově založeného akvária pod rostliny nedával:-) Dal bych je až v okamžiku, kdy mám jistotu, že rostlinu už nebudu přesazovat (a že pod ní ta kulička bude k něčemu dobrá) - což podle mě není situace u nového akvária, protože něco roste, něco neroste, něco vyroste více, než uvádí atlas atd. a přesuny rostlin jsou často nutné. Ono si to sedne, ale mě se povedlo postupně kořenama rostlin při přesazování vytáhnout snad všechny koule, co jsem do písku nacpal:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.01.2017 13:51 Žena Kaira [927] - LabyrintkyRe: Jarry
Jarry napsal: Nedával bych teda kuličky, pokud bych si nebyl na 100% jistej, že nebudu rostlinu nikdy přesazovat. Přesazování není žádný problém. Kulička sice vodu trochu zakalí, ale jen dočasně, zase si to sedne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2017 13:03 R Muž vaclav [15064] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: JirkaŠčobák
Pokud není slepá hladina příliš silná gupky si sní dokáží poradit a sežerou jí. Vypadá to sice jako by lapaly po dechu ale to jí baštěj. Viděl jsem to dělat i jiné živorodky a občas i plže. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.01.2017 09:57 Muž JirkaŠčobák [3236] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Horác
Tento článek jsem si přečetl až teď. Oceňuji pasáž: "My vlastně vůbec neumíme zjistit skutečný obsah živin v akváriu. My jenom hádáme".
Mám například akvárium na podlaze. Zrovna včera v noci jsem ležel, koukal do něj, obdivoval, jak mi to roste bez řas a nakonec napsal do deníku zápis, že je zvláštní, že v tomto akváriu, přestože v něm jsou gupky a moje aktuálně nejhustší rybí populace, za poslední půlrok nenastala slepá hladina. V akváriu s lekníny, které je nad tím, se přitom jemná slepá hladina občas vyskytne, přestože je v něm násobně méně ryb a ještě elegansek. Gupky by měly být podle některých akvaristů "čuňata", ale realita je, že v jejich akváriu dochází k minimálnímu rozpadu listů rostlin a to je asi zásadnější, než druh a počet ryb (list leknínu má relativně krátký život). Taky kvůli citlivým rostlinám docela pravidelně dělám výměny vody (což, je i podle Horáce dost podstatná věc pro stabilitu) a předevčírem jsem už poněkolikáté přidal světlo. Takže se zřejmě podle Horáce dostávám k silněji osvětlenému akváriu s množstvím živin, ale ve skutečnosti netuším, kolik tam těch živin mám. Svoji roli také mají krevetky, které sežerou řasy dřív, než se stačí projevit. Aktuální rovnováha, ale nedosáhl jsem ji cíleně. Prostě jsem šel směrem, který jsem považoval za dobrý a ono se nějak stalo.
Co se jiného hnojení týče, používám HM10 fleurami, což je hnojivo pro hydroponii, ale dlouhodobě mi funguje. Obsahuje minerály a stopové prvky, uvolňuje je pomalu a protože věřím článku, který tu o hnojení dal před měsíci Marcel, dávám ho málo, protože i malá množství minerálů a stopových prvků by měla stačit. Jedná se o malé kuličky, které zapadají do dna, což je dost příjemné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2017 09:46 pasamach Re: Horác
Simulace každého matematického modelu (v tomhle případě biologického) je vždy odvislá od úrovně abstrahování od jednotlivých detailů vstupních parametrů.

Takže shrnuto a podtrženo, při dvou předpokládaných vstupních parametrech (světlo, živiny) a dvou jejich úrovních (málo, hodně), je model popsán naprosto dokonale palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2017 09:28 Muž Horác [3946] Re: pasamach
Díky, ale podrobné a přesné to rozhodně není :-) ... je to velmi, ale opravdu velmi zjednodušené ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2017 08:57 pasamach – Řasa
Myslim, že Horác problematiku řas, živin a světla popsal velmi podrobně a pravděpodobně i přesně v tomhle článku. Teda přesněji vztah mezi množstvím světla, živin, růstem rostlin a tvorbou řas.

Ve zkratce pokud rostliny rostou, odebírají živiny řase a ta nemá z čeho růst, v opačném případě řasa bují, protože rostlinám něco chybí a řasa je méně náročná na živiny nebo světlo.

www.horacovoakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2017 06:46 Muž Jarry [1442] Re: vaaclav
Také souhlasím. Nedával bych teda kuličky, pokud bych si nebyl na 100% jistej, že nebudu rostlinu nikdy přesazovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2017 00:02 Muž Driv3r [236] Re: vaaclav
Tak s tímhle souhlasím (chaos)bběžel 2 měsíce bez hnojení.Pak už bylo málo a rostlinky se zasekly.Vypsal jsem jen zakladni možnosti.Doufam správně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 17   24.01.2017 23:47 R Muž vaclav [15064] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Morticia
Ač všichni říkají že v nově založeném akváriu z čistým pískem rostliny nemají žádné živiny překvapivě několik měsíců docela dobře rostou i bez hnojiva. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   24.01.2017 23:44 Žena drvi [2964] Re: Driv3r
Doporucuju cisty sterk a kulicky ke korenum, pro zacatek to bohate staci ano . Drzim palce palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2017 23:27 Muž Driv3r [236] Re: Morticia
Rostlinky to udrží a čistý štěrk nema moc živin.But musíš substrat nebo na zajetí a vytvoření živin nějaký zivorodky.Jsou to čuňata a dělají hodně odpadů,nebo pak přidávat but tekutý nebo kuličky hnojiva do dna.Substráty jsou spíš pro trochu otrkanejší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2017 22:53 Žena Morticia [118]
Tak filtrace jede a teď pročítám rostliny. Už jsem si udělala užší výběr. Pár vzkazů nahoru mi někdo (Plastr) doporučoval štěrk frakce cca 2mm a rostliny sázet přímo do něj, bez substrátu. Udrží a uživí to ty kytky?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2017 15:55 Žena Morticia [118] Re: JirkaŠčobák
Ano, okno je zboku. Foto dodám. Dneska jsem koupila filtr, dotaz s tématu "Filtr do střed. akva". Líbil by se mi spíš vnější, ale finance zatím nedovolí...spíš mi jdeo to,jestli bude dostatečný. Teď čtu jakýsi článek (na www.rybicky.witi), že často uváděné litry nesedí, spíš se to pohybuje u spodní hranice...

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [40] ...... 144 145

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 146865x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13369?od=1951