Zdravím zkušenější. Mám od nového roku akvárium s bettou, zatím mi to klape, tak doufám, že to vydrží.
V práci o tom vyprávím, ukazuji fotky a kolegyně tedy po akváriu s bettou zatoužila také, snad mě nezavrhnete, vím, že rybka ani žádné jiné zvíře by nemělo být bezhlavým dárkem bez uvážení, uvědomuji si, že je to živý tvor, tak snad mi poradíte a pomůžete vytvořit pěkný a hlavně prosperující domov, ve kterém bude rybě dobře. Blíží se kolegyni narozeniny a přišel za mnou dnes její manžel, jestli bych mu s tím nepomohla, když už akvárium doma mám a vím co a jak (chacha). Snad jsem jen neusla na vavřínech a tenhle můj pokus o dobrý skutek nebude po zásluze potrestán, ale chci mu podle svého nejlepšího vědomí a svědomí pomoct, když mi byla dána možnost začít správně, a ne s dvoulitrovým betárkem, umělou kytkou a modrým pískem, jak by pravděpodobně pochodil v obchodě, kdyby šel sám.
Říkala jsem si, že přišel v celkem ideální čas, že pokud to co nejdřív s rostlinami a šneky založím a nechám do jejích narozenin (11.3.) zaběhnout, bude to snad akorát, aby si mohla vybrat rybičku podle sebe a hned ji tam dát, aniž by chudák rybka přišla k větší újmě, než kdyby si to udělala po svém a hodila ho do kdovíjakého čerstváčka.
Moje otázka, nebo dotazy zní - pokud mrknete do mé prezentace,
vidíte tam třeba něco, co je úplně špatně, čeho bych se měla u nového akvária vyvarovat?
1) AKVARIUM: já osobně, kdybych zakládala znovu pro sebe, bych už asi nešla do setu, který jsem si koupila. filtr šel pryč za chvíli a topítko také není bůhvíjaký zázrak, i když pro bettu mi zatím postačuje. ze setu bych ponechala světlo, akvárium a kryt - mám jít tedy do nějakého kvalitnějšího setu, nebo si to nějak sama poskládat? dá se sehnat samostatně akvárium s krytem, nebo samo akva a k tomu samostatný kryt, vybrat si do něj zářivku atd? úplně finančně do toho zahučet nechci, ale samozřejmě mám od svého akvária zkušenost, že jsem sice ušetřila za začátku, jenže jsem stejně dokoupila dražší filtr, takže ve finále to vyšlo dráž, než si pořídit dražší set.
2) DNO: já mám ve dně nutriplant a na něm volcano black od rataje. mám zde již mírně načteno, že klasický říční písek nebo štěrk je za začátek nejlepší. je v té mé verzi něco špatně a mám jít spíš do písku a štěrku, nebo mohu použít už to, co mám? pro mne by to znamenalo, že nebudu muset kupovat nový základ, protože mi toho od mého zakládání hodně zbylo, ještě tak na tři nová akvária. navíc, zatím mi vše roste, jak má, víceméně bez obtíží, přírustky viditelné po 14 dnech.
3) ROSTLINY: samozřejmostí pro mne budou ty nenáročné, egerie, růžkatec, plovoučky, vše ode mne, protože se mi to pěkně množí a vyhazovala bych to. samozřejmě projdu atlas a mrknu na nenáročné kytky, ale třeba mi lépe poradíte z vlastní zkušenosti..
4) napadá mě ještě jedna věc, a to, pokud si to bude chtít pak přizpůsobit svému oku, vím, že má doma kameny od moře a tak, bude velký problém, když ji poučím, že kameny nesmí mít v sobě vápenec apod. pokud se v tom třeba pošťourá, přesadí si rostliny, vloží kameny a tak? ví, že to teď těžko říct dopředu, ale kdyby vás napadl případ, na co upozornit, čemu se vyhnout, spíš teoreticky, dopředu, až budu předávat informace, co s tím..
Další moje myšlenkové pochody třeba vyplynou. Předem díky, pokud jste dočetli až sem a najdete čas mi něco odepsat