Zakládání akvária
Barakainus napsal: Sance ze ti neco prezije z temperatni reky v tropickem akva je minimalni. A to i kdybys chtel. Nomocci si prineses z obchodu, ne z Ceskeho potoka.
Takže když jsme kdysi dělali expozici českých ryb a ty ryby přežily v pohodě i více než rok, než se expozice rušila, to byla Fata Morgana?

A dneska už, díky nakupovanému mraženému krmení, moc neznáte historky o tom, co všechno si mohl akvarista dotáhnout s planktonem do akvárka. A třeba nezmarů se zbavuje dost blbě.
Ty si snad děláš srandu.

Sance ze ti neco prezije z temperatni reky v tropickem akva je minimalni. A to i kdybys chtel. Nomocci si prineses z obchodu, ne z Ceskeho potoka.
Připojím se k Trulymu. Pokud bych bral substrát z místa, kdy žijí ryby a další vodní život, obával bych se, že s ním kromě mikroorganismů zavleču i další červy, korýše, členovce, atd., které v akváriu nemusím a nechci mít.
Vy jste bral písek z Jizery a žádný negativní dopad jste nepozoroval, oukej, ale já bych se toho stejně bál.
no urcite minimalne parazitom ktore napadaju ryby vo voknej prirode. Roznym koznym cervom a dalsej pliage ktora by mohla prezit a napadnut napr. poter.
Sinice by to malo znicit tie. Opravte ma ak sa mylim.
vaaclav napsal: Pokud jsi nevyndal písek z řeky tak ho převařovat nemusíš jen několikrát propláchnout.
A proč by se měl říční písek převářet? Jsem asi drzoun, ale já jsem písek z Jizery kdysi servíroval přímo do akva a zakládal. S žádným problémem jsem se nesetkal. Je pravda že krom šneků jsem další živočichy dával výrazně déle než jsou cca 3 týdny po založení. Prostě nějak nevím čemu přesně by to převaření mělo zabránit.
noo tak nieco na tom bude. Skor by som sa tym zbavoval mevhanickych necistot.
Akva oplachnut?
Nechat to vaetko sadnut a tak spustit filtraciu? Ndccem externy filter upchat hned prvy tyzden.
A z čeho si myslíš, že se ti budou tvořit nitrifikační bakterie? Z čistoty? No to tedy ne, právě ze špíny, tedy v rozumný míře, já osobně nic moc nemeju, nevařím a zakládám.

bie nie je kupeny. Zvykol som ho prevarit ale 40kg strku sa mi veru varit nechce
A co stym oplachom akva?
Pokud jsi nevyndal písek z řeky tak ho převařovat nemusíš jen několikrát propláchnout.

Starší reakce
nehnevam sa pohoda a samozrejme beriem to s rezervou viem ze to nieje dokonaly kluc na zabehnutie akva a co i len jedna vymena vody ale par rybiek tento graf posle do inych hodnot. Ale vdaka za pripomienku

Tak je dobrý, že jsi se dopátral, ale pozor, pozor, pozor na bezmeznou důvěru ke křivkám(tedy v grafu), uvedený časový údaje to nechce brát jako posvátnou krávu a přistupovat k tomu tak trochu s rezervou, tedy ani trošku se nechci autora nejak dotknout, jeho psanému textu myslím si rozumím a nemám s ním problém.

Prostě a jednoduše, opět, zas a znovu bude i u tebe platit originalita každý nádrže, takže žádný bláznění, hodně trpělivosti časy spíš násobit než dělit. Vzhledem k tomu, že se zde sem tam projevuješ jako trošku chaotik, považoval jsem za nutné to připomenout, nestraším, jenom informuji.

To je v tom článku, co posílal Bacoun, kapitola zaběhnutí filtru a jeho údržba. I s tou křivkou. Asi to je i jinde, ale tenhle článek jsem já osobně četla jako jeden z prvních

A další super kuchařku máš v modrým rámečku.

Mohu mít všetečný dotaz na formu těch bakterií? Jako ideál by bylo uvést konkrétní přípravek, který je v tomto směru ověřený a osvědčený svojí funkčností.

Nic z toho co jsi uvedl náchylné není a v době zabehu si ty kytky aspoň v klidu sednou. Na ty ludwigii můžeš sledovat růst, bude nejrychlejší, řekne ti jak se světlem atd. Neměla by se moc vytahovat a dělat lístky ve velkých rozestupech. Ostatní kytky si nejdřív vytvoří kořenový systém a pak ukážou něco nad substratem. Takže nemej strach,že musíš hned prihnojovat, nemusíš
K těm ruzicovym rostlinám si můžeš sehnat zásobní hnojivo v kapslích, nebo tablety.

Musíš to brát pocitově. Prostě koukneš do AQ a když uvidíš, že rostliny dobře rostou, tak lehoulince začneš přihnojovat (bez dusíku). Musíš opatrně, aby sis nezadělal na kalamitu.
0 19.11.2016 19:03
TRULY [164] vdaka
budu rastlinky schopne bez výživy realne fungovať? Teraz mam akva zarastene a aj vela ryb, tak mam obavu že budu bez živín 2-4 týždne.
je nejaký druh z toho čo som písal ktorý je náchylnejší? teda viem že crypthocoryna alebo nie?
Bakterie určitě kup a aplikuj, tím nic nepokazis. Rostliny ihned zasad a jinak nic,tod vše pro začátek. Bakterie kam tím, že tam dáš denně jednu vlocku krmiva, či granuli. Víc ne. Filtr musí běžet nonstop už nafurt. Na ryby se vykasli, dej si tam až co budeš chtít po zabehnuti akvária. To ti řekne test na no2!!! Jak.bude hodnota 0, můžeš začít přidávat živočichy. Pridavej je s rozumem, třeba po týdnu vždy část toho co chceš chovat. Když tam dáš vše naráz, vytvořené prostředí by to ještě nemuselo zvládnout. Od založení měn pravidelně třeba po třech dnech část vody.
Kytkám svit cca 8h denně, jak začnou růst, můžeš přidávat, případně začít prihnojovat. Vše co a jak si ověř měřením....
Mluvím jen za sebe:
1) Rostliny je možno dát hned, ev. počkat 24 hodin až vyprchá chlór atd.
2) Záběhové rybky (několik gupek) vypouštím cca za 2 týdny.
3) Násady bakterií nepoužívám. Někteří zkušení tvrdí, že to zkoušeli za všemožných okolností a nikdy to k ničemu nebylo.
4) Akvárium těsně po založení pokládám za jednu z těch situací, kdy se hodí filtrovat přes aktivní uhlí.
13 16.11.2016 17:43
TRULY [164] 

takze dal som na vase rady a zvazil nove dno do noveho akva - myslim ten cierny trend ktory sa teraz rozbehol.
Cierne je sice pekne ale nakoniec mi oride neprirodzene.
Lepsie vyzneju farebne ryby ale naopak tmave zaniknu. Pri husto zarastenom akva je v podatate jedno aky je tam strk. Manzelka tiez zdiela nazor ze je to take neprirodzene.
Takze nakoniec frakcia 1-2mm. Foto priloha.
40€/40kg
Este skocim do jedneho kramu ci tam nieco nemaju mozno to kupim lacnejsie este niekde. Ale skor to bude definitiva.
Je to jemny okruhly strk.
Před osmi lety jsem na "akvarijní plevel" napsal blog:
scobak.blog.sme.sk/…
Dnes bych tam zařadil ještě Najas guadelupensis, emerzní Hygrophilu difformis nebo řasu Cladophora aegagropila.
Vybírejte podle zdejšího atlasu, ten dost spolehlivě dělí rostliny na nenáročné a náročnější.
Pak objednejte po netu od některého z pěstitelů.
Hlavně na rostlinách nešetřete!
Jilovy kulicky nedavat. Mel jsem je taky a kdyz jsem chtel tenkrat presadit par rostlin mohl jsem delat cely akva od zacatku. Neskutecnej bordel

Když budeš mít akva stopro hi-tech použij vyhnojene dno. Je jasné jak se již ostatní zmiňují, bude v akva nadbytek živin, to je potřeba doplnit co2, silným světlem a častými vymenami vody. Čistý písek doporucuju a jílové kuličky ne. Lze koupit npk hnojivo v gelových kapslích, zasunou se pod rostliny dle potřeby a je zásobní hnojivo. Kapsle nedělají žádné zakaly jak při zavádění, tak ani při přesazování. Pak maximálně vyplavou jednotlivé kuličky osmocote.

Myslím že na začátku byste měla použít výlučně nenáročné rostliny. Teprve později, až se akvárium stabilizuje, je možné doplnit nějaké náročnější.
Hnojení včetně CO2 na téhle zásadě moc nezmění. Všechny organismy mají rády, když jsou poměry stabilní. To z definice nelze zařídit u nově založeného akvária. Když tam do začátku něco dáte, třeba hnojení, tak se zase časem vyčerpá. To je opět změna poměrů.
Zkušení akvaristé už mají své postupy, znají svoji vodu, substráty, atd. a dokáží dobře mířenými zásahy urychlit cestu akvária ke stabilitě. My ostatní musíme být prostě trpěliví. Různými zásahy naděláme většinou víc škody než užitku, je to hra na náhodu.
Nejbezpečnější cesta je čisté dno, hodně nenáročných rostlin, pravidelně měnit stejné množství vody vždy za stejnou, neměnit osvětlení, teplotu, atd. Akvárium tak samo během několika měsíců doputuje do své stability, "vybere" si rostliny, které v něm dobře porostou, atd.
Kulicky jsou ok, ale je s nima trochu problem pri pripadnym presazovani rostlin (povedlo se mi jich uz dost vytahnout). Asi bych je daval jenom tam, kde mam jistotu, ze rostlina zustane na puvodnim miste (coz nemam nikdy

), urcite bych je nedaval pod stonkovky, protoze ty vytahuju cely cca jednou do mesice. Ja bych dal jenom ricni pisek pranej ve vode, oni v nem nejaky ziviny asi taky budou.
Jestli budeš dávat nějaký substrát,tak si pořádně rozmysli rozmístění rostinek,protože pozdější přesazování není moc vhodné.
Po zkušenostech s Dennerle substrátem jsem se v poslední době přiklonila k názoru, že lepší je ta druhá varianta, tj. jen písek a kuličky ke kořenům rostlin. V substrátu sice rostliny dobře rostou, ale při odkalování se dostává na povrch, uvolňují se z něj různé látky, v případě mého akva to bylo příliš mnoho draslíku (což rozjelo řasovou kalamitu) a navíc např. tmavý písek, smíchaný se substrátem, nevypadá vůbec hezky.
Na to asi není jednoznačná odpověď. Každý poradí jinak. Jistě záleží i na tom, jaké máte s akváriem záměry.
Já jsem zastánce čistého dna bez čehokoli, tedy i bez hnojivých kuliček apod. Rostlinám sice déle trvá než začnou prosperovat, ale mám větší šanci, že se na začátku vyhnu přebytku živin, se všemi projevy od zákalů po vyložené otravy.
Zdravím. Měla bych otázku k zakládání, konkrétně ke dnu. Je podle vás lepší dát pod písek nějaký substrát, třeba Dennerle proffesional 9+1, nebo nechat jen písek a pod rostliny dát jílové či jiné hnojivové kuličky? Nějak se nemůžu rozhodnout. Bude to necelých 100l společenská nádrž. Díky za odpovědi

Naprostý souhlas. Také jsem v akváriích měl Ploštěnky i Vorticelly a když jsem to spatřil a zamyslel se nad tím proč, tak výsledná odpověď byla MOC KRMÍŠ! Takže jsem si napříště dal radši přes pazouru a od té doby mám klid.
Ploštěnky vyřešil přípravek NoPlanaria s následnými většími a častějšími výměnami vody a Vorticelly vysazení krmení a větší a častější výměny vody.
vdaka ano chapem to ze minimalne som planarii vtedy pomohol a to scela dost. Preto zmena lreto novy filter a novy pristup = vela otazok
e-akvarium.cz/… strana 24: "Osobně vidím parazity sladkovodních krevet jako bioindikátory naší práce v akváriích. Chovatelé by měli vědět, že bez dobré biologické filtrace a při nekontrolovaném příbuzenském křížení vytvářejí prostor pro nové organismy, a to nejen parazity.
Najdete-li v nějaké nádrži parazita, měli byste zkontrolovat v první řadě filtraci. Tímto opravdu můžete snadno řídit výskyt většinu parazitů. Mám ploštěnky (a Scutariella) ve velké části mých nádrží, ale nemají podmínky, jež by učinily jejich populaci nebezpečnou pro obyvatele nádrže."
Tenhle kluk dost ví.
Myslím, že podobní parazité jsou v podstatě všude a závisí jen na okolnostech, jak se projeví. Planárie se mi reálně projevily ve váze bez ryb - nasadil jsem ráčka CPO a ubylo jich. Sem tam se někde objeví nezmar, ale zase na delší dobu zmizí. Parkrát jsem chytal pinzetou pijavice. Vorticelly mám s raky CPO. Všeobecně řeším výměnami vody, mechanickou prací, když se dá, přihodím nějakého živočicha.
Tímto chci říci, že bys neměl primárně řešit hnojení (chemii). Tedy, je to tvé akvárium, ale nemyslím, že ti pomůže čistit a vyvařovat, pokud současně nebudeš přemýšlet, proč se u tebe planáriím dařilo (možná by bývalo stačilo přemýšlet dřív). I když založíš nádrž znovu, pokud vytvoříš podmínky, za kterých se planáriím dařilo dřív, je slušná šance, že je budeš mít zas.
Domluvil jsem.
Když jsem zajížděla svý akvárko po tejdnu jsem tam dala Paví očka a Neritinu, neumřely.
Do dna dej, jak radí Roman, hnojivo typu osmocote, teď se jmenuje NPK.
Nevím jak krmíš ty, ale já pouze jednou denně, občas je hladovka. Z přemíry krmení pochází všechno špatný.
Kup si ještě živé bakterie od Sery, dávej denně.
Záběh akvárka, aby fungovalo tak, že se o něj skoro nemusíš starat trvá skoro rok (aspoň mě). Tak hned nepanikař.
A ten regulátor se vykašli a kup radši nové nějaké univerzální hnojivo pro případ nouze, dávej radši míň než víc.
Pokud jsem měla nějakou potvůrku v akváriu, co jsem tam nechtěla, přestala jsem krmit úplně a zmizela, běhaly mi tam i takové škebličky, ani nevím, co to bylo. Ty vydržely hodně dlouho. Zakládání akvária je pak ještě o světle a výměnách vody..... jo a s vločkovým krmením opatrně, to nejvíc kazí vodu.........

ok chapem dakujem za odpoved. Este mrknem na to tekute hnojivo.
Vyrobene bolo 3/2013 a koncilo 3/2016.
Mam ho hodit do kosa alebo ho este vyuzit. Bolo ku akvarku a ani som ho nepouzil aj ked otvorene uz isto bolo.
To iste plati aj pre aquaregulator. 3/2016.
3. Můžeš, ale nemusíš, jako nejvhodnější bych volil nějaké zásobní hnojivo pod kořeny rostlin, třeba typu osmocote.
4. Zajížděcí ryby nejsou nutné, vše se dá vyřídit bez nich a to občasným zakrmením prázdného akvária trochou sušenýho krmení.
ja tomu rozumiem. Opakujem že povodne dno tejto frakcie a farby už nechcem.
2. planaria môže pochádzať aj z jedla
3. zaujíma ma ako som sa už pýtal či môžem alebo musim v novom akva hnojiť rastlinkam ak je dno bez živín alebo či stači ak budem pridávať vločkove krmivo, prípadne mam doma tekute rozrobene original hnojivo len končilo 3/2016. + mam doma PMDD ak treba
4. zaujímalo ma či tam môžem dať nejaký druh ryb ktorý zvládne dobre výkyv a zaroven mi NO3 zabehne čiastočne akva.
na to mi nikto neodpovedal, ja chápem že to nieje jednoduche
Skrečka som mal, ked sa to nakotilo ako činska populacia, tak ma to prestalo baviť a dal som to vtedy preč. 300 rokov dozadu
Hele tak já nevím, kouknul jsem co tě trápí,našel toto vcelku jasný a jestli jsi likvidaci zkoušel a nepomohla , kup si křečka. Jasně tam píšou prekrmovani a nedostatečná péče o akvárium. tady není jak radit, čistota půl zdraví, nebo jak se to říká

TO MA stálo 2 8cm prísavníky a 80% ludwiga repens, ktora odchadza do 0.
Najbližšie radšej vyvarím cele dno so všetkým čo sa da a ryby premiestnim.
Přidat reakci
1 ...... [44] ...... 144 145
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 146866x