Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zakládání akvária

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Zakládání 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Zakládání akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2019 22:55 Muž michalt [737] - Miniakvária – Suchý téměř start akvária
Ahoj, byl bych moc vděčný za radu nebo za názor. Po nějakých úpravách bytu a před jinými plánovanými úpravami dočasně provozuji akvárium 128 litrů jen ve velice provizorním režimu. Je napuštěné, běží filtr, svítí se, jsou tam plovoucí rostliny a nějaké obzvláště odolné kryptokoryny a anubias. Žijí tam jen plži.

Nádrž bude potřeba za nějakou dobu přestěhovat mezi místnostmi, budu taky dělat novou skříňku pod akvárium. Nechce se mi to pak stěhovat již rozjeté i s vodou a řešit to. Dalo by se, již jsem to dělal víckrát, ale prostě bych chtěl zkusit něco jiného:

Uvažuji, že bych nádrž vypustil a nechal jen mokré dno. Do dna bych nasázel emerzní rostlinky a osadil dekoraci (asi jen kořen). Dno (jen flexiobklady 1-2 mm) je pořádně zajeté, bylo v provozu téměř 6 let. Můžu doplnit hnojivo ke kořenům. Bylo by to něco jako suchý start, jen by tam bylo již zajeté dno. Tak bych to provozoval a udržoval až do stěhování do jiné místnosti, co by bez techniky a hodně vody nebyl problém. Dočasně bych to měl hezké k pokoukání, užil bych si emerzní kytky, něco bych se naučil a po stěhování bych mohl rozjet nádrž dost rychle.

Teď k dotazům:
Mám externí filtr Tetra Tec. Ten asi bude dobré prostě vypnout a vyčistit, ten u toho suchého startu nijak užitečný nebude. Nebo by něčemu nějak pomohl? Co s ním? To akvárium bude "suché" asi dva měsíce. Vydrží ty emerzní rostlinky tak dlouho?

Pak je tady ještě jeden problém. Budu muset na tři týdny odcestovat a o to akvárium se nebude mít kdo postarat. Dá se to nějak udělat, aby za tři týdny nezaplesnivělo a ani nevyschlo příliš? Uvažuji o nějakém provizorním automatickém spreji s časovačem, ale nevím, jestli je to nutné nebo jestli to půjde i snadněji.

Díky za jakýkoliv názor a hezký den všem. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2019 10:54 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: jitkab
To není nic extra.
Zapomeň na ryby. Teď jde o to, abys dobře založila nové akvárium. Fotky jsou mrňavé, ale vypadá to, žes vybírala rostliny solidně. Dala jsi tam nějaké mrňavé šneky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2019 08:28 Žena jitkab [2] Re: JirkaŠčobák
cca měsíc
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2019 23:44 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: _ucx_
Ani nemusí voda circulovat. Bude to fungovat i bez cirkulace.
Ale jedna otázka: Jak dlouho už běží to malé akvárium?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2019 22:07 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: jitkab
Filtr jenom vyždímej do toho nového a pak vrať zpátky. Nekupuj předražené nesmysly, to vyždímání filtru ti poskytne totéž. Nové akvárium bez ryb zatím filtr nepotřebuje (jen by to chtělo nějak donutit vodu, aby cirkulovala, na což postačí nějaká čerpací hlava nebo vzduchování, případně nový filtr).

Hnojivo v kuličkách aplikuj pod nově zasazené rostliny. Tekutému hnojivu bych se zpočátku určitě vyhnul, tím se můžeš zabývat za čtyři nebo pět měsíců, až uvidíš, že rostliny přestaly růst.

Neutrácej za blbosti, ale když už něco kupuješ, kupuj slušné věci, ne low-cost krámy, čili třeba když kupuješ filtr, tak nemá smysl spekulovat a stojí za to dát tu tisícovku za Eheim Biopower, který si pak můžeš dál libovolně upravit podle svých představ.

P.S.: Ty plovoucí rostliny v tom trojúhelníku jsou výborné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2019 22:04 Žena jitkab [2] Re: afc1886
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku A jaký filtr tedy spíše je lepší ? Že bych nechala běžet současně oba a pak ten starý vyndala po čase.

Jinak nevím zda jsem udělala dobře s kytkami (druhově), nicméně prozatím to vypadá nějak takto.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2019 21:11 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: jitkab
Není to nic moc, ale vypadá, že to už víš a nové akva uděláš s násobně víc rostlinami zasazenými přímo do dna.
Vyždimej do nového obsah filtru, ale filtr nech s rybami v tomhle. To nové zajížděj bez filtru. Vůbec nic se mu bez filtru nestane.

P.S. Beru to tak, že budeš mít finálně akvária dvě. Neuškodí. Do nového sežeň rostliny od akvaristů a ne z obchodu.

P.P.S. Přečti si, než se pustíš do nového akvária dennikn.sk/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2019 20:57 Žena jitkab [2] Re: Králík
Fotka k příspěvku Prezentaci si chci určitě založit na nové akva
. Ale někde tady jsem dávala jednou fotku starého akva - mimochodem vážně nic k chlubení - 20l, 5 rostlin, betta, 5 danio, 1 ancistrus, 2 pancéřníčci - prostě prťavé, divím se, že vypadají ryby stále tak dobře, proto bych je ráda přehodila co nejrychleji - je vidět, že si chňapají dania po ploutvičkách (zřejmě mám nakombinovanou závojovou formu a normální, závojová to odnáší víc).
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.11.2019 20:51 R Muž afc1886 [14655] Re: jitkab
jitkab napsal: koupila jsem si 25 l akvárko, koupila filtr hailea HL-bt-200, topítko Aquael Easy Ultra Heater 25W, 5x živá kytka
.........mam pocit ze mam prerybněné akvárko - celkove je tam tedy 1 betta, 2 pandy, 1 ancistrus, 4 neonky ob., 4 dania pruhovaná

rybicky.net/k/forum/884736_5.jpg

Filtr klidně přehoď, ale už teď tě upozorňuji, že to je jen honič vody s malým množstvím filtračního materiálu. Rybky tam přehoď taky hned a pohlídej si kvalitu prostředí každodenní výměnou části vody. Těch rybek je stejně na těch 25 litrů moc a v tom novém akváriu jím bude líp. Chce to ovšem hodně živých rostlin (zasazených bez košíčku) a nepolevit v té výměně vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2019 20:30 Králík Re: jitkab
Chtělo by to vědět, jak je tvé staré akvárium zarostlé, kolik a jakých je tam ryb, atd. Nejlepší budeš, když založíš prezentaci toho akvária.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2019 20:24 Žena jitkab [2] – Nové akva
Dobrý den, před cca měsícem (možná déle) jsem si zřídila pro bettu a pár rybek 20-25 l akva a samozřejmě do něj vypustila ryby už po 14 dnech a ne měsíci, jak jsem později zjistila, že je doporučováno. Nicméně přišlo mi to malinké a proto jsem pořídila 70 l akva. Momentálně je ve stavu - dno, kořeny, kameny, rostliny zasazené, topení instalované, světlo také, napuštěné.
Teď si nějak nevím rady, jak postupovat.
Chtěla jsem z malého původního akvárka přehodit zajetý filtr do nového akvária, nicméně ryby asi ještě není dobré přehazovat ? Vydrží bez filtru v tom původním akváriu nějakou dobu ? Nebo mám vodu z 25 l akvária rovnou přelít do nového akvária, zapojit původní filtr a rovnou vypustit ryby ?

Přípravky, které jsem chtěla aplikovat - BACTOESEX (pro podporu rychlejšího vytvoření bakterií), popřípadě Seachem Prime (pro úpravu vody na akvarijní).

Dále jsem si na radu pána na eshopu pro rostliny zakoupila takové hnojivo přímo pod kořeny rostlin (tobolky s kuličkami) a tekuté hnojivo Seachem Flourish.

A teď prosím, mohl by mi někdo pomoci v jakém pořadí, jak daleko časově od sebe mám přípravky aplikovat ? Popřípadě zda je vůbec nutné vše aplikovat, abych z toho neudělala doslova polévku a nepředávkovala ryby ? A můžu hnojivo aplikovat i když tam budou ryby nebo je třeba časový odstup? A zejména tedy prosím můj první dotaz - zda když vezmu zajetý filtr do nového akva, a pokud tam alespoň 48 hodin třeba nebudou moci ryby (netuším zda ano či ne), mohou v akvariu původním po tu dobu zůstat bez filtru ? Nebo je lepší je raději rovnou přehodit taky.

Moc děkuji za každou radu. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.11.2019 08:24 Žena zelenakapusta [1626] - TetryRe: afc1886
Ahoj všem,

velmi se omlouvám, že jako věčný zelenáč vstupuji do této polemiky.
O staré vodě jsem se už také něco dověděla při četbě knihy paní Walstad. Stará voda je obecně vzato docela jablkem sváru akvaristů snad od doby vzniku skleněných akvárií :-)

Co jsem si přečetla, tak stará - žlutá - voda, je zabarvená huminovými látkami, které jsou v ní rozpuštěny. Tyto huminové látky vážou a chelatují těžké kovy a tím chrání rybky před otravou těžkými kovy.
To jsou fakta, která jsou podložena vědeckými studiemi.

Z toho jsem pochopila, že stará voda obecně prospěšná je a je možné její pomocí ochránit rybky v nově založeném akváriu, ovšem ne, pokud se jedná o akvárium metodou Walstad.
Ale současné AMANO trendy jakoukoli účast staré vody v akváriu vlastně vylučují, protože v tom stylu jde a co možná nejvíc průzračnou a křišťálově čistou vodu. Ačkoli není vyloučené, že i v takové vodě bude nějaké množství huminových látek rozpuštěno také.

Omlouvám se, nějak mi unikla základní otázka ohledně použití staré vody ze dvou akvárií, přiznám se, nečetla jsem diskuzi nijak poctivě.

Můj názor je takový, že použití staré vody do nově založeného akvária nemá valný smysl, protože tak jako tak si nové akvárium musí projít vlastní bouří chemismu při nastavování ekosystému.
Řekla bych, že význam by to mělo, kdyby se okamžitě umístily rybky, které by starou vodou byly v začátcích lépe chráněné.
Jiný význam bych v tom neviděla.
Použití staré vody ze dvou akvárií bych nedoporučovala z důvodu, který tady už byl uveden a já si to dokonce přečetla. To je stejné jako bych nedoporučovala přelévat vodu z jednoho zaběhnutého akvária do druhého.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.11.2019 06:31 R Muž afc1886 [14655] Re: Planorbella
Roger chce zakládat nové akvárium, takže tam nechce hned dávat nové obyvatele ( tak jsem to alespoň pochopil ), tak k čemu ta použitá voda? Samozřejmě že jí může použít, ale co od toho čeká? Urychlení záběhu? Nebylo by mnohem lepší použít část filtračního média z jiného akva, nebo aspoň vymačkat filtrační hmotu do nové nádrže? Sám teď zařizuji nové akvárium, ale to přesunuji všechno do většího objemu, tak filtr bude ze starého akva, voda bude i ze starého akva, jenom dno bude nové. Do toho nového budu hned přehazovat všechny původní obyvatelé a kvalitu vody si budu hlídat častějšími výměnami vody. Už teď mám v novém akváriu trochu použité vody s vodou novou ( akvárium je tak z poloviny napuštěné), běží mi tam malý filtr a hlavně už tam makají levatky a okružáci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2019 00:29 Muž Smetany [1226] Re: zervajs
Jo tak definici po mě nechtěj. Ale za mě je stará voda ta co mám ve fungujícím zaběhlém akváriu. Ale za jak dlouho po výměně (zředění) ta voda zestárne je námět spíš na povídku než na diskuzi. Každopádně za mě je jediný přínos vody ze zaběhlého akvária je minimalizace šoku organismů ze změny parametrů vody pokud je potřebuji rychle někam přesunout. Pokud to není nutné volil bych klasický záběh s vodovodní vodou. Co se týče rostlin tak u submerzních je jediný problém a to ten že se většinou sází vrcholové řízky a těm chvíli trvá než vytvoří kořeny. Ale pokud sazím již zakořeněné submerzní rostliny tak s nimi mám na start akvária lepší zkušenosti než a emerzními.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2019 23:59 Muž Roger [1873] Re: zervajs
Definice staré vody je například dle knihy od Rataje voda cca 1-2 roky stará a je počítáno s výměnou pravidelnou 1/3 při více zarostlém akváriu, při méně zarostlém o něco déle, je tam návaznost na rostliny a ryby a jejich vlivu na vodu. Jen píšu co jsem četl ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2019 23:41 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: JirkaŠčobák
JirkaŠčobák napsal: 1) Pro rostliny je stará voda určitě lepší, než nová.
Povedzme, že áno. Ale dozviem sa aj v čom?

JirkaŠčobák napsal:2) Záběh, které každé akvárium na úvod dělá, je o stabilizaci bakterií. Pokud dáš novou vodu a nový substrát, musí to celé vzniknout. Pokud použiješ zaběhnutou vodu a zaběhnutý substrát a čím víc toho bude, tím rychlejší záběh...
Ak si správne pamätám, tak zábeh je o nitrifikácii, a tá zase o nitratácii a nitritácii, a tieto zase o nitrifikačných baktériách. No a tieto, zase ak ma pamäť neklame, sa množia, žijú a pracujú na pevných povrchoch, čo voda ani veľmi nie je. Netvrdím, že vo vode žiadne tieto baktérie nie sú, ale keby ich tam bolo významné množstvo, určite by to už nebolo tajomstvom...

Substrát môže byť nápomocný, minimálne preto, že to je pevný povrch, ale i tam to nebude žiadne terno, ak cez neho neprúdi voda s dodávkami nového kyslíka a dusíka. Každopádne ale debata je o vode...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.11.2019 22:56 Muž Planorbella [643] Re: zervajs
Tak v tom případě je stará už v okamžiku, kdy dojde do styku s akvarijní vodou. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2019 22:54 Silviebaris Re: zervajs
Tak záleži,jak často měníš vodu,no každej den...tak teoreticky taky už v ni něco plave..zalijes i sousedům..
:-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.11.2019 22:53 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: zervajs
Polostarou, středně suchou, s bahnitým bouquetem :).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2019 22:52 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: silviebaris
takže podle Tebe je stará voda např. den ( měnil jsem trochu každý den ( vyléváním do wc) ?
ps: tolik kytek v paneláku ( celém) nemáme abych nevylíval smich
..OT. .
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2019 22:52 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Smetany
Aha! Dávám pod substrát více nebo méně hlíny a pokaždé taky detrit z jiného akvária (nebo bahno z potoka), takže si rychle něco najdou. To bude asi rozdíl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.11.2019 22:48 Silviebaris Re: zervajs
To co vylejváš do wc při výměně vody...ja s tim třeba zalejvám... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2019 22:45 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: Smetany
prosím znalé o definici "staré vody".
je to hodina, dvě,den dva ?(týden,rok..)
zatím jsem v návaznosti na Rogera, tuto informaci neobjevil, a pokud svá akva pravidelně "vyvětrává" má vodu starou,polostarou ;-) ??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.11.2019 22:39 Muž Smetany [1226] Re: JirkaŠčobák
Pokud se na to dívám čistě logicky tak máš pravdu. Taky jsem si myslel že tím urychlím záběh ale praxe dává za pravdu romantovi použití "staré vody" záběh neurychluje. Pokud teda jako záběh myslíme kompletní náběh nitrifikace. Mám teorii že to bude tím že než se v novém akváriu objeví NO2 tak bakterie prostě chcípnou hlady. Na druhou stranu pokud přesouvám krevety používám vodu z akvária ze kterého je lovím a druhý den už je tam dám (krevetkám NO2 nevadí) a nemusím řešit úpravu vody na parametry na které jsou zvyklé. Ale pokud v akváriu neupravuji vodu nebo neřeším rychle přesun citlivých krevet tak v použití staré vody nevidím moc přínos.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2019 22:38 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Planorbella
Dívám se na to očima vyšších rostlin, které kromě malých šneků jako jediné na úvod v akváriu jsou (měly by být).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.11.2019 22:13 Muž Planorbella [643] Re: Roger
Ano, nevím co tím vydýchaným afc myslel ale jestli dus. látky nebo doslova kyslík jako u příkladu s vydýchaným vzduchem. Ale například kyslík je hodně podceňovaná věc při rostlinách a v čerstvě založeném akváriu ho pro ně bývá nedostatek (v některých případech). Je to celkem snadné a to co romant psal, s tímto kyslíkovým deficitem může mít hodně společného. Tvá akvária jsou čistá (víte, jak to myslím) a opravdu nevidím problém v použití vody ze stávajícího akvária. Ono se to stejně může v novém akváriu změnit - chemismus.
Máš pravdu, jak už jsem psal, tak si taky myslím, že stará voda z akvária může být lepší než z kohoutku.
@JirkaŠčobák no právě, pro některé organismy může být vyhovující neustálené prostředí s řasovou kalamitou například a pro některé zase ne. Těch faktorů je nespočet (jiné pro řasy, jiné pro vyšší rostliny, jiné pro x dalších věcí) a nedá se to takto univerzálně říct.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2019 21:24 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Planorbella
1) Pro rostliny je stará voda určitě lepší, než nová.
2) Záběh, které každé akvárium na úvod dělá, je o stabilizaci bakterií. Pokud dáš novou vodu a nový substrát, musí to celé vzniknout. Pokud použiješ zaběhnutou vodu a zaběhnutý substrát a čím víc toho bude, tím rychlejší záběh. Teoreticky se 100% starou vodou a starým substrátem bude akvárium fungovat jako staré. Teoreticky. Praxe závisí na každém jednom z nás.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.11.2019 21:02 Muž Roger [1873] Re: Planorbella
Vydýchaná zdaleka není a i kdyby jak to vadí akváriu kde nejsou ryby, nechtěl jsem tím napustit celé akvárko, ale max 1/2. Zajetá voda si myslím nebude jen tak horší, než to co teče h koboutku, pokud akvária fungují bez problémů, jestli má vyšší obsah dusičnanů ať si má, ty tam stejně ještě dopuji, no2 mám nulové, k plusu je to, že je i hnojená ať už přirozenou cestou tak lehounce uměle. Pokud je voda prospěšná v jednom akváriu proč by nemohla být prospěšná v jiném? To jsou otázky nad kterými se pozastavuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2019 20:57 Muž Roger [1873] Re: JirkaŠčobák
Tak to je ta polemika nad kterou jsem se pozastavil, ani jedno akvárko si myslím nemá identickou vodu, každé je jiné, proto polemizuji, nemám dost zkušeností, ale logiku věci vidím v tom že to smysl má
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2019 20:21 Muž Planorbella [643] Re: JirkaŠčobák
Jaký? (ptám se jen tak ze zvědavosti, neber to špatně)
Řekl bych, že voda z akvária, které má už jakousi "rovnováhu" může být buď horší, než ta co nám teče z kohoutku (často větší koncentrace dusíkatých látek a jiných) a nebo i lepší (samozřejmě jak pro co).
Navíc voda stará je relativní pojem.

@afc1886 stále platí předchozí věta. Když už jsi vzpomenul ten vzduch, ano když takový vydýchaný vzduch nabídneš mně, nebude se mi dýchat lehce =› nebude to pro mě výhodné, ale když dáš takový vzduch např. rostlině, vyšší obsah CO2 se jí bude líbit. Nevím, jestli to myslím správně, ale toto nemusí ve vodním prostředí platit.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.11.2019 20:01 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Roger
Teoreticky je možné, že jsem vodu ze dvou akvárií už použil, nicméně voda z jednoho je asi lepší, protože ve dvou akváriích nemusí být mikroživot identický.
Na rozdíl od romanta si myslím, že to smysl má.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2019 19:01 Muž Roger [1873] Re: MatyMaty
Jj díky, filtr vymačkám taktéž ale před příchodem ryb, to mám osvědčené že funguje dobře. S tou vodou to byla jen úvaha.

@michalt jj, akvária nebyla nikdy léčena, což ovšem neznamená že tam není co být nemá, ale to je asi všude, těžko říct, ale jsou to moje akvária a tak je znám.

@romant díky za názor, vím že máš velké zkušenosti, samozřejmě tam budou dokoupené kytky, ale prostřihů mám až až, ještě jsem to nezkoušel, možná to co píšeš se děje právě proto že ty kytky zaliješ čerstvou vodiu, přitom už byly zvyklé na tu akvarijní, možná v tom je zakopaný pes, jinak si to neumím vysvětlit. Vím že každé akva je jiné, ale běžně si dávám prostřih z jednoho akva do druhého a nemají s tím kytky problém, i ty co mi přišli od místních akvaristů zde neměli problém se zakořenit a růst, takže z toho usuzuji právě to že jsou zalitý čerstvou vodou nejspíš
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   01.11.2019 18:11 R Muž romant [27983] Re: Roger
Tak abych nezůstal jenom u té otázky. ;-) Jak jsem si mohl ve své praxi odzkoušet, voda ze zaběhnutýho akvária není nikterak nápomocna při startu nádrže nové, tedy ve smyslu klasické společenské nádrže. Použití staré vody si dovedu představit ve specifických případech, třeba odchoven apod. Stejně a nebo obdobně je tomu tak s použitím submerzních rostlin. Tedy zde rozumějme, že ne vždy je to lepší řešení, mám za sebou spoustu nádrží, kde se toto mělo stát tím podpůrným prostředkem, ale realita byla naprosto odlišná, použitý submerzní rostliny velmi rychle odešly, což ovšem nelze paušalizovat, jenom se tím snažím lehce vyvracet onu zažitou a velmi často opakovanou poučku, že tyto rostliny jsou daleko vhodnější. No za mě při nově zakládaným akváriu tedy nejsou a nikdy to jenom na nich tzv. nestavím a používám nějaký mix sumberz emerz. Ovšem jak jsem se již bezpočetkrát přesvědčil, stejně tak, jako zde uvádím, že ony poučky nemusí fungovat, může samozřejmě nastat přesný opak a budou fungovat do puntíku. No prostě akvaristika je vcelku komplexní disciplína a dovede nejednou překvapit. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2019 17:29 MatyMaty Re: Roger
Ahoj, já jsem to udělal, při zakládání AKVA pro samice Tlamovců. Nakonec z něho vzniklo akvarium pro parmičky. Vymáčkl jsem filtr a použil vodu ze zaběhnutého akvaria, klidně bych mohl hned dát ryby. Akvarium prosperuje snad nejlépe ze všech ;-).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2019 17:27 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Roger
Já jednou použil vodu a kytky ze dvou jiných akvárií na založení třetího. V něm nebyla jen voda ze dvou jiných, použil jsem i nějakou část čerstvé vody. Nic špatného se nestalo, ale ani to nijak zásadně ničemu nepomohlo a rozjezdu kytek to zas nijak zázračně nepomohlo. Myslím si, že svou roli sehrálo taky to, že tam bylo nové čisté dno a nový filtr.

Jediné riziko takového postupu bych viděl v tom, že si můžeš do nové nádrže s vodou a kytkami přenést nějakou nemoc, která se v těch původních nádržích nestačila projevit. Ale když říkáš, že ta zbylá akvária jsou zdravá a nebyla nedávno léčena, asi v tom nějaký problém taky nebude.

Záběh filtru nová voda nijak rapidně neurychlí, většina bakterií je na površích, ve vodě jich plave dost málo. Tomu záběhu by, právě naopak, trochu pomohlo, kdyby v té nádrži něco menšího trochu uhnilo, jako se děje třeba při přelistování některých vodních rostlin.

Takže bych se domníval, že snad se tím nic nepokazí, ale asi to ani nějaká zásadní pomoc při zakládání taky nebude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2019 16:24 Muž Planorbella [643] Re: afc1886
Proč se mě na to ptáš? To je otázka spíš na Rogera. Nic takového jsem nepsal ;-)
Edit: opravdu nevím, jak jsem psal, nikdy jsem to nezkoušel, vždy napouštím nové akvarium novou vodou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.11.2019 16:24 Žena Kaira [919] - LabyrintkyRe: Roger
Víš, jak se to poslední dvě léta hodilo? ;-) Ani kapka nepřišla nazmar. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2019 16:16 Muž Roger [1873] Re: silviebaris
To bych musel mít zahradu smich když týdně odpouštím celkem asi 80 litrů vody :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.11.2019 16:07 Silviebaris Re: Roger
Dá se zužitkovat třeba zalitim pokojovek,to ti je parádni věc... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2019 16:06 Muž Roger [1873] Re: Planorbella
Nevidím, je prohnojená, akvária mám bez problémů, jen mě zajímalo zda to někoho napadlo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2019 16:05 Muž Roger [1873] Re: romant
Tak voda je zaběhnutá, druhý důvod je že stejně budu měnit vodu, tak jestli ji vylít do odpadu nebo do dalšího akvária kde budou zatím jen kytky a tím ji zužitkovat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   01.11.2019 16:00 R Muž afc1886 [14655] Re: Planorbella
A k čemu je použitá voda? To je jako bych dal tobě vydýchaný vzduch. Kdyby použil trochu bordelu po odkalení do nového akva budiž, ale ta použitá voda. V čem by měla pomoci?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2019 15:54 Muž Planorbella [643] Re: Roger
Podle mě je to podobné, až stejné, jako bys dal vodu jen z jednoho akvária. Řekl bych, že to výrazně ničemu vadit nebude. Ale nezkoušel jsem, vidíš nějaký důvod, proč by to nemělo fungovat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.11.2019 15:51 R Muž romant [27983] Re: Roger
Důvod použití staré vody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2019 15:37 Muž Roger [1873] – Voda do nového akvária
Ahoj, budu zakládat 200l akvárium, dotaz vím že se dá použít voda z jiného akvária, ale zkoušel jste někdo použít vodu ze dvou akvárií? Mám ještě jednu 200l a 54l tak že bych vodu při výměně použil rovnou do tohoto akvária. Nebo je to špatný nápad? Kytky budou převážně (vlastně všechny) z prostřihů z mých akvárií, tudíž přelisťování bude minimální.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2019 08:21 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LukasK
Vůbec by tam ještě dlouho neměli být. Já je dal do 15 let starého akvária bez filtrace, které neodkaluju a pěkně mi rostou rybicky.net/fotogalerie.php… Hrabou se totiž ve dně. Bahno, kdybys trochu měl, detrit. Zkrátka sajrajt na dně. Ty to máš aktuálně super čisté. Vrátit do obchodu. Až budeš mít sajrajt, kup.

Potřebuješ drobné šneky, kteří ale nejsou komerčně zajímaví, tak je obchody vůbec nenabízí. Získáš je od akvaristů zadarmo. Levatky.
Přečti si scobak.blog.sme.sk/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2019 07:36 LukasK Re: JirkaŠčobák
Faunus ater opravdu mame, ocividne. 2 pekne kousky. Je neco, co bychom mohli ke krmeni dokupovat? Jak dlouho pripadne vydrzi bez potravy?

Kytky jeste dneska rozsadime a zkusim poslat foto, to se podari ale az vecer.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2019 00:02 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: slavko
Jenže 5x větší objem je také odolnější. A když se dívám na fotky, tak jsi s tím solidně pracoval a zahušťoval a už v úvodu jsi byl zkušenější akvarista, než LukasK. Přidával jsi nové rostliny a nespoléhal se, že to doroste. Pozoroval jsi a reagoval v horizontu týdnů.

Vůbec bych se nespoléhal, že LukasK odstartuje jako ty. Proto by měl udělat minimálně, co jsem mu napsal v 21:32.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2019 23:44 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Roger
Ono sa dá nie len odobrať, ale aj dooplniť...

Základné pravidlo čím viac rastlín nie vždy funguje, najmä ak neviete, ktorým sa bude dariť, a tak namiesto odbúravania dusíka v akváriu ho budú dodávať (lebo budú odumierať, hniť).

Pridaním ste urobili dobre, dve bolo naozaj málo. Ale nič netreba preháňať. Keď sa pozriete ako začínalo moje: www.slavino.sk/… tak tiež uvidíte, že to nebola džungľa hneď od prvého dňa, a to je cca 5x väčšie ako Vaše (a nebolo moje prvé). Aj ja som v ňom mal najpr tri rastlinky, ibaže to bol medzistupeň, kým docestovali ďalšie...

Medzičasom niektoré uhynuli, neboli vhodné do mojich podmienok. Iným sa darilo až priveľmi (mnohé majú iné rozmery, ako udávajú atlasy), a tak išli tiež preč. Ale s trochou trpezlivosti z toho časom džungľa bola, a je podnes. Zjavne teda robím niečo zle, keď sa riadim tým, že to dorastie...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.10.2019 22:21 Muž Roger [1873] Re: JirkaŠčobák
Přesně tak, a proto se snažím na startu nic nepodcenit, vyndat se to dá vždycky, ale dávat to dohromady když to nejde sežere dost úsilí a času. Já se raději řídím svým pravidlem které jsem dotyčnému níže psal, možná přehnaný ale zatím ve všech je to v pohodě

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 144

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 145811x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13369?od=571