Zakládání akvária
Proplachoval jsem dnes 8 litrů Volcano black a bylo to náročný teda. Bordelu spousta, doufám, že jsem neucpal sifon vany.
Napadla mě možnost, že bych při zakládání akvária nic neproplachoval (substrát, kameny), a bordel týden-dva-tři filtroval přes externí filtr. Jen bych měnil zanesenou vatu. Šlo by si takto ušetřit práci a spoustu litrů protočené vody nebo je to blbost?
Starší reakce
Ok zalozim prezentaci.. no jasne ze sa predava v pytli
ale umyval som ho v plastovej prepravke, ktora na dne bola hrdzava, ked som v nej poumyval to manado
Řekl bych, že tři dni nic nejsou a je potřeba trpělivě počkat.
OT
založte prezentaci, nebo sem nahrajte fotky... takhle z popisu budou odpovědi na principu věštecké koule...
manado dark se prodava v pytlich, urcite ne v doze... na zacatek vyplne co nejvice informaci, pridejte fotky do prezentace a spousta lidi se urcite podiva a rekne svuj nazor...
Ahojte, zalozil som akva v piatok teda 3dni je v prevadzke a to akva ma stale zakal.. do toho zakalu mi zacal hrdzaviet substrat manado dark, vytvara hnede mapy na substrate a este ten biely zakal aj zhnedol.. na hladine je aj hnedy film... viete mi poradit co som spravil zle ? Pustam trochu co2, pri zalozeni som pouzil seachem prime a stability.. filtrujem vnutornym molitanovym filtrom.. rastlin mam dost.. vyzivny substrat som Nepouzil ...svietim 6h denne... je to nalevnik?? To hnede je hrdza? Na riasu sa mi to nezda lebo zhrdzavela aj doza kde bol ten substrat...ako to riesit? Dakujem
Starší reakce
A neni pěstírna jen inkubátor než si je někdo vezme do přirozenějšího prostředí?
Řeč byla o plastových kytkách, pochybuju, že pán chce dělat Malawi s plastovou kytkou.
To samý můžeš říct o plastech v moři. Takže každý mořský akvarista má do akvára házet mikroplasty a jako dekoraci igelitového pytlík.
0 25.05.2020 23:06 nenda – Rostliny
Děkuji za názory.
To už raději žádné než plastové.
Ale no tak. Ti, co provozují pěstírny, mají nádrže často zcela bez rostlin. Jasně, mění 25 - 50 % vody denně, ale za to mají takové hygienické podmínky, jaké my s rostlinnými nádržemi nemáme šanci dosáhnout. A v přírodě samozřejmě také existují bezrostlinné biotopy s přirozenou výměnou vody. Tím nezpochybňuji význam rostlin v ekosystému, z makro hlediska jsou nenahraditelné, ale v každém biotopu nezbytně být nemusejí.
Jde, ale nebudeš akvarista. Akvaristika je vytváření biotopu. Nemusí to být přímo konkrétní jako třeba Amazonie, Asie atd. Prostě aby to šlapalo. Když nedáš rostliny aby tvořily kyslík a spotřebovávali odpadní látky, je to jen nádoba s vodou kde udržuješ rybu na živu. Jde to, ale je to jak mimino v inkubátoru. Není to udržitelné a přírodní prostředí.
To víš, že jde. K čemu to bude dobré?
0 25.05.2020 19:07 nenda – Rostliny
Zdravím chtěl jsem se jenom čistě teoreticky zeptat jestli jde založit akvarium s jenom umělými rostlinami.
Kdyby bylo na mně tak bych do toho volného prostoru ve prostřed dal sagittarii subulatu.
Jak píše Vaclav, osázet více, nejlépe tak ab, byl prostor u předního skla, zbytek osázet
70 % dna by jsi měl mít porostlý rostlinami.
Rostliny jsem přidal a už to začíná být lepší
Afc ti to napsal dobře. Řiď se tím. Z toho překlepu si nic nedělej ono se to sem tam stane každému a T9 umi být taky záludná. Ale dycky se najde rádoby vtipálek u mně ko..ot. Kde kdo se tu chytá ptákovin a přitom sám nic neporadí. Takže nasyp tam ty rostliny a držím palce ať se ti daří.
Rostlin tam máš teda žalostně málo a ještě k tomu v zuboženém stavu. Ty hnědovky patří na kořen nebo kámen, nebo je aspoň povytáhni tak, aby měly oddenek nad substrátem. A to akvárium vypadá jako čerstvě založené, tak prováděj častou výměnu části vody a přidej ty rostlinky. Za mě bych taky vyměnil to dno za něco lepšího, jak už tady zaznělo.
V octu zkouzka proběhla a byla v pořádku
Není nutné mít hodně druhů, ale aby se rozrostly alespoň ty, kterým se bude dařit. Zatím tam vidím jen rostliny čerstvě zasazené a celkový objem rostlinné hmoty není moc velký. Třeba tu egerii zkus namnozit, roste hezky rychle.
Není ten bílý písek mramor? Zkusil bych v octu.
Je tam asi 8 druhů těch rostlin
to mi přijde dost kór když este všechny vyrostou ????
Zdravím.
Na tvém místě bych teď neřešil přesazování, ale spíš si sežeň poměrně dost dalších, nejlépe rychle rostoucích rostlinek - třeba tady:
rybicky.net/forum/19452, máš toho tam strašně málo...
dnes mi prisiel ten JBL manado.. ako je to super ze to je porezne ale ta farba ma nejak moc nenadchla.. miestami sa mi zda ze je to aj ostre... je to vhodne pre panciernicky ?
Papik napsal: V cca 50 litrech vody mám 7 pancéřníků napských, 24 teter ohnivých a několik desítek krevetek. Často si říkám, že mají chudáci hrozně málo prostoru, že by potřebovali 2x, 3x více...
Určitě by se jim to líbilo.
V cca 50 litrech vody mám 7 pancéřníků napských, 24 teter ohnivých a několik desítek krevetek. Často si říkám, že mají chudáci hrozně málo prostoru, že by potřebovali 2x, 3x více.
Tahle malá akvária tak maximálně pro trpasličí krevetky a nejmenší pancéřníčky.
Svatá pravda, na ty pancéřníčky jsem zapomněl. Tvůj návrh je nejrozumější.
Minky uvidí, jak mu to poběží a další živočichy může případně přidat časem.
Já bych do toho AQ dala jen jeden druh ryb (do sloupce vody), např. ty neonky modré, a na dno jeden druh malých pancéřníčků. V tak malém akvárku nemá smysl míchat více druhů ryb, protože pak je to spíš mišmaš. Jeden druh ryb lépe vynikne. Případně v budoucnu bych přidala krevetky, což by akvárium oživilo, ale netřískalo by se to s rybami.
Tak Minky to teď rozsekl, protože chce modré neonky.
K těm bych doporučil třeba tetru ohnivou.
tie neonky modre urcite dam, v tom mam jasno.. na neonky sa najviac tesim
akvarium uz mam pomaly pripravene, umiestnene, cierna folia na zadnom skle nalepena..svetlo sviti, houkacka houká
Co píšou v atlase je jedna věc, hnojení řeším od začátku přerybněním, zatim to funguje a 35 ,,cenťáček a půl,, rybek (vím, že vyrostou, ale 2-3cm ?) není vůbec moc.
Pan Káč napsal: Dle mích zkušeností jdou vidět jen když člověk nekouká...
Dle
mých zkušeností nejsou extra bojácné. Měl jsem od Navika cca 10ks ve dvacetilitrové nádrži o rozměrech 60x15x20, zarostlé kryptokorýnama, Ceratophyllem a Anubiasem na větvi. Žádný problém nebyl, dokonce se i spontánně množily.
Pravdou je, že výhodou byly konzultace s doktorem Zahrádkou, který je u nás odchovával mezi prvními.
Měl jsem 8ks v prezentaci Red rilli. Neustále měli útočiště za hnědovnou a když jsem přišel k akva i jen nakrmit, zdrhali na stanoviště. Po nahrávání kamerkou jsem je viděl fungovat, ale po půl roce zbyla jedna. Takže dávám za vinu náhodnému úmrtí s následnou dekompozicí krevetkou a piskořkou. Byl u nich ještě jeden endlerák a pořád na všech 8 machroval ploutvičkou a celej gang se držel v pozadí. Sraby.
Mě řádí v akvariu neustále...To máš jaký krevetky,všemi milovaný dajánky
Dle mích zkušeností jdou vidět jen když člověk nekouká.
Jakmile člověk přijde k nádrži, jsou zalezlí. Už je nemám, krevetky je snědli.
JJ,to jsou torpéda,mám už jen 4 a je to divočina
Čistý objem je ani ne 55 litrů, takže má Silva pravdu. A jestli jsi někdy ty rybky viděl naživo, tak určitě znáš ten rozdíl v chování v různých velikostech nádrže.
Počítá to správně, ideální počet začíná na 10 jedincích a pro ně je minimum 30litrů.
Psal jsem to tu několikrát, i malá rybka ocení prostor. Paradoxně bývají ve větších nádržích více vidět.
60 litrů pro 30-40 kusů je malý...
Ono nesmíš počítat jablka a hrušky.. Je tam psáno minimálně 10 kusů a minimálně 30 litrů..
1 19.05.2020 19:55 Silviebaris –
Re: vlka Danio v atlase píšou 10ks na 30 litrů,to jsi se trochu přepočítal nee...
Čauky, mám od začátku května 12 kousků ,,Dánio perlové,, a líbí se mi čím dál víc. Dal bych jich tam 30-40 a k nim Krevetky, šnečky a byla by to super podívaná...
rastlinky ktore sa mi pacia a ktore su nenarocne pripadne stredne narocne:
Bacopa monnieri
Ludwigia repens 'Rubin'
Ludwigia repens
Staurogyne repens
Anubias barteri var. nana
Echinodorus compacta
Lobelia cardinalis 'mini'
Limnophila sesiliflora
Ammania gracilis red
Rotala sp. Green
Hygrophila siamensis
Cryptocoryne wendtii green
Egerie densa
samozrejme nie vsetky tam dam.. len vzhladovo sa mi pacia ktore by ste odporucili ?
myslim ze tak 3-5 druhov by mohlo stacit...
a tie neonky a panciernicci isto ano ale chcelo by to este nieco na ozivenie.. je nieco este co by sa hodilo do 60cmx30 cm ?
Do začátku nejlépe nenáročné, rychle rostoucí stonkové rostliny, plus plouvoučky a skvělý růžkatec. Po vytvoření biologické rovnováhy můžeš rostliny postupně vyměňovat za náročnější a za ty, které v akváriu finálně chceš mít.
Důležité, hlavně ze začátku, je mít hodně rostlinné hmoty, která bude odčerpávat živiny. Pokud přesto začnou růst řasy, doporučuji snížit intenzitu osvětlení. Alespoň já je takhle držel na uzdě.
Výběr finálních rostlin je dobré přizpůsobit používané vodě, pokud tedy nechceš vodu dále upravovat.
Do malého akvária bych více různých druhů ryb nedával. Lépe vypadá větší hejno, navíc některé ryby je třeba dávat v jistém minimálním množství, jinak strádají a jsou náchylnější na nemoce (jednoduše řečeno).
Pancéřníčků doporučuji alespoň sedm a k nim hejno neonek. Na parmičku duhovou to bude možná malé, dle atlasu.
A jsou i akvaristi kterým rostou rostlinky co potřebují CO2 i bez CO2 což jsem nepochopil
ale je to tak, a já před nimi smekám. Člen ze Slovenska ví o kom mluvím, jen si teď nevybavuji jeho nick
CO2 neni zaruka na to,ze rostliny porostou. Je spousta akvarek krásně prosperujicich bez CO2. Nejdůležitější je vytvořit biologickou rovnováhu. Mnohé rostliny CO2 přidávat nepotřebují. A jsou i akvaristi, kterým ani CO2 nepomohlo.
dakujem, ano neonky modre, pripadne parmičky, danio teda asi nie... cize:
- neonka modra
- parmička duhová
- Pancéřníček malý alebo panda
- mozno este tetra ale 3 druhy by aj stacili...
co myslite ? a samozrejme rybky az ked budu mat vhodne podmienky.. ked som vydrzal 20rokov tak par týzdnov si na ne pockam
inak filter je jeden.. je to vlastne cerpadlo s dvoj-molitanom, je to dost velke tak snad na tych 60litov vody bude postacujuce..este rozmyslam nad tou co2 bombou.. ked som mal akva ako chalan tak rasliny mi vzdy posli, proste sa to riesilo kupou novych a novych a to ja nechcem.. nechce sa prizerat ako stradaju a nakoniec ich budem menit.. preto uvazujem nad co2, kde by som decentne pridaval par bubliniek..
Se vším souhlas až na ryby, já vždycky dávám pár záběhových ryb po dvou až třech dnech od založení, škody nikdy nebyly
Záleží také jakou máš vodu.
Dánia a neonky potřebují plavat, do takhle krátkého akvária bych je nedával. Tedy pokud nemyslíš neonky modré a dánia perlová.
Filtr bych kupoval jen jeden, ale nějakou kvalitní renomovanou značku typu Eheim, JBL, Tetra apod.
Pokud máte v bytě stabilní teplotu v rozumném rozmezí, i v zimě, tak topítko nepotřebuješ.
Ze začátku rozhodně nehnojit, světlo ztlumit a přidávat jen postupně, abys jím korigoval řasy. Ono hodně záleží, jak moc budeš mít nádrž osázenou rostlinami. Třeba ani nebude CO2 a hnojení třeba, možná budou stačit jen výměny vody...
Živočichy koupit a přidat až po záběhu akvária, počkal bych minimálně měsíc, pokud neporostou rostliny, tak klidně dva. Člověk je natěšený a chce, aby mu tam hned něco plavalo, ale tím živočichy během nastartování procesu nitrifikace akorát zahubí nebo poškodí.
Přidat reakci
1 ...... 144
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 145863x