Zakládání akvária
Nevím proč někomu rozmlouváte CO2 to, že ho vy nemáte neznamená, že je to nějaká zbytečnost.
Myslel jsem, ze baktrie žijí na (jakémkoli) povrchu v nádrži. O vodě to slyším prvně...
Voda ze zajetého akvária obsahuje prospěšné bakterie.Lepší než chemie.
jakaf napsal: 1.napuštění 1/3 vody od akvaristy ze zajetého akvária.
Můžu se zeptat proč?
Nač CO2 - na rozjezd ho netřeba!!!!Rozhodně nebrat originál setovej filtr - koupit jinej.Pokud budete zakládat a máte v okolí nějakého akvaristu tak mohu jednoznačně doporučit použít co nejvíc rychle rostoucích rostlin ze zajetého akvária na začátek a nebát se vzít si na 1.napuštění 1/3 vody od akvaristy ze zajetého akvária.Hlavně ryby dát do akvária až po 1 měsíci a dýl,když už rostliny začnou růst a přidat šneky okružáky,levatky a piskořky.
Jaké tam chcete ryby a rostliny? Jaký to má být styl. Proč to CO2?
0 28.06.2021 17:28 franekjakub – Mě první akvárium
Zdraví, už dlouho přemýšlím o založení akvária co myslíte o základním setu:
Juwel rio 125l se skříňku
Oase BioMaster Thermo 350
CO2 5l s nočním vypínáním
Četl jsme, že některým stačí vestavěný filtr od Juwelu, ale i tak vím ze bych pořizoval do budoucna vnější tak bych ho dal rovnou od začátku.
Jaké další důležité věci budu při zakládání potřebovat ? Budu rad za každou radu..chci vše nastudovat než se do toho pustím.
Propoj je a z jedné udělej filtr.
Nazdar,válej se mě ve spíži 4 okurkový lahve s obsahem 5 litrů.Má někdo nějakej typ a radu jak jednu z nich využít?Má představa je na dno propranej písek třeba z pískoviště,nějaká rostlina - nejspíš egerie nebo kus růžkatce,vzduchovací kamínek,okružáci a po nějaké době pár krevetek.Má někdo jinej nápad na využití - klidně i netradiční?
Starší reakce
10 rostlinek do 180ky to je nic, budou problémy a pokud máš nějaký ,,výživný substrát,, budou velké problémy. Založ si prezentaci narvanou max. informacemi a pravdivými údaji...
Jediné čo ti z toho viem poradiť , pridaj viac rástlin.
Založ si prezentaci, opravdu se pak líp radí. Např. výměny vody u tzv. speciálních substrátů (Ada, Japanese soil apod.) jsou doporučované. Těžko radit, když o akváriu nic nevíme.
Ahoj, každé akvárko je jiné a je zde spousta proměnných a neznámých. Například nikdo neví, jaké máš osvětlení a spoustu dalších věcí. Aby se vědělo o jakém akva je řeč, tak doporučuju založit a vyplnit prezentaci nádrže
rybicky.net/nadrze/ Těžko ti takto někdo dá nějaký univerzální návod. Takže za mě. Ze začátku svítit méně, klidně jen 6 hodin, postupně pomalu přidávat. Vodu při záběhu vodu neměním. Až před nasazením živočichů.
0 11.05.2021 11:26 Jakub – Zakládání 180 l
Zdravím, jsem akvarista začátečník. O víkendu jsem založil 180l akvárium, mám dotaz ohledně frekvence výměny vody a svícení. Po 2 dnech se mi tam objevil nálevník. Jak často doporučujete ze začátku měnit vodu a kolik l? A kolik hodin denně svítit (v akvárku mám nenáročně rostliny, cca 10 kusů). Díky za názory
Starší reakce
Držím
Dík všem za rady, akvárko jsem vyčistil, koupil písek z hornbachu, dokoupil rostlinky a zítra to založím znovu.
Volil bych také čistý křemičitý filtrační písek vhodné zrnitosti (cca 1mm). Při troše snahy se dá vybrat i nějaký tmavší (okrový, šedý). Bude za příjemnou cenu za 25kg pytel, bude čistý (vypraný a sušený) a bude inertní ( nebude ovlivňovat parametry vody). A dohnojit ke kořenům v případě potřeby - např. Cryptocoryne - se dá vždycky...
Nemáš v dosahu Hornbach?
www.hornbach.cz/…
Na zásobní substrát bych se vyprdnul. Jsi začátečník, jen si tím zkomplikuješ život. Přihnojit můžeš něčím přímo ke kořenům konkrétních rostlin, až to bude potřeba. Jílové kuličky, kapsle, možností je víc. Ale ber to jen jako můj názor...
Křemičité písky neovlivňují chemismus vody, pokud jsou bez příměsí.. Takže neplechu nedělají. Je to bezpečná volba pro začínajícího akvaristu.
Edit: K těm pískům z odkazu. Určitě bych se vyhnul drtím. U těch jejich křemičitých a říčních písků nevidím žádné složení a procento příměsí a někdo si tam v recenzích stěžuje, že mu vodu ovlivňují. Osobně bych volil dno, které má uvedené složení.
Zásobní substrát se může nechat, jen je potřeba pohlídat, aby moc neměnil parametry vody vylučováním živin apod. Proto je třeba jej překrýt a následně měnit vodu podle potřeby akvária.
Vyluhovaný za ty dva dny určitě nebude, tyto substráty by měly vydržet alespoň půl roku, ale záleží na akváriu.
Jaké dno je nejlepší, se nedá říci, přesněji řečeno záleží na tom, co člověk chce pěstovat a chovat. Já používám kombinaci substrát + písek 2-4 mm u jednoho akva (240 litrů), substrát + písek do bazénových filtrací u jiného (54 litrů hrubý objem, "milion" echinodorů + krevetky) a čistý písek u 12 litrového "bezúdržbového" miníčka (mokřanky, egerie a bahnatka).
Pro začátečníka je určitě bezpečnější použít inertní dno bez substrátů a když tak přihnojit ke kořenům, pokud bude potřeba. Pokud se použije zásobní substrát, je třeba více dávat pozor, ať se něco nepokazí.
Můžete mi doporucit něco z této stránky?
www.superzoo.cz/… chci tam.dnes zajet.A ještě dotaz, ty barevné kaminky tam vypadaji super, ale asi to jsou jen obarvené šmejdy že?
Edit: A ještě jeden dotaz.Křemičité písky dělaj neplechu?Chci to už udélat opravdu správně, bo jestli budu muset měnit i po třetí, tak už to nedám.
Pokud chceš pancéřníčky tak bych volil jemnější substrát 1-2 mm.
Takže myslíš, že ten spodní substrár můžu nechat a jen vybrat ten mramor a na substrát dát písek jo?nebude ten substrát "vyluhovaný" ?
Edit: Díky všem za rady.Takže jaké je nejlepši složení dna dle Vás?Stačí jen říční písek hrubost 2-4mm, nebo ještě pod to něco?
Ještě poznámka. Ta Tropica tam podle mne může zůstat. Jen je potřeba ji překrýt dostatečnou vrstvou něčeho jiného. V tomto případě bude asi rozumný obyčejný křemičitý písek, frakce tak do 3 až 4 mm.
Něco jako:
www.rostlinna-akvaria.cz/… Jestli platí datum založení 25.4., tak neřeš nějaký proces, za ty dva dny se tam nic moc nevytvořilo. Prostě začni znova. Vypusť vodu, kytky dej do kyblíku s vodou, klidně tou vypuštěnou a vyměň dno. Část vody se nechává kvůli rybám, aby pak šly zpátky co nejvíc do svého. Ryby nemáš, tak bych to neřešil. O rostliny s neboj, v pohodě to zvládnou. A přikup násobně větší množství. Rostliny potřebuješ v akvárku, ne na tapetě. A nečekej, až se to rozroste to málo, co tam máš. Chce to hned od začátku. Nenáročné, rychlerostoucí. Můžeš využít zdejší vlákno darování přebytků (
rybicky.net/forum/19452-darovani-vymena-akvarijnich-prebytku) nebo inzerci
Dobře, jak to mám teď vyměnit, ať zachovám již započatý proces?Chtěl jsem dnes měnit vodu.Takže vylífrovat všechnu vodu,vyměnit dno a půlku vody si nechat a dolít ji pak zpátky?Nebude to po te výměně moc zakalené?A zvládnou tu výměnu rostlinky?
Dno už ti vysvětlili kolegové a ten vrak ti zbytečně zabírá místo v už tak malém objemu akváriu.
Bude ti zvedat tvrdost vody a s tím je spojená celá řada problémů, které tě pak můžou znechutit. Zkus říční písek nebo jestli chceš něco v jiné barvě,tak koukni třeba na rostlinna akvaria. Začít je třeba dobře a i přes to můžou přijít a přijdou nějaké lapálie,je zbytecnez zkoušet něco v nevyhovujících podmínkách.
Mě ten substrát přijde ostrý a celkem hrubý. Za mne dát klasiku říční písek 2-4mm.
No trochu to bublí.Co se stane, když je tam nechám?Jinak kamínky je substrát tetra complete substrate.to je cajk?
Jestli je to mramor,tak jo. Udělej minimálně test v octu.
Proč vrak pryč?a ty kamínky jsou hodně problém?
Zavčasu bych vyměnil dno, vytáhl ten vrak a přidal hodně živých rostlinek.
Díky všem za reakce.Již jsem narychlo založil prezentaci nádrže.Zbytek doplním později, jsem v práci.Kdyžtak koukněte a zkuste přidat rady ohledně rybek vzhledem k nádrži.Díky
Ahoj,
Neonky raději ne, sice jsou malé, ale rády plavou. Měl jsem malé hejno (10 ks) v 60 litrovém akváriu a nebylo to úplně ono. Když jsem je přestěhoval do 240 litrů a doplnil na 40 kusů, tak jsou spokojené. Pokud chceš nějaké čističe tak třeba partičku (6-10 ks) malých pancéřníčků (třískvrné, malé, pandy). To jsou rybky, se kterými je spoustu zábavy.
A k tomu bych doplnil menší hejno (15ks) malých razborek (bornejské, galaxy) a nebo Microdevario cubotai (krásná, malá rybka trochu podobná neonce).
Těch krevetek klidně 30 kusů dej,ony se ti časem namnoží,já začínala asi z 20 ve 13litrech a v součastnosti je jich tam tak 50kusů stabilně,nesmím tam dát betáka,ten je požere..
Na to čištění ti krevetky něco pomůžou,taky nějaké ty menší šnečky přidej,ale měnit vodu,budeš muset ty..
Ano, chystám se na to.Možná to ješte dnes stihnu
Bylo by dobré se zaregistrovat a založit prezentaci nádrže. Rozměry, typ filtru, světla, dna atd. Jednak ať víme, o čem je řeč a dají se kdyžtak hned vychytat případné začátečnické chyby a druhak budeš mít asi víc dotazů, tak ať je v tom lepší přehled...
EDIT
Na čištění budeš především ty. Krevetky a šneci (okružáci, kružníci, levatky) ti pomůžou, ale tvoji údržbu nenahradí
Takze par endlerek, 6 neonek a krevetek kolil chcu?a nejaka cistici rybka, nebi to zastanou krevetky?
a co třeba pár endlerek...ty neonky taky, ale max.modré,krevetky ty můžeš dát taky,klidně i 30 kousků,ale bettu už tam nedávej..
0 26.04.2021 09:36 Hynek – Zakládání akvárka
Dobrý den, zakládám akvárko.Mám koupené 37 litrů s vnitřním filtrem, světlo 15W, termostat.Nasadil jsem 3 druhy rostlin a teď počkám, až se zajede.A teď otázka, co do něj?V obchodě mi bylo řečeno, max. 6 ryb.Chtel bych více druhů.Ideálně 1 betta, 6 neonek a nejaky cistic.Ale to uz je dle rady zverimexu moc.Co s tim?Dale me napadly krevetky, budou se pocitat jako další ryby, nebo krevetek muzu pridat kolik chci?Jsem total amatér.Jen jsem přečetl pár článků, ať to všechno nepo....
Prapovodne bolo že chcem peknú dominantu, nejaké hejno, a niečo zaujímavé chovaním.
Dominantná do 17cm tá akara blue neon
Hejno tá kongotetra
Zaujímavé chovaním mal byť ten tlamovac ale od toho som upustil.
Takže cez čo vlak nejeden ostala akara, Kongo tetra a nejaký L-sumec.
K tomu panciernicky a nejaké rybky na riasy, údržbu
Vo výsledku by ostali vo vodnom stĺpci len akary a tetry a to mi príde také chudobné
To je strašně individuální - každý vám doporučí něco jiného.
Všeobecně platí pravidlo že je lepší méně druhů, více kusů.(polévka je právě opak - moc druhů po málo kusech)
Potřebujete nějaké ryby do všech vrstev vody (aby nebyly všechny v jedné)
Musí se snést navzájem
Nesmí se sníst navzájem
U některých ryb je dobré se držet biotopu - třeba k Tlamovcům jen tlamovce ....
espeíky se dle mého k akaram úplně (vůbec) nehodí - rozhodnete se, které ryby se vám líbí nejvíce (přes které vlak nejede) a podle toho potom zvolte zbytek osádky
ja neviem , nechcem zas mat z toho polievku a snazim sa brat ohlad aj na to aby tie ryby mali svoj priestor a nenarazali na seba jak na krizovatke v hlavnom meste. vobec by som sa nebranil tomu ak sa najde niekto kto sa tomu rozumie viac ako ja a napise mi k tymto druho v tejto skladbe bpocty ktore si mysli ze by boli v poriadku.
Trosku OT, ale 60 espeiek je ve vašem objemu jako když plivne
tak rozmyslal som na hejnovkou a pridal by som tam 60ks espeho razboriek. pocitam s tym ze tie akary ich budu mozno trosku okusovat, teda dufam ze len trosku
a teda by sa mohli drzat pekne v hejne. este zvazujem vymenit toho pestrenca cerveneho za nieco ine 8-10cm velke v pocte parik alebo cca 6ks.
Tak kongo tetry nemají, co se týče rostlin dobrou pověst a o tlamovci ani nemluvím. Hodně záleží na tom, jak vysoké je KH. Představa přerybnění a tím pádem snížení KH a pH je ale dost špatný nápad.
dakujem vsetkym, za reakcie. hlavne za nazor ze ryby a rastliny su velmi prisposobive parametrom vody lebo tie parametre co v atlasoch pisu su vsetky pod mojimi hodnotami jak k rybam tak rastlinam. trochu som sa toho bal a riesil som co s vodou
1.prave kongo tetry sa mi moc paci ake su zive. ono mne nejak moc o biotop nejde.
2.co sa tyka PH a tvrdosti, Osmozu som zvazoval, ale mozno by stacilo len sitenie CO2(alebo to prerybnit a o CO2 sa postaraju ryby), chcel som sa mu hlavne vyhnut len aby neznizovalo PH pod 7,5 co je udavana najnizsia hodnota pre toho tlamovca. ale uz som od toho upustil. takze PH a s tym ruka v ruke pojde dole aj tvrdost.
3.SKalari sa mi nepacia
4. pocty ryb, zprvu som mal ambicie na hejno 100ks niecoho atd ale na akva.sk mi zas povedali ze mam prehnane cisla, ale vtedy som skor uvazoval nat dominantou guramy, bojovnice.
5. afriku som uz mal pred rokmi, chovanie rybiek nadhera, stale bolo co sledovat, ale rastlinky su proste rastlinky. ak to vzdam s rastlinami tak sa vratim k afrike. Dodnes moja najkrajsia ryba je N. Bruchardi
6. myslite ze ta akra by moc hrabala do dna? keby nie tak uz by sa dalo uvazovat o dne z japanse soil namiesto piesku a PH by bolo vyriesene.
Tak sytit může, ikdyž původně nechtěl. Voda se dá pochytat a použít i dešťová. Každopádně bych přitlačil na počtech ryb, ale to se dá zkouknout na YouTube nebo atlase. S takovým rozměrem se dá chovat ledasco.
pH bych neřešil. Z vodovodu obvykle teče voda s pH nad 7 - nízké pH není žádoucí.
Navíc se dá řešit, např. sycením vody CO
2. Znovu zopakuji, že tolerance běžných ryb (i rostlin) je vůči parametrům vody tolerantní, takže bych se té "Amazonie" až tak nebál a zkusil ji.
Přidat reakci
1 ...... 144
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 145863x