Terčovec - chov
0 19.01.2011 21:41 RAP – Re: Bob66
Nebo požádat prodávajícího o větší množství té jejich.

Není třeba jim dělat z RO nebo Demi stejnou, stačí je po převozu dostatečně přivyknout na nové hodnoty jak napsal Romy

Při velkých rozdílech se nechává do přepravního pytlíku doslova po kapkách doplnit voda, trvá to někdy sice i pár hodin ale vyplatí se to a nehrozí žádný šok z nových hodnot vody

Přesně tak PH je daleko důležitější ale i tak můžeš když máš tu RO tak dát vědět předem chovateli a zeptat se jak má tvrdou vodu no a z reverzky udělat stejnou nebo podobnou nechal bych je v té vodě tak týden at si zvyknou na nové prostředí a pak bych co tři dny měnil vodu tak 15% aby se to pomalu zvedalo.
Rozdíly vody nevadí,když je na novou necháš dostatečně dlouho zvykat.Důležitá je hodnota pH,při rychlé změně,mohou ryby utrpět pH šok a padnout.
Děkuji, rád bych ještě věděl jak to je s rozdílem hodnot vody mezi prodejcem a kupujícím.
Kdy nebrat.Zatím nemám karanténní nádrž a těžko bych je nějak postupně přivykal na jiné hodnoty vody. Zatím jsem si udělal 100l osmotické a snažím se něco rozumného namíchat.
Je pravda že to asi ještě neocením ale vím jaká to asi byla makačka než se dopracoval k tomu kde je ted.Je to machr.Věnuji se i jiným věcem v současné době hlavně škola, jazyky na to nemám něměl a ani mít talent nebudu.A holky to je kapitola sama o sobě.

Mražené krmení je vhodné prolítstudenou nebo vlažnou vodou, odplaví se z nich nečistoty a krev

Je lepší krmit málo a častěji a pokud budeš mít i ryby dna (pancéřníčky a krunýřovce) tak zbytky nebudou

Můžeš přes den použít automatické krmítko do kterého smícháš granule + vločky a nastavíš dávkování. Nakupovat bych doporučil přímo od chovatelů, dostaneš i cenné rady a dozvíš se zase něco nového, měl bys vybírat nebojácné kulaté ryby s čistým jasným okem a perfektním oploutvením, neměly by mít tmavé zbarvení, důležitá je také kresba, podívej se i po dně nádrže jestli tam neuvidíš bílé výkaly, ryby by měly klidně dýchat oběmi žábrami, nesmí mít propadlá břicha, pokud se ti něco nebude zdát tak nekupuj

Moc mě zajímají ty vločky jak je ještě upravujete před zkrmením?Také bych rád věděl jestli upravujete zmrazené směsy. Někdo tam hází zmrzlou kostku, jiný to proleje horkou vodou, nebo se to nějak ještě povařuje? Když budu i ve společném krmit málo a často aby nebyly zbytky mohu klidně i 5x? Potřeboval bych přes den dávat něco suchého co by mohlo být v krmítku.Nebo je krmítko kde jde krmit třeba koretrou? Děkuji pěkně každá rada mě pomáhá a posunuje dál. A ještě poprosím o ty rady jak dobře nakoupit a za kolik?
-1 19.01.2011 07:32 JuraS Každej si musí najít svoji cestu. I kdyby kuba okopíroval celou chovnu co miro máš tak mu to nepůjde jako tobě. To prostě nejde..a to je dobře..jinak by všichni zpívali jako božskej kája a vypadali jako george clony..to by pak byla nuda..zvlášť v jeho věku kdy by se měl (dle mýho názoru) věnovat i jiným věcem (třeba škola, jazyky, holky)..všechny ty tebou roky získané zkušenosti neocení a ani celkově nepochopí..to je prostě věkem...
Kdy kniha vyjde, kolik bude mít stran a za kolik ji chceš prodávat respektive nakladetelství?Už se těším zas budu utrácet.
Je možné že niekto sa bude divit ale nemám žiadnu onlúbenú značku granůl(firmu,výrobcu)v súčasnej dobe krmím napríklad granulami od Dajany,sponzorský dar ktorý sme dostali pri preberaní cien a ryby mi ich berú,inak som skúšal všetky nzačky a nikdy nebol problém naučit terčovce na iné granule.Vždy ich však dávam ráno ako prvé krmenie.Dalej v priebehu dna dostávajú grindal,kolkokrát presne neviem lebo moja nežnejšia polovička im grindal dáva ako dobrotu ked je u rýb ona a tak isto i ja.V pribehu dna dostanú ešte 3-4 krát v malých dávkach mrazenú zmes,ktorú musia mat skrmenú do 10minut,tý čo boli u mna vedia že je to tak max 5minut.čo im to trvá pozbierat aj zo zbytkami z dna nádrže.Do toho si pridajte že ešte medzi tým v pribehu dna dostanú dvakát vločkovú zmes a zistíte že terčovci majú 7-8chodov,plus ten grindal.Takéto časté krmenie preferujem u terčovcov do velikosti 7-8cm telo,následne dve dávky uberiem.Dospelé ryby krmím trikrát denne,plus jeden den hladovka.Nikomu však neodporúčam krmit takto často v okrasnej nádrži.Hygienická nádrž nám dáva iné možnosti na údržbu oproti okrasnej nádrži.Myslím si že hodne akvaristov,chovatelov nevie dávat primerané dávky terčovcom.Takže velký problém spočíva potom aj pri nemociach ktoré sú sposobené práve touto nevedomostou.Toto bi som povedal že je najvetšia chyba začiatočníkov,kvalita krmenia,dávka krmenia,počet krmení.K mojim počiatkom?Prezradím kúsok s knihy ktorá bude nielen venovaná problematike terčovcov ale tak trochu aj moja autobiografia.Tý čo budú chciet si prečítajú len odbornú čast a tých čo to bude zaujímat obšírnejšie si prečítajú čo všetko si chovatel podstúpi na sútažnom poli,v súkromnom živote atd...S akvaristikou som začínal v 13rokoch,neuvediem presne čísla ani počty kedy som začal s terčovcami,dozvedia sa to ludia z mojej knihy ale už v 17rokoch som vedel že ich rozmnožím,snil som aj moj prvý nákup tejto ryby bol s týmto cielom,než som si ich však kúpil naberal som poznatky o ich živote z akvaristickej literaturi,ktorej v tej dobe nebolo skoro nič.Priznám sa k tomu že som o svoje prvé terčovce prišiel aj napriek tomu čo som všetko o nich vedel,nepatrím do tipu ludí kupuj až potom študuj.To nie za ryby nesiem zodpovednost tak ako za psa,kočku atd...Ryby sú závislé na našom zaobchádzaní,ešte viac.Bola však iná doba.Chovatelia boli v tej dobe uznávané kapacity ktoré o všetkom mlčali.Takže študjte,konzultujte.

Jakub,Jakub tvoje riadky mi tak trochu pripomínajú rektálny alpinismus ale ked sa v duchu zamyslím v tvojom veku som bol ako ty.Takže sme na tom boli obdobne.Spet k tvojmu problému.Určite ti presne nepoviem čo to liezlo tvojemu terčovcovi s tlamky.Nie som jasnovidec ani vševed.Na určenie presnej diagnozi je potrebný osobný kontakt s nemocnou rybou.To znamená:očný kontakt,odobratie vzoriek výkalov,žaberného steru a vody s akvária.Následne mrknutie pod mikroskop a až tak bi človek mohol určit diagnozu.Takto keby som sa vyjadroval tak to budú len úvahy.Nevyrieši to problém.

Listy mandlovníku chci sehnat ale stejně ted s tou kytkou to vypadá tak nějak přirozenějí než holý s kuželem.
Zkus spíš nějakej prostředek typu Torumin, Amazon nebo výluhy listů z mandlovníku působí to protistresově.
To určitě přivítám.V čem terčovci žijí vím díval jsem na youtube atd ale moc toho nebylo.O kořenu jsem uvažoval ale měl jsem strach že po pár dnech bez ancíků začne hnít. FB mám dej do vyhledávače Jakub Šmíd a objeví se ti víc lidí já jsem ten co má na hlavní fotce vytřený cobalty myslím že to nejde přehlédnout.
Myslíš, že když se budou rodiče hádat a ty jim koupíš fíkus tak přestanou ?

.Ryby speciálně terčovci rostliny nepotřebujou, to spíš ocení pěkný velký kořeny, aby se měl kam schovat.Mrkni na YT na nějaký videa s terčovcema v přírodě a uvidíš v čem doopravdy žijou

.Jestli máš FB dám ti tam tip na stránku, kde jsou tyhle videa pravidelně zveřejňovaný a i jiný zajímavosti.
Já používám hlavně tetra discus dají se pořídit celkem levně a jsou dobrý.Sera discus se na můj vkus moc drolí.Granule od firmy sak moc nechtějí.Na hikari se taky netváří moc vlídně ale když jim tam dám srdce tak by se zabili aby se nažraly.Granule dávám ráno 1-2 odpoledne a někdy odpoledne maso,koretry,artemky a na večer před údržbou maso.
Já mám tu výhodu že se mi líbí jak bloncky tak brunetky nebo i zrzky

stejně to mám s rybama.Kdybych měl víc prostoru tak si znovu nějakou pořádnou Tanganiku pořídím.
To je přesně to co mi stačí.Nemám ambice terčovce odchovávat, ani pěstovat výstavní páry.Stačí mi spokojené hejno slušných ryb v nádrži. Stačí když tam bude nějaký normální recept jak co vařit a podávat.Četl jsem že někdo to tam hází mražený, jiný to ohřívá tak nevím co je dobré pro rybu. Jaké granule jsou dobré abych je naučil na ty správné co do složení? Četl jsem že něktré obsahují spiri-řasu ale rád si nechám poradit nějakou granuli které koupím 10l a budu jí krmit. Když jste kupoval první terče měl jste v plánu je i odchovávat?
Taky si nevezmeš brunetu když se ti líbí blondýnky

Budu dělat osmotickou vodu je to 25Kč za kubík když potřebuji 100l za týden nezabije mě to.
Tak chlapi a děvčata kytky jsou v akva vím že mě budete proklínat ale dnes jak jsem viděl jak samec cobalta rýpal do samice tak mi to nedalo a už sem letěl do akvaristiky.CHuděrka moje já měl vždy nejradši ty ryby co byli slabší.

Ked mi napíšete na email.Pošlem Vám čast s mojej pripravovanej knihy,takže Vám pošlem presne ako postupovat pri nákupe nových terčovcov.Sem bi to nevošlo.Nechcel som prezradzovat informáciu ohladne priparvovanej knihy(makám na nej už s prestávkami 3roky) ale musel bi som písat a písat.....a len dnes som sem napísal toho tolko čo bi bolo pomaly na menší článok.

Inak ku krmeniu Vám napíšem základ.Ráno krmit výhradne granulkami,dajan,tetra,sera,sak energi atd....záleží na čo si ich naučíte(keby ste im dal ráno mrazenú zmes,mrazenú artemiu,živú,grindal atd...tak bi Vám granule v pribehu dna nežrali určite)vám taktiež ked celý den bude niekto dávat rezne a pozdejšie sucháre tak ich nebudete chciet(pokial to nie je vaša pochútka)

V priebehu dna krmím vločkovou zmesou sám si ju namiešam(artemia vločková,spirulina,chlorela)moje ryby ju berú kedykolvek v pribehu dna a aj ludia čo chceli poradit sú spokojný,najskor určite budú terčovce protestovat,pozerat čo im to spadlo do nádrže ale po čase ked prídu vločkám na chut budete vidiet že je to tak ako som vám písal.Žiadne vločkované krmivo nemá lepšie nutričné hodnoty.To mi verte.Taktiež si to možu aj ostatný porovnat,prekonzultovat z skúsenými chovatelmi ktorý venujú vetšiu pozornost krmeniu.Výroba zmesí je u mna zložitejšia.Jednak k niektorým prísadám sa nedopracujete a keby aj tak bi sa Vám to nevyplatilo,bud sa to predáva len vo velkých baleniach alebo je to pre chovatela s jedným alebo pár akváriami zbytočné.Týka sa to najme kaseinu a granuliek pre sútažné terčovce ktoré si musíte nechat priviest s cudziny vo velkom balení.Takže recept na výrobu mojich zmesí Vám asi bude zbytočné dávat.Inak do zmesí možete použit Hovedzi srdce,krútie srdce,filé z morských rýb,granule pre terčovce sak energi,sak green,dajana,sera,tetra,pridat v lete sparenú kopřivu,kápiu,varenú mrkev,vločkovú artemiu,spirulinu,chlorelu,špenát sušený(v prípade že ho prídáte v inej úprave súrový cez trávici trakt terčovca len prebehne,nestrávi ho tak aby mu dal požadované nutričné hodnoty),samozrejme vitamíny napr.fischtamin.Na výrobu mrazených zmesí je treba pozerat na nutričné hodnoty a vitamíny,kvalitne spracovat suroviny ale inak v ich výrobe nevidím žiadnu vedu.

Já bych na tvém místě vzhledem k vodě která ti tam teče asi uvažoval o nějakém Malawi nebo Tanganice

.
Beru to tak, jen každej terčovec u nás je ve společnym akva člen rodiny, má jméno a tak zamrzí když ho zbytečně zabiju jen proto že jsem neudělal maximum toho co šlo. Míra to myslí dobře ale ty články jsou většinou tak odborné že to zabere tuhé studium. Potřeboval bych takovej rychlokurz typu postav se k hrnci hoď tam ...... krm to takhle a takle. Jako když se tvoje žena mojí zeptá jak peče buchty.
Tak abych tě zorientoval.Terčovců tam bylo celkem 5. Tři původní co tam jsou od začátku jsou naživu pořád. Mam je od léta a nerostou. Mají pořád 4cm a můj problém je ve vodě. Její tvrdost je 6,6molla. To měří vodárny v akva je to celková tvrdost 37,2 dkh.Když si uděláš test od Rataje dáš 60 kapek a skumavka je pořád modrá. Kolik měření uděláš s takovou sadou ani neřeším. Proto jsem koupil RO a taky větší akva 130x60x60. Do jara nechám ryby dožít a až zprovozním nové akva a bude stabilní dám je do něho. Tady se bavíme o tom že jsem byl trouba v tom že jsem po razantním vyčištění filtru dal do akva dvě nové akva ryby které byly zvyklé na jiné podmínky. A to že jako jediné ostatní terčovci ne, plavali v noci u hladiny a lapali po dechu.Přes den to udělali jen občas. Spoléhal jsem na to že budu vyrábět vodu z osmozy a dostanu se časem na hodnoty které mají jiní akvaristé protože kraj kde je hlubiná voda je zatrest. Teď už jsem také moudřejší ale potřeboval jsem tenkrát aby mi někdo řekl.vyměň vodu vole, a změř dusitany ty zabíjejí.Prostě jsem si myslel že ty dvě nové ryby mají problém s aklimatizací.Ostatní ryby včetně starých terčovců tohle nedělaly.
0 18.01.2011 15:03 RAP – Re: davidus
Ikdyby ti dal miro tisíce rad, svojí cestu si musíš najít sám. Chybu může udělat každý.
Co se týče krmení, je tu jeden háček. Co žerou v jednom akváriu, nemusí žrát v druhém. Stačí malá odchylka v jedné hodnotě vody a už jim to nemusí vonět.
Podle mě bylo blebě toto.Živorodky jsou ryby který toho vysmolí nejvíc a mít jich 50 to je opravdu moc.Já měl taky ale jen samce konkrétně 3.Další chyba byla to že tě nenapdalo že když ryby lapou po vzduchu tak se dusí.Obvyklá reakce terčů na nový prostředí je že jsou pár hodin zalezlý za kořenama a pak začnou vylízat.A myslím si že je blbě aji to že si koupil 2 terče mají radši hejno.Já bych dal pryč živorodky a nechal to ustálit a tak po 1 měsíci hodil 2 skušební terče pokud přežijou tak za pár dní zybtek plánovaného počtu.

Je to třístovka a z těch 50 je většina přemnožených živorodek. Počítal jsem s tím že terčovci provedou redukc. Budu muset počkat až si hodnoty opět sednou. Nechtělo se mi zabíjet black molly jen proto že jsou v akva navíc neplní kolonku litry/počet ryb.
Ahoj možná jsme si trochu nerozuměli.Já ty kytky nechtěl kvůli NO látkám to je v pohodě já je chtěl dát jen těm cobaltům aby se tak nenudili a měli trochu oživení.Není to kvůli tomu aby to dobře vypadalo od toho není chovná nádrž ale aby samec nechal samici na pokoji je mi ji už líto chudšrka moje malá.
Co se týče párování jedna s nejhezčích věcí co jsem zažil člověk zapomene na všechny trable a problémy.CObalti spolu vyrostli od cca 6cm a mají asi dva roky původní majitel je nechal spolu a spárovali se.Nejsou nepříbuzní ale co nadělám.
Nevíš prosím co je to za vatu co jde tomu tigerovi z huby?
Co se týče debaty s jurasem souhlasím s tebou ale zároven aji částečně s jurasem.
Jsi profík a ani se nasnaž to skrývat

kdo jiný než profík má odvahu si dovést ryby s malajsie a mít odvahu je léčit proti všelijakejm nemocím atd atd.

I když se nepovažuješ za profíka tak v hloubi duše cítíš že profík seš.

Kéž bych se někdy dopátral tam kde si ted ty.No snad někdy.
Já se taky pořád ještě považuju za začátečníka ale v hloubi duše se za úplného začátečníka nepovažuji.

Jak máte velké to akvárko že tam máte dalších 50ryb?

Plavali tam jenom ti dva nový,myslel jsem že je to v rámci aklimatizace, ostatních 50 ryb je v pořádku a takové příznaky nevykazovaly.Podívej se o dva listy zpět a zjistíš že tam radili i redaktoři a o vypuštění tam nebyla ani čárka. Měnil jsem jen 50l osmotické a to bylo na 300 málo.Prostě mě to netrklo. Akvárko mám necelý rok a před tím jsem ho měl naposledy v 70 letech.
Ako som už písal išlo mi o uvedenie vecí do pravej mieri.Aby videli akvaristi,chovatelia viac pohladov ohladne chovu a odchovu terčovcov.Pokial chceš uviest sedliaka ako príklad prosím.Rozvediem to ale tak ako to má bit.Nie je sedlák ako sedlák.Je sedlák ktorý to robí v malom ale rozumie veciam jeho výtvor,produkt však bude o hodne stupnov vyššie.Sedlák ktorý to robí vo velkom a nerozumie veciam bude mat katastrofálne výsledky.Taktiež opačne.Výhodu má však sedlák ktorý veci robí v menšom,má výhodu,može venovat viac času veeciam,problematike,oproti sedliakovi ktorý to robí vo velkom aj ked tomu taktiež rozumie.Musí si najat zamestnancov a tý neurobia veci nikdy tak ako ked ich človek urobí sám.Čest výnimkám.Nebudem však rozoberat dalej tieto úvahy a diskutovat o nich.Nepatri to sem sme akvaristi a každý máme svoje ciel,cestu ktorou ideme v tom sa určite s Vami zhodnem,nik nepotrebuje aby bolo dalších xxx miro03 alebo JuraS.Človek s toho musí mat radost,to je to hlavné.Na záver nie som žiadny profík.Robím veci lebo ma bavia,učím sa taktiež len preto že ma to baví a sanžím sa veci robit na plno aby som bol sám zo sebou spokojný.Jedno mi však ver čím menej tých nádrží máš o to viac sa im možeš venovat a robit veci kvalitnejšie.Vždy išla kvantita na úkor kvality.

Nevím jak dlouho jsi akvarista a jak zkušený, ale pokud ryby u hladiny lapají po vzduchu, tak i neakvaristu by mělo trknout, že se dusí a je nutná výměna vody.
Děkuji za odpovědi.
V 2 otázce jsem myslel co je nejčastější příčinou že ta ryby uhyne. Lekly mi včera dva terčovci jen proto že jsem udělal začátečnickou chybu a pustil jsem je do akva kde sice byli jiné ryby ale neuvědomil jsem si že jsem deset dní spátky čistil filtr tak důkladně že jsem zničil bakterie.Ryby dva dny lapaly po vzduchu u hladiny a mě tu nikdo neřekl odpusť vodu změř dusitany. Nejde mi o 400Kč. Jde mi o to že to byli pěkné zdrvé ryby a já je nechal leknout a nelámal si pořádně hlavu. Vím že se to blbě radí i píše. Je někde popsaná první pomoc pro ryby při problémech? Nerad otravuji, jen bych rychle rád nabral základní informaci abych nenadělal víc škody než užitku.Děkuji ještě jednou.
Mohu prosím požádat o radu. a)Jak správně nakoupit terčovce od prodejce, na co si dát pozor.
b)Moc bych přivítal radu jak je správně krmit ve vývinu.Zajímá mě taková domácí kuchařka co jim dávat kdy a jak to upravovat(tepelně kombinovat).mám na mysli takový jídelníček za poslední tři dny.Ono se tu najde hodně článků a stravě ale mě zajímá jak to děláte Vy.Jsem začátečník a rád bych to dělal dobře.Děkuji za pomoc.
Dobrý den
Položili ste mi tri otázky takže pekne poporiadku.
1.Krmenie.
V krmení mrazenými zmesami sa medze nekladú.Krmivo musí bi vyvážené.Prečítajte si odkzi a sám si dokážete zostavit svoju zmes.
www.discus.cz/…
www.akvarista.cz/…
www.akvarista.cz/…
www.akvarista.cz/…
www.akvarista.cz/…
www.akvarista.cz/…
www.akvarista.cz/…
www.akvarista.cz/…
www.akvarista.cz/…
Stačí si prečítat články od p.Nováka skombinovat s tabulkami Frnancesca Denitta a zostavíte si zmes aj sám.Viem že bi Vám bolo pohodlnejšie dostat odomna presný návod no človek sa musí naučit ked niečo chce aj obetovat,učit sa.Verte mi že takto to bude pre Vás lepšie a budete mat s toho lepší pocit.Pokial nebudete robit nejaké extrémne pokusi tak rybám určite neublížite.Preto som zvolil túto odpoved na vašu prvú otázku.
2.Čo terčovce najviac ohrozuje,mimo neskúseného akvaristu,chovatela.Ach jaj neviem si vysvetlit kam ste túto otázku smeroval?
3.Aké testy robit?V počiatkoch testy na No2,No3 a Ph.Ked je akvarista,chovatel terčovcov skúsenejší nemusí robit testy v okrasnej nádrži žiadne.Jednak vydí v akom stave voda je zápach,čírost.Hlavne pokial je akvárium vyvážené a biologicky ustálené s pravidelnou výmenou vody.Skúsenejšie oko taktiež vidí ked sa niečo rybám v okrasnej nádrži nepáči takže má v nich taktiež živí test,indikátor.Inak nie je žiadne špeciálne merítko.Je to ako u každej okrasnej nádrži s rozdielnymi nárokmi na kvalitu vody a jej hodnoty.Od založenia až po jej údržbu.Týchto informácijí je však nespočetné množstvo.Stačí poprečitovat a prekonzultovat následne z skúsenjším akvaristmi,chovatelmi.

0 18.01.2011 13:29 JuraS – Re: miro03
jasan..osobně si velmi rád přečtu názor profíka který mi radí dle svých letitých zkušeností načerpaných z literatury, cestováním, roky strávenými pokusy a omyly..ale na druhé straně si velmi rád přečtu rady od "sedláka" kterej na to všechno kašle a výsledky má TÉMĚŘ totožné..osobně nejsem z těch který se chce s něčím svým ukazovat...vyroste li mi doma plovoucí desertní talíř tak to bude jen na otravu protože víc jak zarostlou 250 ku pro něj a dalších x ryb mu nedám..jak jsem už psal..bydlím v suchým paneláku..tak buď výběr..nějaké přiblblá svítící fontánka, odpařovače na topení a nebo akvárko...vyhrálo akvárium, teď už mám 3 v obýváku, aby jeden dával bacha kam šlape..do toho moje vášeň čistý zvuk audio i video a do toho bublání filtrů...takže když napíšu že to dělám tak a tak tak to snad neznamená, že někdo pochopí, že to má tak dělat..doufám a předpokládám, že tady jsou čtenáři co nebudou kopírovat ani tebe a ani mě ale že si najdou svoji vlastní cestu, jako jsme si ji našel já...nevím proč se mi množí..potvory jedny...a to i když na ně de fakto kašlu..možná je to vodou..jak mi romy před rokem radil, že netřeba se při pražský vodě bát...taky jsem od pražáků kupoval ryby a ty je odchovávají v kohoutkové..jeden u karlova náměstí a další v dejvicích..jedny ryby mám za neratovic..byli zabalený ve dvou igelitech..po rozbalení jsem s málem vyblil do akvárka, takovej smrad z cigaret se vyhrnul ven..a že je nikotin jed to snad víš...netvrdím, že se mi odchovají všechny druhy při mým nezájmu,a le tyrkysové jdou, hnědák s leopardem se spouští v hlavním akva už po 12 té..kolik jiker jim zbude co nezplesniví nevím..já o stovky malých prcků nestojím...
chápu, že ty musíš jít jinou cestou..právě tou profi, zkušenostní a táhnout disky dopředu..myslím zkušenosti chovu disků v čsr...
Ach jaj,kolego kolego.Vidno že ten čas Vám fakt chýba.Vodič urobí chybu či je začiatočník alebo skúsený,záleží však na okolnostiach nie na tom aký je kto skúsený,percentuálny predpoklad je samozrjme vyšší u začiatočníka ale takto sa na to pozerat a dávat za príklad pri chove a odchove terčovcov nemožeme,tak ako Vám napísal,kolega Yirka.Nijak Vás nechem urážat ani poukazovat cielene na Vaše skúsenosti,neskúsenosti v akvaristike,prípadne problematiky chovu,odchovu terčovcov.Svoje prípevky smerujem hlavne pre neskúsených akvarisov,chovatelov terčovcov aby nedošlo k dezinformáciám až v neposlednom rade aby som Vám vaše slová vyvrátil.Pýtal ste sa čo viac možete dat terčovcom pri ich odchove a chove.Pri odchove je hodne aspektov ktoré majú veliký význam na zdravý vývoj jedincov.Nie je vývojová voda ako vývojová voda.Každý pár chce niečo iné s malými alebo velkými odchylkami.Alkalita-vodivost,jej správne hodnoty v kombináciji s osmotickým tlakom majú vplyv na pripustnost okysličenej vody do ikri a opačne.Pri jej nesprávnej hodnote,ikra bud splesnivie,nepriepustnost vody do ikri,prípadne ked je pripustnost do ikri dobrá ale opačne nie,bobtnajú,zalejú sa vodou a ikra sa nevyvinie,v pozdejšom štádiu vývinu larva v ikre uhynie.Hodnota Ph má veliký význam pre zdravý vývoj žibier,oplutvnie terčovcov.Celková a uhličitanová tvrdost má vplyv na zdravý vývin osrdcovníkov a plynových mechúrikov.Pokial nemáte tieto veci zmáknuté tak budete dopadat stále tak ako dopadáte s vašími počtami odchovaných jedincov.Po odobratí poteru od chovného páru máte ešte viac starostí,prvé je to že nie je prelovenie ako prelovenie.Krmenie,vhodnost krmiva do 4týždnov,do tejto doby sa poteru vývíja tráviace ústrojenstvo,čiže nečakajte že ked budete krmit ledabolo,čo vám príde pod ruku že to nezanechá následky.Dalšia s vecí je tá že po dobu 2mesiacov od dna rozplavania má poter imunitný systém vo vývine,je náchylný k onemocneniam.Chce to skúsené oko chovatela a vediet zaliečit vhodným liečivom v prípade že dojde k onemocneniu,hlavne včas inak sa zas dopracujete k vašim výsledkom.Chápem Vás že robíte veci pre radost a že nemáte čas ale potom nemožete brat vaše skúsenosti ako merítko a dávat ich menej skúseným,neskúseným akvaristom za príklad aj ked s praxe ale špatnej praxe.Prepáčte na záver moje slová ale ja hovorievam bud robím veci naplno,alebo na to prdím,prípadne ked nerobím veci tak ako mám tak držím hubu.Poslednú vetu som nesmeroval Vám ale všetkým aby sa zamysleli než začnú o niečom písat.
Pardon ale musím to takto rozdelit.Skúsený chovatelia vydia že u mladých párov trvajú prípravy dlhšie,čistenie miesta kde sa vytrú,prípadne si čistia viacej miest,pri trení sú mladé páry nešikovnejšie,samice kladú ikri rozhádzane,na miesta ktoré sú nevyhovujúce,samci sú nešikovnejší pri nakrývaní ikier atd...Pokial má však chovatel čas,dostatok miesta a akvárijí.Najideálnejšie je nechat pohromade celé hejno,ked sa pár vyberie a vytrie,pár prelovit do vytieračky,ikri spláchnut.Ja som si to trochu zjednodušil lebo keby som mal čakat pokaždé až sa páry vyberú tak už budem mat bradatého syna.há-há.Dospievajúce snake skiny som nikdy nepároval takže s osobnej skúsenosti nemožem povedat kedy dospeivajú.Táto chovatelská forma nie je moja parketa,nepáčia sa mi,pozriem si ich ked ús pekné pochválim ale tam to končí,odchovat som ich odchoval jek blue snake skin,red snake skin,leopard snake skin,snake skin leopard a však boli to chovné páry ktoré som si kúpil a množil pre spestrenie chovných druhov,príopadne som chcel zvládnut odchovat tieto chovatelské formy,vždy však len na krátko a išli svetom.Takže na túto otázku ti bude musiet dat odpoved chovatel,akvarista ktorý má snmi skúsenosti a je táto forma pre neho oblúbená.

Zdravím.Jakub rastliny v kvetináči nie je to pravé orechové,je s nimi viacej práce pri odkalovaní vytieračiek(zbitky krmív).Videl som u pár kolegov rastliny vo vytieračkách ale prevažne to boli plávajúce druhy.Niektorý čo mali rastliny v kvetináčoch však nalepili v dvoch tretinách vytieračky,podlažie poličku zo skla takže kvetináč s rastlinou bol hodne vysoko.Určite takto docieliš odbúravanie NO látiek,žeby to bol však nejaký extrém to určite nie.Skúšal som to taktiež.Plávajúce rastliny spíš plnia funkciu tlmenie svetla.C tým Cobaltom,máš ich ešte krátko čiže nie sú uplne v klude,vyrovnané s novými podmienkami a prostredím.Vetšia ryba sa tažšie adaptuje v novom prostredí oproti mladým jedincom.Dalšia s vecí je tá že nevieš ako bol ten pár zostavený?Či sa vybral sám z hejna,či spolu vyrastali,alebo chovatel chytil samca,samicu a dal ich dohromady podla svojho uváženia,prípadne sa pár vybral sám ale nevyrastali spolu.Ideálne je vyrbat si do chovu ryby v 7-8cm telo terčovca,nqjideálnejšie nepríbuznú krv a dochovat ich spolu až do dospelosti.Takto vybrané páry sú len v malých percentách problémové.Ako hovorievame s kolegami chovatelmi,nie je chovný pár ako chovný pár.Niektorý chovatelia príkrývajú kužele sietkou,chovný pár može takto privádzat k ikrám okysličenú vodu,ale nemože odstranovat špatné,plesnivejúce ikri,prípadne požrat všetky ikri.U niektorých párov musíš zvolit len tento sposob odchovu.Ja však mám radšej harmonické páry s ktorými nie sú problémy alebo prípadne len prechodné nezhody(toto je však zas iná kapitola).Daj im ešte čas a uvidíš u dalšieho výteru ako s budú správat?Pigeon blood tiger dospieva v 12-18mesiacoch,je to individuálne,každý jednotlivec inak,dalšia s vecí je tá že terčovci sú na partnera dost náročný a pokial ich máš v nádrži hodne tak výber páru može trvat aj celé mesiace.Preto radšej dospelce prelovím do manšej nádrže 6kusov(ryby ktoré sa medzi sebou párujú),najlepšie do vytieračky,urobíš si kafe,čaj,poholie a pozoruješ správanie sa týchto jedincov,toto sú etapy života ktoré máme s mojou polovičjkou najradšej lebo je to u terčovcov najkrajšie,vydiet ako sa dvoria,vyfarbia,pripravujú na svoj prvý výter je proste pre človeka to naj,zabudneš na problémy,stres.Ked sa pár vytrie zbylé ryby odlovím a nechám len pár.Málokedy to páru vyjde na poprvé aj ked majú namiešanú vývojovú vody ktorá taktiež zamáva s ich horomonami,je to však tým že nie sú skúsené a musia sa o ikri a poter naučit pečovat.
3 18.01.2011 09:24 JuraS – Re: Yirka
tak jsem to nemyslel, ale prostě v každé rase jsou jedinci malí, jiní velcí, tlustí, hubení, s poruchou zraku (mám jednoho krásného samce diska co je slepej jak patrona) atd..sám nesnáším nacistické koncentráky a jejich "dokonalou rasu"..povolání mění každého..sem slyšel jak mimo jsou gynekologové...jo máš pravdu mám taky nějakou tu "uchylku" z práce...
JuraS, prosím tě, přestaň pořád montovat ta přirovnání lidí a zvířat. Nemáš v tom míru nebo to nedomýšlíš. To že je někdo malý nebo velký ještě neznamená že malý člověk je, jak by to vyplývalo s tvé dnešní poznámky, kriplem.....
Taky nepíšeme, že každý ajťák je tak trochu mimoň, že...
Jsem na úplném začátku chovu terčovců a rád bych se Vás zeptal jak na to. Dva měsíce jsem tu četl různé stránky a chtěl jsem požádat jestli by jste mi mohl odpovědět.
1) jak je krmit zejména směsi co si děláte sám po čem rostou
2) co je podle vašeho názoru nejvíc ohrožuje(kromě nezkušeného chovatele)
3) jaké testy provádět u vody a jak často
Chci je do společného akva jako dominantní ryby a rád bych jim vytvořil dobré podmínky.Musel jsem koupit RO voda byla šíleně tvrdá, tak tu bych dokázal snad namíchat.
Děkuji pěkně, jestli mi poradíte nějaký mustr.
3 18.01.2011 07:30 JuraS – Re: miro03
jasan, že když se někdo snaží tak je to o něčem jiném..genetickým šlechtěním nacisti taky vyráběli "nadlidi"..aspoň si to mysleli...já, páč nemám technické možnosti, chuť a čas se věnovat množení a hlavně se pak otravovat s jejím prodejem..tak jsem jim jen dal šanci žít..v společenském jsou jikry a malí prckové krmivem pro ostatní..jinak co jim jiného můžeš zajistit ? dáš jim velké akva, čistou vodu, zajištěnou filtraci a vzduchování, nebudeš je stresovat a budeš je krmit vysoce energickou potravou..můžeš se ještě modlit ale nic víc jim dát nemůžeš..leda bys je ještě šimral na bříšku aby byli víc spokojení..to je nadsázka, to doufám chápeš...nicméně nemám prostory a akva abych vyráběl plavající desertní talíře...
a fakt nejsem zkušenej ani akvarista a ani chovatel terčovců..je to jako u řidičů..to že ten od nažidel měl najeto mega a půl kiláků bez nehody neznamenalo, že pak svojí chybou nezabil hafo lidí....
romy ta jsi mi psal, když jsem se tě ptal proč mi jeden nechce růst, že je to normální, že lidi jsou taky malí a velcí..takhle to beru..matka příroda nevyrábí všechny stejné..to by byla nuda..a těch 100 byl příklad..prostě základ pro představu...ty čísla neber přesně ale to rozložení odpovídá, baj woko..
miro tobě se všichni vylíhnutí špendlíci hnedle nalepí na taťku s mamkou a nebo se taky jako mě jich část zatoulá někde jinde a vůbec k nim nejde ?
Asi na tom něco bude protože já ty dva terčovce vlastní hlpoupostí zabil. Před deseti dněma jsem čistil jak filtr a to pořádně tak i přidával písek do dna.No a tím jsem si zlikvidoval bakterie ve filtru a vyskočili mi dusitany.Když jsem tam dal nové terčovce měřil jsem jen dusičnany a ty byly OK. Škoda že mi někdo neporadil a nebo já hlupák preventivně nevyměnil 1/2 vody. Ale s tou hygienou asi z mírou. A co mi z toho vychází u každého většího zásahu měřit parametry vody.
Ještě se chci zeptat jaké případně rostliny by ste doporučili.Upozornuji že světlo je slabé dohromady na 200L akvárko asi 30W úsporných žárovek.

Hojte mám pár otázek každá bude směřovat rochu k něčěmu jinému.
1)Mám pár cobaltů z vytíračky jednoduše řečeno magoří, chci jim hodit do akvárka 2rostliny v květináčích.Bude to mít nějaký negativní vliv na jikry když se vytřou.(prosím nepište at je dám na nějakou dobu do společnýho nemám zatím tu možnost)
2)Pár red tyrkys se vytřel já je vyplšil (vystresoval a oni jikry sežrali.Já blbec.

Jak to děláte aby se ryby vůbec nevyplašily?Mám je doma asi dva týdny takže jsou ještě trochu bázlivější.Asi to přikriju ručníkem.
3)Vím že každá chovná varianta dospívá v trochu jiném věku.V jakém věku +- dospívají pigeon tiger (to asi halvně pro mira) a snake skin?
4)Děda má terčovce jak jsem se zmínil jeden s tigerů jednoduše řečeno jedl ale nemohl se vysmolit.Děda to diagnostikoval jednoduše vnitřní paraziti terčovce hodil do karantény a začal dávat entizol.Hurá zabral, terč už není tak tlustý.Na dně bílé asi výkaly vypadalo to jak vata.ALE!!!!!!!!!!Po pozorování jsme zjistili že tato ,,vata´´ mu jde s tlamy.Co to je?A co to způsobuje?
Díky za odpověd. KUBA.
Tvoje řádky už nebere nikdo ve zlém

Já s tím taky nesouhlasím, můj děda ted má red white v asi 6-7 týdnech a 2,5-3,5cm.Není pravda že 80% jsou nepěkných a podražených naopak je tam asi 10 kteří jsou perfektní.13 kteří jsou takoví průměrní a 2 jsou posražení a zřejmě půjdou k likvidaci.POkud se to umí tak to jde s daleko větším počtem.Myslím že děda to umí možná ste o něm někdy slyšeli jmenuje se ADAMEC a dřív měl jen tyrkys ale kvalitu a prodával většinu ryb firmě do prahy.
Pro BOb66 taky jsem slyšel že ryby ve tvrdší vodě rychleji rostou ale taky jsem slyšel že v měkčí sice rostou pomaleji ale dosáhnou celkově větší velikosti a myslím že to je pravda.

Přidat reakci
1 ...... 152 153
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 146510x