Hovězí srdce
Protože je to bohatý zdroj přírodních minerálů (hlavně Fe). Ty jsou v srdci obsaženy jak pro jeho masivní prokrvení (hemoglobin), tak kvůli el. impulzům, na jejíchž základě je srdce vůbec schopno fungovat.
PS: Bližší vysvětlení po mě nechtěj.
Játra a ledviny zase obsahují vetší množství "odpadních látek" (soli, kovy), které se tam za život usadily při čištění tělních tekutin.
Starší reakce
Já jen dodám že při výrobě směsi je h.srdce dobré jako základ směsi kde u mě tvoří asi 50%tní podíl.Dá se přidávat např. filé z mořských ryb,krevety,špenát,kopřivy,spirulina,česnek a přidat se dá i sušené krmivo které některé ryby běžně přijímat odmítají.
Krmení pouze h.srdcem já nedoporučuji.Ještě bych zmínil i to,že pro základ směsi je dobré kupovat srdce z mladého býka.Svalovina z krav je obecně tužší a méně kvalitní.
To asi jo,ne asi,ale určitě. Měl jsem kdysi Oceláty a těm jsem ho dával,moc jim to šmakovalo a v pohodě.
Ale těm mým Akarám ho nedávám. Je to jasný,záleží na strávnících.
Bojím se trávení,parazitů.Můj akvaristický -guru- Pavelbartek,který i operuje rybky,(odstranil nádor) je proti srdcím. Věřím mu každé slovo.Dříve jsem ho kupoval,třeba celé,odblanil,co nejvíc to šlo,umyl,celé zamrazil a pak jsem ho strouhal. Jednoduché,levné. Oceláti se mohli strhnout.
Občas jim dávám rybí filé,kousíček-zmrzlý-nastrouhám a mají baštu. Je to přirozenější,než hovězí nebo krůtí srdce. Jen můj názor.
Ano, věc názoru. Kdybys někdy choval něco většího, dravějšího a žravějšího, názor bys asi rychle změnil
Přinejmenším stav peněženky by tě přinutil
I tobě doporučím toto vlákno přečíst... Pokud možno celé a uvidíš...
Já tím nekrmím ani náhodou. Myslím si,že je to nepřirozená strava. je přece tolik jiných krmiv. Nekrmím skoro, (max.2x týdně) ani sušeným. Jen patentky,koretry,žábronožky,buchanky-ty taky hodně málo. Možná se pletu,ale nevím,kde by se v přírodě k srdcím-pokud nejde o piraně,Oceláty-ti to mají rádi- atd,dostaly.
Je mi jasné.že tím spousta lidí normálně krmí. Když se to prodává. A nevím,neznám-(zatím)-co je to nemoci,problémy s nafouklými bříšky,parazité. Nevím přesně,jak je to s trávením srdcí,ale nic dobrého to není. Ale-věc názoru.
Pokud si dobře pamatuji (sám tím nekrmím), je to z důvodu blan a konzistentnosti jemné srdeční svaloviny.
Jako že bys jim naložil třeba nějaký steak a marinoval přes noc ve fishtaminu?? Stačí zalistovat pár stran níž. Odpověď je tam několikrát...
Ve zkratce, srdce je úplně jiná svalovina (neznám přesně názvy typů svalstva) než svaly ostatní, lépe se jim tráví a není tučné...
Svíčkovou si dej sám, nevidím ani důvod proč se o to vůbec pokoušet, řešit, zkoumat...
Za mě z krávy pouze a jen to stdce, pro ryby teda...
0 11.12.2015 07:52 sachlj – něco jiného z krávy ?
Na krmení cichlid (a nejen těch) se používá hovězí nebo krůtí srdce. Jaký to má důvod kromě toho že je to de fakto čistý sval? Co ještě z krávy by byly ryby schopné sežrat a dalo by jim to víc energie než srdce? Dejme tomu (teoreticky) že kdybych jim nabídl našrábanou svíčkovou, řádně uloženou kde už probíhají stařící procesy. Nedalo by jim to víc energické hodnoty? Nebo co takové zadní na guláš? Jsou to jen úvahy. Nemyslete že jim budu do akvárka cpát naporcovanou krávu.
Starší reakce
Nezabývejte se malichernostmi. Pokud bych Vás potkal v momentě, kdy by jste potřeboval mou pomoc a já ji svedu poskytnout, tak pomůžu a víc nic neřeším - můj profil osobnosti.
Byly časy, že tu takto postupoval ctěný uživatel Sid - ´´napíšu Vám rady do vzkazů´´, no a nikdo mu to nijak vyčítavě nedával najevo, že to má napsat všem, hlavně, že mně v té době poučoval, jako se o to teď snaží jiní, což neznamená, že mají touto reakcí lepší zásadové a morální vlastnosti, spíš to má opačný efekt na moje mínění a "náklonost" vůči takovým jedincům.
A ty rady ? Složité rozsáhlostí s nejednoznačným, neuceleným, nepodloženým, zavádějícím a jiným v důsledku toho podle vyjádření Klinas-e nepochopeným významem a na to jsem z pohledu svého odpověděl.
Pana "Urtmana" - Josefa zklamu, nemám fotku, jak krmím srdcem, i když jsem ho používal do vlastní připravované směsi a v minulosti s tím hojně své ryby krmil, jenže ....., za ty jeho narážky a palce
.
Jo děkuji. Přečetl jsem si to, něco na tom bude. Máte pravdu. Ty odkazy až v klidu doma.
Jo jo to vím. Až zkrmím co jsem koupil, srdce stejně vynechám. Zdá se mě ač jsem léčil tu krupičku před rokem, pokud si vzpomínáš, tou metodou 35 stupnu, že se rostlinám těch 29-30C moc nelíbí. I když 35 bylo v pohodě. Možná to nížší PH a kyselejší voda. Nevím. No plán je srdce zrušit a topit na max. 28C.
Tak hlavně jim nezapomeň přitopit ke 30 stupňům.
No tak já neřekl, že se jim něco nelíbí. Ano byli tam kameny, které se mě prostě líbili a mušle si prosadila před rokem moje dcera a je to celé pozůstatek po ampulárkách kvůli vápníku, když se jim rozpadal domeček. Nemyslím si, že se jim něco líbí či ne, protože celý svůj život (8 měsíců)koukají na 5 stěn holého akva a určitě si nevzpomínají jak jejich pra pra pra pra pra pra pra pra prapředek žil někde v amazonii. Kameny až na dva jsou pryč, zapadávalo do nich krmení(srdce). To byla opravdu blbost. Udělal jsem jim více "čistého" dna na zobání. I když třetí den berou hned vše z hladiny a na nic nečekají. Granule chvilku plavou a potápějí se postupně. Udělal jsem suchou směs ze čtyřech produktu od tří výrobců a baští vše, nebudu je rozmazlovat at se naučí. Krmítko je nastaveno na 5x denně po cca 25-30 granulkách + nějaká ta vločka. Srdce jim dám jednou za tři dny. Bud budou poslouchat, nebo nedostanou nic. V tomhle máte pravdu.V noci se mě o nich zdá, jestli nepotřebují pohladit. Dělám si zbytečné vrásky. Vlastně jste to celé trefil.
každé akvárium, každá ryba je jiná...každá voda, každé místo je jiné..chutná tobě špenát? držková polévka, uzená makrela ? mě ano..a pokud tobě ne co to ukazuje ? že nemůžeš od svých ryb chtít aby žraly co ty moje. moje třeba žerou tetra granule ale od sery je vůbec nepozřou..moji diskové jsou nedůvěřivý k patentkám..a krmných krevetek si ani nevšimly i když jim lítaly kolem držky...najdi si svou cestu v krmení a hlavně takovou aby jsi se kvůli tomu nebudil v noci a aby jsi jim hodinu denně nepřipravoval potravu..akvárium má být pro potěchu, pro uklidnění a ne stres..."co pak to té rybičce je ? proč ta kytka má na sobě flek?"
a pokud se jim něco nelíbí, těm tvým rybám, tak se jim ani nedivím...mušle z dovolené a kus mořského dna patří do slanovodních akvárií, ne do sladkovodního...
Vaše otázky jsou na delší odborný článek a z toho, co vím, jsem se Vám pokusil do osobních vzkazů podat víc, než jen vysvětlení. Je to kapku obsáhlejší a ne zcela na vše odpovězeno, ale snad to i s těmi dodatky v lecčems pomůže v rozhodování a kompletizaci názorů.
Poslal jsem to jen pro Vás, nikomu ty informace nepřeposílejte. Ty odpovědi a rady tady ...
.
Tak já to pročítal celé , ale ničeho jsem si nevšiml. Pokud jsem to přehlédl, tak sory. To srdce je stále probírané. Tady na forum ani nevím přesně v jakém tématu dal Romant odkaz na tento článek
www.discus.cz/… po přečtení jsem nebyl vůbec chytrý.
Za 1. Dozvěděl jsem se v něm že,(cituji) asijští chovatelé (v prvopočátku razmachu) terčovců krmili hodně nítěnkami, ale kvůli snížení nákladů začali krmit hlavně levnějším rozemletým hovězím srdcem obsahujícím velké množství bílkovin. Výhodou, kromě nízké ceny, byla i možnost připravené krmivo zmrazit a na několik měsíců uskladnit. No a tady a na jiných stránkách, nitěnky nikdo nedoporučuje. Prý může dojít až k uhynu ryb. Tak a ted babo rad.
Za 2. Dozvěděl jsem se, že vlastně h.srdce neobsahuje tolik bílkovin jak se lidé domnívají. Je to 16 % přitom např. granule pro terče 45 - 55%
Čím více čtu o terčovcích (četl jsem 14 dní než jsem si pro ně jel k chovateli) tím více jsem zmaten. Když jsem nakrmil srcdem, nepozoroval jsem větší dravost než u granulí či vloček. Jen se mě zdálo, že srdce zapadává do rostlin, kde k němu nemají přístup ryby. Asi to protrhám. To je další věc, rostliny, 50% chovatelu tvrdí žádné(aby nedocházelo k zahnívání zbytků) a 50% že jsou nezbytné k odbourávání NO3 atd.
A co si z toho začátečník s terči má vzít ? Další je odkalování, nikdo tvrdí co nejméně, nikdo čím častěji típ lépe atd. Každý všude tvrdí, nejprve si něco přečíst, ale to je v tomto případě trochu zavádějící. Tak ano, jak se postarat o vodu, o nemocech, chybách jsem se dozvěděl dost. Ale ten zbytek je navíc. Jako třeba kolik litru potřebuje jeden terč. Držte se, vyčetl jsem 30 - 80l. na jednoho. No není to směšné ? To je jako říci, že jestli jsem v base rok nebo 20 je stejné. A čím krmit ? To je celé k smíchu. 10 názoru každý jiný.
No nic, udělám to tak, že co jsem koupil mraženého, srdce a ten mix, zkrmím postupně jako doplněk 3x týdně. Protrhám na jedné straně akva rostliny a do automatického krmítka namíchám vločky s granulemi Hikari a nastavím 3x denně. Ty obsahují vše od vitamínů přes rostlinou stravu, živočišnou až po minerální látky. A hlavně jsou lehce stravitelné, nezatěžují střeva a nevyvolávají tím pádem přemnožení bičíkovců. Četl jsem, že nikomu granule ani nežerou, já terče přivezl od chovatele, (8cm v těle) který krmil srdcem. Počkal jsem 24 hod. A podal granule a vločky. Chutnalo jim. Tak nevím. Zkusím se spolehnout na svůj úsudek a uvidím. Za předchozí odpověd děkuji.
hodně ryb má doplňkovou potravu ve formě masa SAVCŮ. geneticky to mají zakodované z domoviny. V Amazonii každoročně povodně co neřídí hasiči s pytli písku utopí hromady těch co nestihnou utéct. A tělo takové oběti ve vodě pak ochutná každý co je nablízku. Hovězí srdce se v akvaristice používá proto, že je to sval který po očištění má minimum tuku, svalových úponů, krve. Je tedy pro ryby nejsnáze stravitelné a nekazí vodu tak jako by to udělali třeba játra. Roky dávám občas srdce terčovcům a nijak jim to neškodí..
Kdybyste si tak nějak pročetl téma, nemusel byste se potisící ptát na stejněkrát zodpovězené dotazy...
S terami to neudělá nic... podívejte se na piraně, když žerou maso... to jsou tetry ve větším vydání.
Srdce je typ krmiva, který se dá občas použít, není třeba se vrásnit s nějakým kazením vody, pokud krmíte přiměřeně.
Ten polský zdroj je dobrý, pokud nedošlo k nějakým rozmrazením cestou k vám domů...
Zakoupil jsem v akvaristice už hotové mražené h.sdrce, výrobce Polsko a ještě jednu mraženku, (MIX) pro terče, taktéž Polsko, nemá nikdo zkušenost ? A ještě jedna otázka. Tetry mě to srdce hltájí také, co to s nima udělá ? Jinak terče baští vločky a granulky Hikari, nemám se na srdce vykašlat uplně ? V granulích je obsaženo vše 53% proteinu, vitaminy, minerály atd. Není zbytečné si "kazit" vodu srdcem? A to že stojí 300,- 80g. mě vůbec nevadí.
Starší reakce
rekl bych ze rozdil tu bude..... minimalne v obsahu tuku
0 12.09.2012 16:58 drakpd – Hovězí srdce vs. vepřové?
Zdravím, chtěl bych se zeptat zda je rozdíl zda koupím hovězí a vepřově srdce? Všude čtu že se dává hovězí, ale daleko dostupnější a vždy jsem používal vepřové a vůbec nevím zda je v tom podstatný rozdíl. Díky za názory
Starší reakce
Není zač. Třeba jim to fungovat bude, mne ten experiment stál hodně peněz...
Ano, výzkumy prokázaly, že spotřeba nízkokalorických tuků se zvyšuje v nepřímé úměře k obsahu tuku. Tedy blbost to není. Živočichové v případě nedostatku živin kvalitu nahrazují kvantitou. To je také prokázáno. Tam vědomí, nevědomí a podobně není třeba zatahovat.
Srdcem ať si každý krmí jak chce. Jsou to jeho peníze za ohřev vody, výměnu, a dřívější nákup nových ryb.
A za reklamu na gelová krmiva děkuji. Naštěstí většina odběratelů to bere v 10 kg pytlích.
No nevím jak je to s tím nízkokalorickým máslem...
to jako chceš říct, že si místo běžně namazaného krajíce namaže člověk třeba 5x více, aby dohnal běžné máslo - nebo tedy jak píšeš klasický tuk ? To je asi blbost ne? A ono je to tak s každým stravováním...
Píšeš - A přirovnání "počítání kalorií" není úplně od věci, totiž živočichové poměrně dobře registrují podvědomě přijaté živiny, a funguje to i u člověka.
Já na to -
Podvědomí je v současné době rozšířený výraz pro to, co psychologové označují jako nevědomí. Oba tyto výrazy významem v podstatě splývají, ale nevědomí je přesnější, protože my o procesech a asociacích, které se v něm odehrávají, skutečně nevíme a vědomě je lze jen velmi těžko ovlivnit.
Pochybuji, že by ryby byly na vývojovém žebříčku z hlediska rozumu výše než člověk. I když....někdy....
Z toho vyplývá, že pokud se nic nepřehání, pak ani ti, kteří občas krmí v roce 2011 srdcem nemusí ryby nikomu dávat
Nevylepšilo by to stravování krmení gely?
Posuzovat kvalitu krmiva podle toho, jestli jej ryby žerou, není zrovna šťastný ukazatel. Když jdu do extrému, vězňové v koncentráku hltavě jedli vařenou řepu a plesnivý chleba. A přirovnání "počítání kalorií" není úplně od věci, totiž živočichové poměrně dobře registrují podvědomě přijaté živiny, a funguje to i u člověka. Takzvaná nízkokalorická másla nastavená vodou nemají takový úspěch, jak se čekalo. Totiž jejich konzumenti jich jedí víc než klasických tuků, protože jejich organismus pozná, že je to ošizené. Podobně když ve stravě chybí bílkoviny, zvyšuje se objem přijímané stravy. Osobně se tady do diskusí k výživě ryb moc nezapojuji, spíš když mi někdo známý napíše, abych se tady na to podíval. Výživou a počítáním receptur pro lidi i zvířata se zabývám od konce 60. let. Když tady něco napíšu o výživě, tak vím, o co jde, a dokážu to dost dobře obhájit, pokud na to přijde. Což už zjistili jiní diskutující v mnohem složitějších otázkách na jiném webu. A v roce 2011 bych teda rybám srdce jako krmení nedal, to bych ty ryby radši někomu dal. Ovšem to je věc každého...
Nikdo nepsal o tom,že to rybám nechutná,ale využitelnost této stravy je nízká.
Jj správný postřeh
Terčovec je všežravec a pokud má na výběr vždy dá přednost masu, pokud mu něco nechutná tak to žrát nebude
Nejlepší je živé + různé mražené a případně do směsi místo srdce filé a jako doplňkové nějaký druh suchého
no ono sa pridava bezne aj do komercnich krmiv...
a tam to nikto neriesi...
To, že ryby srdce hltavě žerou nemusí být důkazem toho, že jim to chutná, ale kvůli špatné využitelnosti živin musejí přijímat velké dávky, aby z tohoto krmiva využily alespoň nějaké živiny.
Tedy nejsem odborník, ale tahle formulace mi přijde přinejmenším podivná..ryby se tedy mohou vrhat i na to co jim nechutná, protože si spočítaly denní příjem kaloríí a usoudily že je toho potřeba sežrat hodně...
Já jsem h.srdce vynechal úplně již dříve když jsem ještě měl terče, sice mě to chvíly trvalo ale pochopil jsem že h.srdce je využíváno chovateli jen jako levný zdroj krmení po kterém ryby rychleji rostou díky vyšší teplotě a rychlejšímu metabolismu a tím pádem je i dříve prodají
Proto se všeobecně pro terčovce doporučuje pestrá strava.Pokud někdo cpe ryby jen hovězím srdcem, tak problémy přijdou nevyhnutelně.V mnou připravovaně směsi tvoří srdce cca 40-50% a střevní choroby mé ryby, už poměrně dlouhou dobu prakticky neznají.
3 04.10.2011 20:35 PetrNovakBolid – hovězí srdce
Dovolím si několik poznámek ke krmení srdcem. 1/ Stravitelnost je velmi špatná. Svalovina je velmi jemná a tudíž obsahuje velké množství kolagenu, který dobře tráví typičtí dravci, nikoliv terčovci, kteří jsou převážně rostlinožraví. V přírodě obsah jejich žaludku tvoří 60 % rostlinná strava a 40 % živočišná strava. Bližší informace k tématu viz
www.akvarista.cz/… také
www.akvarista.cz/… také
www.akvarista.cz/…
Pozor, nezaměňovat stravitelnost (využitelnost živin) s rychlostí průchodu tráveniny střevem bez toho, že by se živiny dobře využily. 2/ Špatná stravitelnost převážně bílkovinného krmiva vede k postupnému zhoršení bakteriální struktury ve střevech, kde se typicky zvyšuje zastoupení nežádoucích klostridií, a zvyšuje se produkce látek, považovaných pro organismus za nežádoucí. Bližší informace k tématu viz
www.akvarista.cz/…
Zvyšuje se také tvorba detritu a vylučování dusíkatých látek do vody, což vede k vyšší potřebě výměny vody, což je v současnosti poměrně drahá záležitost. 3/ Obsaženy „skrytý tuk“ ve svalovině má vysoký bod tání a špatně se metabolizuje. Bližší informace k tomuto tématu viz
www.akvarista.cz/…
Aby se tyto následky částečně odstranily, musí se nádrž vytápět na teplotu o několik stupňů vyšší. Finanční náklady si musí každý spočítat podle velikosti nádrže. 4/ Srdce neobsahuje karotenoidy, tudíž u ryb s požadavkem žluté až červené barvy nelze očekávat kvalitní vybarvení. Bližší informace viz
www.akvarista.cz/…
To, že ryby srdce hltavě žerou nemusí být důkazem toho, že jim to chutná, ale kvůli špatné využitelnosti živin musejí přijímat velké dávky, aby z tohoto krmiva využily alespoň nějaké živiny.
Starší reakce
Funkčních variant je víc, já srdce odblaním a očistím, v mixéru rozsekám (jsem už línej strouhat a mám málo času
) a postupně do něj přidávám různé granule, česnek nebo špenát, a spoustu dalších věcí. Po smíchání rozválím v pytlíkách na cca 1cm placky a zamrazím, při krmení kousek ulomím, nechám povolit a zkrmuji
...ak sa ti chce "miesat" -tu mas jeden
0 21.12.2010 19:34 Petr5 Nemá někdo nákej recept na přípravu smesi z hovězího nebo krocaního srdce?
...no Ja mam
uz som skusal "kade co"
ako sa tu uz pisalo -ide o horsiu stravitenost a viac tuku...
ale ak sa pouziva len obcas -tak to problem nebude...
len na co spekulovat? -ked h.srdce stoji par korun...
Já používám verzi č.1 strouhám to pak na hrubším struhadle a krmivo má velikost a podobu větších patentek
Má někdo zkušenosti s krmením s vepřovým masem? Příjde mi,že se s tím rybky zbytečně moc natrápí.Díky za rady.
odblanit,nakrájet na větší kusy a zmrazit,nastrouhat,propláchnout dát do toho směs vitámínů popř.špenát,rozdělit na jednotlivé dávky,zamrazit,při krmení dát do sítka na čaj a teplé vody nechat v celku rozmrazit,nesnažit se tu kostku rozhnětat at si nevyplavíte to dobré,zkrmit.Někdo to pokapává vitamíny tešně před zkrmením,ale připadá mě lepší dát vitamíny do masa předem at se pěkně proleží.
Lepší je oprat při zpracování - koupání srdce po strouhání z mrazeného stavu nemá logiku, opodstatnění, důvod a je v samé podstatě škodlivé. Protože tak odplavíte téměř vše zbývající pro ryby využitelné a nafutrujete je hmotou, kterou poměrně dost těžko zpracovávají......
Bod 1...Odblanit,řádně očistit,nakrájet na kusy,zamrazit...Zmrazené pak vždy nastrouhám ..Properu v sítku pod vlažnou vodu ..A terčovci vyskakují málem z akvária.....
no ja vyuzivam len bod 2
"momentalne" aj 3 -ale to len pre odchov skalarov a male ryby
0 20.12.2010 08:26 vlachos – Jak nejlépe zpracovat hovězí srdce pro terčovce
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak nejlépe zpracovat hovězí srdce pro potřebu krmení dospělých terčovců? Znám několik variant...1 nakrájet na kusy, ty pak zmrazit a zmrazené strouhat...2 syrové odblanit a pomlít na mlýnku na maso, zmrazit....3 rozmixovat mixérem a zmrazit...4 před mletím nebo mixováním ještě povařít. Jaké máte zkušenosti vy ? Jak postupujete? Děkuji za odpovědi.
Starší reakce
Je to tak.Vepřové srdce se nedoporučuje pro vysoký obsah tuků ve svalovině.
...samozrejme ze sa da...
...len sa nepouziva pre vecsi obsah tukov...
Přidat reakci
[1] 2
Zpět na obsah sekce Krmení • Zobrazeno 3915x