Psala jsem sem sáhodlouhý příspěvek a není tu...tak ještě jednou a stručněji

Zdravím, jsem tu nová, jsem začátečník, mám 15l AQ (Amazonas E15) včetně filtru a LED osvětlení (bílé přes den, modré na noc), na dně kamínky 1-2mm, osázené umělýma rostlinama, voda byla upravena přípravky od Easy Life (první na neutralizaci chlóru a vím já čeho ještě a druhá lahvička obsahuje nitrifikační bakterie), vodu jsem při přípravě nalila odstátou a měla 24´C. Rybák nám po 4dnech pošel

Vzhledem k tomu, že jsme rybku moc chtěli (a v neposlední řadě jsme utratili nezanedbatelný obnos za výbavu), chci pořídit další, ale než tak udělám, chci se dopátrat, kde byl zádrhel, aby mi to nepomřelo znovu. Jednak se chci zeptat, zda byl problém co se týče zakládání akvária (špatný postup atp.), dál mě pak zajímá, jak je to se svícením? Svítila jsem nepřetržitě, jen na noc změnila barvu na tmavě modrou (viz.foto)..je to moc? Co udělá přílišné/nedostatečné svícení? Mohly se tam tím přemnožit nějaké bordely, co ho zabily? K čemu jsem došla já sama, že snad teplotou. Blbka prodavačka mi tvrdila, že topítko nepotřebuju...jo, jenže v bytě větráme, venku se ochladilo a Rybákovi klesla teplota na 19-20´C, což hádám, je o takových 5-8´C méně než má mít (samozřejmě v sobotu, kdy mají zverimexy zavřené, že jsem pro něj nemohla ani na fofr sjet) Je možné aby umřel na pokles teploty? Při nízkých teplotách se nějak množí bakterie? Voda nebyla měněna ani jednou (za ty 4 dny), nezapáchala, byla krásně čistá, přípravky na úpravu vody dávkovány dle návodu, filtr jel nepřetržitě. Rybák toho dne ráno normálně baštil, jediné, čeho jsem si všimla, byla jakoby průhledná skvrnka na konci ocasní ploutve (viz.foto), nicméně nejsem si jistá, zda jsme ho s tím už nekoupili...Odpoledne jsem se zděsila, jelikož ležel apatický u dna, zrychleně a zhluboka dýchal, ploutve potrhané (ty vějířky jakože rozpojené na cáry), úplně ztratil barvu, že mi bylo jasné, že je zle (viz.foto). Jediné, co jsem měla a co mě napadlo bylo přikápnutí oněch přípravků do vody, po tom se mu na chvíli vrátila barva, nicméně všechny příznaky setrvávaly...pak vybledl znova a umřel. Problémy, mám dojem, že se asi shodují s tím poklesem teploty, ale s tím stavem ploutví jsem zas špekulovala, jestli to nebyl rozpad (BRP)...Poraďte prosím, kritika vítána, ráda se přiučím. Mockrát díky!