Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Betta splendens - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 94 Přejít na další stránku   1  
Betta splendens - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2009 22:35 želvička
Ahojky potřebuji pomoc naše betynka zičeho nic přestala žrát, má jaké si tiky a leží jen na jedom boku. Umře snad? Je to sameček. :-(

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2009 12:19 makky Re: Snowy
Mám je od pondělí.Ze zverimexu na praze 5,kde sem si už jedmu bettu koupila a byla v pohodě.Dala sem je do karantény a tam si toho všimla.Měla sem si toho všimnout už v obbchodě..Může to byt i jiná nemoc,ale ja se strašně bojim týhle,takže ji vidim všude.ted koukám že už to jídlo snědly.
Vlasně jediný příznaky sou u jedný ohlá pátěř a u druhý křivá.Jsou z jednoho vrhu,tak nebylo by možné že je to něco dědičného?Jo a ta jedna napadá tu druhou co se mín hýbe.Díky za pomoc
Edit: Tak tu jednu sem utratila :-O Skoro se nehybala a když sem do ní štouchla tak skoro nereagovala. Tu druhou se budu snažit zachránit, ta je čilá a má krásné plotvičky, nechám ji v karanténě a uvidím....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2009 02:42 Žena Snowy [24] Re: sux
Nestraš jí, jde "jen" o mírnou kožní formu. Klasickou TBC lidí způsobují jiná Mycobacteria. Viz článek zde www.dajanapet.cz/…
Jinak jak často a čím bettky krmíš? To vyplivování by mi sedělo spíš k tomu, že jsou buď přežrané a nebo jim to nechutná.
Jak dlouho a odkud je máš? Kdy se objevily příznaky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2009 20:14 Muž sux [117] - AmerikaRe: makky
Nech se ockovat...Rybam neni při této nemoci co podat. Co nejrychleji utratit...Nevím jestli ty priznaky presne sedi na TBC ale pokud ano tak to ukonci! A pozor z ryb je TBC prenositelna na cloveka. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2009 19:31 makky – bojim se tuberkolozy
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravim. Mám ted dvě nové samičky betty. Obě se mi zdají nemocné. Ta jedna bílá.má velké břicho, ne nijak na prvni pohled nenormalni, ale je vetši než by mělo být. A má vyklenutý hřbet. Ta druhá šedá je z pohledu zvrchu křivá. Obě jedí způsobem že to hned vyplivnou,ikdyž něco málo snědí. Bojim se tuberkolozy,je to častá nemoc? Je možné že ji mají? Źádné boláky nemají, ale může to být počátek. Přikládám fotky. Prosím pomozte mi. sad
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2009 09:43 Muž Hades [5] Re: ustavprochore
Byla to jen úvaha, podle toho co psala, že ty tečky jsou mnohem menší a má je uplně všude. Taková může být i malá krupička do 0,1 mm (Amyloodinium pilularis).
Ale mám v tom dost mezery, takže to byl jen takovej výkřik do tmy. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2009 09:11 Žena ustavprochore [567] Re: Hades
Ups, nějak mi unikají souvislosti... Piscioodinium je obrněnka. :-) Doporučení ohledně FMC nejde paušalizovat, "jufo" má v akva sekavce, otíky a krevetky. ;-)
No, už je "ve správných rukou", tak držím palce, aby to vyšlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2009 23:42 Muž Hades [5] Re: jufo
Jen tak mi napadlo, jestli by to nemohlo souviset s obrněnkou, podívejte zde : davidkilli.blog.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.07.2009 20:46 Žena ustavprochore [567] Re: jufo
Neberte to prosím jako "diagnózu", tímhle si fakt vůbec!!! nejsem jistá, ale zkuste si najít něco o piscioodinióze, "hnědé krupičce" (Piscioodinium pillulare).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2009 20:30 Žena jufo [4] - Miniakvária
Fotka k příspěvku Zdravím,
Před pár dny jsem objevila na bojovnici takové malé bílé tečky. Nepřijde mi to jako krupička. Tečky jsou mnohem menší a má je úplně všude. Na první pohled nejsou ani vidět. Nevím jak bych to mohla ještě popsat. Zajímalo by mě co to je. Díky za odpovědi
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2009 20:16 Muž jajaapaja [174] Re: Enjoy
Já vím je to těžké,ale nenechej ji trápit.Pokud nemůže plavat tak sní už nic nebude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2009 19:31 Enjoy Re: iblik
Já ani nevím. Oba rodiče jsou ze zveráku (samec již vyřazený) tka jsem to zkusila a pár jich bylo.Ale neřekla bych kdyby byl CT tak přece může plavat ale tohle jí prostě vadí a plavat nemůže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2009 19:29 Enjoy Re: jajaapaja
To mě taky napadlo Ale nevím zda ji mám pro jistotu oddělit nebo ne. Má to jen ona jediná ze všech mladých ale jinak je normálně čilá a papá jen chudinka plavat nemůže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2009 18:05 Muž iblik [4] - LabyrintkyRe: Enjoy
A neni to CT?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2009 17:42 Muž jajaapaja [174] Re: Enjoy
Může to být i vývojová vada.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2009 14:42 Enjoy – Je to nemoc?
Ahojky mám dotaz. V mém odchovu bojovnic jsem dneska postřehla že jeden kousek má slepenou zadní ploutev a nemůže plavat, byť se snaží. Ostatní rybky jsou v pořádku, nic takového nemají. Může to být nemoc? Setkala jsem se s tím poprvé takže nevím. Mám rybku dát do karantény nebo jak mám postupovat?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2009 10:03 lucina Re: Snowy
Na pohyb reaguje, na základě toho ji krmím, špejlí zarejdim po dně, ona vyplave nahoru a pak je to 10 minut práce než sní tři vločky Sery (ale jen červený, ostatní vyplivuje :-) ).
Tělo je v pořádku na první pohled, modrá jako dřív, žádný skvrny, ploutve nikdy nebyly nijak dokonalý (rozhodně nevypadala jako bety co jsou k vidění na těchto stránkách), byly vždycky takový trochu "orvaný", už jsme ji koupili takovou. co jsem si všimla tak jí nejspíš upadly asi dva paprsky z hřbetní ploutve a ještě něco co podle mě dřív neměla - přijdě mi že má poničený prsní ploutve, vypadá to jako by měla jen ty paprsky a ne to mezi nimi. Ploutve má teď svěšené.
Když už se jde nadechnout tak nemá problém se nahoře udržet. Často jen tak visí u hladiny.
Oči má jen potažené něčím šedavým průhledným. Uvnitř nic není vidět.
Mám ji asi půl roku, možná trochu dýl a celou dobu byla bez nějakých viditelných problémů. Čilá.
Tady ve zverimexu je celkem neznalá prodavačka, takže za ní si pro radu jít nemůžu. Děkuju jestli vy ještě na něco přijdte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2009 23:20 Žena Snowy [24] Re: lucina
Podle mě ho cítí, ale není to pes, že by k němu doplavala a našla ho po čichu. Betty reagují, aspoň ty moje, zrakem a na pohyb. Buď vidí žrádlo, když ho tam házím, nebo reagují, když před nimi padá, ale jakmile je někde na zemi, musí být barevně výrazné ode dna, aby do něj šly. Stane se mi (mám aquaclay), že žrádlo podobný barvy "nevidí", i když na něj koukají. Po čichu ho nenajdou a tak zbude na šneky. :)
Zkus si beťáka pořádně prohlídnout, tělo, ploutve a jejich okraje, dýchání - jestli nedýchá těžce. Když se plave nadechnout, udrží se ve vodě, nebo padá ke dnu? Jaké má parametry vody, jak často ji měníš? Ty oči má až těch posledních pár dní, jak dlouho jsi ho měla před tím a byl bezpříznakový?
A ohledně těch očí - když se na něj koukneš zepředu, má to zakalení jen na povrchu rohovky, nebo má "cosi" uvnitř oka? (myslím larvy motolic)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2009 21:29 lucina Re: ondra, datura
Teplota vody je 26. Asi před 2 týdny umřela mečovka na bakteriální onemocnění (měla bílé chomáčky kolem pusy). Nejhorší jsme se snažili zachránit baktopurem a baktopurem direct. Možná to nějak souvisí. Nenašla jsem v brožuře nic co by popisem odpovídalo stavu bety. Nadechnout se chodívá nad hladinu (což je prý normální), okysličovadlo má. 4×denně jí krmim, je to piplačka ale nemůžu ji nechat vyhladovět. Cítí ryby jídlo nebo ho jen vidí?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2009 18:14 Muž ondra [168] - ŽivorodkyRe: lucina
Nemůže na to mít vysoká teplota?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2009 18:06 Žena datura [104] Re: lucina
Šedá očka můžou být způsobená plísněmi nebo bakteriální nákazou. Ale důvodů, proč leží na dně může být mnohem víc. Co dýchání? Pohybuje rychle skřelemi? Já být tebou, použiji omnipur, protože se mi to jeví jako kombinovaná nákaza.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2009 14:30 lucina – Beta nevidí
Mám samečka bety pestré. Asi posledních deset dní jen leží na dně. Před pár dny jsme ho dali zvlášť do akvárka (aby nám případně nenakazil další rybky). Nejen že neplave, ale hlavně vůbec nežere. Má šedá očka, vůbec nepozná že jsem mu nasypala krmení. Našla jsem způsob jak ho jakž takž nakrmit aby neumřel hlady, ale nevím co s ním je. Tušíte někdo co to může být a jak ho z toho dostat? předem děkuju

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2009 16:57 Žena gošice [217] - Raci, krabi, krevetkyRe: katka
rybicky.net/atlasryb/bojovnice_pestra
Zkus si prohlédnout fotografie, třeba najdeš co hledáš :-) Také si přečti jakým způsobem se betty rozmnožují a odchovávají. Jak psal Semtex, těhotná být nemůže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2009 13:17 Muž Skanky [26] Re: katka
Moje dve samice to taky delaj. Obcas lezi i na dne. Dokonce se ani nelekaj jak ostatne ryby co mam. jsou schopne motat se mi kolem ruky kdyz ji strcim do akva. Kdyz jdu k rostlinkam tak ji prstem musim stouchnout aby odesla.
Zatim zadnou nemoc u nich nepozoruju takze podle mne je to asi normalni chovani.
Aspon co jsem ja spozoroval. Treba se pletu.
Jo a briska maji taky obcas velke ale spis po krmeni. Pocas dne se jim zas srovnaj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2009 11:20 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: katka
Bojovnice těhotné být nemůžou, kladou jikry.
Bříško často jakoby nafouklé mají bojovnice z důvodu přežrání. Ale pokud je hodně velké a jakoby průhledné, tak to bude infekční vodnatelnost. Ale jak psala Callito, fotka by napověděla víc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   18.06.2009 11:09 callito Re: katka
Takže v první řadě to chce fotku. Podle čeho ti má člověk poradit? A pak... Jak je akvárko velký? Hodnoty vody? Jak vodu často měníš? Bez toho to nejde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2009 10:52 katka
Dobrý den! Chtěla jsem se zeptat, co je s moji Betou? Mam akvárko, je tam samec a dvě samičky. Jedna z nich je teď poslední dobou (asi tak 5 dní) skoro pořád na haladině a pod hlavou má nateklé bříško. Je možné, že je těhotná nebo může být memocná? Nemám žádné informace, jak to má vypadat nebo jak dlouho to trvá. Díky Katka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2009 19:53 Muž Yirka [9126] Re: Miras
Nasaď nějaký protiplísňový přípravek. eSHa 2000, Baktopur....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2009 19:47 Muž Miras [111]
Ahoj, moje beta má zaplísněné ploutve. Jak jí co nejrychleji pomůžu? Zatím jsem vyměnil jen část vody.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2009 22:34 Žena Hatomi [27] Re: Maluch
maluch napsal:mám ho asi týden, 3 dny byl v karanténě a pak vypuštěn do společenské nádrže Tos ho mohl do společné nádrže vypustit rovnou. 3 dny v karanténě jsou k ničemu (akorát stres). Minimální doba karantény by měla být 14 dnů (čím víc tím líp).
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2009 21:44 maluch Re:. : Hunter : .
To se mi na půl ulevilo. Radši bude na samotce a dostane půst.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2009 21:27 Muž . : Hunter : . [17] Re: Maluch
Ne, to neni vodnatelnost. Oni sa len prezrali. Moj bettak sa prezieral skoro kazdy den. No potom som ho od jedla odhanal. Ked sa prezral tak plaval par dni hore bruchom. Pozoroval som to ked som ich krmil. On prisiel a zral tak rychlo ze prehltal aj vzduch. Ale vsetko sa potom vratilo do normalu. Takze navrhujem nekrmit a cakat. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2009 21:10 maluch
Fotka k příspěvku Ahoj. Dnes jsem se vrátil ze školy a můj samec betty dostal vodnatelnost. Ale ráno jí neměl. Takže je to asi ranné stádium... Protože má jen vyfouklé bříško (oči, šupiny v pohodě). Mám ho asi týden, 3 dny byl v karanténě a pak vypuštěn do společenské nádrže (teplota 25-26,ph 7,0-7,5). Koupil jsem ho v Kolíně a cestoval asi 70km v pylíku. Nyní je už na samotce v izolaci, prosím poraďte jestli ho má cenu léčit. Popřípadě čím, nebo jestli ho utratit aby se mu ulevilo? sad
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2009 16:41 Žena Snowy [24] Re: Piky
Právě že jsem koukala a na nic mi to nepřipadá. Ještě bych dodala, že se schovává a má "cuky", teď předvedl tik dokolečka. Už fakt nevím, říkám si, že nějaky parazit ty snad nenapadl jen jeho a je to dost rychlý, ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2009 11:17 Piky Re: Snowy
Ahoj, no takhle rychle to je hodně špatný, koukni tady na záložku ryby a na nemoci, deformace páteře bývají prý od parazitů tak snad tam něco najdeš. Vlastní zkušenosti nemám, jenže ani v těch nemocích tady není nic tak rychlé. Nebo můžeš zkusit poradnu na www.dajanapet.cz
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2009 00:18 Žena Snowy [24] – Ochrnutí betty
Ahoj,
mám v akva mladého samce (4 měsíce starý). Do včerejška zdravý. Dnes plave jen pomocí prsních ploutví,zadní část vláčí za sebou, při dně si na ocas "sedá", páteř má do S. Jinak na něm nic není, změna je ze dne na den, nedrbe se, jen je nějak lekavý. Barvy vybledlé nemá. Dýchá usilovně, ale nevím, jestli to není tím, že tak "dře" těma prsníma ploutvema. Plave hlavou vzhůru. Co to může být? Plynový měchýř? Včera jsem prvně odkalovala zvonem, nejsem si vědomá, že bych ho nějak přiskřípla, ale na 100% to nevím. Potřebovala bych vědět, které choroby by se takto mohly projevovat, nic mě nenapadá, vzhledem k rychlosti vývoje. Díky za reakce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2009 20:47 callito Re: gandalf15
Nemohl být třeba jenom přežranej? Ale pochybuju že to způsobí smrt za 50 minut. Je to celý nějaký divný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2009 19:22 Muž TomášB [12] Re: gandalf15
Moc brzo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2009 16:46 gandalf15 Re: kristian
Teraz som testoval znova a vsetko vyslo rovnako iba NO3 = 10 ale NO2 = 0. Skusim zohnat iny test. A zalozene je 17.05.2009.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2009 15:15 Muž kristian [80] Re: gandalf15
Jak dlouho je akvarium zalozeno? Tomu vysledku no2=0 se da verit pouze v pripade ze je akva bez ryb. no3=0 tomu uz se da tezko verit. Bohuzel asi testy vychazi spatne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2009 13:27 gandalf15 Re: kristian
Realna teplota v akva je 25-26 stupnov. Ohrievac sa sam spusta iba v noci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2009 12:20 Muž kristian [80] Re: gandalf15
V prezentaci mate napsano topeni nastavene na 23 stupnu? To je pravda? Jestli ano je to hodne spatny zert vuci bojovnicim. Ktere maji byt v daleko teplejsi vode.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2009 10:33 Muž Jrk [143] Re: gandalf15
Zdají se mi být ty hodnoty podezřelé! K testům vody používáš ty papírové testy 6in1 z prezentace? Při takových hodnotách NO3 bych jim moc nevěřil! Nejsou prošlé? Zkus na NO2, NO3 použít kapkové od Rataje (cca 70Kč). Domnívám se, že máš ještě nezaběhlé akva do kterého jsi vypustil moc rybek naráz a hlavně špatné testy, které Tě neupozornily na nebezpečně se zvyšující hodnoty NO2 a NO3. Připadá mi velice nepravděpodobné NO3 0 mg/l a z toho usuzuji špatné výsledky měření.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2009 13:23 gandalf15 – smrt za 5 min
Zdravim. Neviem co sa stalo zase mi zomrela bojovnica (samcek). Nic mu nebolo a zrazu sa mu nafuklo brusko a zacal sa prevracat. Do 5 min bolo po nom. testoval som vedu a pravidelne testujem, vsetko mam v poriadku. NO3 - 0
NO2 - 0
GH - 16
KH - 10
PH - 8
CL2 - 0
Co robim zle? Stalo sa to prave vtedy, ked som isiel menit vodu. Pocas odcerpavania sa to udialo. ne

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2009 18:58 Rybičky Re: Yirka
Ano, v prezentaci mám své akvárium. To, o kterém jsem teď psala není moje, kamarádka je na měsíc v Egyptě, tak celé akvárko přestěhovala ke mě, abych se jí o ty ryby starala. No bude mít radost, chudák.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.05.2009 18:52 callito Re: Rybičky
Je to dost pravděpodobné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2009 18:46 Muž Yirka [9126] Re: Rybičky
Tak jak to ve skutečnosti je? Píšeš 25 litrů a v prezentaci máš pouze 9.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2009 18:38 Rybičky Re: Sid
Takže mi chceš říct, že mi toho samečka ty samičky zabily? coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.05.2009 18:09 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Rybičky
4 bety ve 25 litrech = masakr nevyhnutelný. Rád bych připojil smajlíka :-) , ale nemohu! Musím tohoto: :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2009 17:33 Rybičky Re: Sid
25 litrů.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [94] ...... 99 100

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 100424x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10015-betta-splendens-nemoc?od=4651