Betta splendens - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Abych to tady celé utnul. Já si přišel pro radu jak léčit nemocnou rybu. Radu jsem nedostal, jen jsem s dozvěděl jak ho týrám, jak mám špatné akvárium atd. Takže abych to tady jednou pro vždy ukončil. Děkuji za nic. Beťák je naštěstí už zdraví a v plné kondici. Rejdí si po svém krásném příbytku (mimochodem mám krásné akvárium bez stopy řasy a to jen s molitanovým filtrem, topítkem a mírným hnojením tekutým micro hnojivem pro rostliny, olšové šištičky pro desinfekci a zabarvení vody pro rybu).Vodu průzračnou bez zakalení. A k tomu krmení - i když mu nabídnu víc granulek, veme si svoji dávku a nezájem. Zbytek z akvária odsávám pipetou. Takže hlady opravdu netrpí. Naštěstí tohle byla zřejmě dietní chyba - reakce na změnu granulí a vyřešilo se to dietou a snížením doby svícení pro jeho klid. Tady se loučím a je to pro mě ponaučení - poraď si sám. Hezký den přeji.
Jozef co se děje s tím zbytkem rozmraženého krmiva . Když je rozmrazené a použil je jednu patentku? Děkuji .To že se tam zbytek nevali je dostatečná odpověď ? Napsal 1 patentka týdně tou kostkou krmí 3 měsíce jednu rybu ?
Aj keby som sa pýtal to isté, tak a čo? Ale pýtal si sa inak, bez ohľadu ako si to myslel. tak co se děje s tým zbytkem rozmraženého jídla v akváriuNato si dostal aj patričnú odpoveď - rozmrazené mimo akvária (zbytok sa v ňom neváľa) a podávané pinzetou.
Pri každej téme, do ktorej sa zapojíš, je vďaka tvojmu komunikačnému chaosu (lepšie ako to nazval ctibum sa to slušne asi vyjadriť nedá) minimálne jedna strana čítania. Mne osobne to nevadí (ostatným však dosť môže). No vadí mi tá forma, ako ti už písal lypif.
Tu doplňující otázku do tebe jsem mu položil hned na začátku a odpověď nepřišla . Protože celou kostku nepoji. Zajímalo mě co se sní děje dál , když je rozmrazena v akvarijní vodě .
A ty máš aký problém s tým, že som sa pôvodného užívateľa s problémom opýtal doplňujúcu otázku a dal nejaké info ohľadom liečiva? Nemá to s tebou žiadny súvis. Ja nikde s tebou nediskutujem ohľadom kŕmenia ani ohľadom agresivity bety (okrem poznámky k všeobecnej agresivite).
Alebo má mať tebou preberaná agresivita súvis s výkalmi? Alebo riešenie výkalov má podľa teba spočívať v rapídnom zvýšení kŕmnej dávky? Potom sa ospravedlňujem za poznámku o odbočení od témy

Nevím jestli to mu rozumíš, ale akvárium je akvárium a je tedy jedno ,jak je velké a jestli má tu nebo jinou litraž . Ten beťák není v oněm kelímku a může plavat . A tak spotřebuje více energie , tedy více jídla .
To je jak z Cimrmana "zastává názor, který zároveň vyvrací"...
beťák v malém prostoru moc nepotřebuje a tedy dvě granule by mu eventuálně mohli stačit
Pokud tedy ho předělá doma do akvária, tak je to ,ale nesmysl
a potom
Tedy to není ani jak je to akvárium velké pokud má místo pohybu tak prostě sní víc
A když navážu na ten tvůj poslední citovaný výkřik, Luky76 má bettu ve 25 litrech (asi hrubého), Pátek 13 ve 13 čistého. Je to na dvě granule a jednu patentku hodně nebo málo? Je to velký prostor nebo malý? Plavou tam hodně nebo málo? Nebo podle čeho takhle od boku máš hned jasno, kolik tam ty ryby mají pohybu a že jsou podvyživené a že Jak Luky 76 tak Pátek 13 mleli nesmysly ?
Tak jste se neměli pouštět do diskuze, když nebyla k tomu tématu . Ale jinak to nemělo význam v tom pokračovat . Jak Luky 76 tak Pátek 13 mleli nesmysly . Obešel jsem i prodejce , abych se ujistil o tom,že nemají pravdu . Prodejce ryb tvrdí , že beťák v malém prostoru moc nepotřebuje a tedy dvě granule by mu eventuálně mohli stačit . Pokud tedy ho předělá doma do akvária, tak je to ,ale nesmysl a stačit mu to nebude tedy i prodejce je toho to názoru. Jak jsem psal krmím jen zhruba 2 minuty . A dal jsem si tu práci ty beta larvy i počítal . Tedy první akvárium je menší to druhé větší . A ryby na sebe nevidí. V tom malém snědla beta 10 těch larev beta sticks v tom větším to samé . Ta 11 larva by tam už plavala nebýt dalšího beťáka . Tedy to není ani jak je to akvárium velké pokud má místo pohybu tak prostě sní víc . Tedy obá dva diskutující si zaděláváji na další možné problémy.
Nejako sa odbočilo od problému. Tak sa len pre istotu spýtam. Po nakŕmení neodkladáš zbytok mrazeného na neskôr, ani ho spätne nemrazíš?
Na bičíkovce sa používa esha hexamita, entizol (na predpis - je tu aj k nemu téma)... Ale či sú to s istotou bičíkovce ti ja nepotvrdím.
V tom prvním příspěvku nebyly přesné informace . Psal že půst není ,ale jeden den mu nedá najíst tedy od odpoledne až do dalšího rána ( což může být nějakých 38 hodin odhadem ) v tom problém nevidím.
Dále uvedl ,že mu dává jednu zmraženou patentku nebo dafnie z obchodu po rozmrazení . Pokud tedy rozmrazí jednu kostku, tak je to velké sousto . V druhém příspěvku to, ale upřesnil z té kostky dá jen dvě dafnie nebo jednu patentku . Co dělá ze zbytkem jsem se nedozvěděl . Když jsem přešel na suchou stravu ,tak to byli dvě granule z krmiva prý podle návodu . Takové informace, ale nejsou ani na internetu a ani na obalech krmiva . V dalším příspěvku uvedl ,že ty dostal od prodejce ryby . Tedy pokud někdo chce poradit , ať dá jasně v prvním příspěvku všechny informace . Člověk ,aby poradil potřebuje znát všechny informace . U mne ty dvě granule sní beťák co má ,tak dva měsíce a ta dospělá o něco víc . Proto jsem psal že na dospělou rybu je to málo . Co se týče zdejšího atlasu . Ten respektují . Ale mám jiné zkušenosti . Proto mohu podat jiné informace . A proč bych měl pěstovat v akváriu jen jednoho samce ? Protože je to uvedeno ve zdejším atlase ? Ty ryby se snažím chovat v páru . Dokonce v akváriu jsou i mladé . Jak jsem napsal po výměně samice jsem přišel o dospělého samce. Což je u nich normální . Ale mám další 3 samce ,kteří tam přežili . Tedy informace o chovu nesháním ,ale mohou nějak poradit, když budu mít dostatek informací . Za ten chaos se omlouvám . Asi je lepší se neptat.
Já to myslel ,tak že v akváriu nebudeš mít 1 tisíc pavích oček protože se po žerou mezi sebou .To samé platí u bet z jednoho vrhu ti přežije ten nejsilnější nejschopnější . Tak to jde dělat po tři vrhy za sebou . Pak už mladi jsou jen krmivo . Tak to funguje v malé nádrží . Taky se to dá chovat dle návodu v zdejšího atlasu pouze samec se stará o potomstvo . Ale k tomu je potřeba velké množství živé potravy . A každý vrh je v jiné nádrží .
A ja zase hovorím, že je to stou agresivitou u každého druhu inak, ak vynecháme nevhodné podmienky a prerybnenie. Dospelý (obrovský) pancierniček trinidadský sa neoniek ani nechytí, iná menšia ryba ich požerie. Otíci sa nepobijú ani pri prerybnení, ale pokapú... Tie všeobecné vyhlásenia sú na....
Tak ta agresivita panuje u každého druhů ryb . Tedy pokud v akváriu panují špatné podmínky jinak by jsi měl akvárium přerybněné. Pokud někdo napíše, že se ryby chovají ,tak že likvidují vše živé, tak je něco špatně .
Já mám zkušenost takovou, že na svoje útočily (samice na samce i samici), ostatní žraly - okružáky, krevetky, malé živorodky... Neříkám, že to tak je vždy, proto píšu, že podle mě je to 50:50, buď bude rapl, nebo nebude a osobně pokud bettu, tak jedině sólo bez ohledu na pohlaví...
Pokud nejsi schopný chápat psaný text, neměl by ses zapojovat do diskusí. Děláš tu akorát komunikační bordel napříč tématy...
Vložil jsem ti tři citace z atlasu, kde se píše, že zpravidla agresivní jsou a že z toho důvodu se doporučuje chovat je sólo.
Ty tu tvrdíš, že se agresivní stane "už jen proto, že je v nádrži sám".
V krmení se taky motáš, nejdřív reaguješ, že "Ten beťák tolik nepožere", pak je najednou hlady, protože dostává málo (podle návodu)...
Asi treba jasne rozlíšiť o akej agresivite kto hovorí. Voči vlastnému druhu, alebo voči ostatným.
Nechápu tedy není agresivní, ale musí se chovat samostatně ? To tedy proč? Proto ten název bojovnice pestrá . Ono totiž není jednoduché chovat ani ty samice spolu . Jak jsem psal. Je to složitější . Je to na delší diskusi . Jen jsem reagoval na diskuzi ohledně krmení a vybíjení krevet . A nesmyslných Informacích o daném krmivu.
Neřekl jsem, že něco nejde. Ale říkám, že je nesmysl tvrdit, že se z betty stane agresivní ryba, když bude v nádrži sama...
Tak každý má nějaké zkušenosti . Já jen napsal, jak to jde udělat . Teď jsem se vrátil z lázní a taky jsem zjistil, že mi tam zůstala jenom samice,( tu samici se mu vyměnil parádní před odjezdem starý beťák byl vtahu . Přitom tam zůstali další 3 mladí samci . Jsou to hodně specifické ryby a je s nima dost práce . Ale tvrdit, že něco nejde je nesmysl . Chápu , že to není pro začátečníky ti se mají co učit . Nevím proč protestují , když má někdo jiný názor a zkušenosti . S Betama neobchoduji mám je jen pro sebe a známé .
Nesouhlasím. Nechat beťáka samotného v odpovídajícím akvárku je imho to nejlepší, co pro něj můžeš udělat.
Četls zdejší atlas?
Dop.počet ryb: Ideálně 1 samec, chovat samostatně. Nikdy nechovat 2 samce v jedné nádrži! V menších akváriích (okolo 15 litrů) je vhodné chovat pouze jednoho samce bez samic. Ryby, bez ohledu na pohlaví, jsou často velmi vnitrodruhově agresivní a chov více ryb v malé nádrži může skončit fatálně
Charakteristika: Doporučuje se chovat pouze jednoho samečka, protože dospělí samci jsou mezi sebou velmi nesnášenliví.
Snášenlivost: V rámci svého druhu lze chovat v jedné nádrži pouze jednoho samce. K ostatním rybám je mírná. Potěr ostatních ryb (stejně tak i vlastních ryb po určitém časovém období) považuje za kořist.
To je prakticky i moje zkušenost (až na tu snášenlivost s ostatními rybami). Přesto bych si nedovolil prezentovat ji jako jedinou pravdu. U betty je to podle mě 50:50. Buď bude rapl, nebo nebude. Samice mi zabila samce. Samec vyžíral okružáky z ulity, i když byl dostatečně krmený. Atd.
Nechat beťáka samého v akváriu vezne za své bude z něho nemilosrdný zabiják . Ještě nedostatek stravy to jeho jednání umocní . Pokud má dostatek stravy . Vhodné prostředí , dostatek rostlin. V hodné akvárium, tak bude žít klidně ve společnosti i samice a ani krevety nebudou překážkou.
Rybar napsal: Ten beťák bude agresivní už jen proto , že je v nádrži sám .
Mohl bys to vysvětlit? Díky...
Tak to chudák beťák . Pokud budeš takto postupovat problémů přibude . Ten beťák bude agresivní už jen proto , že je v nádrži sám .
Tak od chovatele u kterého jsem rybu kupoval - "mají malý žaludek o velikosti jejich oka, krmit 2x denně, v 1x v týdnu půst a stačí jim 1 granule ráno a druhá večer, nebo 1 granule a večer mražené krmivo" což i od začátku tak bylo, ryba víc stejně nechtěla, některý den sežrala 3 granule za den, jindy ráno sežral jednu a večer jen půlku z druhé, víc nechtěl. Je mu teď přes rok, vždy aktivní, staví si pěnové hnízdo, hubený určitě není. Jen teď prostě problém s tím hlenem.
V návodu na krmivu Tetra Betta larva sticks je napsáno : ,,několikrát denně v malých porcích.'' tedy ,jak jsi odvodil ty dvě larvy denně ?
Ne, on je nežral, jen ty krevety jednu po druhé zakousl. On útočí i na nové věci v akváriu. Je hodně teritoriální. Jinak 1 - 2 granule denně je dle návodu na tom krmivu. Ryba při tomhle krmení je celou dobu aktivní a hezky vybarvená. Jen teď k tomu ten hlen, ale není to bílá nit, spíše tenoučká a průhledná. Já nasadil na 3 dny dietu - vynechal granule a krmil jen dafnie a artemie, beťák žere - loví, 2 dny byl bez hlenu, ale dnes opět tenký průhledný hlen. Mohou to být tedy ty bičíkovci? Co na ně použít? Nenašel jsem, že by teď byl k dostání nějaký přípravek, takže něco na předpis od veterináře? Budu opravdu rád za každou radu.
Já jel i dle návodu ke krmivu - ona např. Hikari je 1-2 granule 2x denně, a u Tetra betta larvastick to samé 1-2 granule denně. Takže nemám pocit, že by hladověl - celou dobu živá, hezky barevná ryby, ani hubená. Jinak ty krevety zakousl - ne že je všechny do poslední nitky sežral.
Někde dávno jsem četl ,že Bety likvidují šneky v akváriu . No nikdy mi je nevyhubili do doby ,než jsem dal do 45 l asi 50 beťáků ve stáří 4 měsíců tenkrát vyhubili vše živé, jak šneky ta krevety. Pokud tedy mám v akváriu menší počet bet, tak tam šneci i krevety přežijí . Tedy dát někomu dvě granule je hodně málo. Taky ty 3 mražené patentky jsou nesmysl . Místo toho mu tam dej párek pavích oček . Je to dokonalá živá potrava a pokud budou mladí plavat v akváriu tak můžeš vynechat i ty 2 granule .
Jak jsem psala, jsem začátečník, nehádám se. Píšu ze svých zkušeností a zkušeností jiných ze skupin o bettách. V těch se pravidelně objevuje, že betta vybila krevety. A taky tam píší lidé, že jejich betta žije s krevetami v míru. Dost záleží na povaze betty, jen si myslím, že to fakt není hladem.
Ke krmení. Můj beťák dostává 2 granule ráno, dvě večer, takže celkem 4 denně.
Vhodné husté rostlinky a krevetky to dají. Záleží také na podmínkách a okolním prostředí...
Nezažil jsem betu, co by takto drtila krevety… měl jsem je vždycky v krevetárkách právě kvůli jakési “regulaci populace”, ale nikdy se mi nestalo, že by lovila a vybíjela dospělce. Mladé občas jo, ale to je spíš zpestření jídelníčku… Spíš to opravdu souvisí s hladem. Dvě granulky mi nepříjdou jako kdo ví jaká porce. Zároveň jsem si u svých nikdy nevšiml, že by “žraly i když nemají hlad”… když toho bylo dost, přestaly a zbytek krmiva jsem odlovil, než jsem dostal porci do ruky.
Ahoj, dovolím si oponovat. Vůbec nemusel být hladový. Někteří beťáci jsou prostě krevetobijci. Můj první beťák zlikvidoval ve dvou dnech čtyři krevety. Ani je nesežral celé. Hladový nebyl.
Ahoj, jsem začátečník a nechci se přít, nicméně betty jsou žrouti a žerou, i když nemají hlad. Kdybych tomu mému nasypala neomezeně granulí a čekala dvě minuty, napral by jich do sebe mraky. Nemyslím, že pravidlo 2 minut funguje u bett dobře.
Krmím beťáka tak, že ráno dostane dvě granule Hiraki, večer totéž. Jeden večer v týdnu dostává místo granulí tři mražené patentky, jeden den v týdnu mu nedám nic. Zdá se mi akorát, není tlustý, ani hubený, bobky má normální.
Tak to byl pěkně hladovej, když zlikvidoval krevetky během dvou dnů. Jeden z důvodů dlouhých bělavých výkalů jsou Bičíkovci...
Ta ryba žije o jedné granuli denně . Jak má ta ryba potom fungovat ? Dám mu tolik ,aby to snědl během dvou minut . Pokud sní ,tak ještě trochu přidám . Mražené v tom to případě bych vynechal pokud máš jen jedno akvárium s beťákem. Pokud nebude strádat hlady do velkých krevet se nepustí pouze bude sem tam regulovat mladé je to zpestření jídelníčku .
Dafnie, patentky - rozmrazím mimo akvárium ve vodě z akvária, propláchnu vodou z akvária a krmím pinzetou - tj. například ráno 1 granule Hikari tropical a večer 1 patentka pinzetou, nebo 2 ks dafnie pinzetou. Krevetky v akváriu měl, ale zlikvidoval je během dvou dnů, na šneky útočil.
Osobně bych mu tam přidal okružáky a krevetky...
Ten beťák tolik nepožere ,tak co se děje s tým zbytkem rozmraženého jídla v akváriu . Taky v jakém stavu mu dáváš do toho akvária ?

Zdrvím, potřebuji poradit. Mám akvárium 25l, teplota vody stabilní 26 C. V akvárium samotného samečka Betty. Již pátý den u něj pozoruji dlouhé průhledné výkaly (průhledná nitka, někdy v ní hnědý kousek). Krmím od začátku Tetra Betta larva sticks a střídám se Sera betta grunules a jednou týdně 1 ks patetnka (mražené z obchodu), 1x v týdnu půst. Cca před měsícem měl delší půst - 3 dny a po té co sem ho nakrmil, tak měl ten samý problém - přičítal jsem to hlenu po delším půstu a nasadil mražené dafnie a přešel na krmivo Hikari Tropical Betta. Po dvou dnech se to zpravilo a měl normální výkal. Jenže teď žádný půst neměl, ani tučnou patentku a je to zde opět. Dal jsem mu odlehčenou stravu - dafnie, včera půst. Včera žádný výkal nebyl, ale dnes opět před krmením výkal, který zasílám na fotce. Jinak normálně žere, aktivně žrádlo loví, zajímá se o to co se děje okolo akvária, nehubne. Máte s tím někdo zkušenost? Budu rád za každou radu.
Starší reakce
Přežral se. Zkuste dva dny nekrmit a uvidíte, že splaskne. A pak krmte výrazně méně.

Zdravím, beťak od sestry začal vypadat takto viz. foto. Proč má tak kulovité tělo pod prsními ploutvemi?
Je aktivní, žere, předvádí se... Nemocně se vůbec nechová.
Starší reakce
brp to být nemusí, ale bety obecně jsou na ploutve děsně háklivé. Mému samci se taky ploutve rozpadaly, a pomohlo zvýšení teploty na 29°C a pravidelný příděl olšových šišek.
Dobrý den, dnes jsem si bohužel všimla dalších mini dírek v ploutvich. Předpokládám, že to bude nějaká nemoc

. Může to být bakteriální rozpad ploutví? Děkuji.
Asi vlezl, kam neměl. Pokud má jinak ploutve OK a vypadá OK, nemoc to nebude. Dělejte trochu častější výměny menšího množství vody a přidejte mu tam nějakou přírodní desinfekci typu olšové šišky nebo dubový list.
BTW vidím, že se vám tam rozlézá sinice, tyhle potvory občas vylučují nepříjemné toxiny. Zkuste vymyslet, co změnit, aby sinice zmizla, ale to už je na jiné vlákno.

Zdravím všechny. Dnes jsem si všimla, že se mému beťákovi udělala v ploutvi docela velká dírka - viz foto. Jinak se mi zdá zdravý, aktivní, žere. V akvariu jsou jen živé rostliny a kořeny. Snad nic, o co by si je mohl natrhnout. Vodu měním dvakrát týdně cca 1/4. Poradíte, prosím, jak mu pomoci? Děkuji.
Starší reakce
Tedy z té minulé diskuse . Za barevné výkaly může ta jednobarevná strava . Granule se dají koupit i přírodní tedy hnědé . Ale jak ,psal Anthrax kmit živím a mražený krmivem je základ. Mraženým nítěnkám se vyhnout obloukem . Co se týče akvária ? Jak jsi psala ,že beta má ráda stojaté vody ,tak taky malý sloupec vodní hladiny . Ten filtr není teď problém ten se dá všelijak upravit a snížit průtok na minimum . Problém je v tom , že tam chybí rostliny u hladiny ,kde by mohl odpočívat a neustále musí v tom akvárium plavat nahoru a dolů. Chce to rostlinu co bude ležet až na vodní hladině ,aby tam mohl odpočívat.
Treba nahrať hlavnú fotku, inak prezentáciu ostatný užívatelia neuvidia.
Filter možno meniť nie je treba, len ho správne používať.
Moc děkuji ! Už jsem to tam založila, ale moc informaci nemám. Vše řeším s odborníky v obchode s rybičkama, takže ani poradne nevím, nechávám si hodně radit. Postupně budu doplňovat. Až vyměním filtr, tak doplním ještě víc rostlinek.

U nás mužů koupit žive minikrevetky, stejne jako larvy komárů a další živé krmeni. Krevetky mají označené jako mysis. Já to kupuju v NL, tak doufám, ze se to v ČR dá sehnat taky, protože ten můj Bettak to ma fakt rad - je hezky ho vidět lovit.
Zítra by zrovna měla dorazit do obchodu várka, tak se tam zastavím, protože i potrebuju pořešit ten filtr..
jinak přikládám obrázek z internetu, doma teď nic nemám, tak nemůžu vyfotit.
Okrem tej fotky poradím, poriadne založiť prezentáciu akvária so všetkými info, aby sa neodkrývali postupne. Potom sa môže k tomu vyjadriť aj niekto ozaj skúsený (ten ich z vás ťahať nebude) a pomôže to pri riešení všetkých (budúcich) problémov.
Po prihlásení kliknúť na "PREZENTACE" a "Přidat vlastní prezentaci".
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Přidat reakci
[1] ...... 102
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 103023x