Osvětlení
Termostat a další potřebné bych udělal z ESP8266 kterým už ovládám osvětlení, topení atd. to zase není takový problém. Čili, pokud je voda už moc teplá, prostě ten okruh vypneš, to znamená, že světlo se nechladí. Jak tedy řešíš, když světlo i voda mají vysokou teplotu ? A co třeba v létě ?
Na to, jak jsem to udělal já, asi úplně moc zručnosti potřeba není, stačilo umět trochu pájet a pak vrtat a šroubovat (a taky to celé promyslet, ok, uznávám, to potřeba je).
Popsal jsem to tady asi před dvěma měsíci:
rybicky.net/forum/4030…
Co se týče ochrany proti přehřátí, prostě jsem použil chladící výstup termostatu STC-1000 a relé, které neguje logiku, tzn. vypne, když termostat sepne.
To už mě také napadlo, ale asi nejsem dost zručný na to, něco takového vyrobit a navíc, co když by mi to ohřívalo vodu víc, než bych chtěl ? Nebo nechladíš vodou z akva ?
Tak zkus chladit vodou jako já

0 29.05.2019 18:01
Vrzy [23] 
Ono jde taky o to, kolik toho světla je potřeba. Pokud se bude svítit hodně, tak je podle mě nutnost ledky chladit, ony potom i déle vydrží. Pokud by jely třeba jen na 50%, tak to asi tak akutní nebude.
Tohle je můj chladič a když rozsvítím naplno, tak se o něj skoro popálím, jeho teplota je přes 50°C. Samozřejmě každá ledka má jinou účinnost a jinak topí. Já používám obyč pásky s čipy 5630, 2835 a 5050.
vyzkoušíš ,uvidíš, cena lepší než kupovat předřadník plus zářivky ( taky na 220v) a bez reflektoru /možná/ i více muziky

Mě teď láká ještě něco jiného. Dostal se mi do ruky velkoplošný LED panel, určený do stropních podhledů. Měl jsem ho jen na chvilku, ale překvapilo mě, jak přirozeně prosvětlil celou nádrž. U mě to vyniklo, protože se snažím udržovat hodně čistou vodu (bez mikro nečistot). Ve výsledku toto rovnoměrné, celoplošné světlo způsobilo, že rybky plavaly jakoby ve vzdchuchu a ne ve vodě. Takže koupím něco takovéhoto
www.smdledzarovky.cz/… (rozměr 60x30 cm bude přesně na nádrž Obývák) a vyzkouším.
dělám teď světlo z cree čipů,( xp-g2) dvě řady 6cm od sebe, (takže úzké osvětlení)
čipy 20 ks za 330kč, čočky 20 ks za 100kč, na hliníkový profil 25x25 mm.(5w budu "smažit" na 2w). Na akvárko 30 cm hloubky by prý stačila jen jedna řada...
Toto se neinstaluje jako klasický LED pásek na hliníkový chladič. Jsou primárně určené jako náhrada původních trubic do zářivkových těles, takže myslím, že chladič nepotřebují. Já počítal s montáží (teplovodivým spojením) do hliníkové krabičky/plechu. Když se laicky kouknu, na jak velké ploše je ten výkon instalovaný, mělo by to stačit i pro dlouhodobém svícení.
PS: Uvedená cena je vč. DPH 21%.
To bude cena asi bez DPH?
Mám kryt na akvárku a napadlo mě - vyměnit plastové desky na krytu za 3 mm hliníkový plech a ten použít jako chladič. (Původně jsem uvažoval v hliníkovém krytu o otvorech pro led světla).
PS: Krycí sklo mám.

tyto moduly potřebují ještě chladič ?
Tak pro představu, maloobchodně je tyto moduly možné koupit u výrobce:
- modul LG 250x250 mm, 16 W, 2650 lm, cena 900,- Kč
- modul LG 250x500 mm, 24 W, 4000 lm, cena 1000,- Kč
Je to levné/drahé? Nedokážu posoudit.
Starší reakce
Ty LG jsou každopádně dobrá volba fakt to svítí suprově. Osobní zkušenost nemám, ale znám pár lidí kteří to používají nebo používali. Pokud nemáš akva hluboké 60cm a víc, tak by ti stačily i 2-3 řady těch jejich pásků a v klidu tím osvítíš akva s náročnějšími rostlinami.
Já mám světlo z úplně obyčejných led pásků z číny a jsem spokojený, ale nemám moc velké akva..120x40x45, mrkni do prezentace mého akva, jsou tam nějaké fotky. Mít větší akva nebo spíše vyšší, už bych šel buď do LG nebo Cree.
Jo, to jsem z kontextu pochopil, že jde o rozebraný Chihiros z Aliaexpresu. A dovedlo mě to k myšlence udělat si něco podobného na míru, ale rovnou širší (úzká komerční svítidla mi nevyhovují, širší nádrž stejnoměrně neosvítí a dávat dvě je nepraktické/drahé.
Tron používá čipy LG INNOTEK a CREE, nejsem elektrikář, do hloubky tomu nerozumím. Zaujalo mě CRI 90, možnost výběru barvy světla, napojení hotového modulu přes WAGO svorky, možnost vybrat si slušný zdroj, který nebude bzučet a u kterého nebudu trnout, kdy zahoří. Což je pro laika ideální, tohle snad zvládne zkompletovat a zapojit každý. Ale pokud se v něčem pletu, rád se nechám poučit od odborníků!
nedočetl jsem se jaké čipy jsou použity ?
jinak je to náhrada za obyč osvětlení...asi to chce prubnout, průkopníkům čest

Ono se "to" vyrábí i v Čechách, našel jsem např. toto:
www.tron.cz/…
Ale nenarazil jsem zatím na žádný maloobchod, takže poptán přímo výrobce a uvidím. Po doplnění o zdroj a montáž na hliníkové stínítko (současně chladič) by z toho mohlo být s minimem práce/pájení slušné akvarijní osvětlení na míru dané nádrže. Počítám s instalací na krycí sklo, takže vlhkost není zásadní problém.
vrza to má z komerčně prodávaného svítidla made in china, samostatně taky nevím...asi by to málokdo kupoval ?
To, co postuješ, je ale celé kompletní komerční světlo.
Mě by se hodil jen samotný LED modul, bez kabeláže, chladiče, krytu, atd..
O úzkých lištových modulech vím, ale nikde jsme zatím nenarazil na podobné hotové velkoplošné moduly tohoto typu. Ale dost možná, že si je výrobci komerčních svítidel dělají/nechávají dělat na míru pro své potřeby.
Kužel je také samozřejmě důležitý, proto používám žárovky s různým kuželem (v rozích a na stranách 32°, uprostřed 110°), abych prosvítil vodní sloupec až ke dnu a zbytečně nesvítil okolo.
Každé světlo je určitý kompromis, jen je s tím potřeba počítat pak při výběru rostlin a jejich umístění v akváriu.
já Ti rozumím,jen pořád dokládám, že musíme znát onen kužel.
např. čip cree xp-g2 svítí 60cm nad (1*čip) substrátem v kuželu 13,5 * 29cm.
(jen abys pochopil o co mi šlo)
Ještě přidám info, že jsem tedy pořídil světlo:
Chihiros WRGB 45 LED + Bluetooth 4-Channel Magic Controller Timer Sunrise
www.aliexpress.com/…
LED panel je o rozměrech 450 x 140 x 18 mm
včera jsem jsem ještě přeměřil kryt akvária Atman AR 620, původní dvoj zářivkové šasi má 610 x 136 mm. Budu tedy po jeho demontáži muset hliník toho LED panelu po stranách zkrátit o cca 5 mm buď upilovat, nebo lupénkovou pilkou, nebo vzadu prořezat kryt, aby se tam o těch cca 5 mm vešel. Umístění nad hladinou bude podle mého odhadu cca 6-10 cm.
Byla zde obava o chlazení, kryt má v sobě široké větrací otvory na horní straně, kvůli těm zářivkám, čekám, že to bude stačit, jinak mám co řešit.
Děkuji za podněty, byl jsem z toho výběru světel už na větvi a v provedení WRGB budu spokojen. Očekávám, že intenzita osvětlení může stačit na 50-60% čímž by se omezilo zbytkové teplo a spotřeba. Objem akvária co jsem se dočetl by nakonec měl být cca 92 l.
Ideální světlo by se podle mě mělo blížit šířkou i délkou šířce a délce akvária. Čím bude kratší a užší, tím bude nerovnoměrněji prosvícené akváriu - mejvíc světla uprostřed a nejméně v rozích. Při téměř rovnoměrném rozložení LED na světle bude na sted dopadat světlo skoro od všech, ale v rohu jen od krajních.
Tento exekt ještě umocní rostliny a dekorace v akváriu.
Šířka světla 18cm je určitě lepší než 1 trubice zářivky, ale pořád je nebezpečí, že středně vysoká rostlina uprostřed akvária zastíní přední část akvária tak, že bude problém v přední části pěstovat nižší rostlinu s vyššími nároky na světlo.
bude to v krytu, ani nevíme jestli mu tam 60 bez úprav vleze
a zářivky taky nebyli od hrany ku hraně
a podle mého "výpočtu" by tedy pro lepší distribuci potřeboval na šířku světlo šíře nádrže, ale to světlo je jen 18 cm široké...a nebo myslíte ( všeobecně) , že není rozhodující šířka akva ale jeho délka pro rovnoměrný osvit ?
to světlo, (led má kužel světla) svítí nejvíc do určitého průměru a pak méně a méně ( záleží na vzdálenosti od substrátu, a "výkonu" čipu, úhlu vyzařování ( zde jsme se shodli na 120°)
(jestli 18cm osvítí 36cm na šířku, v pohodě osvítí 45cm na délku 60cm)
nemám to odzkoušené, jen jdu na to od lesa.

60cm bude určitě lepší pro lepší distribuci světla v akváriu.
jj, pak bych jen doporučil větrání krytu, ( teplota+vlhkost)
do krytu bych dal tedy "silnější" a provozoval jej na 50-60%, bude se méně zahřívat, a tím (snad) i déle vydrží...

Estetičtější to bude a podle mě to lépe obsáhne plochu akvária, ale tam jde o ten úhel pod kterým to svítí a jak vysoko na akváriem bude.
Ano zdroje stojí za ho*no, ale ten tak jako tak mimo rampu i kdyby byl sebelepší, vždy je to lepší z důvodů bezpečnosti. Tenkrát, když jsem ještě používal Led reflektor, jsem ho vykuchal a zdroj schoval do skříňky pod akva. Co se týče té voděodolnosti, tak žádnou nemá, jeho jediná ochrana je krycí sklo, proto bych do krytu nedoporučoval a to i kvůli teplotě, bude se více zahřívat a to jak víme led čipům vůbec neprospívá. Ale tak tomu je i u řady A a spousta lidí ho v krytu zavřený má.
lepší

Ten LED panel celkem utěsněný je, napájecí kabel vytáhnu ven a zbytek elektroniky bude schovaný vedle.
vrzy psal o levném čínském zdroji, to nebude (asi) dobrý nápad to bastlit do krytu, ta světla nebudou vodotěsná, elektronika to nemusí vydržet, nechť ale odpoví ti co to mají vyzkoušené
ps: podívej se na RibaMH, má světlo poloviční délky akva ( podle mě by ho měl dát výše nad akva)

www.zbozi.cz/…
Osvětlení chci předělat do akvária Atman AR 620, takže kratší LED rampa by nemusela vadit, když nech ji přidělal do krytu.
v čem bude určitě lepší ?
já vidím jedinou výhodu 60 cm, že bude estetičtější...ale toť můj názor

Tak čočky také něco zbaští takže to je asi jedno ono se toho spousta odrazí od skla do akvária.

pokud víme vnitřní a vnější průměr světelného kuželu, tedy té části kuželu který svítí nejvíc ( vnitřní) a který ještě
svítí ( vnější) k něčemu se dobereme
na šířku akvária 36cm použiješ osvětlení 18cm široké, dáš jej doprostřed, z každé strany zbude cca 9cm mezery kterou světlo v pohodě "zvládne", takže bych se 'nebál' koupit 45cm ( 9+9=18cm+ 45= 63cm, ty máš délku 60cm)
jestli svítí pod úhlem 120 nevím, ale asi ano, taky záleží jak daleko ( vysoko) bude od substrátu. uf...

Díky za tip, vybírám tedy z Chihiros WRGB
Když mám akvárium 60 x 36 x 50 - 100 l
Tak by ta rampa 45 cm mohla stačit? když je vyzařovací úhel cca 120st? Nebo je lepší použít 60 cm.
www.aliexpress.com/… na začátek může svítit pod cca 60%, když koupí "silnější", ale tady (asi) neplatí přepočet waty/litry jako u zářivek...
druhá věc jsou "čočky", nevím jestli je tydle ultratenké svítidla mají..bez nich svítí v ůhlu 115-120°, takže spousta světla jde mimo akvárium...nebo to u DIY lišt je jinak ?
50w na 100l je moc takže bych zvážil něco slabšího to by jsi jel tak na 30% a i to je hodně . Záleží co budeš chtít mít v akváriu.

Akvárium je 60 x 36 x 50
cca 100 l
Když už Chihiros, tak bych šel aspoň do WRGB nebo Vivid, ale to už je jiná cena. WRGB mám a jsem vcelku spokojenej, jen je nedostatečný chladič a dost to topí pokud se svítí na vyšší intenzitu, stejně jako u řady A. Další známý problém je zdroj, nemá dostatečné rezervy, navíc je klasický čínský zdroj...takže je to prostě šmejd a odchází, mě vydržel asi 14 dní. S jeho výměnou jsem ale počítal už od začátku, když jsem světlo kupoval. Ten kontroler Commander 4 taky není žádný zázrak. Stmívání je dost skokové, takže nic plynulého, někomu to asi stačí. A nejsem si teď jistý, jestli si to pamatuje nastavení, když vypnou proud. Aplikace ke zmíněnému kontroleru je snad ještě horší, u mě byla dost nestabilní. Používat sice šla, ale občas jsem s ní dost zápasil. No nakonec mi shořel...moje vina

Takže jsem ho nahradil vlastním řešením a jsem spokojenej.
Ani jedno nemám ale vybral bych si tu poslední s možností automatické regulace. Ubrat jde vždy a na menší výkon světlo bude mít větší životnost. Neuvedl jsi u aqua litry.

Ahoj Díky za radu. Řasa je tam, kde nejvíce svítí. Překvapuje mě, že se nedaří kytkám I když jsem znovuzprovoznil burčák..Dám tomu ještě čas.
Těžko říct, co je příčinou.
Zkusíme na to jít od konce. Rozvoj řas bych přisoudil většímu množství světla.
Rozdíl v barvě světla by neměl vadit.
Otázka je jak byla stará původní úsporka (snížení svítivosti časem).
Řasa se tvoří všude, nebo v některých částech více?
Rozdílné světelné zdroje budou mít jinou geometrii vyzařování, jiný tvar tedy i jiné chování s reflektorem.
Osobně používám led žárovky GU10 o celkovém výkonu 30W a nasvítím tím 160 l akvárko
víc než 15W zářivkou 60 l.
Zkusil bych tam dát slabší LED.
původní byla klasická úsporka, 23w, 1560 L, 6500K, teď mám led žárovku 14,5W, 1560L, 4000K
Zdravím, chci pořídit pro akvárium 60 cm osvětlovací LED rampu. Představu mám takovou, aby se plynule měnila intenzita osvětlení automaticky, tedy simulace rozednívání a stmívání.
Ideálně s možností modrého světla, jako nočního svitu. Budu tam mít rostliny, tak ideálně plné světelné spektrum.
Nechce se mi za to dát moc peněz, tak hledám v Číně a vybírám mezi třemi řešeními:
1. Marine Aquarium Light Bracket RGB LED Lamp For Aquarium LED Lighting Fish Tank LED Lights Aquarium Lamp 30CM 60CM 70CM
www.aliexpress.com/…
Toto řešení obsahuje RGB LED rampu s Bluetooth controllerem
- LED rampa 50 cm
- příkon 30 W
- 150 ks LED SMD 5050
- očekávaný světelný tok 2250 - 2400 lm
- ovládání pomocí Bluetooth ovladače z mobilu, možnost nastavit automatické časové scény svítání/rozednívání, různé úrovně barevných složek + možnost modrého nočního osvětlení.
Nevýhodu vidím v použití starších LED 5050 s nespojitým barevným spektrem.
cena cca 880,- Kč
2. Nicrew 110~240v Chihiros A series ADA style water plant grow 6500k LED light brief style remote controller aquarium fish tank
www.aliexpress.com/…
Nicrew Chihiros Bluetooth Light Dimmer Controller Modulator Aquarium Fish Tank LED Intelligent Lighting Timing Dimming System
www.aliexpress.com/…
Toto řešení obsahuje LED rampu a zvlášť Bluetooth controller
- LED rampa 60 cm
- příkon 39 W
- 117 ks LED
- deklarovaný světelný tok 5800 lm
- barevná teplota 6500 K
- světelné spektrum 400 - 700 nm
- barevný vyzařovaný index 88Ra
Jedná se o novější model LED, stmívatelné, jedná se pouze o bílou barvu, která má mít barevné spektrum pro podání věrných barev a dobrý růst rostlin.
Zvlášť dokoupit Bluetooth ovladač pro nastavení denních scén rozednívání stmívání.
Nevýhoda je, že je to řešení bez možnosti nočního barevného světla a to by se muselo případně dořešit modrou LED trubicí.
Led rampa 60 cm cca 1207,-
BT ovladač cca 513
cena kompletně přibližně za 1720,- Kč
3. NICREW Chihiros RGB Aquarium LED Light Full Spectrum Lighting for Aquatic Plant Brightness Adjustable Suit for 30cm to 80cm Tank
www.aliexpress.com/…
Toto řešení obsahuje RGB LED rampu s Bluetooth controllerem
- RGB LED rampa 45 cm
- příkon 37 W
- 90 ks LED
- deklarovaný světelný tok 1850 lm
- RGB LED rampa 60 cm
- příkon 50 W
- 120 ks LED
- deklarovaný světelný tok 2450 lm
- barevný vyzařovaný index 88Ra
Jedná o moderní LED čipy, kvalitní provedení s plnospektrálním světlem pro zdravý růst rostlin s přidaným BT ovladačem lze pomocí telefonu nastavit automatické scény včetně možnosti nočního modrého světla.
BT ovladač cca 530,-
LED rampa 45 cm 1660,-
LED rampa 60 cm 2300,-
takže v provedení 45 cm vyjde na 2200,- v případě 60 cm na 2830,- Kč
Pomohlo by mi v rozhodování váš názor, které z těchto řešení zvolit, případně jiné řešení, díky.
Přidat reakci
1 ...... [13] ...... 89 90
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 109184x