Moc se omlouvám, Luďku, nechtěl jsem vás vystrašit! Žádné ryby nepřikupujte! Sám jste projevil jakousi obavu, zda po výměně staré zářivky za novou nehrozí zvýšené riziko růstu řas. Je pravdou, že jsem nemusel na váš příspěvek reagovat. Nebo jsem mohl stručně napsat -"Ano, za jistých okolností hrozí".
Dobře, tak jsem se "trošku" rozepsal.
Chtěl jsem jen ukázat, že za jistých okolností může i taková banalita, jako je výměna zářivky, vyvolat popisovaný sled událostí.
Ale všimněte si, prosím, že jsem uvedl, že pravděpodobnost je malá!
A u vás zvlášť - vždyť vy svým rostlinkám živiny dopřáváte, že?!No a kdyby přeci jen řasy nastoupily, třeba vám bude tato informace užitečná.
Popisovaná situace v holandských akváriích nehrozí. Neumím si takto vedenou nádrž představit bez pravidelného přísunu všech živin.
Celý proces, jak jsem jej popsal, může vyprovokovat vlastně akcelerace růstu rostlin po vylepšení světelných podmínek, proto se týká jiného druhu nádrží, než holandských. Nádrží „zavedených“, s nízkým obsahem CO2, nepřihnojovaných, respektive hnojených přiměřeným počtem rybek, kde rostliny sice rostou pomalu, (nakolik jim to právě obsah živin dovolí), ale daří se jim, stejně jako rybkám, dobře. Prostě - idylka. Nebo - biologická rovnováha, chcete-li. A do toho vstoupí ta výměna zářivky. Ano – je pravděpodobné, že se nic nestane.Klidně tu zářivku vyměňte, jestli jste tak ještě neudělal.
P.S. S tou dramatičností končím. A budu stručnější!