Osvětlení
Potop tu rampu pod hladinu a klidně bych ji i prodloužil.

Občas to lehce ostříkne tuhle oblast.
Ne, je to špatně! Pokud nejsou suché konce zářivek, ke zkratu dojít může. Některé svítidla sice mají patice s koncovkou, co ostřik vodou vydrží, ale neriskoval bych to. Pokud stříká pouze na střed zářivky (sklo), tak by problémy s elektřinou hrozit neměly, ale bude se na zářivce usazovat vodní kámen a ten bude snižovat její účinnost.
Bylo by dobré tu dát fotku.
0 23.08.2015 08:57 Johny237 – Mokré osvětlení
Dobrý den, začínám s akvaristikou a rozhodl jsem si pořídit akvarium pro začátečníky (54l). Mám takovou stupidní otázku, jak padá voda z rampy na dešťovou sprchu, stříká množství vody na zářivku na víku. Chtěl bych se jenom ujistit, že to nevadí a nedojde ke zkratu nebo tak něco. Díky za každou odpověď
V 11 litrovém akváriu stejně žádný velký zázrak nebude ... resp. samozřejmě jde, ale takoví lidé neřeší cenu ničeho ... a nikde jsem nepsal, že u okna je to ideální, ale pokud je to jen nějaké malé zkušební akvárium pro radost či na pracovní stůl, tak jsem to uvedl jako možnost
S tím šoupnutím na parapet bych to neviděl tak jednoznačně.
1) v zimě jsou krátké dny a často ani slunce nevyleze z mraků, světla je někdy zatraceně málo - naopak v létě tam bude x-násobně vyšší intenzita světla a delší doba osvitu
2) letní slunce bude akvárko dost přehřívat
Lampička dává během roku stabilní podmínky, odpadá riziko letního přehřátí akvárka sluncem na parapetu.
No nevím to nové akva nebude o tolik vyšší.Bude tam tma stále, ikdyž tam dáš jakoukoliv led žárovku
dyť tam píši...
na doplnění - světlo je vysoko, protože tam přijde větší - vyšší akva /30l/ a i silnější žárovka, berte to jen jako návrh řešení, provedení zatím kulhá...

Souhlasím, i já bych u tak malého akvária použil lampičku s LED žárovkou. Například
www.alza.cz/… bude v 11 litrovém akváriu i pro náročnější rostliny a lampičku bych doma nějakou starou vyhrabal.
To že fotka vypadá blbě = nejen že záleží na výšce a kvalitě žárovky, ale taky mohl jen foťák vyvážit barvy a ve skutečnosti to může být ok.
PS: Nebo ho šoupnout na parapet k oknu a nemusíš světlo řešit.
presne tak nic proti ale zrovna tohle neni moc dobre doporuceni to si radsi par stovek priplatim
Podle fotky to vypada spise,ze tam mas tmu!

na doplnění - světlo je vysoko, protože tam přijde větší - vyšší akva /30l/ a i silnější žárovka, tady jsou jen rostliny... ty černé škaredé šnůry vedou k repro, zmizí... chce to trochu doladit k obrazu svému...
mas prosim nejake foto pro predstavu?
já mám nad takové akva dáno bodové světlo s led žárovkou 6w... vše dohromady se do 300kč vlezeš...
zdravim potreboval bych nejake osvetleni na me akvarium 11litru hrubeho .Nejlepe nejake okolo ceny 300kč dik za rady
Starší reakce
11W g23 - Nejlepší Ceny.cz
20-40Kč? Já tyhle kupuju v akci za 100Kč (do stolních lampiček) ... každopádně i tak je to levnější než originál, takže určitě zkusit rozebrat ... jen pozor, ať nerozbije trubici.
Není na tom nic divného,standartní trubice G23 zasunutá do předřadníku jiného tvaru než jsme u tohoto typu zvyklí,o demontáž bych se pokusil,není co ztratit.Samotná trubice cca 20 - 40Kč.
Tojsouvěci napsal: G23 je standartní patice,nemožnost demontáže může být způsobena oxidací,případně zatěsněním silikonovým lepidlem.
To máš pravdu,mě se na první pohled zdálo,že to má nějaký divný tvar a je to jeden celek

G23 je standartní patice,nemožnost demontáže může být způsobena oxidací,případně zatěsněním silikonovým lepidlem.
0 15.08.2015 12:04 hombre Tak to je klasický důkaz toho,jaké jsou nevýhody různých ,,speciálek,, nejen co se akvaristiky týká.Být to standardní typ,či patice E14,E27 apod,tak to koupíš za pár desetikorun,tak musíš kupovat komplet i s kabelem a vypínačem a to zcela zbytečně.
A je to.

dekuju
ZooZóna
Úvod
O nás
Kontakt
Doprava
Služby
Přihlásit Registrovat Váš košík je prázdný
Osvětlení do akvárií - Aqua4Start Sunny 6500K - 11 W
Osvětlení do akvárií - Aqua4Start Sunny 6500K - 11 W
Dostupnost: do 14 dnů
357,- Kč (bez DPH 295,04 Kč)
V kategoriích: VYBAVENÍ AKVÁRIÍ, VYBAVENÍ TERÁRIÍ
Výrobce: Aqua Szut
Osvětlení Aqua4Start Sunny - 11 W od firmy Aqua Szut je vhodné k použití do akvárií i terárií. Balení obsahuje kabel s vypínačem, délka kabelu je 180 cm. Osvětlení je dostatečně účinné a zároveň málo energeticky náročné.
Délka osvětlovacího tělesa je 25,5 cm.
Je možné k němu dokoupit bílý plastový kryt, který má délku 27,3 cm.
Technická specifikace: 11W: 230V--50/60Hz, IP 67, IP20
Obrázky
XXX
XXX
XXX
Naše zboží
0 15.08.2015 11:45 vrbozubec Aha...nevedel sem ze ta zarivka jde vytahnout.zkousel jsem to a neslo to.jeste se pokusim to z toho oddelat
Vypadá to jako patice G23. Ale pro jistotu vytáhni tu zářivku ze svítidla a vezmi ji do obchodu a porovnej si to. Musíš koupit se stejnou paticí a 11W! Samozřejmě pokud nesvítí vůbec, chyba nemusí být v ní, ale v předřadníku.
Příklad zářivky do patice G23 11W
www.energizershop.cz/…
0 15.08.2015 11:35 vrbozubec – Kryt na akva szut 54l

Dobry den.prestalo mi v akva 54 l. Po dvou letech svitit zarivka ze setu akva szut.da se sehnat tento typ nebo musim vymyslet a pridelat napr.zarivku do krytu?dekuju
0 14.08.2015 12:33 ihora007 – Patice
Zdravím, potřeboval bych poradit, kde a kdo v Brně by byl schopnej opravit nebo vyměnit patice na osvětlení AQUEL, je to tam zalisovaný, takže to sám nedám a nechce se mi kupovat celej kryt novej. Ulomili se mi tam takový packy, který drží patici na krytu. Předem díky
Řešte led trubice ve vláknu led trubice
rybicky.net/forum/17268 ... spousta se tam toho řešila a zbytek se může hodit i dalším, tady to zapadne ... jsou tam různé odkazy, fotky a i jsem tam dával fotku porovnání světla zářivky a led trubice v akváriu.
Díky za "uklidnění" je mi jasný, že jen světlo nestačí

Hnojení budu řešit v jiném vlákně

Když stavíš nové osvětlení ,vyber si modernější typ jednostranné kompaktní trubice T8/13 (13 je označení pro otočnou objímku trubice),pokud Ti něco není jasné,tak dotazy směruj do tématu LED trubice ,nebo na můj Nick,nechci ztrácet čas a zatěžovat server na jedno téma na dvou úložištích.LED trubice řeš:příkon,Lumeny,Kelviny,barva krytu a efektivnost.
Jo,už jsem to našel,takže jen pro ujasnění-pokud to budu stavět od nuly,tak stačí zapojit jen tu fázi a nulák,pokud je jednostranná.Když bude dvoustranná tak je fáze na jedné a nula na druhé straně?V obou případech bez startéru?
Komu není rady,tomu není pomoci.Máš to tam ,po lopatě :LED trubice (pokud se lopata odstraní,zbyde násada).Používám pouze čiré trubice.
no dobře,už jdu hledat

Tojsouvěci napsal: Milý kolego,ve fóru si najdi LED trubice,dal jsem tam typy trubic a schémata jejich zapojení.
Nevím,jestli by mi to k něčemu bylo,nejsem elektrikář.Přínosnější pro mě by bylo napsat-ano potřebuješ startér,nebo nepotřebuješ,stačí zapojit fázi a nulák,pokud to nedáváš do starého tělesa s tlumivkou nebo el. předřadníkem

Milý kolego,ve fóru si najdi LED trubice,dal jsem tam typy trubic a schémata jejich zapojení.
Se dívám,že u některých ledtrubic je třeba i startér,nebo u všech?Zrovna ta trubice co se mi líbí má úhel vyzařování 180stupňů,ale raději bych 120st.Co ten mléčný kryt,neubírá trochu světla oproti čirému?
Ten údaj by měl být vztažen ke klasickým zářivkám. Cree čipy pokud mají dobrý vyřazovací úhel, tak dají proti zářivkám víc jak 2x více světa při totožné spotřebě. Takže světla ny mělo být dost, ale ty rostliny náročné na světlo jsou často náročné i na ostatní podmínky.
V dnešní době se už vůbec netuší, k čemu je údaj o wattáži vztažen. Používá se totiž už od žárovek, jestli si dobře pamatuji ... A od té doby jsme ve světle ušli sakra dlouhou cestu.
Zdravím zkušené,
mám osvětlení z 12ks čipy Cree 10W a jsou nad akváriem 100(d)x38(h)x60(v) tedy cca 225L. Čipy jedu na polovinu - takže celkově 60W. Budu osazovat rostlinami z Aqua-daho, kde píší u rostlinek osvětlení 50W na 100 Litrů. Mě přijde pálit do akvária přes 100 W v LED trochu příliš. Není možné, že ten údaj je brán na zářivky. Nějak jsem znejistěl, jaké rostliny si mohu dovolit.
Omlouvám se pokud tento dotaz patří někam jinam.
0 13.08.2015 14:17 hombre Konečně první vlaštovky

Mě to k těm ledtrubicím taky táhne,žádné předřadníky,jen dvojlinkou dotáhnout fázi a nulák,na každou trubici dát zvlášť vypinač,když bude třeba šachovat se světlem.
Nějaké odkazy by byly na ty trubice za rozumný peníz?

Naprostý souhlas,nemám měřák na Lumeny,ale testovali jsme pro porovnání LED trubice T8/22V/2500L s T5/54V přímo na nádrži se sloupcem vody 60cm a T5 bez reflektoru prohrála na první pohled.
mám ty LED trubice dva, tři roky a svítím bez problémů.
A to mám ty levné obyč. Světla je více než s původními trubicemi.
0 13.08.2015 13:37 hombre Tak jak je docíleno té nízké teploty u té led trubice,když je to v podstatě obdoba led pásku a ještě k tomu uzavřeno uvnitř trubice.
Já nevím,ale už aspoň dva prodejci mě směřovali raději k těm T5,než k těm led trubicím.Možná to ještě nějakou chvíli potrvá než se to dovede k dokonalosti.Zatím mi nikdo neřekl,mám to doma dva tři roky a svítím bez problému,stejně jako u led pásku,až na pár výjimečných vyjímek

Ono to jde hodně rychle kupředu a tipuju,že do dvou let už to bude téměř dokonalé

Souhlas a o tom to je.
ludvik napsal: A u rádoby studených zdrojů (zářivky, LED) platí, čím menší, tím teplejší. Se vždy musím smát, když někdo inzeruje "studenou" LED žárovku a ona vypadá jak jeden velký kompaktní hliníkový chladič ... A? Klasickej žiarovke nevadí teplota ani vysoko nad 100°C - neviem koľko presne má, ale asi každý si ako dieťa spôsobil nejaký ten pľuzgier len preto, že sa dotkol svietiacej žiarovky. Kdežto LED alebo všeobecne elektronika nemá rada vysoké teploty (nedá sa zovšeobecňovať, ale nad cca 70°C). Takže áno, niekedy sa dáva veľký chladič a dôvodom je zvýšenie životnosti alebo schopnosť prevádzky aj pri vyšších teplotách / nie vzdušných skrinkách. Ale aj ak nie je žiaden chladič, teplota je veľmi výrazne nižšia ako pri klasickej žiarovke.
Keďže teplota je ovplyvniteľná chladením, lepšie je baviť sa o teple (aj preto, že teplo a nie teplota sú podstatné pri zohrievaní vody). Ako teplo skončí prakticky všetka energia, ktorá ide do zariadenia, teda ak chceme porovnávať vyprodukované teplo, môžeme porovnávať elektrickú spotrebu. A tam je to celkom jasné. Roky máme doma všade LED žiarovky a najčastejšie slabší model so spotrebou 2,5 W, svieti ako 40 W klasická žiarovka (napr.
www.ebay.ie/…). Mimochodom, takúto svietiacu žiarovku môžem pokojne rukou chytiť a vybrať zo svietidla, nepopálim sa

A nemá žiaden chladič, je dosť maličká. Veľké chladiče sa dávali hlavne na prvých LED modeloch spred cca 5 rokov, ale tie boli v porovnaní s dnešnými dosť neefektívne.
Ale i dnes je možné vybrať si - z množstva modelov, ktoré som testoval, spomeniem napr. podobne vyzerajúcu LED žiarovku, ktorá má 72 LED a len 5 W a druhú, ktorá má 60 rovnakých LED a 12 W, no je o dosť väčšia (LEDky ďalej od seba). Druhá svieti silnejšie (na nerozlíšenie od 100 W klasickej žiarovky), prvá o čosi menej (nemal som referenčnú, ale odhadom ako 80 W klasika). Tá silnejšia má horšiu efektívnosť a predpokladám, že nižšiu praktickú životnosť. Najlepšie to vedia tí, ktorí si LED svetlá zostavujú sami - môžu dať zopár silných LED čipov a žhaviť ich na maximum (potom veľmi hrejú) alebo viac slabších a hľadať ich optimum, nie maximum. Ja uprednostňujem 2. variant - namiesto 1 LED s plným prúdom radšej zapojím 2 rovnaké LED s polovičným prúdom. Zriaďovacie náklady sú síce vyššie, ale príde mi to efektívnejšie a ako fotograf mám aj tak radšej mäkšie difúzne svetlo (čiže viac menších zdrojov svetla).
A co teprve sodíková výbojka! Tohle porovnání je k ničemu ... všechno totiž hřeje. A u rádoby studených zdrojů (zářivky, LED) platí, čím menší, tím teplejší. Se vždy musím smát, když někdo inzeruje "studenou" LED žárovku a ona vypadá jak jeden velký kompaktní hliníkový chladič ...
Mě dvě T5 zdvihají teplo tak o dva stupně v cca 300 litrech vody. Prostě to topí jako blázen. Samozřejmě mají vliv i jiné věci, jako třeba to, že to normálně pod krytem moc neprofukuje ... Ale i tak se na to sáhnout nedá. Tak jako na žárovku.
Nikde nepíšeš, že máš jeden předřadník ... já měl pro každou zářivku svůj a mohl jsem si je pouštět, jak se mi chtělo = proto píšu, že záleží jak si to zapojíš.
Když zvedneš rampu, tak si zas změníš úhly a sílu osvětlení = to je důvod zvedání, rozhodně ne teplo.
Jestli si myslíš, že zářivka hřeje, tak si sáhni na klasickou žárovku (těma se topilo, aby to mělo v zimě efekt a mam dojem, že se snad i do té vody částečně ponořovaly).
Přidat reakci
1 ...... [34] ...... 89 90
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 109184x