Osvětlení
Za prve: zkus si projit forum a odpovis si sam (pri teto cinnosti se totis dovis daleko vic nez jednou strucnou odpovedi)
Za druhe: jestlize jsou kryci skla cista bude se ubytek svetla k zanedbatelne hodnote
Starší reakce
Studená bílá (840) nebo denní bílá (860).
0 09.12.2008 08:18 švíco – Re: švíco
Nikdo netuší jaký konkrétní typ zářivky by byl vhodný pro výměnu nebo doplnění stávající?
0 08.12.2008 14:50 švíco – Re: ezechiel
je to pouze dočasné řešení...zatím má 2cm.... Za nějaký čas půjde do větší nádrže..

tak čtverzubec se určitě do dvacítky nehodí
0 08.12.2008 14:46 švíco – Re: isamik
Čtverzubce zeleného a modře vybarevné gupky...
A co hezkeho tam mas za ryby?
Pokud máte v akváriu dost rostlin, můžete si při tomto objemu dovolit osvětlení i například 2x 8W. V kombinaci s obyčejnou bílou/žlutou zářivkou je to ideální. Tedy přidat ještě zářivku 8W se světlem více do modra. Určitě se dají poměrně snadno sehnat. Pokud se budete držet obecných rad pro zamezení růstu řas, tak to bude ok. Lidé časo svádějí řasy na spektrum zářivek, ale toto samo o sobě nezpůsobí rozhodně žádné jejich bujení.
Na zbarvení rybek má pak vliv také např. krmení (mám dojem, že se dělá i nějaké s tímto efektem). Ovšem nečekejte nic markantního.
0 08.12.2008 13:14 švíco – Re: ezechiel
A jaké jsou tedy možnosti?
0 08.12.2008 09:54 švíco – Re: BC/.Killer
Na trubici je nápis: F8T5/WW
na tělu světla je: T5-G5/8W-IP20
díky
tak tak..

0 08.12.2008 08:49 švíco – zvýraznění barev ryb
Dobrý den,
mám 20l akvárium, pro jehož osvětlení používám 8W zářivku určenou prvotně nad kuchyňskou linku.
Akvárium je dobře zajeté a rostlinám se dobře daří. Rády bych ale nějakým způsobem zlepšil dojem z barevnosti rybek. V akvaristikách je často vidět použití zářivek s namodralou barvou (nebo fialovou), což působí velice dobře a rybky jenom září... existuje nějaká zářivka, kterou bych mohl přidat nebo vyměnit za stávající bílé 8W světlo, aniž bych tím ublížil rybkám nebo rostlinám? díky za rady

Starší reakce
No nemam korytnacku, ale ako som si cital fora, clanky tak som videl ze UV lampa, ak sa myilm tak sorry ale mala by to byt UV lampa
Jaký je vhodný typ lampy pro ohřev ostůvku v želváriu?
Starší reakce
Já a hrabat se v elektrice? Ty mě nemáš rád

To by dopadlo dost špatně. Raději se budu řídit příslovím "Ševče, drž se svého kopyta" a něco koupím.
to Eliška - tyhle světla dělají i v jinejch rozměrech ale podle mě asi bude nejlepší když si dáte trochu záležet a uděláte kryt vlastníma rukama

Pavle - sice by šlo asi použít, ale mě se tam jaksi nevejde... Je 126 cm dlouhý a en prostor já v místě, kde bude akva prostě nemám.
Taky mám v té padesátce slabé osvětlení bo kryt je kupovanej už se zabudovaným osvětlením (kompaktní zářivka) teď nevím jestli s 9W nebo 11W což je jak jsem poznal na růst rostlin málo a tak asi tento týden kouknu po něčem silnějším bůh ví jestli něco seženu i když na netu jsem silnější našel teď už záleží jen na patici jaká je protože jsem nekoukal a rozdělávat kryt budu až půjdu nakupovat

A co přeci jen koupit hotové osvětlení s lineární zářivkou?
Asi ne, že?

Tak ještě zvažte 2* 18W DZ nebo alespoň 2* 11W DZ.

Jj,díky.Koupím tedy 11+7 W.Na krycí sklo to rozložím tak nějak aby byla osvětlená celá délka.
Tohle osvětlení mi manžel instaluje, ale do zářivky se mu nechce,už jsem se ho taky ptala,ale nechce se mu do toho,nemá s tímhle typem osvětlení zkušenosti.Takže zůstanu u těch dz-tek.Díky za rady.

...dz zářivky...Jen mi jde o to,jak silné si mám koupit...
Pokud nebudete chtít pěstovat kytky náročnější na světlo, pak by vám mohla 18W DZ-ka stačit.

Počítejte ale s tím, že poměrně velká část akviška při délce 45cm zůstane "potmě"...
Nechcete raději zkusit lineární zářivku 15W/45cm?!

Nebo i 2*15W/45cm?!

Díky za odkaz.Já mám v plánu ty dz zářivky.Krytí na zářivky(takové korýtko)mi manžel vyrobí z nerezu,a to bude taky levné(vlastně budu kupovat jen ty zářivky a tlumivky).Jen mi jde o to,jak silné si mám koupit.

zdravím, no ja mám podobné osvetlenie ako toto
www.svitidla-levne.cz/… ,len s tým že sú tam 2 x 18 wattové lineárne žiarivky,použil som ho na moje 60 litrové akva,kludne sa dá experimentovať,bud si ho zavesíš alebo pripevníš nejaké držiaky za akva alebo len tak položíš na nejaké podložky,svetelný rozptyl je vinikajúci v ďaka reflektorom a čo je najhlavnejšie cena bez žiariviek bola viac než príjemná 550 sk

No,na žádný náročný se nechystám.teď je tam echinodorus,vallisnerie,cryptocoryna a ludwigia repens.Líbila by se mi i rotala walichii,ale není to nutnost.Spíš mám obavy, abych akva zbytečně nepřesvítila a líbilo se to rybkám.Jsou tam tetry červenoústé.

ono hodne zalezi na tom jaky kytky v tom do budoucna chces mit
Díky za radu.

0 09.11.2008 22:27 marsz Jde to určitě. Svítím 11W i nádrž 54 litrů a kytky rostou. Nerostou asi úplně moc, ale to je někdy taky otrava.
Ahojky,připojím se svým dotazem,jestli mohu.Potřebuju poradit, jestli si mám na Alčinu osmatřicítku-38l pořídit osvětlení dz buď 11W+7W,nebo 7W+7W,nebo mi stačí jen 11W.Půjdu kupovat nové a nemůžu se rozhodnout.Díky za radu.

To je asi blbost zavěsit tohle svítidlo nad akva co ?
www.svitidla-levne.cz/…
I když už jsem to nad nějakým akva viděl

0 06.11.2008 20:48 RAP – Re: Eliška
Přidělat na rám a ten zavěsit.

jj. Arcadia je poněkud mimo mé finanční možnosti. Tak se holt budu muset spokojit s tím Hagenem. Jedině, pokud by šly ty rampy od Atmana nějak propojit, aby se nemuselo vrtat do stropu víc děr než je potřeba

Ahojte, nevíte, jestli se vyrábí osvětlovací rampa Atman v délce 120 cm také pro 4 zářivky? Našla jsem pouze pro 2, a to není dostačující pro akvárium 192l. Vím, že není vodotěsná, ale rampa by měla být zavěšená ze stropu a akváriu má krycí skla. Z tohoto důvodu také není vhodné, abych měla rampy 2. Pokud to neexistuje, tak zkuste poradit něco jiného. Zatím mám vybrané od Hagena pro 2 x 54W. Ale myslela jsem, že 4 zářivky by mohly být lepší. Samovýroba u mě nepřipadá v úvahu. Děkuju
Starší reakce
Čekáte, že vám někdo napíše: "Ideální osvětlení ...
No, asi tak nějak
Zkuste hledat třeba něco takového:
Díky za odkazy, jestli tomu dobře rozumím, budou tam pasovat i tyhle zářivky T5FQ, ne jen T5HO?
Takže myslíte že by bylo nejlepší koupit to dvouzářivkové Glo T5 HO ... a svítit podle potřeby? A není 24W málo a 48 na 60l až zase moc světla?
Čekáte, že vám někdo napíše: "Ideální osvětlení pro vaše akviško je 1x AQUA GLO 20W + 1x OSRAM 18W/827, doba osvětlení od 7,20 do 18,50."? Asi budete muset improvizovat a zkoušet...
A ty trubice T5Ho jsou běžně dostupné? Na internetu je samostatně nemůžu nějak najít...
Zkuste hledat třeba něco takového:
www.e-light.cz/…
www.e-light.cz/…
www.e-light.cz/…
www.e-light.cz/… Mám už akvárko 120l, osvětlení v krytu 36W, rostlinky rostou hezky, ale jen některé, teď bych chtěla fakt už světlo, jak má být... Takže myslíte že by bylo nejlepší koupit to dvouzářivkové GloT5 HO
www.domacizviratka.cz/… a svítit podle potřeby? A není 24W málo a 48 na 60l až zase moc světla? A ty trubice T5Ho jsou běžně dostupné? Na internetu je samostatně nemůžu nějak najít...
0 26.10.2008 11:26
Sid [6730] - Rostliny A pokud byste se v budoucnu rozhodla pro kytky na světlo náročnější, budete muset světlo posílit.
Z toho důvodu považuji za vhodnější pořídit osvětlení na dvě trubice a používat je podle potřeby.
Cenový rozdíl není nijak drastický.
0 26.10.2008 11:08 deathfoe – Re: Eva_R
Myslím, že 24W osvětleni by mohlo stačit, pokud tam nebudete mít rostliny extra náročné na světlo, ostatním méně náročným rostlinám by mohlo 24W celkem vyhovovat.
Prosím o radu, scháním osvětlení na akvárium 60x30x35cm a nemůžu nic najít

Prošla jsem i snad všechny diskuze... Chtěla bych 30W, to jsem našla jenom tuhle rampu
www.profizoo.cz/… která ale není vodotěsná. Další je vyrobené v Číně a to podle příspěvku v diskuzích taky není dobré, jsou hlučné
www.nasezahrady.cz/…} . Líbilo by se mi osvětlení GloT5 HO,
www.nasezahrady.cz/…} jenže tam je buď zářivka 24W (málo) nebo 48W (moc). Prosím, napište, jaké světlo byste si na takové akvárko pořídili vy? Pokud možno už hotové, bála bych se něco vyrábět..

Starší reakce
moc bíle?V mým akva skoro nemožné.

0 10.10.2008 22:38 Štěpán Být tebou tak bych pro začátek zkusil 840, 860 by už mohlo být "moc bílé".
Tak vám obou dvoum moc děkuju.Snad se to zlepší.A ještě jednou díky.

0 10.10.2008 22:26 Štěpán Takže má pravdu Horác - 860.
... pravdu máme oba, označení 865 se taky používá.
Přidat reakci
1 ...... [82] ...... 89 90
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 109184x