Osvětlení
Netuším ako to zistim

ale bude to čo čítam asi tlmivka a štarter. Ono môže byť aj niečo v obimkach ja keď pokývam s krytom tak raz to ide raz nie niekde len spoj alebo neviem ten kryt je plastovy a sa ohýna tak pri ohybe to robilo. Ktovie čím to je ale začína aj bzučať keď zhasne zrejme už mu zvonia posledné hodiny života.
máš tam predradník alebo tlmivku a štartér ?
No, já jsem si sice krycí sklo pořídil, ale kvůli krmení jsem ho stejně nakonec dal pryč.
Osvětlení bych na 120 cm koupil asi takovéto:
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Ale každý má jiný vkus a jiné priority (třeba cenu).
Aha tak to nieje zly nápad a stačilo by mi pohľadať len krycie sklo a nemusel by som riešiť celý kryt.
No len by ma hnevalo, že som dve mesiace dozadu kupoval to LED svetlo a teraz by ostalo nevyužité. Ešte počkám ako sa to zachová a vprípade že to bude ďalej blbnuť dám asi na tvoju radu a to závesne poriešim. Len ake máš niečo na internete pre akva o dĺžke 120 cm ? Ono potom tiež bude dylema či ísť do trubíc alebo kúpiť LED
mPP napsal: No práve, že som eletrikar 
Ale keď to otvorim vlastne IP bude narušené lebo je to robené s krytom.
No, ta izolace bude porušená. Proto bych se na to vykašlal. Máš kryt položený přímo na akvárku bez krycího skla? Pokud ano, tak je tam vlhko jak v prádelně.
mPP napsal: Keď ťa tu mám tak aké svetlo by si odporučil dať v prípade na novy kryt ?
Osobne by som šiel do 2x T5 39W a doplnil to o LED svetlo čo tam mám teraz to je 2x13W, neviem aku ma intenzitu svetlo neuvádzalo na baleni ani nikde na internete som otom nevedela najsť :( Ale je to biela farba a rastliny v kombinácií s T8 čo mám teraz rástu pekne je tam studena biela a jedna sun glo.
Jestli ti rostliny pěkně rostou, proč potom zvyšovat světelný výkon? (Teď máš zářivky 2*30 W.)
Já osobně pokukuju po závěsném osvětlení. Jednak se dá potom regulovat i vzdálenost od akvárka, jednak to není uvnitř tak vlhké jako kryt položený na akvárku a jednak pak můžou rostliny vyrůstat i ven z akvárka.
Plánuju, že jak mně odejde současné osvětlení, tak si pořídím závěsné.
U závěsného osvětelní bych ten o něco vyšší světelný výkon pochopil. V případě potřeby se dá osvětlení zvednout víc nahoru a intenzitu světla tak snadno snížíš.
No práve, že som eletrikar

Ale keď to otvorim vlastne IP bude narušené lebo je to robené s krytom. Keď to bude ďalej tak blikať budem nútený spraviť si nový kryt podľa svojich predstáv čo som už chcel dávno. Keď ťa tu mám tak aké svetlo by si odporučil dať v prípade na novy kryt ?
Osobne by som šiel do 2x T5 39W a doplnil to o LED svetlo čo tam mám teraz to je 2x13W, neviem aku ma intenzitu svetlo neuvádzalo na baleni ani nikde na internete som otom nevedela najsť :( Ale je to biela farba a rastliny v kombinácií s T8 čo mám teraz rástu pekne je tam studena biela a jedna sun glo.
Na základě čeho si myslíš, že jsou zářivky OK? Dal jsi tam jiné a ty se taky chovaly stejně?
Pokud by byl předřadník K.O., tak bych na to pozval elektrikáře nebo bych pořídil nové osvětlení. Spíš ale raději to nové osvětlení.
Zaizolované to být musí právě kvůli vlhosti. Moc bych do toho nešťoural, pokud nemáš vzdělání v oboru elektro.
Je to od vyroby kúpeny kryt môže mať možno 3 roky. Zle som napísal nie trafo ale preradnik tam je. A ako ho skontrolujem keď sa to neda rozobrať lebo je to cele zaizolované či sa to dá nejak odobrať od krytu ?
Jaké trafo? Máš tam nějaké trafo?
A co startéry nebo předřadník? Kontroloval jsi je?
Jak dlouho máš ten kryt?
Mám menší problem. Na kryte mám 2x T8 30W. Poslednu dobu mi to samo vypina blika to ked dvyhnem kryt pootočim trubicou svieti ale po čase napr hodina zasa vypne. Robi si čo chce. Neviete kde môže byť chyba ? Trubice sú určite dobre skúšal som aj ine dávať.
Neodchádza trafo na ktore to je napojené ? To mi prichádza do úvahy ako prvé.
Starší reakce
Porovnaval som to niekde na nete.Takze cca 1400Lm z led bude malo?
Vedel by mi niekdoporadit kdo sa do týchto lediek vyzna,hladal som na nete ale nejak sa v tom nevyznam.
Mam akva juwel 180L.A jedine co mi tak vychadza je toto led od sera
www.sera.sk/…
820mm-21W-1067Lm.Ak som to spravne prepocital tak 1067Lm je ako 80W ziarivka.Predradník mám do 40W a este jednu trubicu z maleho akva 36cm-8W-340Lm.
Takze potreboval by som vediet ci ta 840mm trubica mi bude stacit,popripade tam dolozit tu malu ak to ma vyznam.
Ja by som to asi takto nakonbinoval:
1x840mm-1064Lm
2x360mm-340Lm
Rastlinky anubias,eleocharis,kobercove
0 16.11.2015 21:45 Merst – Osvetlenie
Potrebujem radu pozrite si moju nádrž to 45l akva.Chcel by som tam dať nejaké svetlo najlepšie nejakú kúpenu žiarovku a domáci kryt nepoznáte niečo také alebo to máte aj vy doma?
Starší reakce
ja svítím pořád stejně s 20W/m páskama. Už 2,5 roku bez úbytku světla
Ahojte, čo lepšie presvieti vodný stĺpec(výška akva 60cm), 2x35W T5 HE s 6600lm alebo 1x80w T5 HO s 6150lm ? (z rastlín tam bude len anubias). HE sa mi viac pozdáva kvôli možnosti kombinovať teplotu a postupne ich po jednom zapínať. Samozrejme spotreba hovorí za HE. 2x80w/830 HO mám vyskúšané, to presvieti pekne(možno by stačilo aj menej). Preto uvažujem či skombinovať 1xHO + 2xHE alebo 4xHE (šírka akva 55cm takže 4 trubice by som tam vopchal).
Starší reakce
Levné LED pásky s nekvaltním chlazením velmi rychle odchází a strácí na svítivosti. O tomto problému je všude tři kupy stránek.
250W zdroj z počítače by snad stačil...
Zkus led pasek..levne, dostupne, funkcni...na prifilu mam dokumentaci vyroby
Zarovka moc hreje, a relativne malo sviti v modre casti spektra (v porovnani s LED, HQI, zarivkami 865, 942 atd.)
Nehodila. Moc žere a bude mít asi moc úzký úhel vyzařování.
Dokážeš si přestavit čím to budeš napájet???
0 15.10.2015 15:23 sachlj Hodila by se pro osvětlení akvária parabola z auta s 12V 60W žárovkou ? Jak moc je to co vyzařuje dobré pro rostliny ? Parabola je dost dobře voděodolná...
Starší reakce
Pro ty, kdo si budou vyrábět osvětlení, bude možná zajímavá informace, že u některých zářivek T5 nejsou konce rovnocenné a není jedno jak se zapojí. Více info je zde:
diskuse.elektrika.cz/…
(Pro ty, kdo to nechce celé číst: každé vlákno zářivky je vyrobené z jiného materiálu a musí přijít do těch správných svorek předřadníku, jinak se výrazně zkracuje životnost.)
To jsem fakt do teď nevěděl, nezkoumal jsem ani, kterých výrobců se to týká.
Třeba mě doplní např. KarlosS nebo Designer...
Starší reakce
na tyto rozměry jedině s čipy Cree. Vezmi hliníkový plech 3mm, ohni ho do U, přišroubuj nebo přilep 20-30 ks čipů Cree XML, propoj je do série a zapoj na !proudový! (ne napěťový) zdroj.
Inspiruj se třeba zde:
rybicky.net/clanky/1449-led-osvetleni-maxxo Google- Závěsné akvarijní osvětlení- Obrázky , do jaké ceny chceš jít je jenom tvoje rozhodnutí,já bych si to udělal sám,nebo nechal vyrobit,dle svých představ po konzultaci s kolegy.LED trubice,panely nebo bodové reflektory,Lumeny,Kelviny,úhel osvitu,Watty,životnost,závěsy, pojezdy,materiál a cena ,jsou tak asi základní,co by tě mohlo zajímat.
Takhle velké akvárium bude pěkné otevřené, takže bych na to kryt určitě nedával. Světlo bych tam dal zavěšené na lankách, buď jednotlivě nebo si vyrobit třeba hliníkový rám, na který to přiděláš a ten zavěsíš.
Na ten rám si pak můžeš přidělat i další osvětlení třeba to modré na noc. Výhodou toho zavěšení je, že při údržbě si to zvedneš výš a nepřekáží ti, nebo když potřebuješ ubrat nebo přidat, tak regulueš jas jen zvednutím / snížením.
Já sice nemám tak velké akvo, ale taky jsem zvolil zavěšené LED osvětlení právě z výše uvedených důvodů (byť tu regulaci u LED lze udělat i bez změny výšky osvětlení)
Kryty jsou při manipulaci v akva nepraktické a navíc musíš udělat vodotěsnou izolaci.Volil bych posuvné lankové zavěšení s LED trubicemi,nebo LED reflektory,ale to je jen věc názoru.

Zdravím,
koncem října zahájím projekt akvária o rozměrech 270x60x60cm. Takřka vše podstatné již mám vyřešeno - jediné, s čím si absolutně nevím rady je osvětlení. Nejde mi ani tak o přesné typy světel (to až dle přesné skladby ryb), ale o samotný osvětlovací komplex.
Abych se přiznal, tak absolutně nemám páru, jak to elegantně a co nejlevněji vyřešit tak, aby to splňovalo svůj účel. Ideálně i tak, abych mohl na noc nastavit třeba nějaké modré bodovky či tak něco.
Zda vyrábět nějaký kryt či ne.?. Případně pak jaké cca typy světel byste volili? LED? A jejich délka? Hlavně pak: v jakém cenovém rozmezí by se mohl světelný komplex pro akva tohoto rozměru pohybovat?
Potřebuju zkrátka hnout s realizací, která visí už jen na tomto problému, který právě teď začínám řešit.
Určitě se bude jednat o africký biotop (takže nejspíš úplně bez rostlin - max. anubiasy)
Starší reakce
michal napsal: tak poradte kde sehnat zařivkovou trubici 16w 72cm.ta moje ma značku silvania F16w-ww Google:
shop.atoselektro.sk/… a Google/heureka ti nabídne 20 dalších... na dotaz Zářivková trubice 16W/25.
0 21.09.2015 18:08 Mejla82 Jak dlouho svitit a akvariu je uz dost ohrana otazka.A prez to bych se zkusenejsisch zeptal...Jak dlouho?Komplet udaje o typu osvetleni,velikosti nadzre,ryb a podobne mam na profilu.
Svitim od 9.30-18.00..Rasa se mi nikde netvori...spis si rikam jestli nesvitit kvuli rostlinam ktere by meli byt nenarocne...
1 21.09.2015 14:08 michal – zařivkova trubice 16w 72cm
tak poradte kde sehnat zařivkovou trubici 16w 72cm.ta moje ma značku silvania F16w-ww
Starší reakce
lm/W je dost dobrá jednotka pro porovnávání různých zdrojů, bez závislosti na příkonu. Určuje to účinnost. Sice ne z hlediska akvária (PAR i výsledná intenzita u dna se může lišit provedením), ale fyzicky ano.
Stmívatelnost nezávisí na zářivce, ale na předřadníku. T5 mohou být nestmívatelné a T8 ano ...
Osobně si ovšem nemyslím, že existuje moc výrobců LED trubic s 3200lm/28w. 114lm/w je opravdu dost. Netvrdím, že neexistují takové LED, ale poměrně pochybuji o takových trubicích (a páscích). Bude to výjimka. Mýlit se ovšem mohu ... Ono tyto výkonné LED uchladit je docela věda - a trubice na to prostě vhodná není.
Jako náhrada obyčejných T8 se startérem to nemusí být špatné. Ale o moc víc bych nečekal (spotřebu teď neřeším).
Důvod, proč bych šel raději do T5 je ten, že jsou modernější, novější. Mají větší účinnost (jak správně naznačil vaaclav, srovnávat lm/W lze pouze u zdrojů s přibližně stejným příkonem). T5 mohou pracovat pouze s elektronickým předřadníkem a byly vyvinuty jako stmívatelné. V neposlední řadě jsou štíhlejší, takže zaberou méně místa a jejich povrch je při stejném světelném toku díky menšímu průměru jasnější. Tak to jsou ty důvody, jinak nic. Ale to je pouze můj názor, nic nevnucuji. Pravdou je, že světoví výrobci stále drží a ještě asi dlouho budou řady T5 i T8 ve všech možných variantách a v nových T8 určitě použili nové technologie. Také příslušenství jako třeba vodotěsné patice je běžné pro oba typy. Takže je to asi jedno a každého volba.
(Taky musím konečně zhotovit kryt včetně osvětlení, tak máme asi stejný problém. Hodlám k zářivkám přidat ještě LED, abych lokálně dosvítil (Cabomba), stmívání + noční osvětlení budu řešit přes LED.)
No dosypal jsem písek na 45cm a 2x49+35w a stačí to.

No to Máš pravdu to není jen o lumenech a watech. Takhle myslíš že ty trubice t5 49w v počtu 4 kusů bude stačit na výšku 60cm a kobercovky tybu HC?
To je trochu jiné světlo, ostré, není rozptýlené jako trubice a tím pádem vrhá i hodně stínů. Není to všechno jen o wattech a lumenech.

No to vychází na 87lm/W což je super a k tomu ještě nižší spotřeba přesvědčil jsi mě

Takhle přesvědčil jsi mě že půjdu do Led trubic pač ty mají při spotřebě 28w 3200lm a vše půjde do vody.
Osram FQ49W/830HO, Lineární zářivka T5, teplota chromatičnosti 3000 K, index barevného podání 80-89 světelný tok 4300lm, Délka: 1449 mm,
Tak úplně laik nejsem hlavně než se do něčeho pustím....jasně T5 jsou výkonější ale spotřeba 80W x 4 = 320w
58W x 4 = 232W
T8 58W osram 865 5000 lm 86lm/W
T5 80W osram 865 5700 lm 71lm/W
Tak a prosím napiš mi proč by jsi do T8 nešel? Co se týká stmívání děkuji za vysvětlení.
No, já bych hlavně dnes nešel do trubic T8 ale do T5, zvláště u stmívání.
Na řízení intenzity je potřeba stejnosměrný zdroj 0-10V. Jestli bude řízený digitálně, počítačem nebo to bude jen něco analogového (např. kondenzátor+zesilovač) napojeného na spínací hodiny, to záleží na požadavcích na režim svícení. Návody jsou na netu, pokud jsi elektrikář, tak se vyznáš, pokud ne, tak si raději někomu, kdo se vyzná řekni a on už by měl vědět. Voda + elektřina + laik je nebezpečná věc.
Takže abych odpověděl: Kromě mechanických dílů (patice, šrouby, dráty, držák, reflektor...), trubic a předřadníku ještě nějak řízený zdroj stejnosměrného napětí.
0 14.09.2015 14:52
Fuchs [169] Dobrý den, máte někdo se stmívatelnýma předřadníkama pro trubice t8? Konkrétně:
www.kupzarovky.cz/…
Zajímá mě co potřebuji krom trubic, patic atd k tomu abych mohl ovládat intenzitu připojených trubic. Děkuji za případné rady a vysvětlení.
Starší reakce
co by mu na tom nevydrželo, pokudu po 2 letech odejde pásek tak myslím že to zvládne vyměnit a hlavně když bude třeba může může jednoduše přidat nebo ubrat.
akorát to dlouho nevydrží ...

at tam strčí tu osvětlovací a tu roztřikovací nad to a bude mu to chladit osvětlení a ještě ohřívat vodu
a ted vážně byly tu dva dotazy, na osvětlení bych ti doporučil koupit si levnej led pásek a bud ho dát do hliníku, ale není třeba nebo ho položit na krycí sklo.
www.t-led.cz/… 130,-
www.ebay.co.uk/… 70,-
www.ebay.co.uk/… 37,-
tak máš perfektní stmívatelné světlo do akvárka a ještě si vyhraješ.
Rozstřikovací rampa může být pod vodou. Osvětlovací rampa nesmí být pod vodou. Tak jak ti to teď stříká to je špatně a určitě to řeš. (Taky jsem Václava ze začátku pochopil blbě... )
Tu rozstřikovací rampu bych potopil pod vodu a dírky otočil směrem vzhůru, aby čeřily hladinu jak psal MonterMonty.
Aha, myslel jsem že rampa musí být nad vodou

Takže ta rampa může být celá pod vodou ?
Přidat reakci
1 ...... [33] ...... 89 90
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 109184x