Osvětlení
aha dobře, takže seženu normálně v elektru a koupit radši 2, že ?

právě že už skoro 2 roky

já jsem tátovi řikala už loni o prázdninách /pokud se nepletu tak každý rok by se měly měnit ne ? / a on říkal, že to udělá, jenže jsem mu to už dál nepřipomínala a to on potom nikdy neudělá

dobře, takže 2 zářivky po 18 Wattech . . .
0 26.03.2010 15:53
ampik [2] - Rostliny 
18+18=36 a to vydelis objemem no a vychazi bez kalkulacky asi 0.9W/l a to je az az. posilam ti navod, jak vytahnout zarivku. otocis s ni doleva nebo doprava ( je to jedno, a vytahnes ji podle sipek. otacis pouze o 90° jinak ji nevytahnes. jak ji nasadis, to je jedno.
ad tata koupi zarivku: "OSRAM LUMILUX 18W/830 Warm white"
dobře, a kdyby mi táta kupoval tu samou zářivku, tak bude to na 45 litrů stačit ?

v akva mám totiž cabombu která není zrovna nejmíň náročná . . .

jestli je tech 18W na zarivce, tak meri 60cm.
no, koukám na to a je to tam nějak zašroubovaný a já jsem takovej antitalent, že to radši vytahovat nebudu . . . počkám s tím na tátu, ale koukala jsem, že je tam napsáno 18 Wattů no . . . délka toho krytu je 65 centimetrů a ta zářivka má asi tak 60 centimetrů, zkoušela jsem to s metrem od oka . . .
aha, tak to jo . . . díky

zkusím to vyndat ale nevím jak to je s tím krycím sklem . . .

snad mi to půjde. a jakou intenzitu byste doporučoval?
0 26.03.2010 15:28
ampik [2] - Rostliny vem metr, vytahni zarivku (to dokazes) vytahni sturu ze zasuvky, chytni zarivku na konsich a otoc o devadesat stupnu do prava. zarivku vytahnes ven. to je lekke. pak vem metr, a zmer delku zarivky od koliku po koliky. pokud ma 18W bude merit 60cm pokud meri min, ma 15W. na tlumivce je sice napsano 18W, ale to neznamena, ze mas 18W zarivku. proste ZMERIT jinak se muze stat, ze zarivku blbe koupis.
pokud chces, aby to svitilo jako obycejna zarovka koupis 830 pokud chces, aby to svitilo jako svetlo v kuchini (pod linkou) koupis 840 mam tuseni, ze v akva ted mas 840 (pokud tata koupil levnejsi, tak 640- ta ale po pul roce prestane byt pro rostliny uzitecna, a kytky nerostou)
mám tam určitě 18 Wattů. Ten kryt je o něco delší

má asi 60 centimetrů.
no, nešlo by to nějak snadně vysvětlit ? na techniku nejsem, tak abych vysvětlila tátovi co po něm chci

Podle prezentace má akva délku 53 cm, jsi si jistá, že tam máš 18W zářivku a ne 15W

jojo, krycí skla tam mám

kryt vyfotím

když mi táta zhotovil kryt, tak tam dával dvě zářivky po 18 Wattech, ale řikal, že se mu to zdálo moc (já byla na táboře a nemohla jsem soudit) a takže tam mám jednu 18ku a dost lidí mi řikalo, že to je málo. je tam ale místo ne 2 trubice

tak si sežeň obyčejnou zářivku 830, 840, 860, 930, 940, 955, ... a ne žadnou "glo" či extra a přidej si tam nějaký kvalitnější reflektor.
Sice to na ty nejnáročnější kytky furt nebude, ale i tak to bude dost stačit na nějaké ty normální. Samozřejmě můžeš zkusit přemluvit tátu, ať ti tam přidělá ještě jednu zářivku do krytu nebo ať se klasická trubice nahradí dvěma DZ zářivkami, pokud je tam málo místa. Záleží ale na tom, jak moc velký je kutil.
No a kdyby šlo fakt do tuhého, tak nějaký ten lepší reflektor a můžeš to obhajovat výhodou, že to elektriku nežere, takže pořizovací náklady jsou vyšší, ale provozní náklady jsou nula, takže ve výsledku ušetří

no jasně, nechala bych jenže on toho moc neví

. . . pár lidí mi psalo, že mám na rostliny málo světla a táta mi chce koupit stejný zářivky . . . tak mi to prostě neni lhostejný

0 26.03.2010 11:41 JuraS – Re: Verča.D
V tvém věku bych tohle nechal na tátovi..ty se starej o krmení ryb, o čištění akva a výměnu vody a vyloženě technické věci nechej na něm...ne že bych tě podceňoval ale v tvým věku a tím, že jsi holka je to přirozené, že ti sedne víc vařečka a žehlička než šroubovák a vrtačka..vím, že feministky budou protestovat, ale na to se jen usměju..desetitisíce let vývoje lidské rasy a rozdělení rolí a proti tomu váš sotva 100 let starý pseudoamerický názor na chod světa...
aha, tak to je ale docela blbý protože jsem předtím měla málo světla

Aha

mockrát děkuju

koukám, že na tom eshopu mají 20 i 25 tak teď nevím kterou

0 26.03.2010 10:42 Tata/a/Syn Zdravím všechny,
mám staré zářivky a budu
kupovat nové. Mám 45 litrů akva
a známý mi doporučil osvětlení o
intenzitě 20 až 25 Wattů a chtěla bych
se zeptat jestli se dá taková zářivka sehnat,
ještě jsem takovou neviděla

Starší reakce
0 26.02.2010 18:17 MASER – Re: Haimdol
Rozměr je 50x50x120. Je rozhodnuto budou to philipsky díky moc za radu.A až to bude naistalováno určitě se ozvu jak to funguje.

Takže tipnu rozměr 100x60cm a výška 50cm. Tam by mělo opravdu stačit 2x 70W. Dávají daleko více světla než zářivky.
0 26.02.2010 18:10 MASER – Re: Haimdol
Plocha je 6000 cm2. Rozměr 50x120.
0 26.02.2010 18:01 MASER – Re: Haimdol
Jo na tu jsem už taky koukal a kolik by jich mělo asi přijít na akva 300l. Teď svítím trubicemi 4x36W
což je 144W, to by i odpovídalo na akva. Jestliže výrobce výbojek uvádí 150W tak by to mělo stačit,ale nevím jestli by jedna výbojka prosvítila celý objem akvária.
Tak to je HQI. Pokud ale budeš chtít kvalitní výbojku která něco vydrží tak počítej s cenou kolem 800-900Kč. Já používal Philips Master colour CDM-TD 842 a 942. Dávají velmi jasné světlo o velké svítivosti na Watt.
0 26.02.2010 17:44 MASER – Re: Haimdol
No to právě nevím co by bylo nejvhodnější.Právě čekám kdo co doporučí, abych se mohl opřít o zkušenost.
Jeden známý mi doporučuje výbojku od sylvanu HSI-TD 150W AQUAARC RXs-24. Já jsem kdysi svítil trubicemi od sylvanu a neměl jsem s tím moc dobrou zkušenost. Tak jsem právě teď v rozpacích jestli do toho jít nebo ne.
Taky cena není moc přijatelná něco kolem 1000 kč.
0 26.02.2010 17:18 miso21 A jakými chceš svítit. HQL nebo HQI ?
0 26.02.2010 15:23 MASER – Výbojky
Ahoj chtěl bych se zeptat jestli nemáte někdo zkušenosti s výbojkami. Mám třistalitrové akva a chtěl bych svítit výbojkami, ale nevím jakými a kolik by jich bylo zapotřebí.
Starší reakce
...tak tak - aspon uvidis aku ma "silu" - potom sa rozhodnes...
kupuj az potom ak bude treba...-este aj usetris...

Zkus tu co máš doma - ta bude stačit dle mě určitě

0 01.02.2010 12:09 švíco – Re: karelpavel
Pak mám ještě doma 23W 4000K úsporku, ale bojím se, aby to nebylo málo.... bude tam i pár náročnějších rostlinek (cuba, rotala, ludwiga pod...)
Podle mě to bude už dost silná zářivka na 30L a ty peníze to už je peklo

0 01.02.2010 11:52 švíco – Osvětlení 30l nano cube
Ahojte, pořídil jsem si nano cube 30l od dennerle a jako světlo nad něj pověsím tento lustr:
www.mhkanlux.cz/…
Mám dilema, jako zářivku pro těch 30l vody zvolit...? Největší problém je, že žárovka musí být realitvně krátká, aby nevyčnívala z lustru...
tady je můj favorit, co na to říkáte? Není už to moc? nebude to moc topit a stojí to vůbec za ty pěníze?
www.elektro-svitidla.com/…
Starší reakce
0 23.01.2010 21:07 neipori Ahoj, já to řešil za pár šupů. Světelný kryt jsem vnitřně polepil samolepící stříbrnou (nebo zrcadlovou) folií, koupenou v obchodě s tapetami. Kryt (výrobce Woha)je vyroben z černé umělé hmoty a vnitřní polepení zvětšilo osvětlení. Jednou měsíčně celý kryt vytřu slabým roztokem Sava, dříve se tvořila zelená řasa (vlhko a teplo), to se již nestává. Jinak svítím 10,5 hodiny denně (100 litrové akva 18W zářivka).
Jestli to chápu dobře tak máš zářivky 2x18w. V rozměru 80 cm neseženeš výkonější takže prostě zdvojnásob to co už tam máš. Jestlli tam máš teda místo.

Kvalitní reflektory nebo alespoň odrazová plocha, případně doplnění dalších trubic nebo jiných zdrojů světla.
0 23.01.2010 20:49 pipan – osvětlení akva
prosím o radu,mám akv set 126l.80/35cm.Je tam 2*18w.Jak jednoduše zvýšit osvětlení,nejsem elektrikář,něco jsem už ve foru četl,ale mám v tom chaos.
Přidat reakci
1 ...... [77] ...... 89 90
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 109184x