Osvětlení
0 21.06.2010 14:39 Saty Zdravím, chci se zeptat kde kupujete zářivky T8 - 15W v odstínu 965 a ten samý odstín ale pro zářivku T5 - 24W. Nejlépe nějaký eshop, na žádnem se mi nepodařily tyto odstíny sehnat.
Díky
Starší reakce
0 15.06.2010 19:33 Magdala – Re: Moucha
Díky moc za tipy.
treba stolni lampicku, kuchynsky svetlo, nabytkovy svetlo, ci si udelat kryt a dat tam usporku do normalni objimky
0 15.06.2010 19:22 Magdala – Re: Moucha
Tak jaké osvětlení byste mi doporučil?
neco podobnyho mam a je dost velky problem sehnat 10W zarivku v delce 330mm aniz by jsi kupovala predrazeny specialky, ta origos zarivka vydrzi sotva rok nez odejde
0 15.06.2010 13:36 Magdala 0 13.06.2010 16:10 j0hny [86] Kupte si cele svietidlo aj s ziarivkou, je k tomu navod, 9w je minimum, 11w tak akurat.
Já ji tad měřil a má 59 cm já si jí vemu zítra sebou.Mám aji oryginál krabici od toho atmanu a tam je taky napsaná délka 59 cm
Pak raději kupte novou. A toho Atmana 15000K můžete vzít s sebou pro porovnání délky.
(Nn - mělo by stačit, když si ji změříte a do prodejny vemete metr.
)
Je to običajná zářivka jak se dávali kdysi pod linkuje už asi 20 roků stará
Že nejsou dvě "60cm" různých výrobců co do velikosti identické, tomu bych věřil, ale že by byl rozdíl tak velký, že by se nedaly zaměnit, to se mi nezdá...
Co to je zač ta "nová" zářivka?
Děkuji za radu zítra jí zajdu koupit a ještě bych se chtěl zeptat doma jsem našel zářivku 60 cm dlouhou chtěl jsem jí tam prozatím dát ale ona mi tam nevleze je asi o 1 cm delší než ta originál.Oni prodávají aji 59 cm dlouhé zářivky?
Kupte si v prodejně elektro nějakou třípásmovou T8/18W zářivku - ušetříte a ještě uděláte radost kytkám.
Ahoj potřeboval bych poradit mám akváryjní set atman AR-620 a mám tam originál zářivky.Dneska my jedna začala blikat a pak přestala svítit úplně.Ta co přestala svítit je Atman 15000 k 20w TRI-POWER LIGHT..Chtěl bych se zeptat jestli jí musím koupit přímo v akvaristice nebo jestli můžu koupit v elektru v akvaristice je moc drahá.
Starší reakce
Pokud chceš dopředu studenou bílou tak můžeš použít 865. Rozdíl mezi osram a sylvania není prakticky žádný. Za sebe můžu doporučit ještě philips.
Zdravim
Chcem sa poradit ohľadom trubice do akvária. Zadnú trubicu som kupil SYLVANIU T8 30W/830. je tepla biela(do žlta), preto by som prednu trubicu najradšej dal studenu bielu. Aký typ by ste mi poradili? Je nejaky rodiel medzi sylvaniami a osramkami?
Dakujem
Starší reakce
Já bych řekl, že nebude.
Zkuste to a uvidíte.
Bude. Jak vám se líbí přechod ze zimního na letní čas? A teď kdyby to bylo každý týden...
zdravim
bude nejak vadit rybam (a rostlinam) kdyz nastavim intervaly sviceni jinak pres pracovni dny (9-11, 12-14:30 a 16-21:30) a o vikendu (10-14 a 15:30-21:30)? tedy dostanou "svych" 10 hodin svetla.
Starší reakce
Krycí sklo vcelku spolehlivě brání vyskakování rybek a do určité míry i napomáhá udržet teplotu.
Potřeboval bych znát nějaký jiný názor. Na akva (112l) mám kryt 80x40 se dvěmi T8 18W zářivkami. Zvažuji že jej dám pryč a nahradím krycím sklem s osvětlovací rampou od Hagenu. Akvárium je totiž pod oknem a mohl bych využít přirozeného světla přes krycí sklo z vrchu, s krytem je to jako v hrobě a musím neustále svítit. Dále se bez krytu s akváriem lépe manipuluje (kryt se nešikovně sundává, je to výroba z číny). Nevýhoda je že v zimě se akvárko s krytem lépe vytápí, případně také vyskakování ryb. Jaké máte zkušenosti nebo názor......?????
-to je "normalka" preto treba radsej pozret co jesto v elektrach a zratat co? a ci? sa oplati objednavat...
....asi jsem se špatně vyjádřil, jde o komplet zářivkové osvětlení s krytem, ne o zářivky samnostatné.....
www.bbelektro.cz/…
Tak tyhle mám objednané. V tom Hornbachu je mají za 499 se spodním krytem a je u toho napsané vodotěsné.
Zářivky těchto parametrů (vhodné i pro rostlinná akvária) koupíte v prodejnách elektro za nějakých 60,- Kč kus...
Myslel sem spíš, proč kupovat takhle drané.
Já už je objednal dříve než jsem byl v tom Hornbachu. Nenapadlo mě, že tam budou tak levné. Prostě chybama se člověk učí.......
A proč ste si je objednával?
Starší reakce
za ten peniaz super...ved len 1dna tlmivka stoji cca 100Kč
...ja som mal napr. v praci 2-4 trubicove stropne osvetlenia cca 40ks a nevedel som ich predat po 100vke kus... a bolo treba "uvolnit" miesto v sklade a vsetko islo do srotu
to s těma reflektorama je nej, kdyby něco - tak si reflektor můžeš odmontovat
a za tu cenu
a menší spotřeba
..ještě mě napadlo tohleto, ale zase nevím kvůli bezpečnosti ?
www.aukro.cz/… nechat až se ti vyčerpají živiny jako je fosfor apod. řasy zmizí samy...měl jsem tam kde co i štětičkovou...všechno je pryč
0 17.05.2010 11:00 Fredy –
Re: hf Chtěl bych se Vás zeptat ještě na tohleto osvětlení, vím, že je dražší, ale co se dá dělat.....
www.nasezahrady.cz/… S těma reflektorama opatrně. Mám ve 200l 4x 30w a hladký alobal nalepený zespoda na krytu. Přidal jsem 4 nacvakávací reflektory a do týdne mám všechny kytky chlupaté zelenou řasou... :Z
Nevím jestli mám ostříhat a dál pokoušet jestli pak porostou znova už bez řasy nebo jetli mám reflektory zase odstranit. Babo raď.
0 17.05.2010 09:56 Fredy – zářivky
Tak to je paráda, objednal jsem ty zářivky, zaplatil a dnes mi přišla zpráva, že nejsou a, že neví kdy vůbec budou. Nabídli mi jiný produkt, ale nic jiného z osvětlení tam pořádně nemaj. Tedy stejnou šířku. To je k zbláznění
jednalo se:
www.kasa.cz/…-/
Bude to problém, když ta zářivka bude bez toho reflektoru :
www.svitidla-osvetleni-elektro.cz/…Starší reakce
Děkuju moc. Takže podle tvého počinu bych měla mít osvětlení tak akorát. To jsem ráda
Cim silnejsie svietis, tym rastliny rychlejsie spotrebovavaju ziviny vo vode (tzn. stupaju ich naroky na vyzivu). A ked nedokazes uspokojit ich naroky, tak spomalia rast a namiesto nich ti zacnu rast riasy (tym staci minimum zivin). Pripadne sa prejavi aj biogenne odvapnenie, ak je malo CO2.
K tomu 0.5W/l - to je udavane pre T8 ziarivky bez reflektorov. S reflektormi je to okolo 0.3W/l (zavisi od ich kvality). A neplati to pausalne pre vsetky akvaria, skor tak pre bezne 100l akvaria. Pre vacsie staci slabsie osvetlenie, pre mensie treba silnejsie osvetlenie. Blizsie vysvetlenie tu:
rybicky.net/forum/14076…
No jo, chystám dneska fotit novou profilovou fotku, zkusím to na normální světelný režim.
Jo, svítím oběma. Ale fotím to na režim, kdy se všechno ztmaví, pak se mi ty fotky tak nějak více líbí
Když akva fotíte, svítíte oběma zářivkami?!
Podle fotek to tak nevypadá...
Aha... Jak osvětlení ovlivňuje potřebu hnojení a přidávání CO2? To jsem vůbec nevěděla
No, mnozí akvaristi mi nechali v komentářích poznatek, že by přidali světlo. Nechystám se pěstovat nějaké šíleně náročné rostliny, ale u dosti rostlin se píše že potřebujou osvětlení tak 0,5W na litr... a já mám asi méně.(nevím jak moc to ovlivňujou reflektory). Tak nevím. Myslela jsem, že kdybych měla více světla, lépe by rostly rostliny.
Ale podle toho co píšeš asi ne.
Tak fakt nevím
Otazka je, ze co tam planujes pestovat, resp. preco mas pocit, ze by tam malo byt viac svetla? Ja mam v rovnakom akvariu bezne rastliny a 2x24W s reflektormi, a je tam toho svetla az prilis (a preto musim pridavat CO2 a hnojit). Takze ak sa nechystas pestovat velmi narocne rastliny, tak tam je svetla dost.
0 01.05.2010 19:41 Zénais [4] - Labyrintky Ahoj, potřebuji radu. Mám AQ s objemem asi 112l a to ozařujou
dvě zářivky daylight
18W. K tomu jsou tam
reflektory.
Myslíte, že to stačí, nebo bych měla dokoupit zářivku? Jenže nevím, kam bych jí dala, v tom krytu už asi není místo
Rostliny potřebujou osvětlení, nejlépe jim ho pořídíš zářivkami - říká se že 0,5W na litr je ideální.
Starší reakce
Přidat reakci
1 ...... [75] ...... 89
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 108367x