Osvětlení
Starší reakce
Ja to mám obrátene 865 v predu a 830 v zadu.Zdá sa mi,že takto krajšie nasvecuje ryby a v zadu je akvárium akoby trocha v tieni.Také prirodzenejšie.No je to asi len otázka pocitu.

Používal som kombináciu 865 (vzadu) a 840 (vpredu), naposledy som omylom kúpil 2x 865 a ani po roku som si nezvykol. Nabudúce si dám veľký pozor aby som zase kombinoval.
Súhlasím, ale niekedy to nemusí celkom platiť. Svetlo s teplejším odtieňom sfarbí do žlta i neutrálne okolie (hnedý / sivý substrát) a červená farba rastlín, síce je zvýraznená, sa v tom tak trochu stráca, nemá dostatočný kontrast. Chladný odtieň vie zvýrazniť aj červené rastliny s ružovým nádychom, zvýrazní práve tú ružovosť a niekedy to dá lepší farebný odpich od okolia. Ono sa s tým dá pohrať aj virtuálne na RAW fotke. Samozrejme okrem osi teploty (žltá-modrá) má výrazný vplyv aj odtieň na druhej osi (zelená-ružová). Zelenej je v akváriu dosť z odrazov a presvitu zelených listov, preto sa skôr hodí mierny nádych do ružova, ktorý tlmí zelenú, ale zvýrazňuje červenú. Lenže až tak si vyberať pri klasických trubiciach nemôžeme (iba ak so špeciálnymi, predraženými) a asi to nie je ani nutné - oko sa i tak prispôsobí (pokiaľ ho nezmanipulujeme osvetlením okolia akvária, s tým sa tiež dá dosiahnuť zdanlivý farebný posun) a fotoaparát si vieme vyvážiť podľa vkusu.
Nekde jsem nasel, ze "obecne nejvyzivnejsi" se pro rostliny jevi zarivky 6500K, ze to produkovalo ve stejnych podminkach nejvetsi prirustky. Nicmene zkusenost rika, ze pod cimkoli 2700K az 8500K se rostliny dobre pestovat daji, takze souhlas.
Ver mi, že obyčajná plne nahradí aj "osram fluora". Ako je tu spomínané 840, 865....to všetko je dobré

Řekl bych, že zářivky v rozmezí 830-865 jsou použitelné a účinné všechny. Ideální je když se zkombinují, ale to už záleží na akvaristovi v jakém odstínu nádrž chce.
Ono 4100 K je naozaj teplejší (žltší) odtieň. To značenie 8XX znamená, že trubica má farebnú teplotu XX00 K. Čo bránilo kúpiť napr. 6500 K (865)? Každý máme iný vkus a záleží aj od vnútra akvária a "žltosti" vody. Rastlinám je to viac-menej jedno, ide len o estetický dojem.
Starší reakce
Píšu tam, že ak zákazník neuvedie inak, posielajú náhodnú farbu. Aj keby to bola biela, výkon svetla je tak malý, že by to rastlinám sotva stačilo (iba ak pre nejaké mini, chýba prezentácia). Keď je len modré, o to horšie - predpokladám, že je to naozaj modré a nie "studené biele". Myslím, že je to použiteľné len ako efektový doplnok k normálnemu svetlu alebo ako večerné svetlo.
0 20.07.2014 23:46 QNovobilsky – Modré osvětlení
Ahoj, chtěl jsem LED osvětlení do akvária, tak jsem objednal jedno z Číny. Bohužel se mi možná stalo, že jsem omylem objednal s modrou barvou... Je to problém pro rostliny? Přiznám se, že v přírodopise jsem nedával moc pozor, jestli probíhá fotosyntéza i za modrého světla
Konkrétně zde odkaz - omlouvám se, pokud je vkládání odkazů proti pravidlům.
www.aliexpress.com/…Starší reakce
Já myslel, že už s akvaristikou má nějaké zkušenosti, akorát že chce zkusit koberce, které dřív neměl

18 11.05.2014 19:17 jamajcan Začínat bez zkušeností,na 54l,s 48W světla,se těměř jistě rovná velikým problémům.
Už se to tu řešilo. Cenově přístupné je to 4aqua osvětlení 2x24W. Pokud by se ti to zdálo moc můžeš jednu zářivku oddělat a bude to svítit jen s jednou. Já osobně bych to zkusil s dvěma. Navíc plánuješ i koberce, takže to bude lepší.
Akvárko je velké 60x30x30 cm. Co se týče CO2 tak jedině tekuté (tekutý uhlík)
Jak je to akva velké? Ryby s tím neotrávíš, pokud si najdeš tu správnou hranici a držíš CO2 do nějakých 30ti mg/l. Na dropcheckeru je fajn ta světle zelená. Žlutá už je špatná a můžeš otrávit ryby. Zaačínat na malých dávkách a postupně zvedat(počet bublin za minutu).
Myslíte, že by stačila dát do krytu 1 24W T5? Akvárko je 30cm, kobercovky bych chtěl a CO2 plynné nechci (bojím se, že bych otrávil ryby).
Starší reakce
Já osobně bych zvolil kombinaci:
2x 840
1x 865
840 je do žluta
865 je do bíla

Zdravím, potřeboval bych poradit... Chci měnit osvětlení mého aqua. Aktuálně svítím dvěma T8 po 30 W. Chci koupit 3x Osram Lumix T5 HO Constant 39W. Ale nevím, jestli mám kombinovat pouze s barvou světla 830, 840 a 865, nebo pouze 830 a 840. Popř. jaké doporučení byste mi doporučili? Výška vodního sloupce 64 cm
Děkuji za radu
*poznámky:
830 - Teplá bílá; 3000 K, 3500 lm
840 - Denní bílá; 4000 K, 3500 lm
865 - Studenná denní bílá; 6500 K, 3325 lm
Starší reakce
Dělá to tak spousta lidí, jen jedna rada, předřadník dej radši na vrchní část krytu nebo úplně mimo něj, jsou zdrojem velkého množství tepla které potom příliš ohřívá vodu.

Určitě to jde...záleží na zručnosti. A normální zářivky taky lze využít.
Starší reakce
Ono taky záleží na tom, jakou vodu máš v kohoutku. O živiny tam klidně může být dostatečně postaráno.

No ty živiny si myslím zanedbávám moc jich asi mít nebudou. Mohl by jsi něco doporučit??
to musíš vychytat,osvětlení,živiny,proudění v akva,vše je důležité pro růst rostlin
No rostliny jsou krásné už jsem jich vyzkoušel dost ale moc se neuchytily. Některé rychle vyrostli a uhynuly a třeba některé rostli pěkně ale dlouho nevydržely protože celé zcernaly jestli jim chybělo hnojivo? Nevím?
Měl jsme podobně velké akvárium(80x45x40) s 2x18w a rostlo mi tam toho celkem dost. Liliovníček, eleocharis acicularis a rotala rotundifolia. Jediné co jsme měl k tomuto osěvtlení byly dobré reflektory.
Hm asi mám málo svetla když tady píší že stačí 0,5W/l
existují ještě reflektory,který jsou mnohem lepší
dobře si udělal

zářivky svítí v 360° teď si docílil že i vršek co moc jakoby do akva nesvítil svítí. Hodně úspěchů za málo peněz

A ještě to řádně vyhlaď
Jo a ještě jedna věc abych získal víc svetla tak jsem nalepil na spodek krytu kde jsou upevneny zarivky alobal - bylo mi to doporučeno
Kvalita není jen o ceně

.
mám obyč philips i osram a vše mi roste,jedna zářivka mě stála 100kč... takže se toho neboj
Nemám s nima problém, normální srovnatelná zářivka "obyčka", normálka životnost a službu zastane.
No právě a ta jedna zarivka od diversi stojí 109kč a já je tam mám dvě takže 220kč a tak právě hledám něco kvalitnějšího
Kvalitu zářivek Diversa nemůžu posoudit, ale běžné značkové zářivky mají dlouhou účinnost, jsou poměrně levné a nabídka pokrývá celou škálu spektra.
A myslíš že to světlo bude pro kytky kvalitnější než to co mám?
Máte někdo prosím zkušenosti s zárivkou diversa opti natural T8, 16w ,60cm?! Nebo může mi někdo doporučit něco lepšího?Ucinejsiho? Mám akvarko 120x35x45
asi 6cm nad hladinou hybat stim nešlo. ale ja už jsem ho dal prič . je to opravdu pro méně naročné rostliny. mnel jsem Aquael o DECOLIGHT Duo 2x11W
Já tam náročné rostliny nemám. To bych je totiž v současnosti mohl rovnou vyhodit, když se nedaří ani těm málo náročným. A jak vysoko nad hladinou to světlo máš? Na tom záleží taky ne? Já mám akvárium položený na krycím skle, je cca 2-3cm od hladiny. Když tam dám ty světla dvě, tak si myslíš, že mi stačit nebudou?
mam hodně podobny rozmněr akvaria, a pod 2x11W toho moc neroste. naročnější rostliny přežívají a náročné hynou.
Vaše myšlenkové pochody jsou vážně zajímavé.
Berete-li zkušenost jen podle prezentace, tak to je paráda.
Osobně nemám žádnou aktivní prezentaci (takže zkušenost nemohu mít s ničím), ovšem akvárií různých i neběžných rozměrů, jsem měl dost.
Světlo není nejdůležitější, což Vám vysvětlovat nebudu, jistě znáte rčení o volovi a sobotě.
Důležité je vyladit vše.
Nemá takovou prezentaci. Lidí s takovým rozměrem je opravdu jen hrstka.
Od světla se vše odráží.
1) bez světla neporoste nic
2) bez hnojiva poroste většina rostlin, protože je získá častou výměnou vody
3) bez CO2 to poroste taky, akorát pomaleji.
Světlo je nejdůležitější a všechno se odvíjí od něj.

Aforte napsal:
"a věř že pro někoho, kdo si ty peníze musí vydělávat a nenatáhne jen ruku mamo dej, táto dej, jsou i ty dvě stovky dost peněz..."
Píše něco, co nemá ověřené. Každopádně neví to, že o víkendu, prázdninách mám brigádu, kde vstávám na 6. hodinu ranní.
Jinak na rozdíl od něj mám s akváriem 40x40x40 zkušenost. Vím, jaké osvětlení je pro dané rozměry dobré.
Odkud máte informaci , že zkušenost s daným rozměrem nemá také? To co je dobré pro vás, nemusí být nezbytně vyhovující i u jiného.
Na prosperitu rostlin a funkčnost akvária nemá vliv pouze jeho rozměr.
Pro druhy rostlin, které už máš to stačit bude.

To CO2 dávám do akva pouze v tekuté formě, není to CO2 z bomby. Za chvilku jedu do zverimexu, potřebuju totiž sehnat biomolitanovou kostku a předělat filtr. Zeptám se, jestli mají to světlo, co mám teď na akváriu, kupoval jsem ho totiž tam. Ještě ho kupovat ale nebudu, třeba se tu ještě někdo ozve. Zatím to teda vypadá, že by mi 2x9W stačilo. Díky za vaše připomínky.
Přidat reakci
1 ...... [40] ...... 89 90
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 109184x