Osvětlení
Tak třeba jestě někdo dá typ či zkušenost. A teplejší bílá nebo i některá až do žlutá je pro rostliny lepší?
Každopádně třeba někdo přidá zkušenost nebo nápad.
Děkuji
Tak já jakožto sedlák bych to udělal, že pořídím nový 18W trubice(jinou watáž nelze použít), třeba v kombinaci 830(do žluta) a 840(do bíla) a tím bych to považoval za vylepšený, ale na mě moc nedej, provozování akvárií tak, že už musím dodávat z venku, to není moje pivo.
Děkuji.
Chtěl bych zkusit i náročnější rostliny, samozřejmě podpořené i co2 atd. Tak proto
Proč chceš navyšovat? Máš klasickou 112 litrovku kde se s tím tvým osvětlením, který máš i podpořený reflektorama dá docela kouzlit. Já jenom aby jsi se nezařadil do, dnes již hodně dlouhýho, zástupu těch co jsou lapeni v sítích palby světelné.
Mám kryt Diversa 80x35. V něm jsou dvě trubice T8 18w a na nich reflektory. Co je na nich jedině napsáno tak že je to 6500k.
Jak zvýšit množství světla?
Nechci přidávat další trubici, spíš mi jde o to zda lze koupit stejně dlouhé trubice s vyšší watáží nebo je nahradit led trubicemi nebo něco na ten způsob?
Děkuji za vaše typy.
Starší reakce
mal som este led od diversy, tiez nic zle na to povedat nemozem, aquatlantis posobi kvalitnejsie zpracovany a ma viac moznosti upevnenia ale fungovali pekne obe.
tak som si vravel ze ked uz rozmysla nad eheimami, par eur hore ci dole ho asi nezlikviduje. samozrejme porovnat tie vyrobky neviem, kedze vlastnim len jeden.
aquatlantis-toto světlo je určitě super,ale ta cena už moc ne.
ja mam aquatlantis. k dispozicii su viacere druhy, ma to rozne moznosti na upevnenie, 3r zaruku a ja som to dostal aj s mechanickym stmievacom.
0 06.05.2016 14:56 peky1128 [2] - Rostliny Možná by bylo vhodná sem dát i typy nad kterými uvažuješ
To také nevím, ale řekl bych, že to bude podobné. Osobně, pokud by byl u obou vyhovující design, shodná svítivost a záruka, tak bych vzal 4x levnější, protože nikde není záruka že ten dražší vydrží min. 4x déle
Více bohužel už asi neporadím.
Aha, tak alespoň takto. Psal jsi mezi nimi rozdíl 3W, za 12hod denně je to 36Wh, za rok to je cca 13kWh, při ceně 1kWh zhruba 5,-Kč je za rok rozdíl spotřeby asi 65,-Kč. Takže v tomto případě bych rozdíl spotřeby nebral jako vodítko k výběru
Nemám zkušenost se žádným zmiňovaným výrobem, ale začal bych třeba tou zmiňovanou spotřebou. Jaký mají rozdíl v příkonu, jaká je cena výrobků, jakou máš cenu za kWh elektřiny a jak dlouho plánuješ svítit, vyjádření, že to za rok spraví dost je dost obecné
Ahoj,mám akva 120x50x40 , je to čistého cca 200L . Svítím 3x LED pásek 1mx20W , 2x30W T8.LED pásek by měl mít 2100 lumenů.Víko akva je vylepené zrcadlovou fólií.Má někdo zkušenost kolik je to W na litr vody?
Starší reakce
Luďku myslím si, že pri mojich technických znalostiach je to čo opisuješ pre mňa nemožné
. Od posledného príspevku kde mi vaaclav poradil povesiť to na oceľové laná ho bombardujem v SS aby som to tu celé neušpinil mojimi neznalými otázkami
. A ak mi to postupne všetko vyjde a ja to celé nejak nesprzním ako sa poznám tak to sem napíšem aj čo som všetko potreboval a možno sa niekomu zíde
. A vaaclavovi ešte raz ďakujem za trpezlivosť
Je to trochu o šikovnosti ale hlavně o ceně. Nevím kolik tisíc by mě stál ten tvůj systém ale já bych to pořídil za pár korun.
Jenom doplňuji,další možnost je zavěšení výškově stavitelného systémku na konzoly,něco na způsob Giesemann Brackets,pokud by to bylo zhotoveno z tenkostěného C profilu s vloženým jezdcem (stačily by i dvě Lka z jeklu,přichycené ke zdi a osazené posuvnými saněmi),pro zavěšení nosných lanek ,dá se tak navíc plynule regulovat předozadní poloha osvětlení.Systém lyžin s jezdci ,přichycený ke stropu se běžně používá v kapotážích velkých nádrží.
Světlo to určitě udrží ale radši bych světlo zavěsil ze stropu na slabém lanku s možností regulovat výšku.
Ešte som rozmýšľal nad
antenni-drzaky.heureka.cz/…. Len som moc nechcel vŕtať do steny pretože tieto panely sa strašne drolia a navyše nikto mi nepovie už kadiaľ vedie elektrika a keď som to chcel skontrolovať vyhľadávačom kovov a napätia tak mi to celé už svietilo meter od akvária
.
Áno boli by na nej len 2x rampa po 2x39W -
www.rostlinna-akvaria.cz/….
Ospravedlňujem sa za ten náčrt ale s každým nakresleným objektom to strácalo dôstojnosť a dôveryhodnosť
. Akvárium je normálne na stole a konštrukcia by bola okolo akvária.
Ta konstrukce je jenom pro osvětlení.
Ahojte rád by som sa s vami poradil či by som mohol vyrobiť túto konštrukciu z pvc materiálov, kde by som použil:
1.
www.bazenonline.cz/…
2.
www.bazenonline.cz/…
3.
www.bazenonline.cz/…
4. a celé by to bolo ešte v spojoch zlepené
www.bazenonline.cz/…
Na tej konštrukcii by boli zavesené dve osvetľovacie rampy po 2x39W. Myslím že by to konštrukcia mala udržať.
Ospravedlňujem sa za náčrt, toto mi ale niekdy nešlo a a vyhodnocujem ho ako môj nadpriemerný výkon
Možností je spousta. Matné plexisklo, mléčné sklo, sehnat staré zářivky, koupit LED trubici a přepojit svítidlo...
Nejde vytáhnou jedna ze zářivek nebo startérů, ať to zbytečně nežere elektriku? Někdy jde, jindy přestanou svítit obě. Podle zapojení...
Ale jako nejlepší řešení vidím hladinu porostlou rostlinami. Kukni se na moje akvárium "Rio Ostrava". Mám Limnobium laevigatum a Salvinia molesta na 90% hladiny a v akvárium hroznou tmu, takže ani nejde nic vyfotit.
0 19.04.2016 20:30 bwater ahoj mám styl akva do blackwater a resím prilis silne osvetleni dvou zarivek.. cim by sly co nejlevneji utlumit nejakou folii ale aby se netavila a nebo striknout zatmavovacim sprejem ale aby se zas z nej neuvolnovaly skodliviny do akva napada nekoho neco?
omyl, i paragraf 5, jen je třeba dohled šestkaře
Každý.
Ale pokud chceš mít na to papír, tak paragraf 6 a vyšší podle vyhlášky:
www.tzb-info.cz/… 0 18.04.2016 15:14 Mirek – Montáž a deomtáž krytů u osvětlovacích těles
Kdo může provádět montáž a demontáž u krytů osvětlovacích těles a kde mohu dohledat případnou vyhlášku?
Starší reakce
Pokud je startér, tak vyměnit. Pokud není, tak asi umřel elektronický předřadník.
Starší reakce
0 27.03.2016 19:54 Misa Chci se zeptat, zda nemáte zkušenosti s těmito osvětleními?
1. Chihiros CRYSTAL LED 25 cm 13,5 W
2. Osvětlení DIVERSA LED intenso 15,8W/ 60cm
Zajímalo by mě snadnost uchycení, případně bezpečnost. Zvažuji o zakrytí akvária: částečné překrytí vrstvou skla s otvory na kraji akvária.
Starší reakce
Tak este raz a k teme. Kludne daj aj 18W . Ak bude vela, skratis cas svietenia. Zalezi aj na hrubke krycieho skla, svetla z okolia atd.
To je myslím dost individuální. Já bych do studeného světla nešel, nelíbí se mi to. 6500 je můj ideál. Ale je to dost otázka vkusu, řekl bych.
0 24.03.2016 10:34 R Jája [1426] - Živorodky Děkuji za vysvětlení lumenů a teploty barev...
Ale tím jsme se odklonili od původního dotazu.
Budu zakládat AQ, buď jednu nebo druhou verzi, a to bez CO2. Proto se ptám, zda
uvažované osvětlení by mohlo být OK, nebo je moc silné. Jak jsem psala, tak se v LEDkách trochu plácám a nechci udělat chybu, aby v tom AQ řasy nepřemlátily rostliny.
1. Víc se mi líbí i kvůli místu 40x40x40 + 2x
petdiscont.cz/… - to by snad být OK. Jen mi vadí příliš studená barva světla - 9000 K.
2. 60x35x30 +
petdiscont.cz/… - také 9000 K, takže také moc studené světlo
Pak jsem uvažovala o
www.vyprodeje.net/… , ale jak jsem vyčetla, Diverza rychle odchází, ale zase má teplotu barvy 6500 K, což je určitě lepší.
Ta paní, které AQ zakládám je seniorka, takže to je i o penězích.
Ďakujem za usmernenie a za odpoveď
Nemyslím, že je to dobrý nápad. Mám síce skúsenosť len s 10W reflektorom, ale je to výrazne bodové svetlo, a dva tieto čudá určite nenahradia 90 cm žiarivku. Svetelným výkonom možno, ale aby osvetlili 90 cm súvisle musia byť dosť vysoko. Možno tak použiť 3x20 W, určite 6x10 W, ale 2x30W zaručene nie.
Ahojte, rád by som nahradil svoje osvetlenie (2x39W T5), a chcel by som sa opýtať, či by bolo možným riešením nahradiť toto osvetlenie 2x
www.led-svetla.com/…. Bola by to vhodná náhrada? Za odpoveď sem alebo SS ďakujem
pokud jde o výkonové čipy lze taky obarvit čočku s reflektorem co se dává na čip. V dřívějších dobách když jsme také barvili žárovky na disco jsme zjistil, že nejlepší barva, která vydržela teplotu žárovek a časem nevybledla, byla ta z tuh do propisky
Jája napsala: všimla jsem si, že u zářivek i LEDek čím je vyšší teplota barvy, tím je také víc lumenů = vyšší svítivost.
Skúste si to predstaviť tak, že čím vyššia (studenšia) teplota, tým menej treba farebných filtrov na zdôraznenie ostatných fareb. zložiek. No a čím menej filtrov, tým menej svetla sa v nich stratí a výsledkom je tak vyšší výsledný svetelný tok. Lúmeny určite nezávisia na teplote svetla.
Inými slovami, čo vyžiari svetelný zdroj a čo skutočne vylezie z osvetľovacieho telesa sú dve rôzne veci
Lumeny skutecne zavisi na teplote svetla. Protoze lumen je jednotka vyjadrujici mnozstvi svetla z pohledu cloveka. A clovek vnima ruzne barvy s jinou citlivosti. Proto kdyz dva zdroje vyzari stejne energie v ruznych barvach, jeden cloveku pripada, ze sviti vic. Lumen tohle bere v potaz. Jsou jine jednotky, ktere citlivost oka neresi a tam by byla hodnota stejna. Bezne se u svitidel uvadi lumeny, protoze to je to, co lidi vetsinou zajima.
Kytka ma take ruzne citlivosti k ruznym barvam, ale dost odlisnym zpusobem. Clovek je nejcitlivejsi k zelene, kytky naopak. Z toho vyplyva, ze lumeny jsou z hlediska pestovani jen velmi orientacni udaj a to ze ma zarivka nejake barvy vice lumenu pro cloveka vubec nemusi znamenat, ze ma i vice "rostlinolumenu". Takze to nema smysl tak detailne resit na zaklade z hlediska kytek ponekud pofiderni jednotky.
Přidat reakci
1 ...... [28] ...... 89
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 108367x