Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Osvětlení

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 32 Přejít na další stránku   1  
Osvětlení
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2015 13:59 Muž Jifi [675] Re: NHKG
Tak se omlouvám za mystifikaci. Pak záleží na tom, jestli jsou v krytu startéry nebo předřadníky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2015 13:49 Muž klobaska [0]
Jinak mám kryt i rampu od zekie. Rád bych zatím zachoval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2015 13:48 Muž klobaska [0]
Díky za odpovědi. A nějaký tip? Myslel jsem stmívání ve smyslu - soumrak, ůsvit. Jde to nějak?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.12.2015 13:43 Muž ludvik [1082] Re: Jifi
Samozřejmě, že dají. Je to věc elektronického předřadníku, bez kterého to u T5 stejně nejde. Takže se prostě pořídí ten stmívatelný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.12.2015 13:42 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Jifi
Zářivky se dají normálně stmívat. Ale google mi našel automatické stmívače jen na t8. Učitě se dělají i na t5. A nebo nejlépe koupit stmívatelné led trubice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2015 13:37 Muž Jifi [675] Re: klobaska
Zářivky se stmívat nedají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2015 13:27 Muž klobaska [0] – stmívání
Mám laický dotaz. Něco jako toto pro zářivky T5 asi neexistuje, že? profiplants.cz/…$

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2015 09:07 Muž funtcz [22] Re: NHKG
Cca půl roku a rostou. Sice ze začátku nechtěli ale přidáváním co2 se to zlepšilo... Dokonce i červenají některé listy... Jsem někdy četl že ledky nemají to teplo... Specifikace led mám v profilu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.12.2015 08:58 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: funtcz
Těžko radit. Každé akvárium je jiné a neznám specifikaci těch pásků. Ideální by bylo svítidlo demontovat a počkat, jestli budou rosliny růst i bez něj. A prodávat až budeš mít jistotu, že rostou i bez něj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2015 07:52 Muž funtcz [22] – Poraďte
Zdravim. Prosím o radu. Teď svítim led paskama co mam v profilu a přes den se mi zapne i Hagen glo t5 2*54 watt na 3 hod(než ho prodám tak ještě je nad akvarkem) Pokud porovnám svítivost tak led pásek svítí o 5 krát více. Rostliny až takž rostou... Jde mi o to že mám zájemce na prodej Hagen glo a jestli neudělám chybu? Poraďte.
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2015 16:38 Muž mPP [4] Re: Jifi
Je to mimo tému ale ešte zareagujem aby bola odpoveď. Mám CO2 difuzer TURBO motoricky umiestnený pod rampou. On rozbíja bublinky na malé čistočky a tie stúpaju hore rampa ich potom prúdom vody posiela ďalej po akva. PH mám PH controler. Meria to v kuse pomocou PH sondy a na základe toho pusti CO2. Mám nastavené na 7.03 keď klesne pod tak vypne a keď je PH viac tak v kuse ide CO2. :) asi takto to funguje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2015 14:07 Muž Jifi [675] Re: mPP
mPP napsal: Ano aj skôr si myslím, že aj veľa ide mimo akvárium uniká z vody von.
Jak máš řešený atomizér nebo difuzor CO2? Kam ho máš vyvedený?
A klíčová otázka: To píšeš na základě změny barvy náplně v drop checkeru nebo měříš pH pomocí pH metru (vždy ve stejnou denní dobu)?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2015 13:53 Muž mPP [4] Re: GP
Ano aj skôr si myslím, že aj veľa ide mimo akvárium uniká z vody von.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2015 12:23 GP Re: mPP
Vic svetla, vetsi spotreba?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2015 10:07 Muž mPP [4] Re: Dominick
No vecer po zhasnuti svetla to bolo kludnejsie ale vela roby ten kryt to bude chciet mozno aj tyzden kym si zvyknu a zistil som este jednu vec to osvetlenie bude mat za nasledok ze musim davat viac CO2 lebo asi to unika bez krytu neviem nechcelo klesnut Ph vcera na 7 :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2015 09:31 Muž Dominick [22] - AfrikaRe: mPP
postupne pridavaj intenzitu,oni si zvyknu. ja ked som im pustil 160W(12 000 lm) tak tiež ostali prekvapene.zacinal som zapnutim svetla v miestnosti,potom pritienenim svetla na akva atd...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2015 09:06 R Muž vaclav [14996] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Pav
Musíš si koupit novou tlumivku nebo předřadník. Další možnost je led trubice. rybicky.net/clanky/396-instalace-druhe-zarivky-do-setu-pacific-54l :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2015 22:03 Pav – Oprava osvětlení
Fotka k příspěvku Zdravím všechny a prosím o radu jak zapojit osvětlení, které bylo poničeno, viz přiložené foto.
Předem děkujiii za pomoc.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2015 09:36 Muž mPP [4]
Tak som to nahodil nad akva ale tak tie rybky ako som písal su totálne v stresse :( Nemajú radi keď nieje kryt myslíte si že si nato zvyknu? Keď nie tak to bude prúser... Guramy modre sa potrebuju vždy nadýchnuť inokedy tak pekne v kľude sa nadýchli teraz len rýchlo vybehnu a až počujem žblnkot vody na hladine keď sa nadýchne. Inak foto hodím po ptretrhani rastlín lebo to je hrozné teraz :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2015 18:28 Muž mPP [4] – Svetlo
Fotka k příspěvku Tak dnes vecer az dorazilo zajtra to budem montovat potlesk

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2015 13:21 James Re: Jája
Promiň, to mi nějak nedošlo, ale rozebírat to radši nebudu (zvlášť při svém talentu) :-) Pomohl jsem si radou na průměr T8 a T5 :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2015 13:13 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: James
Nepíše se to na rampě, ale na předřadníku, který je uložený v rampě. Rampa je pouze "schránka" pro předřadník a slouží i k uchycení patic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2015 12:00 Muž mPP [4] – ako zapinať
No dnes by malo dôjsť to svetlo skúsim to nahodiť na lanká len akurat rozmýšľam ako to budem zapínať. Sú tam 4 trubice T5 o výkone 54W všetky štyri sú farebného spektra 10 000K dokúpil som si dve SYLVANIA LUXLINE PLUS 54W T5 tie majú 6500K takže dve nahradím a ostanu v zálohe. (ešte by ste zmenili tie trubice spravil som chybu?) Teraz ma zaujíma ako by ste vy zapínali na začiatok? Zapnúť všetko a nechávať to 11 hodin svietiť? Terajšie svetlo som mal takto zapnuté len som tam mal LED 2x 13W a 2x30W T8 SUN GLO a AQUA GLO. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2015 10:53 James Re: James
Včera večer jsem zjistil, že to budou T8. Vyzkoušel jsem nasadit (sice kratší), ale T8 zářivku a do patice v pohodě zapadla. T5, kterou mám doma taky je na to moc malá. Na rampě nic není napsané, protože je celá polepená odrazovou folií hmm Na jednu stranu mi spadl kámen ze srdce, protože T8 jsou výrazně levnější, než T5. Ještě jednou díky za nasměrování a radu, jak to zjistím palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2015 17:44 James Re: slavko
Díkes, tak to je ještě jednodušší varianta, protože T5 trubice mám doma nějaké staré a T8 také (sice jiný rozměr), ale tak to jednoduše vyzkouším, co tam bude pasovat :-) Děkuju
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.11.2015 17:17 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: James
T8 sa do pätice T5 nevojdú pretože sú hrubšie (naopak tiež nie ;-) ):

+ T8 => 8/8 palca, priemer cca 2,5 cm
+ T5 => 5/8 palca, priemer cca 1,6 cm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2015 14:10 James Re: Jája
Děkuju, mrknu se teda na tu rampu, až přijdu domů, jestli tam je někde něco napsaného...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2015 14:02 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: James
Podívej se na předřadník, tam to je napsané.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2015 13:31 James – světelná rampa JUWEL
Ahoj, pořídil jsem starší akvárium, kde je osvětlovací rampa zn. Juwel 120 cm (na zářivky 1047 mm). Vzhledem k tomu, že k tomu nemám žádné papíry, tak nevím, jestli jde starší osvětlovací rampu s T8 nebo T5. Můžete mi někdo poradi, jak to zjistím? Podotýkám, že je to bez zářivek, které musím dokoupit a když jsem viděl ty ceny, tak na mě jdou mrákoty. Sehnal jsem přes jeden eshop T8 zářivky velikosti 1047, ale nevím, jestli je tam můžu dát, kdyby to byla náhodou T5. Díky moc
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.11.2015 07:41 Muž mPP [4] Re: Jifi
Tak pozeral som po tom svetle a nikde také ako si poslal nemajú :) Od rastlinných mi odpísali, že na centralnom sklade nieje a možno aj niekoľko týždňou sa bude čakať. Majitel tejto stránky mi ponúkol kompromis a myslím, že asi aj k lepšiemu ale cena je vyššia.
akvaland.sk/…
Vraj, že sú tam aj neónky spolu stým tak uvidím aké neónky či budú vlastne vhodné pre akvárium. ALe zrejme zoberiem toto.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2015 18:47 Muž Jifi [675] Re: NHKG
To je sice fajn, ale ty plovoucí rostliny zase přistíní akvárko, s tím je potřeba počítat. Takový růžkatec tak moc nestíní. Já vím, je to sice plevel ... ale je pod ním víc světla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2015 17:08 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: mPP
Nemáš ryby, které rády skéčou. Ale jsou druhy, u kterých je krycí sklo nutností. Já tak přišel o Úzkotlamku nádhernou, výstavní kousek. Vyskočila skulinou 1x2cm. Přišel jsem takto i o pár malých rybek. Chytal jsem na zemi 30cm dlohého pakeříčkovce. Naštěstí byl velký a to jeho vyskočení mě vzbudilo.
Ale teď mám jiné ryby a celé léto jsem neměl krycí skla a bez problémů. Pokud rybám vadí sundání krycích skel, je přidání rostlin na hladinu dobrý nápad Časem si zvyknou. Doporučuju Limnobium laevigatum a Salvinia natans, těm je u mě jedno jestli jsou bez skel na suchém vzduchu nebo ve vlhku těsně pod sklem (Pistia se neosvědčila, u mě buď osychá nebo hnije a oproti těmto navíc roste mnohem pomaleji).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2015 16:21 Muž mPP [4] Re: Jifi
No keď dám dole kryt tak vždy vybehuju na hladinu neviem čím to je a sú take v stresse keď dám dole kryt a nesvieti im svetlo akonáhle je tam kryt a svieti svetlo su v klude. Inak som zasa do toho šprtal ale už to vôbec nejde svieti mi len LED svetlo takže musím objednať nové len to potrvá kým sa to objedna nikde to nemaju na sklade :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2015 16:16 Muž Jifi [675] Re: mPP
Pokud ti ryby neskáčou nad hladinu teď, nebudou skákat ani bez krycího skla :-)
A jinak - vyzkoušíš, jestli potřebuješ krycí sklo nebo ne.
Ono je třeba hezké nechat kus kořene trčet z vody (na něm nahoře třeba Anubias) nebo nechat vyrůstat stonkovky z vody a nechat je kvést nad hladinou.
Taky má závěsné osvětlení výhodu, že se v létě akvárko přehřívá o něco méně, jak píšeš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2015 13:57 Muž mPP [4] Re: Jifi
No pôjdem do toho závesného lebo za krátku dobu som prišiel nato, že je neprakticke vždy ten kryt dávať dole čo i len potrebujem niečo spraviť v akváriu a človeka to pekne hnevá.
Inak bude potreba dávať krycie sklo na akva? Keď by som uvažoval, že to nechám bez krycieho skla čo sa môže stať aky následok nebudu vyskakovať ryby ? :) Prípadne mám ricciu na hladine a tej prospieva vlhko a tá vlhkosť by sa vytratila a ešte by sa skôr asi ochladzovala voda v akva prípadne skôr nahrievala keď je v izbe teplo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2015 13:50 Muž Jifi [675] Re: mPP
To záleží na tom, co se ti líbí.
Závěsné osvětlení má taky své výhody: můžeš ho přiblížit/oddálit a taky třeba když děláš údržbu, tak do akvárka vidíš a taky můžeš nechat rostliny vyrůstat ven. A taky není v takovém vlhku.
Ty si udělej nebo kup, co ti bude vyhovovat. Já jsem psal svůj názor a to, co by vyhovovalo mně. Když jsem se před rokem vrátil po dlouhé době k akvaristice (akvárka jsem prodal někdy před 20 roky), tak jsem ani netušil, že se dnes vyrábí nějaké závěsné osvětlení a podobný kryt, jako máš ty, mně připadal úžasný. Samozřejmě jsem to srovnával s dobou, kdy mně před 30 roky táta ručně vyráběl osvětlovací kryty z hliníku ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2015 12:40 Muž mPP [4] Re: Jifi
Nič asi investujem do nového to mám fakt kúpiť to závesne osvetlenie ? Nedalo by sa to poriešiť do krytu ktory si sám urobím ? Ale zasa závesne si môžem oddialiť priblížiť podľa potreby ako chcem. A ešte vyhoda toho by bola, že keď by som mal i väčšie akvárium to 120cm by som mohol dať i tam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2015 10:27 Muž Jifi [675] Re: mPP
Hm, tak nic.
A nějaký nápis/název na tom krytu není, že bys to hodil do googlu? Nebo zkoušel jsi udělat fotky a hodit do Googlu fotky, co ti Google najde?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2015 10:00 Muž mPP [4] Re: Jifi
Ja som akva kupoval od iného majiteľa takže návod ako taky neexistuje a keď to otvorim nasilu tak tipujem že to odlomim :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2015 09:58 Muž Jifi [675] Re: mPP
A co návod k tomu světlu? Tam by mělo být napsané, jestli se něco dá vyměnit, případně jak to vyměnit.
Jám mám kryt bez předřadníků, jen startery. Jsou utěsněné, ale dají se měnit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2015 09:48 Muž mPP [4] – ss
Fotka k příspěvku Ono na 100% je niečo s kontaktom prípadne vlkosť vo vnústri štartera mrknite sa na foto ako to mám ja ta blbosť nejde asi rozobrať ved to je fakt zlepené s krytom ja ani neviem čo je vo vnútri :) To LED svetlo som si už dával sám ale trubice sú pripravené asi od výroby.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2015 09:45 Muž Jifi [675] Re: mPP
mPP napsal: Len dnes som to tak pekne položil, že to svietilo cely deň. Ale prečo potom keď do toho bucham to zhasina to aby bol štarter ?
To vypadá pravděpodobně na zlomený nebo přepálený drát. To jsem měl i ve stolní lampě i v autě. Obojí se chovalo stejně. Střídavě fungovalo a nefungovalo, po malém nárazu změna fungování.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   24.11.2015 08:25 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: GP
jen ještě upozorním, že většina spínacích hodin rozpíná nulu, ne fázi ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2015 07:25 GP Re: mPP
pokud vrni pri radnem vypnuti, mozna zkus otocit vidlici. ale s tim blikanim to nic neudela.
edit: nebo spis hodiny, zvlast pokud jsou za rozdvojkou hodit na druhou stranu. videl jsem i svetelkujici trubici pri spatne orientaci :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2015 05:31 Muž Dominick [22] - AfrikaRe: mPP
hod model alebo foto osvetlenia,nech vieme čo to maš za "čudo"(ja štartér mam zvonka). štartér je spotrebák tak ako trubica,preto je nevyhnutné sa k nemu dostať aj bez poškodenia vyrobku. stojí pár korún,za skúšku to stojí :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2015 22:13 Muž mPP [4] Re: Jifi
Musim sa nato zajtra lepšie pozrieť ako to tam je či to je fakt tak ako píšem.Len dnes som to tak pekne položil, že to svietilo cely deň. Ale prečo potom keď do toho bucham to zhasina to aby bol štarter ? Ja si skôr myslím, že ten kontakt niekde v obimke bude chyba alebo kabel môj nazor ale skôr obimka. Inak orosenie je ráno dosť veľké
Tak človek sa vždy uči nemôže vedieť všetko o eletrike :) eletrika je široky pojem a vždy sa človek uči ale princím, že podobný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.11.2015 22:05 Muž Jifi [675] Re: mPP
Člověče, já elektrikář nejsem, ale startér od předřadníku poznám smich
K věci: mám taky koupený kryt se zářivkami. A je udělaný tak, aby byl vlhkotěsný. Mám ho rok. Jak jsem psal, krycí skla jsem hned odstranil. Takže výsledek je ten, že kryt je v noci celý mokrý od toho, jak je kolem zářivek orosený. Ale startéry jsou umístěné tak, že se dají vyměnit. Fakt máš takový kryt, že se tam nedá vyměnit startér? To by byla pořádná ojebávka. Startéry po čase odchází a je potřeba je měnit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2015 21:51 Muž mPP [4] Re: Dominick
No ale tam to je zaizolované dá sa to rozobrať bez poškodenia ? Taky čierny kryt je to normalne zlepene dohromady
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2015 21:51 Muž mPP [4] Re: Jifi
Pozeral som práve na toto osvetlenie pred dvoma mesiacmi a teraz pravdu povediac ľutujem :( Dal som za to LED 63€ a keď mi to bude trebalo meniť tak zasa budem kupovať nove. Ale nevadi keď by som mal kupovať určite investujem do 4 trubicovej T5 už len vybrať správne neonky potom. Priatelka ma potom už asi zabije koľko ja dám do toho akvária :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2015 21:50 Muž Dominick [22] - AfrikaRe: mPP
pokial huci tak tam je starter a tlmivka(predraniky nehucia-su elektronicke). skus vymenit starter,ten sa musi dat vymenit bez rozobratia svetla, novy stoji 22 centov :-D

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [32] ...... 89 90

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 109184x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3565-osvetleni?od=1551