Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Osvětlení

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 12 Přejít na další stránku   1  
Osvětlení
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2019 20:59 Muž vlka [3520] Re: raji
Kdepak. Tam ani nikde jinde u nás není. Psal jsem spoustě týpků (všech možných druhů obchodů) a všichni mně sdělili, že tuto nemají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2019 19:46 Muž raji [5] Re: vlka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2019 18:46 Muž vlka [3520] – LED trubice
Hezký večer. Nemůžu sehnat tuto LED trubici. Mají ji v Polsku a při vyplnění ,,objednávky,, nejde změnit zemi. Je tam stále ,,Polska,, Asi se budu muset porozhlédnout po někom, kdo jezdí nebo má rodinu v Polsku. aqua-light.pl/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2019 11:12 Muž _ucx_ [1424] - Symphysodon + CorydorasRe: surel
Nech původní trafa, která byla u těch Chihirosů a kup si tohle: www.rostlinna-akvaria.cz/…

Zapoj podle schématu ke kontroléru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2019 09:36 Muž surel [3] – Trafo pro 2x Chihiros LED
Zdravím. Mohl by mi nějaký odborník poradit jaké koupit jedno trafo pro napájení 2x Chihiros LED serie A 120 - 140 cm s napojením na LED kontroler pro řízení stmívání? Předem děkuji za tipy a rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2019 11:33 Silviebaris Re: _ucx_
lampičku mám nad krevetáriem...akvárium má zářivku v krytu.... ;-) jsem upravila nick..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2019 11:30 Muž _ucx_ [1424] - Symphysodon + CorydorasRe: silviebaris
Lampička je určitě lepší volba, protože má stojánek a drží na něm. Pokud by tohle montoval někam do krytu, může se stát ledacos, od kondenzujících par přes kabel procházející přes nějaké ostré hrany až po pád svítidla do vody. Jestli má nějakou elektro kvalifikaci, tak ať si dělá, co chce, protože bude vědět, co dělá a jaká tam hrozí rizika, ale pokud ne, tak better safe than sorry.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2019 11:23 Silviebaris Re:dušanko5555
lampičku... smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2019 11:18 Muž _ucx_ [1424] - Symphysodon + CorydorasRe: Dusanko5555
Ja na 230V a má ochranu IP20, čili proti vodě naprosto žádnou. Pokud se takhle ptáš, tak asi osobou znalou, co se elektrotechniky týče, nebudeš a tak si raději pořiď nějaké, které je pro akvaristiku přímo určené.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2019 11:10 Dusanko5555
Môžem použiť toto osvetlenie na akvárium? www.iled.sk/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2019 10:37 Muž lukasn [0] – Osvětlení pro 112l akvárium
Ahoj, zakládám rostlinné akvárium (80x35x40 112l), ve kterém bude v budoucnu i pár rybek, nejspíš neonka červená a vybírám vhodné osvětlení. Mám vybráno toto: Juwel HeliaLux Spectrum 800 + Juwel HeliaLux SmartControl. Má někdo zkušenosti s tímto osvětlením? Případně bych se měl podívat po něčem jiném?

www.juwelakvarium.cz/…

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.08.2019 14:26 Muž Rounce [30]
Zdravím mám otázku je vhodné mít 36W (2x 18W zářivka)u kterých mám téměř 11 tisíc kelvinů na 98litrové akvárium ?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2019 14:14 Muž Michal3015 [32] Re: zervajs
To se mi asi vyplatí neco podobného vyrobit :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2019 14:11 Muž zervajs [335] - RostlinyRe: Michal3015
koupil bych toto :
buď toto : www.rostlinna-akvaria.cz/…

nebo : www.rostlinna-akvaria.cz/…

nebo podle toho něco zbastlil :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2019 12:33 Muž Michal3015 [32]
Fotka k příspěvku Dobrý den. Měl bych dotaz ohledně mého akvarijního osvětlení. Mám akvárium 60 litru a na něm osvetleni „s nozickami" které jsou uchyceny na krajích akvárka. Chtěl bych přejít na větší akvárium a chtel bych nechat stejne osvetleni avšak nevim jak osvetleni na vetsi akvarium pripevnit jelikož nožičky dál nedosáhnou. Existují nějaké nasady s delšími nozickami? Jak byste to vyřešili vy?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.07.2019 19:34 Muž Tony2013 [228] – Sinkor
Fotka k příspěvku drzak sinkor do krytu akvaria s aretacnim sroubem proti vypadnuti.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.07.2019 11:53 Muž Jarry [1440] Re: Jespe
LED čipy budou nad hladinou fungovat, ale vynechal bych optiku - nechal jen samotné čipy, mám to tak všude. S optikou bys musel mít čipy skoro po celé ploše hladiny, což by pro Tanganiku bylo zcela zbytečné. Tam ti bude bohatě stačit těch 30-40ks XM-L čipů s maximálním proudem 1000mA, nebude to navíc skoro vůbec topit. Čipy koupíš na ebay, aliexpress apod. Udělal bych 2 rampy, každá nad svou polovinou akvária, mám to tak u podobného akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.07.2019 07:21 Muž Tommo [828] Re: Jespe
jestli jsi si udělal světlo z led pásků, zvládneš i tohle. U čipů máš jen jeden zdroj navíc ;-) Jinak já jsem dost čerpal odtud www.golias.net/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2019 00:43 Muž Jespe [3] - Malawi, TanganikaRe: Tommo
Rozumím. Tvořil jsem takto silné hliníkové rampy s teplo-vodící pastou s led páskama, zdrojema a stmívačem taky sám. Jen v tom nejsem přeborník a nemá to ten kýžený efekt. :-) Díky za tip, budu se tak trochu držet tvého manuálu, s dovolením :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2019 18:53 Muž Tommo [828] Re: Jespe
Ono to není zase tak složité, jak to vypadá. Chce to jenom spočítat zdroje podle množství použitých čipů. A pokud by jsi tam dal čočky o menším úhlu, např 45 stupňů neviděl bych problém.
Ono jde taky o to, aby se čipy dobře uchladily.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2019 18:41 Muž Jespe [3] - Malawi, TanganikaRe: Tommo
Tak s rampou a světlem pěkný kus práce. Nevím, jestli bych to zvládl - v tomto ohledu nemám moc dobrou představivost. A myslíte, že by tyto LED čipy mohly fungovat i těsně nad hladinou - tedy v krytu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.06.2019 18:07 Muž Tommo [828] Re: Tony2013
Čočky mám tyto www.aliexpress.com/…

Plexi jsem si nechal uříznout čiré a 2mm tloušťka, jestli jsou nějaké druhy fakt nevím :-) prostě jsem řekl na co to chci :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2019 17:59 Muž Tony2013 [228] Re: Tommo
Osvetleni perfektni. Jen by me zajimolo jake jsou pouzity cocky na tech 60° a jake plexi jli pouzil na zakryti
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.06.2019 17:38 Muž Tommo [828] Re: Jespe
Já si dělal světla sám, mrkni do prezentace, mám je tam popsané.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2019 17:17 Muž Jespe [3] - Malawi, TanganikaRe: Jarry
A nějaký typ na konkrétní výrobek? Či výrobce?

Jinak přemýšlím jak víc rozčeřit hladinu. Vývod z čerpadla a filtru mám umístěn v otvoru v pozadí, který je cca 7 cm pod hladinou a tudíž voda proudí spíše níže než při hladině. Ubírat vody se mi ale moc nechce, tak kutím, čím to vyhnat víc nahoru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.06.2019 14:50 Muž Tommo [828] Re: Jarry
Led čipy mám a opravdu hladina rozčeřená rozstřikovací rampou hází na dně stíny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.06.2019 13:48 Muž Jarry [1440] Re: Jespe
Pokud chceš hru stínů, tak za mě je nejlepší použití LED čipů. Poměrně jednoduše regulovatelné, na tu nádrž by stačilo 30-40 XM-L čipů, pokud rozhýbáš hladinu, budeš mít na dně odlesky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2019 09:16 Muž Jespe [3] - Malawi, Tanganika – Doporučení pro Tanganiku
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Už jsem si tady (i jinde) přečetl snad vše, ale přece jen by mě zajímal váš názor ušitý přímo na mé akva.

Mám 900 litrovou (250x60x60) nádrž s krytem - mix Tanganika v čele s gibberosama - a nedaří se mi ji vhodně a co nejpřirozeněji nasvítit. Momentálně mám dražší a svítivější LED pásek studená bílá a dva klasické modré + dva 10w reflektory studená bílá.

Po celé zadní stěně mám 3D pozadí, u něhož je taky problém, aby bylo vhodně nasvíceno.

Celkové barvy mi přijdou pořád moc teplé (reflektory svítí jakoby dožluta přestože by to měla být studená bílá).
Světlo z LED pásků, které mám roztáhlé přes celou délku a navázané na manuální stmívač, se mi zdá příliš koncentrované na body pod ním, tedy takové lité s malým úhlem dopadu.

Celkově mi přijde nasvícení v lehce nepřirozených barvách a jednoznačně příliš slité či skoro kalné. Chybí mi lehkost, jemnost, čirost, více chladu a hra stínů.

Nakoupil jsem už spoustu "krámů" a vyzkoušel hodně kombinací a ještě ani s jednou jsem nebyl spokojen.
Již mě tak trochu nebaví jít cestou "pokus omyl" a nejradši bych si to před koupí nějak ozkoušel či pořizoval na jistotu.

To, co podle mě limituje dobré nasvícení a tedy i idealní pohled do akva je:

1) velká nádrž (250x60x60cm dává jisté limity pro koupi už hotového osvětlení)

2) 3D pozadí po celé délce zadní stěny (nedaří se mi vhodně osvětlit jak pozadí, tak ryby, a možná i díky němu voda nepůsobí tak průzračně a přidává na světelné teplotě - barva hnědavá)

3) plastový kryt (světla nalepená blízko hladině omezující onu přirozenou hru stínů)

Nejradši bych slyšel nějaké rady, tipy a triky, které by byly vhodny i bez toho aniž bych musel vyhazovat kryt, rozbíjet pozadí apod.

Mockrát díky :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   26.06.2019 21:05 Muž Tony2013 [228] – Sinkor
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tak dnes jsem trochu vylepsil design drzaku na sinkor. Dnes jde do tisku zitra snad dam i vysledek. Je to netradicni ale myslim ze se bude libit.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   25.06.2019 19:02 Muž Tony2013 [228] – Sinkor
Namaloval jsem na zadost jednoho pana co se mu porad lamou drzaky na Sinkor neco pevnejsiho . Tak jsem to pak nasdilel jsou tam ruzne verze . jak jen pro polozeni na sklo tak prodlouzena na 70mm vse je pro tisk na 3D tiskarne www.thingiverse.com/…
Edit: Tak když už to sem dávám tak přidám ještě jeden. Nebavilo mě pokaždé to šroubovat. Tak jsem si udělal krabičku s konektory www.thingiverse.com
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2019 16:38 Muž daren [410] Re: ZDRI
Mne prijde, ze kdyz to zavesis 40 cm nad akvarko, tak to bude svitit vsude kolem. Tj. svetelny flek na zdi za akvariem, na podlaze kolem, a kdyz si sednes na zidli, tak ti to bude svitit do oci. Ale na krycim skle, tam mi to prijde prima...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.06.2019 10:55 Muž ZDRI [1415] Re: daren
Fotka k příspěvku Mám to postavené na krycích sklech (dělená, posuvná v plastových lištách). Zavěšení 40 cm na otevřenou hladinu bych se vůbec nebál, klidně i níže, takto je to dobře odvětrané. Jen bych to nedával do uzavřeného krytu (poklopu).

Tyto panely se dělají v různých velikostech (60x30, 30x30, 60x60, 120x30, 120x60), výkonech a teplotách světla (existuje i RGB verze s nastavitelnou barvou světla). Je to určené na trvalé svícení v podhledech, tak je to (snad..) dimenzované na dlouhodobý provoz. Každopádně i po několika hodinách je panel studený, hřeje jen jedna jeho hrana. Ta je v kontaktu s masivním hliníkovým rámeček, takže je příjemně teplá, nepálí.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2019 09:24 Muž daren [410] Re: ZDRI
Jenom abych tomu spravne rozumel (tomu nic nesviti do oci) - mas to nekde tesne nad hladinou? Tj. neni to vhodne na to zavesit to 40cm nad vodu (v amanovskem stylu), je to tak?

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   21.06.2019 21:44 Muž ZDRI [1415] Re: ZDRI
Nedávno jsem avizoval, že se chystám vyzkoušet na osvětlení akvárka tyto LED panely, určené do podhledů. Dnes mi přišel:
- LED panel 600x300 mm,vč. trafa, 20W, 4100 K, 1700 lm, cena z výprodeje 350,- Kč
- instalační rámeček, eloxovaný hliník, pro představu - vypadá to takto: www.ledpanely.shop/…, cena 99,- Kč

Logicky jsem panel v rámečku otočil, aby byl co nejvýše/nejdále od skla, takže funguje jako "strop" toho rámečku. Jde to snadno, rámeček má uvnitř více drážek, jednotlivé díly rámečku se spojují samořeznými vrty. Montáž je max. jednoduchá, 2 šroubováky, 3 minuty práce, žádné pájení, k napojení stačí kus kabelu s vypínačem a zástrčkou do zásuvky.

Resumé - je to bomba!!! Celoplošné, moc příjemné osvětlení celé plochy/hloubky nádrže, nesrovnatelné s úzkými komerčními LED světly. Těžko se to popisuje, to světlo z plošného panelu je prostě úplně jiné, než vše, co jsem měl zatím doma. Nic nesvítí do očí, ani mimo nádrž, navíc to vypadá velice profi, žádný TESCO pekáček... Panel má stejný výkon (20W) i podobné lumeny, jako současný magnetický LED modul, papírově i stejnou barvu světla, ale v reálu je světlo výrazně přirozenější a příjemnější pro oči. Konektory - panel/trafo jsou stejné, jako u běžně prodávaných levných stmívačů za stovku, takže lze i regulovat intenzitu osvětlení. Zítra ještě navrtám otvor do rámečku, abych mohl trafo umístit napevno na jeho zadní stranu (zatím je vyveden a leží nahoře).

PS: Jedna nevýhoda, podle manuálu není určen do vlhkého prostředí, takže radši instalovat jen na krycí sklo, popř. zavěsit nad nádrž (tzn. ne do uzavřeného krytu).

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2019 12:28 Žena pandoracat [16] Re: ZDRI
Dekuji, tenhle navrch se mi docela i libi, ale právě, styk s vodou tam bude uz jen tim jak se bude odparovat voda a tenhle typ osvetleni na me pusobi dost odkryte i kdyz se mi velmi zamlouva to rozprostreni ledek. Myslim, ze to osviti vetsi plochu akvaria. Tenhle kryt je velky 100x40cm, tedy prikryje, uzavre komplet akvarium. Svitidlo led expert je 90cm a ma 24W. Ma to dve rady ledek, ale oproti tehdejsim zarivkam, ktere bych za techto okolnosti mela dve, je tohle led uprostred. Samozřejmě je fakt, ze asi bude pak lepsi to videt a pak tohle resit. Jen zjistuji informace. Jeste chvili potrva nez akva vubec zalozim. Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2019 12:19 Žena pandoracat [16] Re: ZDRI
Bohuzel jeste nevim jestli bude tahle jedna stacit, to uz je pak detail, ktery bych asi nemela problem vyresit. Kdysi jsem mela akvarium jen se zarivkama takze se s timto druhem osvetleni teprve seznamuji. Kazdopadne to taky nechci presvitit a pak cistit akvarium od zelene rasy. Na netu psali, ze 1W led = 4W tomu zarivkovemu, coz bych rekla, ze by mohlo byt dostatecne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2019 12:14 Žena pandoracat [16] Re: raji
Bohuzel take o te trubici vubec nic nevim, ale uz jsem psala dotaz jestli je stmivatelna a bylo mi odpovezeno, ze ne. raji napsal: Nikde nemohu najít jaké má napájení ta led trubice. Pokud zdroj 12V-24V nevidím důvod proč by nešel použít jakýkoliv stmívač na led pásky. Ta trubice je taky jen pásek ve skle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2019 12:11 Žena pandoracat [16] Re: ZDRI
Kryt mam select to led diversa. Jsou tam jen uprostred drzaky na svetlo led expert ZDRI napsal: Použil bych např. relativně levné, stmívatelné LED světlo Chihiros a tyto redukce:
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Nevím, jaký máš přesně kryt, konkrétní délku světla bych konzultoval s prodejcem (Rostlinná akvaria), jsou ochotní a mají to už prakticky vyzkoušené. Pokud na to světlo vyloženě nepoteče voda, tak to půjde, popř. bych doplnil otvory na odvětrání krytu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2019 11:03 raji Re: ZDRI
Tak přikup ještě jednu led trubici + easy led controler. Controler zvládá 5A zátěž to je
60W. Není ta trubice náhodou na konektor?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2019 10:52 Muž ZDRI [1415] Re: raji
Podle prodejce je tato trubice teoreticky stmívatelná, po napojení na nějaký kontroler. Ale znamená to zásah do přívodních kabelů a ztrátu záruky (což by asi tady nemuselo vadit). Osobně mi ale jedna 24W LED trubice na akvárko 100x40x50 přijde slabá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2019 10:36 raji Re: pandoracat
Nikde nemohu najít jaké má napájení ta led trubice. Pokud zdroj 12V-24V nevidím důvod proč by nešel použít jakýkoliv stmívač na led pásky. Ta trubice je taky jen pásek ve skle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2019 10:31 Muž ZDRI [1415] Re: pandoracat
Použil bych např. relativně levné, stmívatelné LED světlo Chihiros a tyto redukce:
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Nevím, jaký máš přesně kryt, konkrétní délku světla bych konzultoval s prodejcem (Rostlinná akvaria), jsou ochotní a mají to už prakticky vyzkoušené. Pokud na to světlo vyloženě nepoteče voda, tak to půjde, popř. bych doplnil otvory na odvětrání krytu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2019 10:16 Žena pandoracat [16] – Stmivac a vhodne led osvetleni
Dobry den všem. Planuji akvarium 100x40x50 d x h x v. Mam akvarijni kryt diversa plastovy s led trubici expert white 90cm 24w, ktera ale bohuzel neni stmivatelna. V akvariu planuji rostliny jako cryptocoryna, cabomba, echinodorus a nejaky ten anubias a rybky zivorodky. Rada bych osvetleni, ktere bude stmivatelne, aby se mi ryby pri rozsvecovani a zhasinani neplasily a zaroven, aby to prospivalo rostlinam. Uz par dni na netu hledam ruzne a cenove dostupne osvetleni se stmivacem, ktere bude moc byt primo nad vodou, protoze kryci skla mit nebudu. Zatim dochazim k ovetleni aquatlantis 89cm + easy led controler. Je to ale cenova darda a presto se mi to zda takove nejjednodussi pro me pozadavky. A tak se chci zeptat na vase typy a zkusenosti. Co by jste mi doporucili? Dekuji moc za vase odpovedi :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.05.2019 23:41 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: _ucx_
Neskúsení dokážu teplovodivou pastou urobiť viac škody ako úžitku, tak opatrne s "naplácaním"...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2019 21:36 Muž _ucx_ [1424] - Symphysodon + CorydorasRe: Gringo63
Pořiď si teplovodivou pastu a tou tu styčnou plochu mezi trubičkou a blokem toho chladiče napatlej. Ale bacha, ať se ti ta pasta nedostane do vody s rybami, fakt to nemají rády.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2019 21:05 Muž Gringo63 [652] - Spíš Asie, i když ? . . .Re: _ucx_
Fotka k příspěvku Dík. Teď mám na tom světle podomo chladič složený z několika profilů. Teplo je nevyužité. Proto vodní chlazení světla a ohřev akva v jednom.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2019 20:52 Muž _ucx_ [1424] - Symphysodon + CorydorasRe: Vrzy
No on ten chlazený chladič pak nemá 50 °C, když se chladí vodou. Moje chladiče mají 32 - 33 °C při teplotě vody 29 °C. Počítej spíš ztrátový výkon těch LEDek (~ 2/3 příkonu resp. dvojnásobek čistého světelného vykonu), odhadni si tepelné ztráty svých akvárií (m^2 běžného skla vcelku nezávisle na tloušťce vyzáří lehce přes 5 W/°C) a uvidíš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2019 20:45 Muž _ucx_ [1424] - Symphysodon + CorydorasRe: Gringo63
Nerez je ok. V jaderných elektrárnách sice řeší, že se jim ve vodě trochu rozpouští (milimetr za století nebo tak nějak), ale v našich podmínkách tenhle problém můžeme zanedbat.

Hliník sám o sobě ok není, ale pokud se udělá kvalitní elox, tak voda nemusí přijít do styku přímo s hliníkem a fungovat to může. Ale stačí škrábanec do toho eloxu a dobré to už nebude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2019 20:45 Muž Vrzy [23] Re: _ucx_
Aha, no já mám v akváriích 24,5°C, takže chladit chladič co má 50°C, asi by se teplota v akva vyšplhala docela vysoko hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2019 20:41 Muž _ucx_ [1424] - Symphysodon + CorydorasRe: Vrzy
Aha, my si nerozumíme. Okruh vypnu = vypnu i to světlo. Ale to je jenom nouzový postup.

Nicméně já problém s moc teplou vodou zrovna řešit nemusím, mám to v relativně chladné místnosti, akvárium je dost veliké a dva nebo tři stupně nad těch běžných provozních 29 °C nepředstavuje žádnou katastrofu. Já řeším trvale naopak problém s tím, aby mi ta voda nechladla :-)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [12] ...... 89 90

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 109184x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3565-osvetleni?od=551