Osvětlení
U těch Valisnerek se ve zdejším atlasu podle mě uvádí nejvíce 0,5W/l, ale třeba jsi čerpal z jiných zdrojů. Jinak co se týká světelných nároků Valisnerek a Cryptocoryn tak bych mezi tím rozdíl nedělal, alespoň podle mých zkušeností se těmahle kytkama.
A hlavne ked tam da kvalitne reflektory, tak to staci aj na narocne rastliny, lebo tam bude 2x viac svetla
Tie svetelne naroky rastlin su pisane pre T8 ziarivky bez reflektorov.
si to spocitej... vykon osvetleni ( soucet udanych prikonu zarivek) vydelis objemem nadrze tj 72:128=0.5625W/l => mas dostatecne osvetleni pro pestovani rostlin strednich naroku... v atlasu kdyz sem delal svetlo, koukal sem, jakej pisou orientacni svetelny narok. kryptotony 0.3W/l valisnerie 0,7W/l ale ja svitim obycejne 0,8W/l
děkuju
většina mi doporučuje 1 zářivku, takže by měla stačit
děkuju za radu !
0 27.03.2010 12:04 aret – Re: Verča.D
já mám aqua 90x25x25, takže nízkej sloupec vody. mám tam zářivku t5 14w bez reflektoru, jen tak položenou na krycích sklech a řekl bych, že světla je tam až moc. tak si myslím, že by ti ta jedna 18w zářivka na 45 l měla stačit. zkus koupit novou a uvidíš.
Tak, jak jsem to napsal.
Výměnou nic nezískáte, spíš ztratíte. Pro rostlinná akva jsou vhodnější moderní "obyčejné" zářivky, které mají příkon 18W, než všelijaké speciální trubice, mající obvykle příkon 20W.
Ano, vyrábějí - 20W. Ale to neznamená, že např. pro rostlinná akvária jsou vhodnější - naopak!
A co pomohlo?
A já četl všelicos, ale z vlastní zkušenosti - mě hřebíky vůbec nepomohly
ampik napsal:... ja cetl, ze ty hrebiky nejsou ucine...
A já zase četl,že účinné jsou...
tak to jsme na tom stejně
vím, že dotaz nebyl kladen na mě ale není to třeba nedostatkem světla?
aha dobře, takže seženu normálně v elektru a koupit radši 2, že ?
právě že už skoro 2 roky
já jsem tátovi řikala už loni o prázdninách /pokud se nepletu tak každý rok by se měly měnit ne ? / a on říkal, že to udělá, jenže jsem mu to už dál nepřipomínala a to on potom nikdy neudělá
dobře, takže 2 zářivky po 18 Wattech . . .
0 26.03.2010 15:53 ampik [2] - Rostliny 18+18=36 a to vydelis objemem no a vychazi bez kalkulacky asi 0.9W/l a to je az az. posilam ti navod, jak vytahnout zarivku. otocis s ni doleva nebo doprava ( je to jedno, a vytahnes ji podle sipek. otacis pouze o 90° jinak ji nevytahnes. jak ji nasadis, to je jedno.
ad tata koupi zarivku: "OSRAM LUMILUX 18W/830 Warm white"
dobře, a kdyby mi táta kupoval tu samou zářivku, tak bude to na 45 litrů stačit ?
v akva mám totiž cabombu která není zrovna nejmíň náročná . . .
jestli je tech 18W na zarivce, tak meri 60cm.
no, koukám na to a je to tam nějak zašroubovaný a já jsem takovej antitalent, že to radši vytahovat nebudu . . . počkám s tím na tátu, ale koukala jsem, že je tam napsáno 18 Wattů no . . . délka toho krytu je 65 centimetrů a ta zářivka má asi tak 60 centimetrů, zkoušela jsem to s metrem od oka . . .
aha, tak to jo . . . díky
zkusím to vyndat ale nevím jak to je s tím krycím sklem . . .
snad mi to půjde. a jakou intenzitu byste doporučoval?
0 26.03.2010 15:28 ampik [2] - Rostliny vem metr, vytahni zarivku (to dokazes) vytahni sturu ze zasuvky, chytni zarivku na konsich a otoc o devadesat stupnu do prava. zarivku vytahnes ven. to je lekke. pak vem metr, a zmer delku zarivky od koliku po koliky. pokud ma 18W bude merit 60cm pokud meri min, ma 15W. na tlumivce je sice napsano 18W, ale to neznamena, ze mas 18W zarivku. proste ZMERIT jinak se muze stat, ze zarivku blbe koupis.
pokud chces, aby to svitilo jako obycejna zarovka koupis 830 pokud chces, aby to svitilo jako svetlo v kuchini (pod linkou) koupis 840 mam tuseni, ze v akva ted mas 840 (pokud tata koupil levnejsi, tak 640- ta ale po pul roce prestane byt pro rostliny uzitecna, a kytky nerostou)
mám tam určitě 18 Wattů. Ten kryt je o něco delší
má asi 60 centimetrů.
no, nešlo by to nějak snadně vysvětlit ? na techniku nejsem, tak abych vysvětlila tátovi co po něm chci
Podle prezentace má akva délku 53 cm, jsi si jistá, že tam máš 18W zářivku a ne 15W
jojo, krycí skla tam mám
kryt vyfotím
když mi táta zhotovil kryt, tak tam dával dvě zářivky po 18 Wattech, ale řikal, že se mu to zdálo moc (já byla na táboře a nemohla jsem soudit) a takže tam mám jednu 18ku a dost lidí mi řikalo, že to je málo. je tam ale místo ne 2 trubice
tak si sežeň obyčejnou zářivku 830, 840, 860, 930, 940, 955, ... a ne žadnou "glo" či extra a přidej si tam nějaký kvalitnější reflektor.
Sice to na ty nejnáročnější kytky furt nebude, ale i tak to bude dost stačit na nějaké ty normální. Samozřejmě můžeš zkusit přemluvit tátu, ať ti tam přidělá ještě jednu zářivku do krytu nebo ať se klasická trubice nahradí dvěma DZ zářivkami, pokud je tam málo místa. Záleží ale na tom, jak moc velký je kutil.
No a kdyby šlo fakt do tuhého, tak nějaký ten lepší reflektor a můžeš to obhajovat výhodou, že to elektriku nežere, takže pořizovací náklady jsou vyšší, ale provozní náklady jsou nula, takže ve výsledku ušetří
no jasně, nechala bych jenže on toho moc neví
. . . pár lidí mi psalo, že mám na rostliny málo světla a táta mi chce koupit stejný zářivky . . . tak mi to prostě neni lhostejný
0 26.03.2010 11:41 JuraS – Re: Verča.D
V tvém věku bych tohle nechal na tátovi..ty se starej o krmení ryb, o čištění akva a výměnu vody a vyloženě technické věci nechej na něm...ne že bych tě podceňoval ale v tvým věku a tím, že jsi holka je to přirozené, že ti sedne víc vařečka a žehlička než šroubovák a vrtačka..vím, že feministky budou protestovat, ale na to se jen usměju..desetitisíce let vývoje lidské rasy a rozdělení rolí a proti tomu váš sotva 100 let starý pseudoamerický názor na chod světa...
Přidat reakci
1 ...... [76] ...... 89
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 108367x