Osvětlení
....asi jsem se špatně vyjádřil, jde o komplet zářivkové osvětlení s krytem, ne o zářivky samnostatné.....
www.bbelektro.cz/…
Tak tyhle mám objednané. V tom Hornbachu je mají za 499 se spodním krytem a je u toho napsané vodotěsné.
Zářivky těchto parametrů (vhodné i pro rostlinná akvária) koupíte v prodejnách elektro za nějakých 60,- Kč kus...
Myslel sem spíš, proč kupovat takhle drané.
Já už je objednal dříve než jsem byl v tom Hornbachu. Nenapadlo mě, že tam budou tak levné. Prostě chybama se člověk učí.......
A proč ste si je objednával?
Starší reakce
za ten peniaz super...ved len 1dna tlmivka stoji cca 100Kč
...ja som mal napr. v praci 2-4 trubicove stropne osvetlenia cca 40ks a nevedel som ich predat po 100vke kus... a bolo treba "uvolnit" miesto v sklade a vsetko islo do srotu

to s těma reflektorama je nej, kdyby něco - tak si reflektor můžeš odmontovat

a za tu cenu

a menší spotřeba
..ještě mě napadlo tohleto, ale zase nevím kvůli bezpečnosti ?
www.aukro.cz/… nechat až se ti vyčerpají živiny jako je fosfor apod. řasy zmizí samy...měl jsem tam kde co i štětičkovou...všechno je pryč
0 17.05.2010 11:00 Fredy –
Re: hf Chtěl bych se Vás zeptat ještě na tohleto osvětlení, vím, že je dražší, ale co se dá dělat.....
www.nasezahrady.cz/… S těma reflektorama opatrně. Mám ve 200l 4x 30w a hladký alobal nalepený zespoda na krytu. Přidal jsem 4 nacvakávací reflektory a do týdne mám všechny kytky chlupaté zelenou řasou... :Z
Nevím jestli mám ostříhat a dál pokoušet jestli pak porostou znova už bez řasy nebo jetli mám reflektory zase odstranit. Babo raď.
0 17.05.2010 09:56 Fredy – zářivky
Tak to je paráda, objednal jsem ty zářivky, zaplatil a dnes mi přišla zpráva, že nejsou a, že neví kdy vůbec budou. Nabídli mi jiný produkt, ale nic jiného z osvětlení tam pořádně nemaj. Tedy stejnou šířku. To je k zbláznění
jednalo se:
www.kasa.cz/…-/
Bude to problém, když ta zářivka bude bez toho reflektoru :
www.svitidla-osvetleni-elektro.cz/…Starší reakce
Děkuju moc. Takže podle tvého počinu bych měla mít osvětlení tak akorát. To jsem ráda

Cim silnejsie svietis, tym rastliny rychlejsie spotrebovavaju ziviny vo vode (tzn. stupaju ich naroky na vyzivu). A ked nedokazes uspokojit ich naroky, tak spomalia rast a namiesto nich ti zacnu rast riasy (tym staci minimum zivin). Pripadne sa prejavi aj biogenne odvapnenie, ak je malo CO2.
K tomu 0.5W/l - to je udavane pre T8 ziarivky bez reflektorov. S reflektormi je to okolo 0.3W/l (zavisi od ich kvality). A neplati to pausalne pre vsetky akvaria, skor tak pre bezne 100l akvaria. Pre vacsie staci slabsie osvetlenie, pre mensie treba silnejsie osvetlenie. Blizsie vysvetlenie tu:
rybicky.net/forum/14076…

No jo, chystám dneska fotit novou profilovou fotku, zkusím to na normální světelný režim.

Jo, svítím oběma. Ale fotím to na režim, kdy se všechno ztmaví, pak se mi ty fotky tak nějak více líbí

Když akva fotíte, svítíte oběma zářivkami?!
Podle fotek to tak nevypadá...

Aha... Jak osvětlení ovlivňuje potřebu hnojení a přidávání CO2? To jsem vůbec nevěděla

No, mnozí akvaristi mi nechali v komentářích poznatek, že by přidali světlo. Nechystám se pěstovat nějaké šíleně náročné rostliny, ale u dosti rostlin se píše že potřebujou osvětlení tak 0,5W na litr... a já mám asi méně.(nevím jak moc to ovlivňujou reflektory). Tak nevím. Myslela jsem, že kdybych měla více světla, lépe by rostly rostliny.
Ale podle toho co píšeš asi ne.

Tak fakt nevím
Otazka je, ze co tam planujes pestovat, resp. preco mas pocit, ze by tam malo byt viac svetla? Ja mam v rovnakom akvariu bezne rastliny a 2x24W s reflektormi, a je tam toho svetla az prilis (a preto musim pridavat CO2 a hnojit). Takze ak sa nechystas pestovat velmi narocne rastliny, tak tam je svetla dost.
0 01.05.2010 19:41
Zénais [4] - Labyrintky Ahoj, potřebuji radu. Mám AQ s objemem asi 112l a to ozařujou
dvě zářivky daylight
18W. K tomu jsou tam
reflektory.
Myslíte, že to stačí, nebo bych měla dokoupit zářivku? Jenže nevím, kam bych jí dala, v tom krytu už asi není místo

Rostliny potřebujou osvětlení, nejlépe jim ho pořídíš zářivkami - říká se že 0,5W na litr je ideální.
Starší reakce
U těch Valisnerek se ve zdejším atlasu podle mě uvádí nejvíce 0,5W/l, ale třeba jsi čerpal z jiných zdrojů. Jinak co se týká světelných nároků Valisnerek a Cryptocoryn tak bych mezi tím rozdíl nedělal, alespoň podle mých zkušeností se těmahle kytkama.
A hlavne ked tam da kvalitne reflektory, tak to staci aj na narocne rastliny, lebo tam bude 2x viac svetla
Tie svetelne naroky rastlin su pisane pre T8 ziarivky bez reflektorov.
si to spocitej... vykon osvetleni ( soucet udanych prikonu zarivek) vydelis objemem nadrze tj 72:128=0.5625W/l => mas dostatecne osvetleni pro pestovani rostlin strednich naroku... v atlasu kdyz sem delal svetlo, koukal sem, jakej pisou orientacni svetelny narok. kryptotony 0.3W/l valisnerie 0,7W/l ale ja svitim obycejne 0,8W/l
děkuju

většina mi doporučuje 1 zářivku, takže by měla stačit

děkuju za radu !
0 27.03.2010 12:04 aret – Re: Verča.D
já mám aqua 90x25x25, takže nízkej sloupec vody. mám tam zářivku t5 14w bez reflektoru, jen tak položenou na krycích sklech a řekl bych, že světla je tam až moc. tak si myslím, že by ti ta jedna 18w zářivka na 45 l měla stačit. zkus koupit novou a uvidíš.

Tak, jak jsem to napsal.

Výměnou nic nezískáte, spíš ztratíte. Pro rostlinná akva jsou vhodnější moderní "obyčejné" zářivky, které mají příkon 18W, než všelijaké speciální trubice, mající obvykle příkon 20W.
Ano, vyrábějí - 20W. Ale to neznamená, že např. pro rostlinná akvária jsou vhodnější - naopak!

A co pomohlo?

A já četl všelicos, ale z vlastní zkušenosti - mě hřebíky vůbec nepomohly

ampik napsal:... ja cetl, ze ty hrebiky nejsou ucine...
A já zase četl,že účinné jsou...

tak to jsme na tom stejně

vím, že dotaz nebyl kladen na mě ale není to třeba nedostatkem světla?
Přidat reakci
1 ...... [76] ...... 89 90
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 109184x