...Nejsem s tím výzkumem o zeleném světle seznámen podrobně, ale vím že se něco takového zkoumalo... v příspěvku jsem to řešil spíš po optické stránce než po biologické...
No a mě světlo zajímá zase víc z té "biologické" stránky.
Už jsem se opakovaně vyjádřil v tom smyslu, že pro běžného akvaristu je důležitější, jak jeho akvárium pod tím kterým osvětlením vypadá, jak jsou vybarvené rybky, jak mu pod ním rostou kytky, jestli se dá stmívat a rozednívat, cena, odolnost proti vlhku atd.
To, jaký vliv mají jednotlivé složky spektra na fotosyntézu, fenotyp nebo třeba obsah biologicky aktivních látek, to akvaristy obvykle nezajímá.
Snad jen kromě toho, jak "kompaktní" nebo "vytáhlé" ty jeho rostlinky jsou. A to se dá světlem dost dobře ovlivňovat.
Jen pro zajímavost: jak byste tipl pořadí v testu vhodnosti pro ozařování salátu těchto čtyř zdrojů?
(Salát proto, že má krátkou vegetační dobu, ~ 35-40 dní od výsevu do sklizně, takže jeho odezva na jakékoli experimenty je velmi rychlá. Ideální pro časosběrná videa.)
Zdroj 1 (Red/Blue SMD): PPFD - 250, Lx - 4980, PPFD/W - 4,2, Lx/W - 84, piky 450 a 655 nm
Zdroj 2 (Red/Blue SMD): PPFD - 170, Lx - 1920, PPFD/W - 2,9, Lx/W - 32, piky 450 a 635 nm
Zdroj 3 (White COB): PPFD - 250, Lx - 15000, PPFD/W - 2,8, Lx/W - 166, piky 455 a 605 nm
Zdroj 4 (White COB): PPFD - 140, Lx - 11400, PPFD/W - 1,6, Lx/W - 127, piky 450 a 610 nm
A znovu dodám, že nároky různých rostlin na osvětlení mohou být i výrazně odlišné, a to nejen co se intenzity týče. Chce to hledat a bavit se při tom. A o to přeci jde.