Osvětlení
Prinejmensim je o to uz dlouho, dlouho snaha namichat takove luminofory, ktere budou rostlinam vyhovovat. Prevest co nejvice vyzarene energie do rostlin, podle nejnovejsich fyzikalne-chemicko-biologickych poznatku.
Zatimco vyrobci klasickych zarivek se snazi na dalsich dvou frontach, prevest co nejvice energie na to, aby clovek co nejlepe videl, a zaroven aby videl tak jak je zvykly.
Z techto boju zcela zakonite vyplyva, ze zarivky 8xx (obecne osvetlovaci) maji treba i 2x vice "lumenu" nez specialky, pouzivane treba na morska akva, nebo pro zvyrazneni barev ryb, nebo inzerovane jako zarivky pro rust rostlin. Snazim se s timhle fenomenem, porovnavanim poctu lumenu a urcovanim podle toho ucinnost zarivky, vhodnost pro rostliny, bojovat, ale marne.
Ale nevzdavam to: Kandela, a jeji dcerinne jednotky Lumen a Lux, jsou vztazene jednotky k lidskemu oku, ke zraku prumerneho cloveka. Udavaji tedy, jak asi bude clovek pri tom osvetleni videt, ne kolik zdroj vyda energie ve viditelnem spektru. Kdyz bude mit zdroj v zelenem spektru 1 Kandelu, zdroj co vyzari uplne to same mnozstvi energie v cervene, nebo modre, bude mit treba 0.3 kandely (podle toho, jak jsme daleko).
Muj osobni zaver ze zkouseni ruznych specialu je: Proc ne, pokud clovek chce jine svetlo. Pokud se mu jiny odstim libi, nebo mu vyhovuje z jinych duvodu. Pri pouziti stejnych prikonu jsem nepozoroval vyznamne zmeny v rustu (po nejake dobe zvykani na jine svetlo). Zmeny ve vzhledu nekdy ano. Proc ne, pokud je bohaty. Pokud se mu libi osvetleni standardnich rad, tim lepe, pujde mu to stejne dobre a levneji. (jen pri tom nezapominat na jednu vec, ze treba samotna akvaglo opravdu neni na rust moc vhodna, musi se kombinovat s jinou, je to zarivka primarne pro barevny efekt).
Samozrejme, co clovek pozoruje na prvni pohled, je vyssi osvetleni akva po vymene zarivek za 8xx ci podobne. To uz jsem vysvetlil vyse. A svadi to pak ke konstatovani, ze tamty byly smejd.
0 13.03.2008 18:57 Lorsson –
Re: Sid Abych rekl pravdu, ja jsem z tohoto problemu trochu zmateny. Je pravda ze vetsina zkusenejsich akvaristu propaguje 8xx zarivky. Ja sam je mam, ale presto vsechno nechapu proc se tedy vyrabi Aqua Glo, Sun Glo, Flora Glo. Pokud nebudu brat v uvahu cenu, ciste hypoteticky, proc by nekdo vyrabel zarivky takto oznacene , kdyz by byly horsi nejen cenou ale i funkcnosti? Neni tedy prece jen mozne ze napr. Flora Glo ma ucinnejsi spektrum pro rust kvetin nez 'obycejna' 8xx? Zivotnost a cena samozrejme je vec jina.
Romane, nelze přehlédnout, že mne zkoušíte, ale proč ne...?
Nebiju se za klasické zářivky jako takové, ale hlavně za peněženky nás - rostlinkářů a za "správné světlo" pro rostlinky.
Se speciálkami mám zkušenosti jen omezené, a to v podstatě jen s výrobky fy. Hagen.
Není mým životním snem otestovat vše, čím se dá do vody svítit, přesto se případnému pokusu někdy v budoucnu nebráním.
Speciální "akvazářivky" od Narvy, Osramu, Philipse, mě zatím nechávají chladným - porovnat si spektrální a jiné charakteristiky různých typů zářivek včetně cenových relací či životnosti mi ale nedělá problém.
Osobní (i zprostředkovanou) zkušenost mám s GLOGLO zářivkami. Chvíli jsem to s nimi zkoušel, dnes dosluhují v podlinkovém světle v mé kuchyni. Kombinace FLORA GLO a SUN GLO zde nevypadá nejhůř.
(Ještě mám v záloze AQUA GLO.)
Mám také jisté zkušenosti se zřizováním nových a "spravováním" špatně vedených (společenských) akvárií (s rostlinkami). Co se světla týče, netvrdím, že neexistuje jiná vhodná alternativa, než 8xx, ale vzhledem k poměru "výkon+životnost : cena" by mne nenapadlo přesvědčovat majitele akva, aby investoval do jiného osvětlení, než právě do 8xx zářivek.
Je zřejmé, že jste se svými speciálkami spokojen, stejně, jako já s třípásmovými.
Teď jsem si uvědomil, že nejspíš reagujete na můj výrok: "...normální z elektra je plně předčí..."
Mno, když jsem reagoval na slova Dinamit, před očima jsem měl toho pána z Černých ovcí a jeho propagaci FLORY GLO...
A taky jsem se podíval, čím svítíte ve "160"...
Jak to tedy vidíte vy, když se svítí "8xx" a Narvami Oceanic Nature a Colour?
Nevím jak Sid, ale já jak jsem tak všude četl že nejlepší jsou klasické třípásmovky, celkem jsem tomu věřil a asi bych už je i nakoupil a spokojil se s nimi. Nebyl bych to ale já, abych se nesnažil příjít tomu na kloub a ověřit si toto tvrzení v praxi. Takže jsem v průběhu minulého roku vystřídal všechno možné od Aqua glo a SunGlo, přes plnospektrální 9xx nebo skoro modré 8000K až k 830, 840, 865. Výsledkem toho je hromada zavržených zářivkových trubic ve skříni a nad:
-140l nádrží: 840 30W + 865 30W + 840 18W + 965 18w + 840 18W (18W budou snad brzo nahrazeny 30W)
- 30l nádrží: 830 11W + 865 11W
- 25l nádrží: 840 11W
0 13.03.2008 09:41 langosh – Re: Sid
Zdravím Side. Když tak opakovaně čtu, jak se neohroženě bijete za klasické zářivky, napadá mne jedna otázka. Vyzkoušel jste někdy nějaké speciálky? Vzhledem k tomu, že se nebojíte experimentů a většinu svých tvrzení máte nejen teoreticky, ale i prakticky podloženou, tak předpokládám, že ano. Nicméně si teď nemohu nějak vybavit, zda jste se o tom někde zmiňoval. Můžete mi to prosím připomenout? Děkuji předem.
Roman
Starší reakce
0 13.12.2007 21:51 Frigo112 To byl vtip, tu balzu. Taky delam RC, trosku vetsi, ale ted kvuli casu jsou na mrtvem bode, odpocivaji. Ja bych ti doporucil bud tu preklizku a latky, nebo ty tenke palubky, nebo plexisklo. A mozna uplne nejvic bez krytu, jen kryci plexi a osvetleni stojici na hranach. Podle toho, jak je to velke.
0 13.12.2007 21:40 Frigo112 co ti mam poslat, a aky najvhodnejsi material je na to dobry(co sa da lahko tvarovat)
Tak to mi ji radsi posli, konecne dostavim sve 4m asw-24, a misto toho dodam 8mm palubky
Fakt to neni dobry napad, kdyz stavis, sam to musis vedet.
0 13.12.2007 21:30 Frigo112 no ja som robil modeli rc z balzi takze mi to dost dobre ide a vem to zohnat prakticky zadara
Teoreticky jo, ale proc to delat? Je to velice drahe, a opravdu mekke. Kazda trosku neopatrnejsi manipulace skonci ryhami. Navic neni tak pekne jako "normalni" dreva. Pokud jde o tloustku, radeji bych volil preklizku.
Starší reakce
Pravděpodobnost, že budou vadné zářivky je podle Tvého popisu závady minimální, s největší pravděpodoností to bude v předřadníku. Škoda, že nemáš k dispozici náhradní trubici na vyzkoušení, ale jak říkám, podle mne je to předřadník.
0 27.11.2007 17:07 shedlo – předřadník nebo zářivky?
můžu se ještě zeptat- mluvila jsem s prodejcem, reklamaci vyřídí, mám mu to poslat, tvrdil, že buď je rozbitý předřadník nebo to může být i zářivkami- myslíte, že je to možné? jak by zářivky mohly ten chod ovlivnit? Obě svítí, nejsou začernalé, zhasnou vždy obě najednou.. zajímá mě to proto, jestli mám čekat na objednání nových nebo rovnou poslat předřadník reklamovat.. díky
0 25.11.2007 22:10 shedlo – Re: Norton
jj, tak nějak to budu muset pořešit.. každopádně díky za rady a dobrou
Podle toho jak je akvárko velké, ale dá se to vyřešit nouzovým (i slabším) osvětlením, třeba stolními lampičkami. Ono to kytky týden vydrží.
Však jim zítra zavolej, popiš problém a uvidíš co řeknou.
0 25.11.2007 21:54 shedlo – Re: Norton
Myslíš kvůli tomu, že jim to pošlu a rampa normálně bude svítit 24 hodin a oni si budou klepat na čelo což? Toho se taky bojim no.. Hlavně co moje kyti, tak dlouho bez světla..
Pokud jsou solidní, tak by reklamaci uznat měli.
Pro pobavení, nejlépší závady jsou takové, když se ze zařízení "začoudí". Osobně nemám rád poruchy typu, chvilku to funguje, chvilku ne...
0 25.11.2007 21:46 shedlo – rampa
hodiny jsou nastaveny dobře, taky jsem myslela, že to může být teplem, jenže akva mám už celý den odkryté a stejně to vypíná, prostě když to vytáhnu, omrknu (teď jsem např. přehodila zářivky-dělám to co mne napadne, do rampy se nedostanu
), pak zas zapnu, tak to svítí zhruba hodinu a za chvíli zas tma.. reklamace bude právě komplikovaná chjochjo.. zkusím napsat pánovi ze Zekie..
Jestli tam není tepelná pojistka, která se moc velkým teplem odpojí a po vychladnutí zase sepne. Pokud to máš pod krytem tak to nech svítit jen tak volně a uvidíš.
Projevila se tato závada v jednom případě, nebo se stav opakuje? T.j. po hodině svícení světlo zhasne, po vypnutí se opět na hodinu rozsvítí a tak pořád dokola? Pokud ano, tak závada bude pravděpodobně v elektronickém předřadníku. Je li rampa ještě v záruce, tak reklamovat.
0 25.11.2007 20:02 shedlo – osvětlovací rampa
Mám problém s osvětlovací rampou od firmy zekia, najednou zhasne a už se nerozsvítí.. vytahnu ji pak ze zásuvky, koukám jestli je někde nějaký problém, zkusím zas zapojit a najednou svítí, asi po hodině zase zhasne.. čím myslíte, že by to mohlo být, nějaký špatný kontakt někde? celý rok jinak svítí dobře.. zářivky jsou ok..těmhle věcem fakt nerozumím
www.zekia.cz/…Starší reakce
0 07.11.2007 12:52 Štěpán Absolutně nevhodné nejsou.
840 jsou však lepší a tak levné, že celkem není důvod je nepoužít.
Chcel by som sa opýtat na vhodnost osventlenia ziarivkami tzv jednopasmovými oznacenými 640. Su absolutne nevhodne alebo nie., Ma niekto skusenosti? Dakujem
Starší reakce
0 19.10.2007 12:57 Norton [109] Souhlasím a ještě jednou děkuju
! Koupím Atman na 2 zářivky...tím je to vyřešeno. Pěkný den
Ten Atman je jednoduchá a fungující volba. Jistě, našlo by se hodně dalších řešení, ale proč to ve Vašem případě komplikovat, viďte.
0 19.10.2007 10:34 Sidonius Nortone, a 18W/60cm do AT-70B nepasují?
0 19.10.2007 10:27 Sidonius Toto svítidlo by mělo být vybaveno posuvnými paticemi na T8 zářivky, takže by neměl být žádný problém osadit ho třípásmovými lineárními zářivkami 18W/60cm, které zmiňujete.
(Na můj vkus byste sice potřebovala taková svítidla 2, ale to už je obehraná písnička...
)
Ahoj všem, prosím o radu s novým osvětlením pro akvarium 80x35x40. Myslíte, že je dobrou volbou osvětlení Atman AT-70B? A kdyby, tak mohu do tohoto osvětlení pořídít zářivky Narva nebo Phillips 860 a 840, jak jste radili např. Aleně v několika diskusích tady? Děkuju moc všem za radu
!!!
Starší reakce
0 15.10.2007 19:49 Ivanovič Tak uvidím snad to bude v pohodě.Zatím díky
Přidat reakci
1 ...... [83] ...... 89
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 108367x