Osvětlení
Designer napsal:
Pokud tam das 3x39W, uz to bude ohledne rostlin veselejsi, ale ani tak nepocitej, ze by Ti v akvariu chtel rust po dne nejaky jemny koberecek, na to je to stale malo.
Tady si dovolim nesouhlasit. Ja mel 45cm vysoke akva, svetlo 2x39 (Hagen Glo) jeste 20 cm nad hladinou a Eleocharis rostl jak sileny. Travnik lepsi nez anglicky ;) Nejake fotky by meli byt v prezentaci. To same HC 'cuba'. Co kobercove rostliny potrebuji neni ani tak moc svetlo jako hodne CO2. Me Eleocharis zarustal i pod stonkovky, kde byla tma jak v pytli a vubec mu to nevadilo.
Z vlastni zkusenosti je tech 2x39 vic nez dost. Pokud date vic, budete muset pridavat nesrovnatelne vic co2 (z bomby) a prihnojovat a pak zastrihavat kytky kazdy tyden. To je na vas.
To se vezme jeden sikovnej chlap, a vysvetli se mu, jak je nutne mit nad akvariem kryt, jak by mel vypadat, co by se od nej chtelo. Nevysvetluje se mu to podrobne, pac to chlapi desne neradi, omezuje to jejich invenci - neradi se citi jen jako pracovni sila, radi ukazuji i silu mozku.
A jaky chlap? Vzdyt je to jedno. V nizsim veku se nejlepe ukeca tata, pozdeji kamarad a nebo partner/manzel. Jak hnusne rikame:"Lina huba, hole nestesti!"
je tu nebezpeci roztaveni krytu
dala by se treba sestrojit mala rampa, nebo udelat rovnou kryt
mozna by byly zajimavy tyhle svetla
akvarista.cz/… Popřípadě, když tak koukám na to světlo 2x39w, dalo by se to položit třeba jen na krycí sklo. Kdybych to jen položila na krycí sklo, tím pádem by to mohlo i přečuhovat to světlo trochu i přes akva. Ale muselo by to být aspoň taky s nějákou vyšší watáží, nejlépe by bylo jen jedno světlo, když nebude, budu muset koupit dvě.
Nějáké extra náročné rostlinky pěstovat nehodlám, ale chtěla bych mít pestřejší akvárko i do červené barvy, tak zvažuji co a jak. Možná je to jako fajn nápad koupit 2x39w dvě světla, namontovat a poté bych svítila jen tím jedním 2x39 a až by se to zarostlo, tak bych přidala třeba i to druhé světlo. Ale zas, aby to nebylo zbytečně moc na ty rostliny.
Takze mas akvarium 110x40x50cm, tech 50cm je vyska nadrze.
Pokud pouzijes zarivky 2x39W, muze to byt hezke, muze to hezky zarust, ale rostliny si budes muset vybirat. V pohode by v tom mohly rust prikladem (u kterych mam sam dobrou zkusenost se srovnatelnym svicenim):
rybicky.net/atlasrostlin/echinodorus_bleherae
rybicky.net/atlasrostlin/echinodorus_amazonicus
rybicky.net/atlasrostlin/vallisneria_gigantea
Tedy pokud touzis po akvariu, kde treba poroste jen les techto Valisnerii, nebo veliky Echinodorus jako dominanta, a neco dalsiho nenarocneho na svetlo k tomu, bude to stacit. Navic nebudes mit vetsi problemy se zelenou rasou, alespon ne kvuli svetlu.
Pokud tam das 3x39W, uz to bude ohledne rostlin veselejsi, ale ani tak nepocitej, ze by Ti v akvariu chtel rust po dne nejaky jemny koberecek, na to je to stale malo. Myslim, ze ani u 4x39W by se nedalo rict, ze je to prehnane sviceni, stale je to jeste v pouzivanych a pouzitelnych mezich, jen uz to chce neco vedet, aby z akvaria nebylo "zelene rasoviste". A rozhodne to chce premyslet kolik kdy. Hned na zacatku by 4x39W zarivek bylo ukrutne moc, ale po case se muze ukazat, ze je to akorat. Ono zalezi co a jak tam poroste, univerzalne se v tomhle radit neda, bezne ale nejdrive svitit mene, jak to zarusta pridavat.
Da se ale rict, ze pri vhodnych rostlinach k osvetleni je 2x39W az 4x39W pouzitelnych, pricemz dat vic a pristinit (treba i plovoucimi rostlinami) je pak jednodussi, nez mit malo svetla slozite jej domontovavat dodatecne.
No jo, tohle světlo by se i dalo těch 39w, ale nebude to málo, kdybych vzala 2x39w na 220l? Nebo by byli lepší 3?
asi by bylo nejlepsi aby jsi si prosla katalog jaky zarivky se vubec vyrabej, treba firma osram ma docela pekny katalogy
www.osram.cz/…
ziskas aspon prehled jake mas moznosti
takze jsou tu T5 o delce 849 mm nebo 1149 mm nebo T8 o delkach 1047mm, 970mm a 895mm
nebo nekolik kompaktnich zarivek......
Ved mozes pouzit dva 90cm (21/39w), a posunut ich na strany. Jedna trubka je strasne malo, problem je, ze skor najdes lampu s HE trubkou (mensi vykon).
Jedine co som nasiel:
www.posvitime.cz/… Máš "špatnou" délku akvária. Délka svítidel je závislá na délce zářivek a ty nejběžnější jsou 60cm, 120cm a 150cm. Já třeba schválně lepil akvárium 130cm dlouhé, aby mi na něj svítidla/zářivky pasovaly.
Starší reakce
0 30.04.2011 11:00 zereusz Ja rastliny nepestujem ale anubiasi mi aj kvitnu ked im svietim Arcadiou Plant Pro no ale to len tak na okraj.
kazdemu to funguje inak
Ano jasně 2 týdny neřeknou nic, asi to kytkám nevadí, jenom mně se to světlo nelibí. Zkusím tam dat 1x 840 + 1x 830 + 1x 865 a jednu nechám původní.
Mám podezření, že pod tím světlem co mám 10000k se kytkám moc nedaří, i když zatím nejsem si jist, akvárium běží teprve druhý týden ale na druhou stranu nedaří se ani řasám
Já vím, jako bílá se dá označit všechno. Ale když porovnáte nějakou zářivku 4-6.5K s touhle, tak určitě řeknete, že je proti ní do modra. Opravdu v jejím spektru začínají převažovat kratší vlnové délky, tak proč ne
10000K není modrá... je až nepřirozeně bílá... pohledem mého nedokonalého oka.
Mám maprosto stejné světlo jen s vyšším výkonem (4x39W). Ty trubice 10000K jsou určeny pro mořská akva. Já jsem to nakombinoval 2x10000K+2x830 a pro moje oko je to deálka. Jak budou trubice odcházet, tak postupně přejdu na 4x840. Podotýkám, že svítím 10-21hod na plný výkon 4x39W. Jenže se mi rozjela zelená řasa, tak jsem snížil osvětlení, ale efekt žádnej na řasy a rostliny začaly strádat. Takže zpět plný svit a zkusím obden obměňovat vodu. Mimochodem, když povolíš jednu trubici mělo by ti to svítit na 3x24W nebo 1x24W - podle zapnutých vypínačů.
To už je dost modrá řekl bych. Rostliny by to asi skously, ale ideální rozsah je od 3k do 6,5k. Nehledě na to, že teplejší tóny jsou příjemnější pro oko.
Ahoj lidi, chtěl bych se zeptat jestli se rostlinám nevadí když na ně svítím zářivkami s 10000K? Je to bílé světlo. Někdy jsem slyšel, že rostliny potřebuji nejvíc červené spektrum. Tak přemýšlím jestli bych na místo dvou zářivek 10000k dal něco žlutějšího. Díky za rady.
zkratka to ber ze lidske oko ma sve omezeni
Dobře, jsem slepej jak patrona... :P
Malinko pozmenim znamy citat, oko je p..a. Nemas sanci poznat takove veci. Posuzovat mnozstvi svetla "od oka" je fakt uplne zbytecne. Staci mirne jiny odstin, a vjem je diametralne odlisny. Bud porid prislusny meric, nebo se spolehni na to, ze kdyz "do toho" leze vic, z "toho" taky leze vic. Nebude to uplne linearni, ale ... bude to tak.
Ty původní zářivky jsou nějaký speciálky? Co ty nový to jsou třípásmovky?
Ty starý maj 8 měsíců. Teď sem měřil spotřebu a celková spotřeba světla klesla z 245w/h na 199. Nicméně když reguluju výkon cca nad 50%, tak celková spotřeba je cca 100w/h a dalším zvyšováním výkonu leze lineárně na těch 199 nicméně intenzita světla (opět subjektivně) se již nemění. Tzn. lidským okem je úroveň osvětlení naprosto stejná, i když celé světlo bere 100w nebo 200.
Zvláštní ne? (Nevylučuju že jsem slepej jak patrona...)
Nebude to tím, že jsou ty 28W nový, ještě neunavený?
Zdar,
Veden snahou omezit intenzitu osvětlení jsem vyměnil 2x 54W T5 (HO) z celkových 4 za 2x 28W T5 a jsem poněkud zmaten, protože intenzita světla subjektivně jak pohledem na akva tak pohledem přímo na zářivky (4 vedle sebe, prostřední dvě jsou ty 28W) je dokonce mírně vyšší.
Jako čekal jsem, že to nebude vizuálně moc rozdíl, ale abych měl pocit že to svítí ještě víc? Netušíte kde je chyba?
H.
Starší reakce
Není to sice moc, ale pokud rostou rostliny, tak proč ne. Hnědá řasa může mít původ jinde. Ještě tady nepadlo, jaké máte zářivky (označení), jak dlouho svítíte, co je to za typ akva atd... Svoji roli může hrát i filtr a složení vody.
Při zvyšování intenzity nezapomenout také na dobrý reflektor
Predradniky dnes stoji houby:
www.elektro-paloucek.cz/…
zarivek dlouhych 1.2m je vsude hromada za par penez
a vodotesne patice treba:
www.bbelektro.cz/…
Kdyz si clovek umi neco udelat, a necpe co nemusi primo nad vodu, nemusi to stat moc ani se zarivkami...
Pokud se tvoří hnědá řasa, tak ji možná zvýšeným osvětlením odstraníš, ale místo ní ti poroste jiná. Pokud osvětlení tvojim kytkám a rybám stačí, uvažoval bych o jiném a levnějším řešení. Protože když si spočítáš náklady na elektrický proud za svícení, tak to není malá částka a musíš ji platit pořád.
Než obyčejné žárovky, to radši "úsporky", taky jdou do klasických objímek a jsou to prakticky zářivky. Ideální a levné řešení je sehnat někde staré zářivkové svítidlo a to upravit pro potřeby akvária.
Pouvažujte ještě na jiném řešení a klasické žárovky z toho vynechte.
0 25.04.2011 15:06 Fogy – žárovky
Zdarec lidi mam AQ 300 litrů 150x50x40 (d x v x š) a mam tam 2 zářivky o síle 32 w ... Je to málo to vím proto se mi tam taky dělá hnědá řasa
napadlo mě někde koupit 2-4 objímky na klasické žárovky a zapojit to tam ... co vy na to ? jelikož se mi ted moc nechce dávat 2000 za glomat.. díky za rady !
Starší reakce
Ne ne, je to jednoduchý. Koupil jsem v Bauhausu CD profil na sádrokarton(viz.
stavebniny.baushop.cz/… ), PVC trubku na odpady o průměru 90 mm a kus zrcadlové samolepící fólie. Profil a trubku si nařežeš na potřebnou délku, trubku pak ještě rozřízneš po délce tak, aby ti vznikla 3 korýtka. Ta pak vylepíš zrcadlovou tapetou a zasuneš do profilu. PVC má tendenci se vlivem tepla ze zářivky zavírat, tomu však zabrání zasunutí do profilu, který má na krajích žlábky. Kdybys měl zájem můžu ti to doma vyblejsknout jak to vypadá hotový. Je to za pár korun, funguje to perfektně a nemusíš se bát, že to při neopatrné manipulaci nějak poškodíš. Já jsem s tím spokojený, dělal jsem to i kamarádovi na 6 trubic T5 39W - kdyby si měl ty reflektory kupovat tak by to byl asi celkem ranec. Tahle to vyšlo určitě do 500,- Kč a bylo z toho 6 ks po 90 cm pro kámoše a 4 ks po 60 cm pro mě.
Ten Hagen nebl o tolik drazsi. S trubkama Osram stal asi 1100kc. A jak jsem psal, nemel jsem moc na viber, neb dalsi moznost co jsem nasel bylo objednat z Polska a to vyslo cele na 1000kc. A to za pripadne problemy pri reklamac nestalo.
Jak jsou delane ty tvoje reflectory? Jaky maji tvar? To jsi jeste ohybal nebo to uz ma ten spravny tvar? A co povrch? Dodatecne leseny?
Pochopil jsm to spravne, ze nejake jsou vyrobene z profilu a jine z trubky nebo to je nejaky slozitejsi design?
0 20.04.2011 20:04 Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky zde jsou katalogy firmy osram a je tam cekkem srozumitelne napisano co a jak
www.osram.cz/…
jinak mezi predradniky mohou byt velke rozdily
nářadí jako má můj chlap má asi málokdo auto chudák bydlí venku a garáž je plná nářadí díky moc
0 20.04.2011 15:27 vojpesta – Re: Designer
Zapomel jsem napsat, ze jsou potreba ty samotne zarivky, ale to mnou take neuvedeny sroubovak vetsinou taky, tak snad to podstatne jsem napsal
.
Takze potrebujes flexosnuru, tedy kabel, ktery vede ze zasuvky do predradniku, 3 zilovy, proud tim potece maly, prurez 3x 0.75mm2 bohate staci, vic jiste neva.
Dale elektronicky predradnik, pracujici se zarivkami s prikonem, ktere se chteji pouzit, coz je dano zase delkou. Takze napriklad 20W maji delku 595mm, to se nad 80cm akvarko vejde, tedy predradnik pro ne a pro pozadovany pocet ks.
Vodotesne patice na zarivky, pro kazdou zarivku dve, a pokud nejsou vodice soucasti, tak plus vodice.
Veci u akvaria by mely byt napajeny pres proudovy chranic, stejne jako veci v koupelnach. Da se koupit i jako mezikus mezi zasuvku a vidlici, proste krabicka do zasuvky a na ni je zasuvka. On sice cely zivot akvaria neni k nicemu, ale muze usetrit nejaky ten halir za nekonajici se pohreb, kdyz nekomu neco do akvarka spadne a on tam zrovna ma tak sikovne ruce...
-------------
Tlumivka se pouzivala ve spojeni se starterem v jednoduchych zapojenich zarivek, s predradnikem netreba.
Reflektor je neco, co odrazi svetlo svitici kam netreba tam, kam je ho treba
. A jestli uz se to vyresi nejakou folii, natrenim na bilo, presne tvarovanym plechem, vysledek je ruzny, ale cokoli je lepsi nez nic. Nakonec sundanim reflektoru a nebo jeho nacernenim se da svetla zase ubrat.
Záleží kolik do toho chceš investovat. Pokud se spokojíš se starším typem osvětlení tedy zářivkovými trubicemi T8 (průměr trubic 26 mm) bude to levnější (nebo i zadara ze starého zář. svítidla) ve většině případů to stačí, jen je škoda, že poměrně velkou část el. energie přemění lumivka na teplo. Pokud chceš moderní T5 (průměr 16 mm) kdy máš možnost koupit trubice HO = Hygh Output a získat tak při stejné délce zářivky více světelného výkonu výjde to dráž. Manžel jakožto truhlář bude vědět při výrobě krytu co si může dovolit a jak co ošetřit proti vlhkosti. Jen bych dodal, že kryt je dobré opatřit větráčkem z PC pro cirkulaci vzduchu. Na krycí sklo se názory různí, já ho používám (mám kryt z lamina), ale bývá pod ním problém s plovoucími rostlinami. Reflektor je přesně jak jsi napsala to co sráží světlo dolů do vody. Jak vypadá diamantová folie nevím, takže neporadím. Reflektory se dají koupit (poměrně drahé), nebo může vyrobit klempíř naohýbáním plechu, nebo si to za pár korun vyrobit doma ...
všem moc děkuji za příspěvky
můžu tedy někoho z vás poprosit co vše si mám koupit na to osvětlení když by mi ho zapojil manžel?
pochopila jsem že předřadník,patice na zářivky,co je tlumivka?a ještě co je reflektor? pravděpodobně něco co sráží světlo dolů do vody?nahradí ho diamantová folie?
a pokud bude osvětlení dělané doma musím mít nad akva krycí sklo?
vím že se ptám jako blbec ale tohle opravdu není moje parketa a ráda bych to tomu mému chlapovi co nejvíce usnadnila i když se snad v elektrice trochu vyzná předem vám moc děkuji Petra
Já nakupoval v obchodě s elektroinstalačním materiálem, konkrétně v Elfetexu. El. předřadník Osram 24-39W, 4x obyč. patice, 4x kovový držáček trubice a 2x Osram Lumilux T5 HO 830+840 dohromady necelých 700,- Kč. Reflektory vyrobeny z profilu na sádrokarton, odpadové trubky a samolepící zrcadlové fólie. Za pár kaček a jedno odpoledne v dílně. Vše funguje a já jsem spokojený
No, ja jsem chtel koupit T5 HO svetlo v obchode s osvetlenim tam vubec nevedeli, co T5 HO je :( Takze najit toto za 700kc dost zalezi na tom kde bydlis. Pokud ty nemluvis o T8
Ten Glomat není špatný. Vše je hotové, jen připevnit (dle mého názoru pochybné plastové) držáky trubic, nacvaknout (voděodolné ???) patice a může se svítit. Na druhou stranu to samé (jen s obyčejnými paticemi) se dá pořídit v obchodě s elektromateriálem za cca. 700,- Kč včetně trubic. Předřadník i trubice Osram ...
Záleží jak moc se ti (resp. manželovi) chce s patlat se zapojením. Já osobně si rád dělám techniku okolo akvária sám. Udělám si vše podle svých představ, u práce relaxuji a nakonec to výjde i levněji. I ty reflektory lze vyrobit za pár korun a splní ten samý účel
ten predradnik je i na 24W. ja mel primo to svetlo na 2x39W a je naprosto skvele. pokud budes kupovat ten predradnik, kup si urcite i reflectory od Hagenu! Nejsou nejlevnejsi, ale jsou nejlepsi.
Divam se, to je pro 2 zarivky 39W, ale ty jsou dlouhe zhruba 85cm, coz je nad akvarium 80cm trosku moc. Mate toto promysleno dobre? Mrknete ke mne do prezentace, zobrazte vsechny fotky a zkuste uvazit kapotaz, ja ji mam vlastnorucne vyrobenou, nemuzu si to vynachvalit a stolar to co ja zvladne levou zadni. Nez se trapit s nejakym zavazejicim krytem, vysoka kapotaz je pohoda, dokonce na to stavim kybl pri napousteni vody. A osvetleni, to se dela bajo na neco jako je tahle kapotaz, namontovat se da nejen svetla.
A druha vec, 78W (2x 39W) nad akvarko s pudorysem 80x31 bude az moc svetla, nevim jak je to vysoke, ale stacilo by i pro hodne narocne rostliny, coz zavani rustem ras, tolik svetla uz chce hodne umet a vedet. Jiste, ztlumit svetlo se da vzdycky, ale bezne by mene stacilo.
děkuji moc
Přidat reakci
1 ...... [65] ...... 89
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 108367x